torstai 8. kesäkuuta 2023
Paahdettu härkäpapurouhekastike
tiistai 6. kesäkuuta 2023
Pehmeä mustikkapiirakka
Vierasvaraksi ja omaan kahvipöytään pellillinen mustikkapiirakkaa.
Ihana mustikkapiirakka, pellillinen
Pohja:
200 g pehmeää voita
2 dl hienoa sokeria
2 isoa kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(pari rkl maitoa)
Täyte:
5 dl mustikoita, tuoreita tai jäisiä
1prk maitorahkaa (250g)
1 per kermaviiliä (250g)
4 isoa kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, Lisää munat yksitellen kunnolla vatkaten.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on kunnolla sekoitettu taikinaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia lisää pari ruokalusikallista maitoa.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levittämistä helpottaa pieni nokare taikinaa pellille leivinpaperin alle. Levitä taikina tasaisesti pellille. Taikinaa tulee melko runsas kerros. Ripottele mustikat taikinan pinnalle.
Sekoita loput täytteet keskenään ja kaada varovasti mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa 26-30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Tänään paistoi aurinko.
maanantai 5. kesäkuuta 2023
Rahka-kaurasämpylät ja kalakeitto
Rahkasämpylät
250 g maitorahkaa
2.5 dl maitoa/maitojuomaa
50 d hiivaa
1,5 siirappia/hunajaa
1,5 dl pikakaurahiutaleita
n.8 dl vehnäjauhoja
3/4 sulaa rasvaa, voita tai oivariinia
Liota kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen hiiva. Lisää suola,siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi rasva.
Kohota taikina liinalla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n,15 minuuttia.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 min. tai kunnes ovat kypsiä.
Sämpylöiden kaveriksi sopii vaikka porkkanan viljelijän kalakeitto.
Vaikka aurinko paistaa ja kesältä näyttää, niin tuuli on tosi kylmä. Ihan toppatakkikeli.
Kevään peltotöissä on jotain juhlallista, heräämisen ihmettä. Samoin syksyllä ensimmäiset puimurin äänet saa melkein itkemään.
Tähän tulee kesän perunamaa, kunhan maa lämpenee ja saadaan kaikki tarpeellinen tehtyä. Peruna ei pidä kylmästä maasta, joten vielä odotetaan.
sunnuntai 4. kesäkuuta 2023
Aamupalalla banaanilätyt
torstai 1. kesäkuuta 2023
Espanjan pata
keskiviikko 31. toukokuuta 2023
Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit
tiistai 30. toukokuuta 2023
Pinaattilasagnette ja toukokuun sukat
maanantai 29. toukokuuta 2023
Nopea piirakka
perjantai 26. toukokuuta 2023
Teriyaki marinadi broilerille
1,2 dl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl fariinisokeria
1 rkl seesaminsiemeniä
Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Aseta kana muovirasiaan tai pakastepussiin ja kaada marinadi kanojen päälle. Sekoita marinadi hyvin leikkeiden pintaan ja anna marinoitua vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä.
Siitä mitä jäi saamme jonkun toisen päivän lounaalle vielä kunnon keiton.
torstai 25. toukokuuta 2023
Viiden munan kakkupohja
Juhlimme teinejä mansikkakakulla.
Kakkupohja oli tavallinen viiden munan "sienikakku".
5 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kiehuvaa vettä
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Lisää viimeisenä kiehuva vesi.
Voitele kattila kylmällä voilla ja jauhota hyvin mannaryyneillä ennen taikinan lisäämistä.
Paista 175 asteessa tasalämmöllä vähän vajaa tunti. Jos teet tuplamäärän eli 10 munan kakun, paista pidempään ja vähän matalammassa lämmössä. Esim. 10 munan kakun voi paistaa 160 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia. Paistoajat ovat viitteellisiä koska uunit ovat erilaisia.
Kun nostat kakkupohjan uunista tipauta se noin 30 cm:n korkeudelta pöytään. Tämä saattaa edesauttaa sitä, ettei kakku lässähdä.
Tärkeää onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on muistaa vaahdottaa muna-sokerivaahto jämäkäksi.
Meillä on uusi tiskijukka.