maanantai 5. kesäkuuta 2023

Rahka-kaurasämpylät ja kalakeitto


Rahkasämpylät

250 g maitorahkaa

2.5 dl maitoa/maitojuomaa

50 d hiivaa

1,5 siirappia/hunajaa

1,5 dl pikakaurahiutaleita

n.8 dl vehnäjauhoja

3/4 sulaa rasvaa, voita tai oivariinia

Liota kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen hiiva. Lisää suola,siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi rasva.

Kohota taikina liinalla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n,15 minuuttia. 

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 min. tai kunnes ovat kypsiä.

Sämpylöiden kaveriksi sopii vaikka porkkanan viljelijän kalakeitto.

Vaikka aurinko paistaa ja kesältä näyttää, niin tuuli on tosi kylmä. Ihan toppatakkikeli.

Kevään peltotöissä on jotain juhlallista, heräämisen ihmettä. Samoin syksyllä ensimmäiset puimurin äänet saa melkein itkemään.

Tähän tulee kesän perunamaa, kunhan maa lämpenee ja saadaan kaikki tarpeellinen tehtyä. Peruna ei pidä kylmästä maasta, joten vielä odotetaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti