maanantai 11. maaliskuuta 2024

Tavallista uunilohta ja perunamuussia sunnuntaina

Pakastimia järjestellessä lupasin, että ensin syödään kaikki pois ennen kuin ostetaan uutta. Sen pitäisi tietysti olla itsestään selvää ja perus normaalia, mutta eipä vaan ole. Sopivissa tilanteissa sisäinen hamsteri herää ja alkaa täyttämään varastoja. Ihan ilman lupaa.
Nyt olen ollut järkevä ja ainoastaan tyhjentänyt pakastimia, ja viekin siellä jotain on.
Viime viikolla olen lupauksesta lipsunut ja jauhelihaa vähän ostanut, kun en vaan viitsi alkaa jauhamaan. 
 
Kalaakin pakastimissa vielä vähän on.
Sunnuntaina tein meille ihan tavallista uunilohta. Se maistuu kaikille paikalla oleville ja sille kaveriksi keitin ison kattilallisen perunamuussia.
Lohen päälle kastikkeeksi laitoin savulohi-kermakastikkeen ja päälle runsaasti punasipulia sekä nuupahtanutta persilja.
.

Lisukkeeksi höyrytettyjä porkkanoita ja vihreäsalaatti.


Joka vuosi päivien pidentyminen on yhtä suuri ihme.
Ihan kuin sitä ei olisi koskaan ennen tapahtunut ja samaan aikaan se on niin tuttua ja kaivattua.
Onneksi pimein aika on taas ohi.
Hertta ja Roppekin nauttii auringosta

perjantai 8. maaliskuuta 2024

Maailman parhaat mokkapalat


Nyt ei tarvitse enää etsiä Parasta Mokkapalareseptiä.
Se on tässä.

5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa
2,5 dl vettä
200 g voita
4 rkl kaakaojauhetta

1 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa

Kuorrutus:
150 g voita
2 rkl maitoa tai vahvaa kahvia
1,5 rkl kaakaojauhetta
n. 4 dl tomusokeria

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään (sokeri, jauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri)
Mittaa pieneen kattilaan suola, vesi, voi ja kaakaojauhe, kiehauta seos. Yhdistä jauhoseos ja kiehautettu voiseos. keitä vahva kahvi ja lisää kulhoon, sekoita tasaiseksi. Kun taikina on jäähtynyt, sekoita joukkoon kananmunat.
Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille, tasoita pinta.
Paista 200 asteessa uunissa n.20 minuuttia.
Jäähdytä kakkulevy ennen kuorrutusta.

Valmista kuorrutus lisäämällä pieneen kattilaan voi, maito tai vahva kahvi sekä kaakaojauhe, kiehauta seos. Sekoita joukkoon vispilällä tai nuolijalla tomusokeria kunnes saat tarpeeksi paksun seoksen.
Levitä kuorrute jäähtyneelle kakkulevylle nuolijan avulla ja ripottele päälle strösseliä.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Piirakan lisäksi leivoin hiukan tavallisia korvapuusteja.
Ei tullut kovin nättejä, mutta pullaa on helppo syödä silmät kiinni jos rumuus kiusaa


Arki muuttuu

Koko viime vuoden neuloin ihan hurjana villasukkia. Tammikuussa päätin, että nyt sukkahommat saa riittää ja opettelen uusia juttuja. Suunnittelin tekeväni jokaiselle lapselle jotain mitä en ole ennen tehnyt, tai teen sen ainakin erilailla.



Tammikuun toisella viikolla, yhtenä yönä, äitini (jonka omaishoitajana olen ollut jo monta vuotta) sairaus paheni ja hän menetti kaiken toimintakykynsä.
Edellisenä päivänä puhuimme presidentinvaaleista ja seuraavana päivänä hän ei enää pystynyt liikkumaan, eikä tuntenut minua, ainokaistaan. 

Nyt äiti on ollut osastohoidossa kaksi kuukautta ja elämänhalu alkaa vähitellen palata.
Enää hän ei itke ja silitä minua poskesta ja sano, että "äiti tuli".

 Hiljalleen heräävä ruokahalu ja hetki pyörätuolissa on toive siitä, että elämä palaa ja asiat järjestyy, tavalla tai toisella.
 Toiveikasta, vaikka muisti on sekaisin ja toimeliaisuus riittää juuri syömiseen, niin hukassa olevan ahdistus ja pelko on pois.


Nyt eletään ja katsotaan.
Parin viikon kuluttua on palaveri, jossa hyvinvointialue pyrkii saamaan äidin takaisin kotihoitoon
 
Puikot ja lanka on minun meditointini. Omaa aikaa ja ajattelemattomuutta, olla paikalla ja silti omassani. Nämä tekstiä sekoittavat lanka-asiat olen tehnyt tammi-helmikuussa. "Pakopaikka-sukkia" syntyy edelleen, mutta se suotakoon toistaiseksi.

 
Ensimmäinen lapsi sai pöyheän pipon ja toinen lapsi pipon sekä hartioita lämmittävän kaulurin.
Kolmaskin lapsi vei pipon mennessään.
Mietinnässä mitä neljännelle tekisin.


perjantai 1. maaliskuuta 2024

Herätys Blogini

 
Yli kaksi kuukautta on edellisestä postauksesta ja on aika herätä talviunilta. Monta mukavaa asiaa ja herkullista hetkeä on joutunut unholaan, mutta tästä taas jatketaan.
Herätköön uinuvainen.

Keittiön kevätkausi alkoi pakastimien sulatuksella.  
Tyttären kanssa uudelleen järjestelimme  kaikki neljä pakastinta. Pakastimien sulatus on minulle ollut aina se työ, jota on ollut helppo siirtää odottamaan sopivampaa hetkeä, mutta nyt nopean avun kanssa työ oli helppoa ja kivaa. Parasta äiti-tytär aikaa päät pakastimessa ja sormet jäässä.
 
Ensimmäiseksi otin pakkasesta sulamaan nelisen kiloa jauhelihaa, josta valmistin takaisin pakastimeen meneviä annoksia. Isoja satseja on mukava tehdä ja vielä mukavampaa on hakea varastoista valmista.

Ensin tein valmistui kahden sorttisia punajuuri-jauhelihapihvejä.
Ihan tavallisia pulleita ja toisia ohuempia, joihin laitoin jauhelihan ja punajuuren lisäksi vähän kesäkurpitsaa.

Lihapulliin löytyi pakastimen pohjalta vielä oman kasvihuoneen tomaateista keitettyä tomaattikastiketta. Herkullista ja vahvaa.
Mureke puolestaan höystyi porkkanalla sekä runsaalla fetalla.  
Loppu jauhelihan vain paistoin ja maustoin keittoja ja muutamaa pitsaa varten.

Sitten hiukan harrasteista:
Neljässätoista viikossa pienistä hiiren kokoista pentusista kasvoi reippaita katteja, jotka kerkesivät moneen paikkaan yhtä aikaa.
Kaikki pennut on nyt jo muuttaneet uusiin koteihinsa ja meidän kukkaset saa taas
olla rauhassa.
Ne on aina yhtä ihania.



perjantai 15. joulukuuta 2023

Päiväkahville omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Lämmintä omenapiirakkaa ja jääkaappikylmää vaniljakastiketta, viikonloppu voi alkaa. Ensi viikonloppuna syödäänkin jotain ihan muuta kuin arkista piirakkaa.

Omenapiirakkaa pellillinen

4 munaa

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1,5 dl maitoa

1 dl ruokaöljyä TAI saman verran (=100 g) margariinia tai voita sulatettuna

omenoita viipaleina

sokeria

kanelia

Säädä uuni 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia

Vaniljakastike, (josta ei ole kuvatodistetta)

3 dl täysmaitoa (tai kermaa)

1 kananmunankeltuainen

2rkl sokeria

reilu 1 rkl maissitärkkelystä

1 rkl vaniljasokeria

Käytän itse mieluiten suurusteena maissitärkkelystä sillä siitä tulee parempi koostumus, mutta voit käyttää myös perunajauhoja.

Laita mielellään tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun kattilaan tai kasariin kylmä täysimaito, kananmunan keltuainen, maissitärkkelys ja sokeri, sekoita vispilällä kunnolla.

Laita kattila liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kastike on sopivan sakeaa. On tärkeää sekoittaa koko ajan sillä kastike palaa pohjaan tosi nopeasti, älä anna kastikkeen kuitenkaan kiehua (voi kuplia ihan vähän).

Nosta kattila liedeltä ja jatka sekoittamista kunnes ei ole enää riskiä pohjaan palamisesta, lisää vaniljasokeri ja sekoita vielä hetken.

Anna kastikkeen jäähtyä rauhassa (maku syvenee), voit tarjota sen kylmänä tai uudelle lämmitettynä. 

Perjantai on myös kauppapäivä. Ensiviikolla tehdään juhlakierros naapurikaupungin marketeissa, nyt vain arkitäydennys ilman suurempaa suunnitelmaa. 


torstai 14. joulukuuta 2023

Broilerinmaksakastike

 

Tänään meillä syötiin jotain ihan uutta ja outoa. Siis meille outoa, koska maksaruokia ei meillä syödä, edes jouluna.

 Broilerinmaksakastikkeen ohjeen näin jossain keittokirjassa ja päätin testata. Ihan syötävää ja oikeaa ruokaa se oli, mutta raadin palaute ei kastiketta eikä kokkia silitellyt.      

Broilerinmaksakastike

1 sipuli
voita paistamiseen
1 pkt pakastettua broilerinmaksaa (300g)
4-5 dl ruokakermaa
1-1,5 rkl soijaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
oreganoa
basilikaa
ripsahdus suolaa


Kuullota paloitellut sipulit voissa ja siirrä pois pannulta. Kypsennä osittain sulanutta broilerinmaksaa pannulla noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon kuullotettu sipuli ja ruokakerma ja kuumenna. Lisää mausteet ja hauduttele hetki.


tiistai 12. joulukuuta 2023

Muhkea Omenapiirakka

Huomenna saamme oikeita vieraita, niin jotain olisi leivottava. Ihanaa, että tulevat oli tarjottavaa tai ei. 

Seuraavalla kerralla kun tätä teen laitan omenat kuuman pannun kautta, että ne hiukan kypsyvät ja karamellisoituvat. Sitten tässä olisi lähes täydellinen omenapiirakka.


Muhkea omenapiirakka 

 100 g voita

4 dl vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

3 rkl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)

0,75 dl kermaa

Täyte:

5 kpl omenaa (pienehköä)

1,5 dl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)

1 tl kanelia

ripaus neilikkaa

ripaus muskottipähkinää

2 tl perunajauhoa

0,5 dl sitruunamehua

1prk kermaviiliä

kananmuna

fariinisokeria

kanelia 

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi huoneen lämmössä lämmennyt voi sekaan, kunnes taikina on murumaista.

Lisää kerma ja kääntele taikina tasaiseksi (saattaa jäädä murumaiseksi, se on ok.)

Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-28) pohjalle ja reunoille.

Sekoita pienessä kulhossa sitruunamehu, mausteet, perunajauhot ja sokeri. Kuori ja pilko omenat kulhoon ja sekoita mausteliemi omenoiden sekaan. Laita omenat piirakan päälle, osittain päällekkäin.

Sekoita kermaviiliin/turkkilaiseen yms. kananmuna, kanelia ja fariinisokeri ja peittele omenat valkoisen peiton alle.

Paista piirakkaa 225 asteessa noin 25 minuuttia uunin keskitasolla

Hannekselle tämä kelpasi, vaikka omenat olivat hiukan raakoja. 
Hansu onkin hyvin piirakkamyönteinen ihminen
 

sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Täytetyt suipot

Sunnuntai, toinen adventti ja meidän talossa kulkutauti. Kun lapsia on kolmessa eri koulussa ja Hansu päivätoiminnassa, niin kaiken maailman taudinalkujen on helppo osata tänne. Tervetulleeksi en niitä toivota, mutta minkäs teet?

 Syöntikuntoisia ihmisiä täällä on nyt vain muutama, niinpä ajattelin itseäni ja tein oman maun mukaista ysäri ruokaa. Vai onkohan tämä kasarilta?
(Valmiit unohdin kuvata)


Täytetyt suippopaprikat

2 pkt suippopaprikaa
1 sipuli
1-2 tomaattia
400 g naudanjauhelihaa
1 pss tacomaustetta
1.5 dl vettä
2 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

Huuhdo ja halkaise paprikat pituussuunnassa. Poista siemenet ja kalvot, mutta jätä kanta paikoilleen. Aseta vuokaan tai pellille tiiviisti.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi tomaatit. Ruskista jauheliha paistokasarissa omassa rasvassaan, lisää sipuli kuullottumaan. Mausta seos mausteseoksella ja lisää vesi ja tomaatit. Anna hautua noin 10 minuuttia.
Täytä paprikat jauhelihaseoksella ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia, niin että paprika pehmenee hieman. Tarjoa vihreän salaatin kanssa


 Adventtikalenterin ensimmäisestä pussista tuli vaaleansinistä 100g kimallelankaa. 
En oikein osannut hahmottaa kuinka pitkiin varsiin lanka riittää, niin tyttö saa nyt sitten nilkkasukat. 
Sain aikaiseksi myös kaksi yksinkertaista peruspipoa, jotka nekin menee pukinpussiin


Toisessa Adventtikalenterin pussissa oli kaksi vyyhtiä suloista jakki-merinolankaa.
Ihanan silkkisiä ja väritkin miellyttää, mutta mitä näistä voisi tehdä?.
Sukkiin tai lapasiin en raaski noita laittaa, mutta mitä.....
Ehkä nautin nämä vasta Tammikuussa.


torstai 7. joulukuuta 2023

Broilerinjauhelihapihvit ja marraskuun sukat


Pitkästä aikaa tein broilerinjauhelihasta pihvejä.
Näihin tuli punaisia linssejä sekä pestoa, mitä en ennen ole pihveissä käyttänyt.
Nuoriso ei pidä sen enempää broilerin jauhelihasta kuin linsseistäkään, mutta nämä kelpasi kaikille.
Eivät tosin tienneet mitä söivät.


Broilerinjauhelihapihvit

400 g broilerin jauhelihaa
1,5 dl punaisia linssejä
kanalientä linssien keittämiseen
4 rkl punaista pestoa
1 tl paprikajauhetta
ripsaus chilijauhetta
1 tl suolaa tai 2 tl soijakastiketta
valkopippuria
2 munaa
1 dl parmesaaniraastetta

Ota broilerinjauheliha huoneenlämpöön. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan ja anna kaiken nesteen valua pois siivilässä ennen kuin sekoitat ne mureketaikinaan.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi murekeseokseksi ja muovaa lihapyöryköiksi tai pihveiksi. Paista pihvit pannulla rasvassa tai kypsennä 225-asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä.


Marraskuun sukkatuotanto oli ihan kiitettävää.
Muutamat sukat syntyivät jämälangoista, siniset ja raitavihreät uudesta kerästä ja koko vihreät on kissanpennun pehmeää alpakkaa.


Kun vuoden sukkasato lähenteli neljääkymmentä ajattelin kokeilla onnistuisinko tekemään niitä 52 paria, sukat per viikko. Ainakin kymmenet sukat on vuoden mittaan jo jalkansa löytäneet, mutta vielä riittäisi tontuille töitä.
 Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, mutta ehkä se ei haittaa?


Suklainen kahvikakku ja Adventtikalenteri

Hohhoijaa, eiköhän talviunia ole nyt vietetty tarpeeksi.
Marraskuussa tehdään se mitä ilman ei tulla toimeen ja loppuaika vain lorvitaan.
Ehkä suklaakakun voimin voisin yrittää herätä
  

Itsenäisyyspäivän suklaakahvikakku

100 g tummaa suklaata
2 dl maitoa
50 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoa
1 dl kaakaota
2 rkl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

Kuorrute
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl voita
1,5 dl tomusokeria
2 rkl kaakaota

Rouhi suklaa. Lämmitä maito (älä keitä) ja sulata suklaarouhe maitoon välillä sekoittaen. Kuutioi rasva pieniksi paloiksi. Vatkaa sokeri ja rasva vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat reippaasti vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Yhdistä kuivat aineet ja suklaamaito voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
Voitele kakkuvuoka (1,8 l) huolellisesti. Kaada taikina vuokaan. Paista kahvikakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Paina kakun keskelle puutikku. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis. Anna jäähtyä viisi minuuttia ja kumoa kakku.


Tee kahvikakun kuorrute. Sulata voi kuumaan kahviin. Lisää tomusokeri ja kaakao. Valuta kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Koristele kahvikarkeilla tai suklaarouheella. Suklainen kahvikakku on valmis tarjottavaksi.


Nyt on ensimmäinen joulu melkein neljäänkymmeneen jouluun, kun lapsille ei hommata kalentereita.
Siirtymää helpottaakseni ostin itselleni oman Adventtikalenterin.
Joka sunnuntai avataan tietty pussukka ja ilahdutaan yllätyksestä, joka on jotain fiinimpää neulelankaa.
Ensimmäisessä pussissa luki "Itsenäinen Suomi" ja sieltä löytyi vyyhti ohutta itsevärjättyä vaaleansinistä,  joka hiukan kimalteli.


Eräs tytär saa pehmeän paketin, jos saan nuo tällä viikolla valmiiksi.
Ensi viikon pussissa lukee "Kettu juoksi yli järven".
Tekisi mieli vähän kurkistaa.....

sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Paahdettu tomaatti-linssikeitto

Tämän muhevan tomaattikeiton tein eräänä menneenä maanantaina, kun viimeisiä tomaatteja keräsimme.
Aivan uskomattoman maukas ja täyteläinen tomaattikeitto tulee kun ensin malttaa paahtaa tomaatit ja sitten surauttaa ne keitoksi.
Se mitä keitosta jäi pääsi pakastimeen odottamaan päivää, jolloin kaipaa kesää ja aurinkoa.
Katsokaas, kun omissa tomaateissa on auringon syvin salaisuus.
 

Paahdoin useamman pellillisen tomaatteja, joista yhden käytin keittoon.
Loput paahdetut tomaatit soseutin ja pakastin noin puolen litran annoksiin.



Paahdettu tomaatti-linssikeitto

1,8 kg tomaatteja
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
sormisuolaa
1 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
2-3 dl vettä
1tl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
ruukku tuoretta basilikaa (käytin persiljaa kun sitä oli)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Puolita tomaatit leikkauspinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pellille myös pilkotut sipulit. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.
Paahda kasviksia uunissa noin 50 minuuttia.

Kun tomaatit on kypsiä huuhtelee linssit.
Mittaa kattilaan 2-3 dl vettä. Lisää linssit ja kasvisliemikuutiot ja keitä noin 5 minuuttia tai kunnes linssit alkavat pehmetä. Lisää kattilaan uunipelliltä tomaatit viimeistä mehutilkkaa myöten, sekä valkoviinietikka.
soseuta keitto sauvasekoittimella ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Lisää vettä tarvittaessa.
Mausta lopuksi mustapippurilla ja lisää sekaan silputtu yrtti.
Tarjoiluun sopii hyvin esim turkkilainen jugurtti. Meiltä löytyi vain raejuustoa, mutta hyvää oli sekin. 

Piimäsämpylät ja viikon ruokalista

 Tänään oli melkein lomapäivä. Kuudesta "hoidettavasta" kolme pääsi isojen siskojen luo yökylään ja minulle se silloin tarkoittaa viidenkymmenen prosentin lomaa.

Loman kunniaksi heräsin jo viideltä (kärpänen herätti) ja pääsin heti lomatunnelmaan. Ennen puoltapäivää olin siivonnut eilisen illan pois keittöstä, pessyt kylpyhuoneen lattian sekä kissojen wc:n. Olin syöttänyt aamupuurot, täyttänyt mummun dosetin ja käärinyt tukisidokset jalkoihin. Olin myös ennättänyt soittaa eläinlääkärille ja saanut neuvoja ja ajanut apteekkiin hakemaan läkkeet.

Kerkesin tehdä jauhelihapihvitaikinan jääkaappiin odottamaan sopivaa paistohetkeä. Pihvit joutuvat pakastimeen odottamaan päivää, kun hukassa on virta sekä viitseliäisyys. Ennen kahtatoista ennätin vielä laittaa lounaan uuniin ja pyykkikoneessa pyöri kolmas satsi.            Se on eräänlaista lomaa, kun saa hyvällä mielellä asioita aikaiseksi, vaikka ne olisi vain ihan tavallisia arjenasioita.  

Marjapiirakka ja piimäsämpylät eivät kerinnet valmistua ennen kahtatoista.  Yleensä teen sämpylät yksinkertaisesti veteen, mutta facessa kehuttiin piimäsämpyläohjetta, jota halusin nyt kokeilla. Sämpylöistä tuli aivan pumpulisen pehmeitä. Tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena.

Piimäsämpylät n. 12 kpl

2½ dl piimää
½ pss kuivahiivaa
2 rkl (leipä)siirappia
½ tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 5 dl vehnäjauhoja (tai tarpeen mukaan)
75 g voita sulatettuna
Kuumenna piimä reilusti kädenlämpöiseksi esim. muovikulhossa mikrossa (ei haittaa, vaikka juoksettuu vähän). Liota joukkoon siirappi, suola ja kuivahiiva, vatkaa käsin mukaan kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kulhon reunoista irtoava pallo. Vaivaa joukkoon myös hieman jäähtynyt sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa, kuten mikrossa tai lämminvesihauteessa tiskialtaassa. Pyörittele kohonnut taikina jauhojen avulla sämpylöiksi ja jätä kohoamaan pellille leivinliinan alle noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit ripotella tässä vaiheessa sämpylöiden päälle juustoraastetta tai siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Tarjoa voilla silattuna ja lämpiminä esim. keiton kanssa.

Koulujen alkuun on enää nelisen viikkoa ja sen kunniaksi otin uuden loppuloman ruokalistan käyttöön. Koitan nyt pitää itseni kurissa ja ostaa vain sen mitä listalla lukee. Aamupalalla on yleensä smoothie, puuroa, kananmuna ja leipää. Iltapalalle teen usein puuron.

Viikon ruokasuunnitelma:

Maanantai:  uuniseiti, peruna......jugurtti, mysli......pinaattikeitto, kananmuna


Kalan kaveriksi kuuluisi peruna, mutta ovat pellossa vielä niin pieniä, ettei niitä raaski syödä. Keitin kaveriksi ohrahelmiä.

Tiistai:  makaroonilaatikko......karjalanpiirakka, munavoi......kasvissosekeitto

Keskiviikko;  kasvispihvit, kananmunakastike, peruna......letut, hillo......kalakeitto

Torstai;  broileri, riisi......mansikkarahka......hernekeitto

Perjantai:  jauhelihapihvit, muussi......leipä, päälliset......riisi-tonnikalalaatikko

Lauantai:  kokolihakastike, peruna......dippivihannekset......pitsa

Sunnuntai:  igorinkanaa, riisi......herkut......pinaattiletut

Nyt pitäisi vielä keksiä kuinka saadaa lääkkeet syötettyä tälle omaa etuaan ymmärtämättömälle. 



lauantai 14. lokakuuta 2023

Pinaattinen uunimunakas ja "loman" alkua

Pikkuisin pääsi ihanaan lomaperheeseen kahden viikon lomalle ja minä saan kuluttaa loput perhehoitajan lomastani. Tämä ei ehkä ole perinteistä lomaa, vaan vaihtelua ja sekin virkistää, kuten vaihteluilla on tapana.


Loman kunniaksi tein ruokahuollossa ryhtiliikkeen.
Instassa ja Youtubessa näkyy postauksia, joissa taitavat ihmiset ovat ennalta suunnitelleet ruokalistan ja sen mukaan käyneet ostoksilla.
Meillä tehtiin samoin.
Rahaa meni näihin 200 euroa, mutta tuskin nämä viikoksi riittää.
Pakastimesta löytyy kalaa ja lihaa, joten niiden hinta pitää vielä listaan lisätä. 
    

Loman kunniaksi oikaisin päivällisen ja mutkistin iltapalan tekemällä meille uunimunakasta.

Reilu uunimunakas

16 kpl kananmunia (olivat aika pieniä)

2 dl ruokakermaa

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

Sekoita munien rakenne rikki kulhossa, lisää kerma, mausteet. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Lisää juustoraaste pinnalle.

Kypsennä munakasta 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kun munakas on puoliksi hyytynyt, lisää kasvikset munakkaan pinnalle. Laitoin sekaan hiukan basilikaa, mutta se olisi kannattanut laittaa vasta kypsän munakkaan päälle.

Todellinen lasagne ja ruokalista

Sain viimeisen palan lasagnea. Olihan se jo vähän kuivaa, mutta on normaalia että syön viimeisenä ja rappaan kattilanpohjat Ei vais, en rapp...