perjantai 15. joulukuuta 2023

Päiväkahville omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Lämmintä omenapiirakkaa ja jääkaappikylmää vaniljakastiketta, viikonloppu voi alkaa. Ensi viikonloppuna syödäänkin jotain ihan muuta kuin arkista piirakkaa.

Omenapiirakkaa pellillinen

4 munaa

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1,5 dl maitoa

1 dl ruokaöljyä TAI saman verran (=100 g) margariinia tai voita sulatettuna

omenoita viipaleina

sokeria

kanelia

Säädä uuni 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia

Vaniljakastike, (josta ei ole kuvatodistetta)

3 dl täysmaitoa (tai kermaa)

1 kananmunankeltuainen

2rkl sokeria

reilu 1 rkl maissitärkkelystä

1 rkl vaniljasokeria

Käytän itse mieluiten suurusteena maissitärkkelystä sillä siitä tulee parempi koostumus, mutta voit käyttää myös perunajauhoja.

Laita mielellään tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun kattilaan tai kasariin kylmä täysimaito, kananmunan keltuainen, maissitärkkelys ja sokeri, sekoita vispilällä kunnolla.

Laita kattila liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kastike on sopivan sakeaa. On tärkeää sekoittaa koko ajan sillä kastike palaa pohjaan tosi nopeasti, älä anna kastikkeen kuitenkaan kiehua (voi kuplia ihan vähän).

Nosta kattila liedeltä ja jatka sekoittamista kunnes ei ole enää riskiä pohjaan palamisesta, lisää vaniljasokeri ja sekoita vielä hetken.

Anna kastikkeen jäähtyä rauhassa (maku syvenee), voit tarjota sen kylmänä tai uudelle lämmitettynä. 

Perjantai on myös kauppapäivä. Ensiviikolla tehdään juhlakierros naapurikaupungin marketeissa, nyt vain arkitäydennys ilman suurempaa suunnitelmaa. 


1 kommentti:

  1. Juuri eilen mietin, että pitäisi kysyä sinulta piirakan ohjetta, joka tehdään pellille. Kiitos ajatusten lukemisesta ja toteutuksesta. Hansulle varmaan piirakka maistui :) Rauhallista kolmatta adventtia, toivottavasti olette kaikki terveinä. T:Sohvaperuna

    VastaaPoista