sunnuntai 30. huhtikuuta 2023
Uunikasvikset ja suuri kauppareissu
torstai 27. huhtikuuta 2023
Porkkanapihvit ja huhtikuun villasukat
Suunnilleen joka päivä höyrytän kattilallisen porkkanoita ruuan lisukkeeksi. Pienimäiselle kypsennetyt kasvikset ovat erityisen tärkeitä, koska raakoja hän ei pysty syömään ja kaikenlaisia kasvuaineita täytyy saada. Jostain luin myös, että kypsästä porkkanasta imeytyy helpommin joku tärkeä aine, kuin kypsentämättömästä porkkanasta. Uskon tuon mielelläni, jotta porkkanoita kannattaa syödä kaikella tavalla ja paljon.
Eilen keitin ja soseutin porkkanoita tavallista isomman satsin, josta valmistin pulleita lättyjä, eli pihvejä. Osa ruokakunnasta on vakaumuksellisia kypsien porkkanoiden inhoajia. He kuitenkin jäivät tänään vähemmistöön ja saivat tyytyä pelkkään perunamuussiin.
Alla olevan ohjeen tein kaksinkertaisena, niin kaikille riitti.
Porkkanapihvit
500 g porkkanoita
1 kananmunaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
5 rkl vehnäjauhoja
ruokaöljyä/voita paistamiseen
Kuori porkkanat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsiksi suolavedessä.
Kaada vesi pois, muussaa porkkanat ja anna jäähtyä hetki.
Lisää kananmuna, tuorejuusto, mausteet, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää ruokalusikallisen verran porkkanamuusia, tasoita lusikalla painelemalla pihviksi ja paista pihvit molemmin puolin kypsiksi. Taikina on aika löysää. joten pihvejä kannattaa käännellä varovasti leveällä paistinlastalla. Varo, ettei pala pohjaan.
Huhtikuussa valmistui vain neljä sukkaparia.
Toukokuu on jo niin kesää, että pitää ymmärtää pysyä erossa puikoista. Kuitenkin siltä varalta, että pakottava neulomatarve iskisi aloitin ohuesta langasta tekemään itselleni hanskoja. Jos ne ennen syyskylmiä valmistuisi.
sunnuntai 23. huhtikuuta 2023
Broileri-pastavuoka
Gluteenittomasta kierrepastasta ja broilereista valmistui vuokaruokaa. Puolisolla terveys reistailee, niin kokeilee nyt gluteenitonta ja toivoo siitä helpotusta. Minä ehdotin kokeilemaan hetken kokonaan viljatonta, mutta hän haluaa näin. Siis näin teemme....tai hän tekee ja minä kannustan. Tänään kannustin valitsemalla laatikkoon gluteenittoman pastan.
Tähän vuokaan pasta tulee raakana. Onkohan se herkullisuuden salaisuus?
torstai 20. huhtikuuta 2023
persikka-ananaspiirakka
keskiviikko 19. huhtikuuta 2023
Kermainen lihapullakastike
Lihapullat
700 g jauhelihaa
1 kananmuna
2 dl ranskankermaa
1,5 rkl kuivattua timjamia
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
Uuni kuumenemaan 225 astetta. Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin. Muotoile pulliksi ja paista uunissa noin 15 minuuttia.
Kastike syntyi kermasta, ketsupista ja lorauksesta soijakastiketta.
Lihojen lisäksi meidän kylän Reko-myynnistä saa hankittua kananmunat. Toinen huippu tuote. Ihan näin paljon ei munia itse syödä, vaan osa lähtee lasten mukana kaupunkiin.
tiistai 18. huhtikuuta 2023
Härkiskastike
Härkkiskastike
lauantai 8. huhtikuuta 2023
Omenapiirakkaa pellillinen
sunnuntai 2. huhtikuuta 2023
Teryakilohi ja maaliskuun sukat
sunnuntai 26. maaliskuuta 2023
Maailman paras pannukakku ja sijaishoitoa
Tyttönen on meidän pannarimestari ja tämä on hänen luotto-ohjeensa.
Maailman paras pannukakku
Raaka-aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1tl vaniliinisokeri
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g sulatettua voita
Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi.
Kaada taikina levinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. 1/2 tuntia. Hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä tai jotain muuta hyvää päälle.
torstai 9. maaliskuuta 2023
Soijabolognese
Bolognese
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- purkki tomaattimurskaa
- 2 dl vettä
- ½ dl ketsuppia
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- ½ tl paprikajauhetta (tai ripaus savupaprikaa)
- rouhittua mustapippuria
- rypsiöljyä paistamiseen
- (tarvittaessa lisää vettä)
Pilko sipuli ja valkosipuli. Lorauta pannulle reipas loraus rypsiöljyä ja kuumenna. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. “Paista” soijarouhetta hetki ja lisää joukkoon tomaattimurska.
Täytä tomaattimurska purkki puolilleen vedellä ja kaada pannulle. Lisää ketsuppi, liemikuutio sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
Tarjoile pastan kanssa!
maanantai 6. maaliskuuta 2023
Pehmeä omenapiirakka
lauantai 4. maaliskuuta 2023
Suloinen pullataikina
torstai 2. maaliskuuta 2023
Paras kuhakeitto ja jälkkäriksi lettuja sekä helmikuun villasukat
Aloita kuhakeiton teko valmistamalla ensin kalaliemi joko perkkeistä tai kuutiosta/fondista.
Kuori perunat ja porkkanat.
Kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota voissa paloiteltuja perunoita, porkkanoita ja sipuleita hetki, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja mausteet.
Anna kiehua hiljalleen, että perunat kypsyvät. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää kala, hienonnettu tilli ja kerma, anna vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoile kuhakeitto hyvän leivän kanssa.
Keittopäivän jälkiruuaksi tai välipalaksi tai ihan milloin vain sopii letut ja hillo. Aikaisemmin tein letut maitoon, mutta kermaviili tekee tästä herkusta vieläkin herkumpaa. Hilloksi sekoitin kotoista omenaa ja mansikkaa.
Todellinen lasagne ja ruokalista
Sain viimeisen palan lasagnea. Olihan se jo vähän kuivaa, mutta on normaalia että syön viimeisenä ja rappaan kattilanpohjat Ei vais, en rapp...
-
Persikkapiirakka sopii pääsiäiseen, ja hyvin se sopii kaikkiin muihinkin päiviin. Melkein en kerinnyt piirakkaa kuvata, kun puoliso oli jo a...
-
Vierasvaraksi ja omaan kahvipöytään pellillinen mustikkapiirakkaa. Ihana mustikkapiirakka, pellillinen Pohja: 200 g pehmeää voita 2 dl hie...