perjantai 28. lokakuuta 2022

Appelsiini-suklaa-juustokakku

Puoliso ei pidä syntymäpäivänsä huomioimisesta, mutta kyllä me ihan pikkuisen häntä kiusasimme. Juhlantunnun saa kotipöytään jo kakulla ja kauniimmilla mukeilla. Sen kestää, vaikka olisi kuinka yliherkkä huomiolle.
Edes jotain pientä mikä erottaa juhlan arjesta.



Appelsiinin makuiset suklaa-juustokakut

Pohja:
200 g digestivekeksejä
70 g voita
Täyte:
2 dl kuohukermaa
300g maustamatonta tuorejustoa
200g fatseriina suklaata
ropaus suolaa

Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa.
Laita keksimuru.voiseos kakkuvuon poj´hjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan. Älä åainele liian tiiviiksi, ettei pohjasta tule kova.
Sulata suklaa ja laita se sivuun jäähtymään.
Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja sekoita suklaa sen joukkoon tasaisesti. Vaahdota kuohukerma ja sekoita se tuorejuusto-suklaamassan sekaan. Lisää joukkoon myös suola. Sekoita esim. nuolijalla rauhallisesti käännellen.
Ota kakkuvuoka jääkaapista, kaada kakkumassa pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Paahdettu tomaattikeitto

Kasvihuone on jo aikoja sitten laitettu talviunille, mutta laitan joitakin tomaattijuttuja muistiin odottamaan seuraavaa satoa.
En ole koskaan ollut tomaattikeiton ystävä, mutta tämä oli kokemus, joka kannattaa uusia. Tomaattinen, kermainen ja sopivasti chilinen. Alkuperäisen ohjeen tekijä oli unohtanut keitosta chilin, mutta onneksi me muistettiin. 
Ohje on suuntaa antava ja sadon runsauden takia tein se yli kaksinkertaisena. Se mitä ei heti jaksettu syödä pakastettiin, ja tänään sulatettiin. Hyvin oli keitto kestänyt pakastuksen.


Paahdettu tomaattikeitto

1 punasipulia
valkosipulia
600 g kirsikkatomaatteja
5 kypsää isohkoa tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
noin 3 dl kasvis-tai kanalientä
1 dl kermaa 

Kuori ja paloittele punasipuli. Leikkaa valkosipulista "hattu" irti. Valuta valkosipulin päälle hieman öljyä.
Nosta sipulit uunivuokaan kirsikkatomaattien ja lohkottuja tomaattien kanssa. Valuta päälle öljyä. Lisää suola, pippuri ja sokeri.
Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmenneet.
Puristele kypsä valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää paahdetut sipulit ja tomaatit. Mausta balsamietikalla. Pyöräytä tasaiseksi. Lisää kasvisliemi ja kerma. Aja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kasvislientä.


Tämän päivän keitto tarjoiltiin  raejuuston ja paahdetun myskikurpitsan kanssa. 

maanantai 24. lokakuuta 2022

Kasvislasagnea ja porkkanan nostoa

    Viikonloppu meni porkkanaa nostaessa, eikä ihan vielä valmista tullut. Vanha nostokoneenlousku vaati säätöä ja silityksiä, mutta toimi ja mikä parasta, sää suosi. Aurinkoinen syyssää ja sopivan kuiva pelto, niin homma on silkka nautinto, (ainakin pari ensimmäistä päivää).

Ruoaksi nostoporukalle valmistui iso vuoallinen kasvislasagnea.

  Näppituntumalta valmistetun kasvislasagnen perusohje oli tämä. Tällä kertaa lasagnen oli riitettävä viidelletoista, niin määriä oli muokata sen mukaan mitä kaapista löytyi.

5 porkkanaa raasteena

4 valkosipulin kynttä

2 pientä kesäkurpitsaa

1 pieni punainen paprika

Näitä kuullotin pannulla voissa ja sitten lisäsin

3 purkkia tomaattimurskaa

300 g punaisia linssejä

huikan vettä

2 kasvisliemikuutiota

valkosipulijauhetta

mustapippuria

timjamia

chilirouhetta

Kastiketta keitetään niin, että linssit vähän kypsyy

Juustokastike, joka vain sekoitetaan

  4 dl kermaa

2 dl maitoa

motzarella möllöjä

300g erillaisia juustoraasteita

valkosipulijauhetta,

herbamarea tai muuta yrttisuolaa

mustapippuria

ja lasagnelevyjä tietenkin 

Vuokaan vuorotellen kastikkeet ja täysjyvälasagnelevyt. Päällimmäiseksi juustokastike ja vielä hiukan juustoraastetta.

Uuniin noin 40 minuuttia

Vaikutti, että lasagne tuli tarpeeseen, koska en ennättänyt valmista ruokaa kuvata. Kymmenen kauhallisen jälkeen mikään vuokaruoka ei ole enää kuvauskunnossa.

Ennen pellolle pääsyä oli tavalliset saapassulkeiset. Ei millään meinannut löytyä sopivia


Porkkanaa nousee ja lapsityövoima on hyvässä käytössä.
Vaikka on kone, niin perässä on käveltävä ja ihmiskäsin noukittava peltoon jäävät.

Täpsy-kissa on aina siellä missä lapsetkin


torstai 20. lokakuuta 2022

Sienipiirakka

Viikonloppu lupaa vieraita ja mietin kahvipöytään jotain suolaista tarjottavaa. Tiedän että he kuuluvat sienten ystäviin, joten tämä sopii heille hyvin. 



Herkullinen sienipiirakka

3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
vajaa dl sulatettua voita
vajaa dl maitoa


Sienitäyte
2-3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
nippu ruohosipulia
tukko tuoretta persiljaa
kirsikkatomaatteja tai muuta värikästä
0,5 tl suolaa
0.5 tl jauhettua mustapippuria
1 prk (200g) smetanaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 pss (150g) mozzarela raastetta

Yhdistä kuivat aineet. Lisää rasva ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja ylös reunoille.
Nosta vuoka uunin alimmalle tasolle ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia. 
Valmista täyte
Laita hienonnetut sienet pannulle. Kuumenna hitaasti ja anna ylimääräisen nesteen haihtua. 
Mausta. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä. Lisää smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.

Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa noin puolituntia.

maanantai 17. lokakuuta 2022

Paluu arkeen

"Kun asiat pitkittyy niin ne mutkistuu", mutta ei anneta sen nyt häiritä. Toisten arjesta huolehtiminen ja jatkuva kotoilu vaatii joskus enempi, jolloin omat jutut on helppo unohtaa. 
Nyt jatkan taas.
 Aloitan taas arkeni maustamisen siivoamalla ja täyttämällä keittiönkaapit.

Hevi-laatikoiden siivouksesta seuraa aina kasvissosekeitto, jollain uudella ohjeella.
Tämä ohje löytyi ylen-sivuilta. Maistuu makea kookos ja herttainen chili. 


Kookos-kasvissosekeitto

500 g perunoita
500g porkkanaa
kukkakaali
pala palsternakkaa
iso sipuli
pieni pala punaista chiliä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
4 dl kookoskermaa

Kuori ja paloittele kaikki käyttämäsi kasvikset.
Mittää vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää kaikki kasvikset, inkivääri ja kasvisliemikuutiot. Keitä 20 minuutti.
 Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.
Lisää kookoskerma ja kuumenna.
Tarkista maku ja tee kaveriksi hyvät sämpylät.


Ruokahävikki puhuttaa paljon. Tämän päiväisessä jääkaappien siivouksessa hävikkiin meni vain nuupahtaneen kukkakaalinjämät sekä aukaisun jälkeen unohdettu tuorejuusto.
Luin, että Suomessa syötäväksi tarkoitetusta ruuasta hävikkiin menee 33 prosenttia. (ruotsissa se on vielä enemmän)  Yksittäistä henkilöä kohden se tekee 20-25 kg vuodessa.
Mitä se tekeekään rahassa? 

Ruokalistan perusteella tein kahden seuraavan viikon tilauksen. Hinnaksi ruuille tuli 370 euroa, mikä ei tietenkään riitä, varsinkaan kun nyt eletään koulujen syyslomia. Silloin ruokittavia on aina enempi ja kattilat suurempia 


 Ensi viikolla täällä on jo väljää.

Toisaalta sitäkin pitäisi miettiä mitä järkeä on kahdessa jääkaapissa ja neljässä pakastimessa, kun kauppaan ajaa vain kaksikymmentä minuuttia?

maanantai 27. kesäkuuta 2022

Uunimunakas runsailla kasviksilla


Tänään on taas kauppapäivä ja suoritettava nopea jääkaappi inventaario. Näillä helteillä ei edes jääkaappia raaski rasittaa liikaa ja isompi kunnollinen siivous saa odottaa viileämpiä kelejä.
Hellan ääressä seisojakin rasittuu liiasta lämmöstä ja siksi on syytä valita helpot eväät.

 Valinta päivän lounaaksi oli uunimunakas runsailla kasviksilla.
Illalla taas grillataan, niin kevyt kasvisruoka sopii hyvin aamupäivään ja auringon lämpöön. Munakkaaseen tuli tällä kertaa paprikaa, kesäkurpitsaa, tomaattia, punasipulia, valkosipulia ja sipulinvarsia.
Kasvikset maustetaan suolan ja pippurin lisäksi jollain yrtti-tai muulla mieleisellä mausteella. Minä laitoin tähän yrttisuolalla, mustapippuria ja timjamia.  


Näin tein:
Ensin pilkoin kasvikset ja kuullottelin niitä hetken pannulla tilkassa öljyä. Lisäsin kaikki kasvikset voideltuun vuokaan (voi myös käyttää leivinpaperia vuossa, niin tiskari pääsee vähemmällä)  ja ripsuttelin sekaan suolan sekä pippurin.
Rikoin kananmunat kulhoon, vispasin rakenteen rikki ja lisäsin kerman.
Kananmunia tulee kaksi per syöjä ja nestettä kaksi ruokalusikallista per kananmuna. Jos munakkaaseen laittaa rasvaista lihaa tai kalaa niin nesteenä kannattaa käyttää vettä, mutta koska meillä oli vain keppoisa kasviksia laitoin kermaa, pippurista ruokakermaa sekä tavallista kermaa.
Neste kasvisten päälle ja tietysti runsaasti juustoraastetta päällimmäiseksi.
Neste maustetaan myös suolalla ja (pippurilla) sekä jollain yrtillä. Tähän laitoin hiukan tuoretta timjamia.
Vuoka puoleksi tunniksi uuniin ja lämpöä 200 astetta.

Vihreää salaattia vaan kylkeen, niin hyvää tulee   
Helteellä tahtoo kodinhoidolliset asiat jäädä rempalleen, ainakin meillä. Harvinaisesta lämmöstä pitääkin nauttia, mutta kaikella on aina hintansa. Asiat kasaantuu ja muuttuvat vuoriksi.
Pyykkiä kertyy kun kaikki mahdollinen on pestävä ennen syksyä ja suuria sateita, mutta onneksi minulla on oiva apu.
Hansun kanssa ahersimme yhden vuoren matalaksi.  

lauantai 25. kesäkuuta 2022

Aamulenkki päättyy kasvihuoneeseen

Uuden koiranpennun myötä olen ottanut aamukävelyt ohjelmaan. Ei siis mitään tehokasta aamulenkkiä (joka kieltämättä tarpeen olisi), vain kevyttä käyskentelyä pihasta lähtevällä peltotiellä yöpaidassa ja eripari roksit jalassa. Maalaiselämän kesäetuja nämä. Kävelyseuraksi lähtee Lissu-pennun lisäksi vanha Hertta ja ainakin yksi kissoista. Meidän kissat eivät ole erityisen hyvää lenkkiseuraa, koska väittävät uupuvansa ja tahtovat kulkea sylissä.
Todellinen aamulenkki, yöpaita päällä ja katti kainalossa. Onneksi ei ole vastaantulijoita.   


Aamukävely päättyy kasvihuoneen ovien aukaisuun. Siellä tomaatintaimet, kurkut, kurpitsat, paprikat ja muut varttuu ja vahvistuu antaakseen kohta meille suuren sadon. Toivottavasti niin.


Ruukuista saa jo pieniä tomaatteja sekä muutama kurkku on tullut. Isoja tomaatteja joutuu vielä odottamaan.

  

Lounas oli tänään helppo.
Kaapissa sattui olemaan tortillakuppeja ja täyteainekset oli valmiina jääkaapissa. Kuppeihin laitoimme tomaattisalsalla maustettua jauhelihaa, salaatteja, kurkkua, hunajameloonia sekä tomaattia. Päälle turskaisut kurkkumajoneessia.
Hyvää oli ja maistui kesäruualta. Lapset toivoivat saavansa huomenna lisää.


torstai 23. kesäkuuta 2022

Feelia ruokaa

Kiireisiä kesäpäiviä helpottamaan tilasin Feelialta muutaman laatikollisen valmistaruokaa. Ennenkin olemme sieltä tilanneet, joistakin pidetty enemmän kuin toisista. Useimpia ruokia  olen hiukan jatkojalostanut paremmin omaan suuhun sopivaksi. 
Nyt tilauksessa oli isot pussit tavallista lihaisaa bolognesea ja soijabolognesea sekä kermaperunoita. Pienissä pusseissa on borssikeittoa, broileripastavuokaa, mustajuurisosekeittoa (esikoinen suositteli), bataattisosekeittoa ja jauheliha-gulassikeitto.

  
Tänään otin lähempään tarkasteluun valkosipuliset kermaperunat. 
Pussista vuokaan ja vartiksi uuniin, helppoa. Maku oli hyvä, mutta rakenne aika mössöä, sanoi raati.
Perunoiden kaveriksi uuniin meni toinen vuoka, jonka pohjalle laitoin pakastepussista kasviksia (hiukan öljyä ja mausteita sekaan) ja niiden päällä eilisestä yli jääneet kypsät broilerinpalat. 
 
Lautanen mukaan ja ulos syömään. 

sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Mummon mustikkapiirakka

 Herkullinen ja nopeasti valmistuva "mummun mustikkapiirakka" on suomen kansan peruspiiras. Aurinkoiset päivät ovat vielä niin harvinaisia, ettei niitä raaskisi keittiössä tuhlata, silti vierasvaraakin pitäisi olla. Tähän ei mene kauaa.


MUMMON MUSTIKKAPIIRAKKA

Noin 8-10 hlö

Muropohja

100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus raastettua limetin kuorta/ vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)

  1. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
  2. Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  3. Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
  4. Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
  5. Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan (26-28 cm).Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia
Täyte
300 g metsämustikoita
200 g kermaviiliä (1 purkki)
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa. Mausta vaniljasokerilla.
Kaada kermaviiliseos mustikoiden päälle.
Jätin itse pari mustikkaa sivuun, niin että ripottelin ne tässä vaiheessa kermaviilin päälle. Tekee piirakasta kauniin.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa!

Aurinko meni hetkeksi pilveen ja tuli leipomisfiilis, Paljon ei ollut aikaa, mutta muutaman mustikkapiirakan pellillisen porkkanapiirakkaa sekä  iltaruuaksi pitsaa sain tehtyä. Ensi viikolla tulee virallisia vieraita ja vielä jotain suolaista tarjottavaa täytyy kehitellä.   


lauantai 11. kesäkuuta 2022

Nakkipannaria iltapalaksi

Iltapalalla meillä on lähes aina jotain puuroa. He, jotka kykenevät itse päättämään saavat toki muutakin syödä, mutta suosittelen aina ottamaan alle edes hiukan puuroa. Tietyt lääkkeet aiheuttavat sen, että nälkä on vasta illalla ja silloin(kin) pitäisi olla tarjolla jotain ruokaisaa. Pannarit erillaisista jauhoista ja eri höysteillä ovat osoittautuneet suosituiksi.

Tämän illan pannariin lisäsin pinaattia, nakkeja, tomaattia sekä fetajuustoa.
Kylmänäkin tämä on hyvää ja sopii vaikka evääksi.


Pinaatti-nakkipannari


4 munaa
7 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet spelttiä)
150 g pakastepinaattia
suolaa
mustapippuria

täytteeksi:

1 pkt nakkeja pilkottuina
100 g fetajuustoa murustettuna
tomaatti siivutettuna

tuoretta basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia

Valmista pannari taikina. Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne kevyesti rikki. Lisää kulhoon sulanut pinaati, maito ja jauhot. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Anna taikinan turvota hetkinen noin 10-15 minuuttia.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Laita täytteitä tasaisesti ympäri uunipannua taikinan päälle ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.



torstai 9. kesäkuuta 2022

Paholaisenhilloa

Tein alkuviikosta taas kauppatilauksen, joka olikin lopulta varsin mielenkiintoinen. En oikein tiedä mitä tapahtui ja kuka mokasi, mutta tavaraa oli ihan erimäärät mitä luulin tilanneeni ja tilaamattomiakin oli.  Ilmeisesti uusi tilaus oli mennyt vanhan päälle ja kaupan keräilijä oli vielä itse päätellyt mitä meillä tarvitaan. Tilasin esim. 3 pakettia spaghettia, kirjattu oli 14 ja tuli 10. Samoin makaroonia ja hiutaleita ja montaa muuta tuotetta. Tomaatit oli yksi kiinnostavommista. Olin tilannut 12 tomaattia. Tilaukseen oli kirjattu 51kpl ja keräilijä oli pakannut kaupan muovikassiin 39 kaunista tomaattia.
Ei siinä mitään, kyllä kaikki syötyä tulee ja tilin saldokin riitti, mutta sen kaupan nettitilauksiin en enää hairahdu.
Tästä syystä tuli mieleen tehdä tomaatista ja paprikasta (tuli12kpl) jotain hyvää eli paholaisenhilloa

Paholaisenhillo

2 kg kotimaisia tomaatteja

4 isoa punaista kotimaista paprikaa

2 tl chilirouhetta

8 valkosipulinkynttä

3 tl suolaa

3 tl mustapippuria rouheena

1 dl punaviinietikkaa

5 dl hillosokeria


Huuhtele vihannekset, pilko tomaatit sekä paprika pieniksi kuutioiksi, poista kanta. Purista valkosipulikynnet puristimen läpi.

Lisää kaikki ainekset kattilaan paitsi sokeri. Anna kiehua n.45-55 minuuttia, sekoita. Maista, lisää chiliä jos haluat tulisempaa hilloa. Huomioi että tulisuus vähenee kun hillo jäähtyy, joten älä säästä tulisuuden kanssa. Käytä tässä vaiheessa sauvasekoitinta, jos haluat tasaisemman paholaisen hillon. Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

Laitoin osan pienempiin pakasterasioihin, joita käytän yksi kerrallaan. En tiedä kuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa.


 Meidän varsinainen elinkeino on ollut jo yli kolmekymmentä vuotta luomuvihannesten sekä perunan viljely. Työ, harrastus ja hupi samassa paketissa. Toki vuosiin mahtuu kaikki noiden vastakohdatkin ja monta muuta nimeltä mainitsematonta adjektiivia. 

Neljää eri lajiketta peruna on nyt maassa. 


Lyyti-mamman pienet pennut eivät enää ole niin kovin pieniä, vaikka itse luulevat niin. Vielä meillä on kissaristiäiset pitämättä ja nimet pennuille keksimättä.   

sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Kesäloman aluksi puutarhurin kalakeitto

Koululaiset pääsivät vihdoin lomailemaan. Yksi meistä sai peruskoulun päätökseen ja piti juhlassa koulun henkilökunnalle ja kavereilleen kauniin kiitospuheen. Hämmästyin hänen sanojen asettelutaitoa. Hän on erityisnuori, eikä ikinä tule oppimaan sitä mitä keskimääräiset, mutta jotain hän näkee selvemmin.

 Opettajille hän sanoi esimerkiksi näin:
"Opettajat on tarkoitettu opettamaan maailmaa ja ohjaajat ovat kuin meille auttajia. Ilman auttajia emme voi oppia tai päästä vaikeiden asioiden yli." 

Kavereista hän sanoin näin:
"Kaverit ovat sitä varten, että voimme yllättää toisemme ja itsemme. Kavereita kannattaa suojella pahalta, koska ystävyydellä saamme toivoa ja valoa. Ilman kavereita tuntuu siltä, että ei tunne itseään."
 
Kesäloman ensimmäisen päivän kunniaksi keitin ison kattilallisen kesäistä kalakeittoa, josta riittää vielä huomisellekkin.


Kesäinen kalakeitto

5 l kalalientä
perunoita
3 kpl sitruunaruohoa
iso kukkalaali
iso parsakaali
paljon porkkanaa
2 suippopaprikaa
2 dl pakasteherneitä
3 sipulia
n.1,5 kg kirjolohta
2 tl suolaa
kalamaustetta
sitruunapippuria
mustapippuria
 
  1. Kuumenna kalaliemi kannen alla kiehuvaksi, lisää liemeen sitruunaruoho.
  2. Pese, kuori ja paloittele kaikki juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia hetki voissa pannulla tai kattilassa. Lisää kasvikset kiehuvaan kalaliemeen ja anna porista.
  3. Poista kirjolohesta tarvittaessa ruodot. Leikkaa kala kuutioiksi siten, että kuutiot ovat vielä kiinni nahkassa. Laita lohifile kiehuvan keiton pinnalle nahkapuoli ylöspäin ja anna hetken kiehua. Nosta kalan nahka pois.  Ripottele kalapalojen päälle suola.
  4. ja (ruoka)kerma kattilaan. Anna kiehahtaa. Poista sitruunaruoho ennen tarjoilua.

  5. Harrastuksessa riittää harrastamista, vaan on tämä mukavaa!
 
   



perjantai 3. kesäkuuta 2022

Kukkakaalikeitto



Kohta alkaa lasten kesälomat ja ruokalistojen on aika muuttua. Kotirauhan perusta on kylläinen perhe ja siihen ei kasvissosekeitoista ole. Kouluaikaan teen usein lounaaksi meille kotona syöville erillaisia sosekeittoja sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mikä on menossa vanhaksi. Pikkuteineille on turha sosekeittoja tarjoilla.

Tällä kertaa tein keittoa kukkakaalista. Vielä ei ole kotimaisia kukkakaaleja saatavilla, mutta luomu-ulkomaalainen sopi hyvin. Lisämauksi hiukan sipulinvarsia ja keitettyä kananmunaa. Ohje on Valion sivuilta. Tein kaksinkertaisen annoksen ja soseutin keiton tehosekoittemella. Sen mitä jäi pakastin seuraavaa sopivaa hetkeä odottamaan.


Kukkakaalikeitto

200 g kukkakaalia
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pkt koskenlaskijan kylmäsavuporo sulatejuustoa
2 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoa

Keitä kukkakaali kasvisliemessä kypsäksi noin 10 munuuttia.
Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää pienitty sulatejuusto ja kerma. Kuumenna ja sekoittele kunnes juusto sulaa.
sekoita vehnäjauhot kylmaan veteen ja kaada seos keittoon koko ajajn sekoittaen.
Keitä 2 minuuttia ja tarkista maku.
Silppua vihreää päälle.


Pikainen piipahdus puutarhalle, josta mukaan lähti vielä jotain kasvihuoneeseen.
Toivottavasti kohta alkaa oikea kesä, jolloin saadaan aurinkoa ja lempeä kesäsadetta.