perjantai 28. lokakuuta 2022
Appelsiini-suklaa-juustokakku
keskiviikko 26. lokakuuta 2022
Paahdettu tomaattikeitto
maanantai 24. lokakuuta 2022
Kasvislasagnea ja porkkanan nostoa
Viikonloppu meni porkkanaa nostaessa, eikä ihan vielä valmista tullut. Vanha nostokoneenlousku vaati säätöä ja silityksiä, mutta toimi ja mikä parasta, sää suosi. Aurinkoinen syyssää ja sopivan kuiva pelto, niin homma on silkka nautinto, (ainakin pari ensimmäistä päivää).
Ruoaksi nostoporukalle valmistui iso vuoallinen kasvislasagnea.
Näppituntumalta valmistetun kasvislasagnen perusohje oli tämä. Tällä kertaa lasagnen oli riitettävä viidelletoista, niin määriä oli muokata sen mukaan mitä kaapista löytyi.
5 porkkanaa raasteena
4 valkosipulin kynttä
2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni punainen paprika
Näitä kuullotin pannulla voissa ja sitten lisäsin
3 purkkia tomaattimurskaa
300 g punaisia linssejä
huikan vettä
2 kasvisliemikuutiota
valkosipulijauhetta
mustapippuria
timjamia
chilirouhetta
Kastiketta keitetään niin, että linssit vähän kypsyy
Juustokastike, joka vain sekoitetaan
4 dl kermaa
2 dl maitoa
motzarella möllöjä
300g erillaisia juustoraasteita
valkosipulijauhetta,
herbamarea tai muuta yrttisuolaa
mustapippuria
ja lasagnelevyjä tietenkin
Vuokaan vuorotellen kastikkeet ja täysjyvälasagnelevyt. Päällimmäiseksi juustokastike ja vielä hiukan juustoraastetta.
Uuniin noin 40 minuuttia
Vaikutti, että lasagne tuli tarpeeseen, koska en ennättänyt valmista ruokaa kuvata. Kymmenen kauhallisen jälkeen mikään vuokaruoka ei ole enää kuvauskunnossa.
Ennen pellolle pääsyä oli tavalliset saapassulkeiset. Ei millään meinannut löytyä sopivia
torstai 20. lokakuuta 2022
Sienipiirakka
maanantai 17. lokakuuta 2022
Paluu arkeen
maanantai 27. kesäkuuta 2022
Uunimunakas runsailla kasviksilla
lauantai 25. kesäkuuta 2022
Aamulenkki päättyy kasvihuoneeseen

torstai 23. kesäkuuta 2022
Feelia ruokaa
sunnuntai 12. kesäkuuta 2022
Mummon mustikkapiirakka
Herkullinen ja nopeasti valmistuva "mummun mustikkapiirakka" on suomen kansan peruspiiras. Aurinkoiset päivät ovat vielä niin harvinaisia, ettei niitä raaskisi keittiössä tuhlata, silti vierasvaraakin pitäisi olla. Tähän ei mene kauaa.
MUMMON MUSTIKKAPIIRAKKA
Noin 8-10 hlö
Muropohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus raastettua limetin kuorta/ vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)
- Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
- Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
- Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
- Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
- Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan (26-28 cm).Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia
lauantai 11. kesäkuuta 2022
Nakkipannaria iltapalaksi
Pinaatti-nakkipannari
täytteeksi:
torstai 9. kesäkuuta 2022
Paholaisenhilloa
2 kg kotimaisia tomaatteja
4 isoa punaista kotimaista paprikaa
2 tl chilirouhetta
8 valkosipulinkynttä
3 tl suolaa
3 tl mustapippuria rouheena
1 dl punaviinietikkaa
5 dl hillosokeria
Huuhtele vihannekset, pilko tomaatit sekä paprika pieniksi kuutioiksi, poista kanta. Purista valkosipulikynnet puristimen läpi.
Lisää kaikki ainekset kattilaan paitsi sokeri. Anna kiehua n.45-55 minuuttia, sekoita. Maista, lisää chiliä jos haluat tulisempaa hilloa. Huomioi että tulisuus vähenee kun hillo jäähtyy, joten älä säästä tulisuuden kanssa. Käytä tässä vaiheessa sauvasekoitinta, jos haluat tasaisemman paholaisen hillon. Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.
Laitoin osan pienempiin pakasterasioihin, joita käytän yksi kerrallaan. En tiedä kuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa.
Meidän varsinainen elinkeino on ollut jo yli kolmekymmentä vuotta luomuvihannesten sekä perunan viljely. Työ, harrastus ja hupi samassa paketissa. Toki vuosiin mahtuu kaikki noiden vastakohdatkin ja monta muuta nimeltä mainitsematonta adjektiivia.
Neljää eri lajiketta peruna on nyt maassa.
Lyyti-mamman pienet pennut eivät enää ole niin kovin pieniä, vaikka itse luulevat niin. Vielä meillä on kissaristiäiset pitämättä ja nimet pennuille keksimättä.
sunnuntai 5. kesäkuuta 2022
Kesäloman aluksi puutarhurin kalakeitto
- Kuumenna kalaliemi kannen alla kiehuvaksi, lisää liemeen sitruunaruoho.
- Pese, kuori ja paloittele kaikki juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia hetki voissa pannulla tai kattilassa. Lisää kasvikset kiehuvaan kalaliemeen ja anna porista.
- Poista kirjolohesta tarvittaessa ruodot. Leikkaa kala kuutioiksi siten, että kuutiot ovat vielä kiinni nahkassa. Laita lohifile kiehuvan keiton pinnalle nahkapuoli ylöspäin ja anna hetken kiehua. Nosta kalan nahka pois. Ripottele kalapalojen päälle suola.
- ja (ruoka)kerma kattilaan. Anna kiehahtaa. Poista sitruunaruoho ennen tarjoilua.
- Harrastuksessa riittää harrastamista, vaan on tämä mukavaa!