sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Kesäloman aluksi puutarhurin kalakeitto

Koululaiset pääsivät vihdoin lomailemaan. Yksi meistä sai peruskoulun päätökseen ja piti juhlassa koulun henkilökunnalle ja kavereilleen kauniin kiitospuheen. Hämmästyin hänen sanojen asettelutaitoa. Hän on erityisnuori, eikä ikinä tule oppimaan sitä mitä keskimääräiset, mutta jotain hän näkee selvemmin.

 Opettajille hän sanoi esimerkiksi näin:
"Opettajat on tarkoitettu opettamaan maailmaa ja ohjaajat ovat kuin meille auttajia. Ilman auttajia emme voi oppia tai päästä vaikeiden asioiden yli." 

Kavereista hän sanoin näin:
"Kaverit ovat sitä varten, että voimme yllättää toisemme ja itsemme. Kavereita kannattaa suojella pahalta, koska ystävyydellä saamme toivoa ja valoa. Ilman kavereita tuntuu siltä, että ei tunne itseään."
 
Kesäloman ensimmäisen päivän kunniaksi keitin ison kattilallisen kesäistä kalakeittoa, josta riittää vielä huomisellekkin.


Kesäinen kalakeitto

5 l kalalientä
perunoita
3 kpl sitruunaruohoa
iso kukkalaali
iso parsakaali
paljon porkkanaa
2 suippopaprikaa
2 dl pakasteherneitä
3 sipulia
n.1,5 kg kirjolohta
2 tl suolaa
kalamaustetta
sitruunapippuria
mustapippuria
 
 1. Kuumenna kalaliemi kannen alla kiehuvaksi, lisää liemeen sitruunaruoho.
 2. Pese, kuori ja paloittele kaikki juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia hetki voissa pannulla tai kattilassa. Lisää kasvikset kiehuvaan kalaliemeen ja anna porista.
 3. Poista kirjolohesta tarvittaessa ruodot. Leikkaa kala kuutioiksi siten, että kuutiot ovat vielä kiinni nahkassa. Laita lohifile kiehuvan keiton pinnalle nahkapuoli ylöspäin ja anna hetken kiehua. Nosta kalan nahka pois.  Ripottele kalapalojen päälle suola.
 4. ja (ruoka)kerma kattilaan. Anna kiehahtaa. Poista sitruunaruoho ennen tarjoilua.

 5. Harrastuksessa riittää harrastamista, vaan on tämä mukavaa!
 
   2 kommenttia:

 1. Voi miten kauniisti sanottu! 💗 Niin kauniisti, että näihin sanoihin oli pakko palata oikein useampaan kertaan.
  Mulla on suunnitelmissa tehdä samantapaista kalasoppaa tällä viikolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanne, olen vieläkin hiukan järkyttynyt. Tämän nuoren kanssa kamppaillan mielialan ja muiden ropleemien kanssa ja sitten se osaakin ajatella asioista näin selvästi.
   Ja kalasoppa oli tosi hyvää

   Poista