Pieni puolenlitran pullataikina on aina tarpeellinen. Leivoin omena-porkkanahillolla ja vanilja-rahkakreemillä täytettyjä pullasia. Vähän niistä tuli rumia, mutta maku oli ihan kelvollinen. Hillo kun on omatekemää, niin se käyttäytyi uunissa huonosti ja kuohui.
tiistai 30. huhtikuuta 2024
Piirakoita ja muita
lauantai 27. huhtikuuta 2024
Kinkku-kasvispiirakka
Iltaruokapalaksi suolaista piirakkaa.
Kinkku-kasvispiirakka
220 g voita tai Oivariinia
4 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja (drum)
1 tl leivinjauhetta
2 dl ruokakermaa (tai vettä)
Täyte:
1 pss kasvissuikaleita
1 kpl pienehkö sipuli
1 kpl punainen paprika
6 kpl pienehköjä tomaatteja
220 g kinkkusuikaleita
200 g juustoraastetta (edam)
1 prk kolmen juuston kermaa
1 kpl kananmuna
1 dl maitoa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Sekoita huoneenlämpöinen tai sulatettu rasva jauhoihin, joihin leivinjauhe on jo sekoitettu. Lisää kerma tai vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina uunipellin kokoiselle leivnpaperille. Nosta paperi taikinoineen pellille. Esipaista 200 asteessa noin 15 min, että pohjasta tulee rapea eikä se ime nestettä täytteestä.
Tee täyte. Kuullota kasvisuikaleita ja sipulia paistinpannulla ja mausta ne samalla miedosti suolalla ja mustapippurilla. Huom., kolmen juuston kermassa on suolaa. Lisää paprika ja tomaatti suikaleina ja paloina. Samoin kinkkusuikaleet. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Sekoita kolmen juuston kerma, maito ja kananmuna sekä juustoraaste ja levitä tasaisesti täytteen päälle. Paista 225 asteessa 25 - 30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Luultavasti mummeli kaipasi sairaalassa enemmän kissojaan kuin meitä ihmisiä. Nyt ainakin näyttävät tyytyväisiltä. Mummun ensimmäinen viikko kotona ja ihan hyvin meni.
torstai 25. huhtikuuta 2024
Ihana lasagne ja Reko-myynnistä lihaa
Meidän pienessä kylässä on pieni Reko myynti kerran kuukaudessa. Kananmunia, perunaa, naudanlihaa ja joskus joitain muuta pientä. Aikaisemmin myös Viljelijä tarjosi sinne tuotteita, mutta olemme vain asiakkaina. Kuukausittain ostamme sieltä lihat, kananmunat ja sitä satunnaista pientä.
Tänään oli lihapäivä ja lasagnepäivä.
800 g naudan jauhelihaa
1 kokonainen valkosipuli pilkottuna
1 sipuli
2 prk Mutti tomaattimurskaa
1 paprika pieneksi pilkottuna
Valkokastike:
1,2 l maitoa
2dl huoneenlämpöistä voita
2 dl vehnäjauhoja
ripaus jauhettua muskottipähkinää
4 dl juustoraastetta
2 tl merisuolaa
mustapippuria runsaasti
Lasagne levyjä kerroksiin ja pinnalle:
2 dl juustoraastetta
nippu pilkottua basilikaa
Valmista jauhelihakastike. Kuullota ensin sipulit ja jauheliha suuressa kasarissa. Kaada mukaan paprikat ja tomaattimurska, mausta mustapippurilla, basilikalla ja hienolla merisuolalla.
Anna hautua sen aikaa kun teet valkokastiketta. Kaada eri kattilaan maito ja kuumenna hieman. Tee valkokastikkeen suuruste pikkukipossa. Sekoita pehmeä voi ja jauhot täysin sekaisin. Laita seos maitoon ja sekoita suurus vispilällä kiehahtaneen maidon sekaan. Lisää juustoraaste ja muut valkokastikkeen mausteet. Hämmennä kokoajan sekoittaen, ettei valkokastike tai juusto pala pohjaan.
Lado vuokaan ensin jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta ja laita lasagne levyt kerroksen päälle niin että koko vuoka peittyy. Lado taas jauhelihakastiketta, valkokastiketta ja pastalevyjä jne. Kunnes viimeisenä kerroksena jää lasagne-levykerros jonka päälle tulee valkokastiketta.
Ripottele pinnalle basilikaa ja juustoraastetta. Paista lasagnea 180 asteessa n. 45 minuuttia.
tiistai 23. huhtikuuta 2024
Kasvisgratiini ja jauhelihapihvit
Helpot ja maukkaat feta-jauhelihapihvit (munattomat)
Laita kaikki ainekset isoon kulhoon ja vaivaa puhtain käsin tasaiseksi massaksi parin minuutin ajan. Muotoile massasta pihvejä ja laita ne öljytylle lautaselle tai leivinpaperin päälle. Paista pihvit kypsiksi pannulla tai grillissä.
Ettei elämästä tulisi liian tylsää saimme taas pienoisia pentuja. Kolme somaa syntyi muutama viikkoa sitten. Tämä emo laittaa tassun aina pentunsa päälle, jos joku liian kauan katselee.
perjantai 19. huhtikuuta 2024
Kurkkusalaatti
torstai 18. huhtikuuta 2024
Kikhernekeitto ja mummin kuulumiset
Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Jauha maustesiemenet morttelissa.
Kuumenna kattilassa öljy ja nosta sinne mausteet. Lisää joukkoon porkkanat ja sipulit. Anna pehmetä hetki samalla käännellen. Lisää puolet kikherneistä sekä kasvisliemi.
Keitä aineksia noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat täysin pehmenneet. Mausta keitto ripauksella suolaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Paahda loput kikherneistä pannulla pienen öljylorauksen kanssa. Mausta kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile porkkana-kikhernekeitto paahdettujen kikherneiden ja ranskankerman kera. Koristele keitto korianterilla.
Tammikuun alussa Mummi sairastui ja lähti ensivasteen hoivissa pitkälle matkalle....
Sata päivää ja tuhat tunnetta myöhemmin suunnitellaan paluuta kotiin. Kaikilta reissuilta ei toivu enää entiselleen, ei meistä kukaan. Pääasia kutenkin on, että mummin elämisenhalu on palannut ja kevät on kohta täällä.
Vaikka askel on nyt lyhyt ja muistista vain rippeet jäljellä on jokainen päivä ihme ja lahja.
lauantai 6. huhtikuuta 2024
Tonnikalapiirakka
Lauantain iltaiseksi kokeilin Kakkuviikarin suolaisenpiirakan ohjetta. Minun makuuni miellyttävin suolaisenpiirakanpohja tulee taikinasta, johon tulee perunamuussijauhetta. Tämä pohja voisi olla toiseksi paras.
Tämä oli helppo tehdä, ainekset vain sekaisin ja taputus pellille, eikä ainutta kohotusta. Pohjan maku on aika mieto, joten kannattaa maustaa tai ainakin valita maukkaat täytteet. Tästä määrästä tulee tavallinen uunipellillinen piirasta.
Pohja:
3 l kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4dl öljyä
3 dl vettä
Täyte:
2prk tonnikalaa öljyssä
4 tomaattia
2 sipulia renkaina
pala purjoa ohuina suikaleina
mozzarellaa
juustoraastetta
mausteita
Laita kulhoon kuivat aineet ja sekoita. Lisää kananmunat, öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi (tulee löysähköä), pieni ripaus suolaa. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle täytteet ja paista 225 asteessa n. 25-30 minuuttia.
keskiviikko 3. huhtikuuta 2024
Broileri-nuudelikeitto
tiistai 2. huhtikuuta 2024
Rukiinen marjavaahto
maanantai 1. huhtikuuta 2024
Cowboyn-keitto
Pääsiäisvieraat lähtivät koteihinsa ja minä inventoin jääkaapin peränurkat. Kasviksia oli jäljellä sen verran, että mainiosti riittivät tähän keittoon. Nyt meillä on ruoka valmiina tällä päivälle ja riittää vielä huomisen lounaalle. Ohjeessa sanottiin, että maku vain paranee lämmitettäessä.
Ohjeen löysin ja suoraan kopioin You Tubesta Kukkia ja makua kanavalta. Ihan kaikkia aineksia ei ollut kotona, mutta jätin ne pois tai korvasin jollain melkein samalla.
Siellä näytti olevan muutakin mielenkiintoista kokeiltavaa.
Cowboy-keitto.
600 g jauhelihaa
5 isoa perunaa (600g) kiinteä lajike
2 isoa porkkanaa
1 suippopaprika
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 chili (ei siemeniä)
1 tlk valkoisia papuja tomaattiliemessä (400 g)
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
1,5 dl maissia (pakaste)
1,5 dl herneitä (pakaste)
kourallinen vihreitä papuja (pakaste)noin 1,5 dl pilkottuna
1,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl meiramia (tykkään meiramin aromista)
1/2-1 tl rakuunaa
1/2 tl mustapippuria
1 laakerinlehti
1 kasvisliemikuutio (tai lihaliemikuutio)
3 rkl tomaattipyreetä
3-5 tl tummaa balsamicoa (tai sitruunamehua)
10-12 dl vettä
3 dl kermaa (laitoin 2 dl ruokakermaa ja 1 dl kuohukermaa)
Pilko kaikki kasvikset. Ruskista jauheliha kattilassa ja lisää sinne sipulit, chili, valkosipulit. Lisää porkkanat ja paprikat. Anna freesautua hetken. Lisää sitten tomaattipyree ja valkoiset pavut tölkistä ja vettä 4 dl (huuhdo tölkki). Lisää tomaattimurska ja vettä 4 dl (huuhdo tölkki) Lisää perunat ja pakastevihannekset (maissi, herneet ja pavut). Sekoita. Lisää mausteet ja laakerinlehti sekä kasvisliemikuutio. Lisäsin vielä tölkillisen vettä (4 dl) Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Maista. Lisäsin suolaa vähän. Lisää kerma ja balsamico. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä (kakkosella) vielä n. 30 min. Keitto kiehui minulla yhteensä 75 min. Lisää keiton päälle tuoretta persiljasilppua. Nauti!