torstai 25. huhtikuuta 2024

Ihana lasagne ja Reko-myynnistä lihaa

 Meidän pienessä kylässä on pieni Reko myynti kerran kuukaudessa. Kananmunia, perunaa, naudanlihaa ja joskus joitain muuta pientä. Aikaisemmin myös Viljelijä tarjosi sinne tuotteita, mutta olemme vain asiakkaina. Kuukausittain ostamme sieltä lihat, kananmunat ja sitä satunnaista pientä.

Tänään oli lihapäivä ja lasagnepäivä.


Lasagne 

800 g naudan jauhelihaa

1 kokonainen valkosipuli pilkottuna

1 sipuli

2 prk Mutti tomaattimurskaa

1 paprika pieneksi pilkottuna

Valkokastike:

1,2 l maitoa

2dl huoneenlämpöistä voita

2 dl vehnäjauhoja

ripaus jauhettua muskottipähkinää

4 dl juustoraastetta

2 tl merisuolaa

mustapippuria runsaasti

Lasagne levyjä kerroksiin ja pinnalle:

2 dl juustoraastetta

nippu pilkottua basilikaa

Valmista jauhelihakastike. Kuullota ensin sipulit ja jauheliha suuressa kasarissa. Kaada mukaan paprikat ja tomaattimurska, mausta mustapippurilla, basilikalla ja hienolla merisuolalla.

 Anna hautua sen aikaa kun teet valkokastiketta. Kaada eri kattilaan maito ja kuumenna hieman. Tee valkokastikkeen suuruste pikkukipossa. Sekoita pehmeä voi ja jauhot täysin sekaisin. Laita seos maitoon ja sekoita suurus vispilällä kiehahtaneen maidon sekaan. Lisää juustoraaste ja muut valkokastikkeen mausteet. Hämmennä kokoajan sekoittaen, ettei valkokastike tai juusto pala pohjaan. 

Lado vuokaan ensin jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta ja laita lasagne levyt kerroksen päälle niin että koko vuoka peittyy. Lado taas jauhelihakastiketta, valkokastiketta ja pastalevyjä jne. Kunnes viimeisenä kerroksena jää lasagne-levykerros jonka päälle tulee valkokastiketta.

Ripottele pinnalle basilikaa ja juustoraastetta. Paista lasagnea 180 asteessa n. 45 minuuttia.

"Laitumelta lautaselle" lukee pakkauksessa.
Siinä on meille lihaa ehkä pariksi kuukaudeksi. Lihat on pakastettu ja pakattu vakuumiin, suurin osa puolen kilon pakkauksiin. 
Jauhelihoja on kahta eri rasvaisuutta. Rasvaisempi liha kulkee hampurilaispihvien nimellä, johon se on ihan parasta. Minä käytän rasvaisempaa myös silloin kun jatkan lihaa soija-tai hernerouheella. Laihempi liha on 10%.
Tällä kertaa hiukan tuhlasin ja tilasin myös paistilihoja ja muutaman paketin savupaistisiivuja, joista en vielä mitään ymmärrä.


Elintarviketurvallisuusviraston valtuuttama nenä on tarkastanut tilatut tuotteet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti