tiistai 17. toukokuuta 2022

Uunilohi porkkana-juustokastikkeessa


Lohipäivää taas!
 Yksi ruoka joka meille kaikille kelpaa on lohi ja miksi ei olisi. Hyvää, helppoa, nopeaa ja tuunata sen voi vaikka kuinka herkuksi.
Tähän laitoin porkkanaa, lanttua, kukkakaalia, parsakaalia ja kuullotettua sipulia. Lohen asteetlin vuokaan ja maustoin suolalla, sitruunapippurilla sekä kalamausteella. Kasvikset kalan viereen. Vuoka uuniin noin 150 astetta ja 15 minuuttia.
Sillä aikaa tein juustokastikkeen. 


Juustokastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
50 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
1 tl timjamia
1 tl oreganoa

Lisää vehnäjauhot kylmään maitoon ja lisää ne kattilassa sulatettuun voihin. Sekoita ja lisää juustoraaste sulamaan kastikkeeseen. Kun kastike kiehahtaa lisää mausteet ja maista puuttuuko jotain.
Ota kala uunista kaada juustokastike kalan ja kasvisten päälle. nosta uunin lämpö 200 ja anna vuoan olla uunissa vielä noin 20 minuuttia. Kasvikset jäävät napakoiksi, mutta kala kypsyy kunnolla.


Tämä annos lähti mummille

Toukokuun viimmeinen ostosreissu ja jotain söpöä.

Toukokuun viimmeinen kauppareissu suoritettiin jo viimme viikolla, mutta laitan tämän silti tänne kun tykkään niin kovasti katsella täysiä pöytiä. Jos ostosten määrä hirvittää, niin muistutan, että ruokakuntaan kuuluu aina vähintään kahdeksan henkilöä.
Vanhin toivoisi saavansa ruokaa, jota syötiin viisikymmentäluvulla ja lounaan mieluiten jo kymmeneltä aamulla.
Downi Hansun on vaikea purra ja kaikki näkyvät vihannekset nostaa minun lautaselle tai kiikuttaa suoraan roskiin. Pikkuisin syö syötettynä ja vain hyvin soseutettua ruokaa. Pikkuteinit haluaisivat nuudeleita ja spaghettia ja mielellään lievästi tulisena. Tai sitten ei ainakaan niitä.
Ja minä, joka seison hellan edessä haluan tehdä tästä välttämättömyydestä "harrastuksen"
(puoliso tyytyy osaansa)
Siksi ruokaa pitää olla paljon ja monenlaista. 
   

Suunnittelin, että näillä saan pidettyä heidät tyytyväisenä ainakin kaksi viikkoa, ehkä kauemminkin. Pöydällä on vain tavallista perusruokaa, jauhelihaa, lohta. seitä, broileria ja makkaraa. Ei ihmeitä eikä kallista.
Maitoa ja salaatteja on täydennettävä, mutta ne reissut hoitaa puoliso.


Esittelen vielä eräät aikaisemmat ostokset. jotka tuovat erityistä makua arkeen.
Pikkukoiramme Maire jouduttiin lopettamaan ja sitä syntyi iso tyhjä tila. Onnekseni ja ihmeekseni Torissa oli myytävänä espanjanvesikoiran pieni tyttöpentu ja nyt se on täällä meillä.


Ihana Lissu!


sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Hunaja-sinappinen Uunilohi

Uunilohta taas kerran, mutta nyt uusilla mausteilla. 


Uunilohta hunajan, dijon-sinapin ja nokkosen kera

Yksi iso lohifile
3rkl Dijon-sinappia
2 rkl hunajaa
2 valkosipulinkynttä
noin 3 rkl hienonnettua kuivattua nokkosta tai persijlaa
1 sitruuna
1rkl suolaa
2 tl mustapippuria

 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nosta lohifile uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratull pellille nahkapuooli ylöspäin ja laita siksi aikaa uuniin kun teet maustekastikkeen. 
 Sekoita keskenään sinappi, hunaja, valkosipuli, sitruunanmehu sekä nokkonen. Kun lohifile on hetken kypsynyt  ota kala uunista ja poista nahka varovasti.
Mausta kala hyvin suolalla ja pippurilla.
Levitä hunaja-sipuliseos lohifileen päälle ja kypsennä uunilohta 150 asteisessa uunissanoin 20 minuuttia
Käännä uuni grillivastukselle, nosta lämpö 200 asteeseen ja grillaa kunnes pinta on hieman paahtunut.
Päälle laitoin vielä ylijääneen munavoin, jonka maustoin suolalla, pippurilla, ja persiljalla.
Hyvin sopi ja kaikki meni.

sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Pellillinen omenapiirakkaa

Tämä omenapiirakka on nykyään meidän  arkiherkku. Ohje on yksinkertainen, nopea ja  maistuu hyvälle jopa suoraan uunista. Viereen kokkare jäätelöä tai päälle loraus kylmää vaniljakastiketta. Käy vaikka lohduksi tai ilon ilmaukseen.


MUHKEA OMENAPIIRAKKA

pellillinen 50-60 cm:n uuniin

4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3,5-4 dl hienoa sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta

Pinnalle: 
3-5 omenaa viipaleina
hieman kanelia ja hienoa sokeria



 Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähdytetty rasva (tai pullorasva). Vatkaa aineksia vähän sekaisin. 

 Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ensin keskenään. Lisää sitten kerralla muuhun seokseen. Vatkaa vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset kunnolla sekaisin, älä vatkaa liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.

Laita reunalliselle, isolle uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina pellille. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

 Kuori ja pienistä omenat. Ripottele kulhossa olevien omananpalojen päälle kanelia ja sokeria. itse käytän tässä yleensä fariinisokeria. Levitä omenanpalat pellille taikinan päälle tasaisesti. Vielä voit ripoitella omenaviipaleiden päälle vähän kanelia ja sokeria. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani omenapiirakka paistui 35 minuutissa. Kokeile tikulla piirakan kypsyyttä keskeltä, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä.

Feta-tomaattipiirakka

Äitienpäivän iltapalaksi jotain muuta kuin tavallista puuroa. Löytyi mukava feta-tomaattipiirakan ohje, joka miellytti kasvissyöjä ja sekasyöjätkin olivat tyytyväisiä.

Feta- tomaattipiirakka:

100 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl hiivaleipä- tai jotain muita jauhoja
1 dl perunahiutaleita
1 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kylmää vettä

Laita monitoimikoneeseen voi,jauhot, perunahiutaleet ,suola ja leivinjauhe ja anna koneen sekoittaa aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten vettä ja anna koneen sekoittaa taikinaksi, muodostuu pallo.

Suihkuta vuoka vuokaspraylla tai voitele käsin margariinilla.
Taputtele taikina hyvin vuokaan ja pistele pohja.


Täyte;
1 rasia miniluumutomaatteja
1 pkt fetajuustoa
1 prk kermaviiliä
1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria
suolaa( jos haluaa)
basilikaa tuoreena tai kuivattuna( minulla ei ollut, käytin ruohosipulia)
Halkaise tomaatit ja siivuta feta.
Lado täytteet pohjan päälle.
Lisää mustapippuria ja hiukan suolaa.
Sekoita keskenään kermaviili, kerma, kananmunat, maito ja kaada täyteen päälle.
Paista n.180° n.30- 40 minuuttia, kunnes reunoilta näyttää hyvin paistuneelta ja Täyte hiukan saanut myös väriä.

lauantai 7. toukokuuta 2022

Rukiinen mustikkapiirakka

 Leivoin vierasvaraksi rukiista mustikkapiirakkaa. Jos ruista ei satu nyt kaapeissa olemaan, niin rukiin voi vaihtaa vehnäjauhoon.

Unohdin kuvata piirakan heti kun se uunista tuli, niin heti vieraiden poistuttua kiikutin viimmeisen palan turvaan ja otin kuvan. Millään en muista millainen piiras ohjeesta tulee, jos ei edes jonkinlaista kuvaa ole muistin tukena. Tämä piiras oli niin hyvää, että kannatti kuvata ja varmasti teen toistekkin.


Rukiinen ja sitruunainen mustikkapiirakka

125 g voita
1,5 dl sokeria
1 iso kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja (tai tämäkin vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte pohjan päälle:
1 prk sitruunarahkaa
1 prk kermaviiliä (tai maustamatonta rahkaa)
3 isoa kananmunaa
vajaa 1 dl sokeria
Valkoisen seoksen pinnalle mustkoita tai mitä vain marjoja

Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja muna ja sekoita sekaisin. Lisää jauho-leivinjauho-suolaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputa taikina voideltuun ja leivinpaperoituun vuokaan (27cm), nosta myös taikinareunat. Käytä apuna jauhoja.
Täyte: Sekoita kaikki aineet tasaiseksi ja kaada raakan pohjan päälle. Ripottele marjat pinnalle tasaisesti
Paista piirakka alimmalla tasolla 175 asteisessa uunissa noin 35-45 min. kunnes piirakka on kauniin värinen ja pohjakin paistunut kunnolla

Kevät tulee ja joessa vesi on korkealla. Kesällä pohjalla on vain pieni lirinä.


perjantai 6. toukokuuta 2022

Tupun kasvissosekeitto ja perunarieskat

 Löysin uuden kasvissosekeito-ohjeen Tupun Tupa-blogista, inkivääriä ja appelsiinia. Lisäsin keittoon yhden jo elämää nähneen bataatin ja kukkakaali oli suoraan pakastimesta. Oikein sopivaa lounasruokaa. 


Kasvissosekeitto

4 porkkanaa
1 pieni kukkakaali
1 bataatti  (ei ole pakko olla näin nahistunut)
1 appelsiinin mehu
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 2-4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 cm pala raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl merisuolaa
1 tl pouhittua mustapippuria
3 dl kaurakermaa (osa pippurista)


Kuori porkkaana, sipui ja valkosipuli sekä appelsiini.
Pilko kaikki ainekset pieniksi samoin kukkakaali.
Laita kukkakaali, porkkanat ja bataatti bataatti kattilaan ja purista sinne mukaan applesiinin mehu. Lisää vettä niin että kasvikset eivät ihan peity ja anna kiehua. Raasta inkivääri ja lisää kattilaan.
Kuullota sipuli ja valkosipulimurska paistinpannulla voissa muutama minuutti.
Mausta keitto ja anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsät.
Soseuta keitto sauvasekoittemella ja lisää jukkooon kaurakerma.
Maista ja mausta ja surauta sauvasekoittemella vielä hiukan.
Me söimme keittomme kananmunan ja persiljan tuhdittamana.
Sekä eilisestä perunamuussista tehdyt rieskat kaverina.


 Perunarieskat 
  • 6 dl perunamuusia
  • 1/2 dl maitoa tai vettä
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja + jauhoja taputteluun
  • Sekoita prunamuussi, maito tai vesi ,suola ja kananmuna kulhossa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita juuri sen verran, että aineet sekoittuvat.
  • Nostele taikinasta ruokalusikalla kokkareita pellille.
  • Ripottele jokaisen kokkareen päälle vehnäjauhoja ja taputtele sitten kokkareet litteiksi rieskoiksi. Töki rieskoihin reikiä haarukalla.
  • Paista risekoja 225-asteessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista. Käännä rieskat nurinpäin puolivälissä, niin ne paistuvat tasaisemmin.

  • Kasvissosekeiton lopusta tein sämpylöitä.
 
Vanha Viho tietää, että on kevät ja aika aloittaa peltotyöt


torstai 28. huhtikuuta 2022

Kana-kookoskastike ja uudet pentuset

Puoliso lupasi tänään hoitaa toukokuun viimmeisen kauppareissun.
Sillä aikaa kun mies tahollaan täytti ostoskärryjä, niin minä siivosin jääkaapit. Yleensä vihanneslaatikon nurkasta löytyy joku epätoivoinen piileskelijä ja tänään se oli ruttuinen kesäkurpitsa. Ei huolta, tänään se pääsi muutaman muun kanssa broileripataan lämmittelemään.
Mitähän sitä lopuista kasviksista tekisi?  

Facessa joku todellinen Kotikokki kertoi oman parhaan ohjeensa broilerikastikkeeseen, jonka kopioin tänne.
Suunnilleen tällä ohjeella tein ja erinomaisen hyvää tuli. Kookoksen makukin oli juuri sopiva.




Hän (Hän on hän nimeltään) sai muutama päivä sitten kaksi pikkuruista.

tiistai 26. huhtikuuta 2022

Todellinen bolognese

 Todellinen pitkään haudutettu bolognese nautitaan laadukkaan pastan kanssa. Tänään teimme vääräoppisesti ja nautimme K.Aihisen Todellisen Bolognesen perunamuussilla. Rikkeestä huolimatta ruoka teki hyvin kauppansa 


Bolognesekastike Aihisen ohjeella

2 varsiselleriä

3 porkkanaa

2 sipuli

3 valkoipulinkynttä

900 g naudan paistijauhelihaa

1 prk tomaattimurska

2 tölkkiä kokonaisia säilyketomaatteja

suolaa

mustapippuria


Kuori ja pilko porkkanat ja selleri. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota juurekset ja sipulit kattilassa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää jauheliha kattilaan ja anna paistua kypsäksi.
Kaada viimmeiseksi kattilaan tomaatit ja sekoita, jotta tomaatit rikkoutuvat.
Anna hautua kannen alla vähintään tunti, tai mielellään useampi, sillä kastikkeen maku paranee pitkään haudutettaessa.
  • Mitä teki pikkuteini? Herkutteliko vaivalla valmistetulla kastikkeella?

  


tiistai 19. huhtikuuta 2022

Aurinkoinen aprikoosipiirakka


Pääsiäisenä saatiin pitkästä aikaa vieraita ja teki mieli kokeilla jotain uutta ohjetta. Jos olisin järkevät tekisin tekisin vieraspöytään jotain jo hyväksi havaittua. Uusi ohje on aina pieni riski, mutta tämä riski kannatti ottaa.
  Varastoissa oli vieä muutama säilykepersikkapurkki ja rahkaa, niin mitäpä sitä muuta kuin pääsiäisen väreihin sopivaa piirakkaa.
Tämä on vanha ohje, jonka löysin "Roosa hämmentää"-blogista. Kiitos sinne!


Pellillinen piirakkaa

4 lasia vehnäjauhoja
2 lasia sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria
250 g margarinia

Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista. 
1 muna
1 lasi piimää/maitoa/jogurttia
Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille.

Täyte:
½ lasia sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 muna
500 g maustamatonta maitorahkaa
n.400 g säilykepersikoita

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele päälle paloitellut persikat ja muruseos. Paista 200 asteessa n.25 min.



sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Ruokavarastojen tyhjennys

 Uudenvuoden lupaus oli kouluttaa sisäistä hamsteriani ja valmistaa kaikista kotona jo olevista elintarvikkeista jotain miellyttävää ennen kuin hankin uutta. Tiedän, että normaalit ja järkevät ihmiset tekevät automaattisesti näin. (Ei nyt mietitä sitä) 

Vuoden alusta aloitin ja jo helmikuussa olin lupauksen unohtanut ja innoissani täytin pakastinta. Pieleen siis meni.

Huhtikuun alussa päätin paneutua uudelleen asiaan ja otin käyttöön käänteisen ruokalistan. Se tarkoittaa tyhjää ruudukkoa jääkaapin ovessa, jota täytän sitä mukaan kun ruokia teen. Idea on, että ruokien raaka-aineet löytyvät pakastimesta ja muista omista jemmoista. Joka päivä merkkaan mitä perheelle valmistin ja tietysti yritän saada kaiken riittämään ainakin tämän kuukauden.

Ihan tavallisia vaan:  Makkaramunakas   Täytetyt paprikat   Punajuuririsotto  Pitsa, 

Nakkikeitto,   Härkäruukku,   Peruna-jauhelihalaatikko, 

 Puolukkavispipuuro

Hernekeitto   Purjoinen uunilohi 

Broilerin koipi-reisi


Linssikeitto      Kaalilaatikko      Kasvispihvit
Pinaattikeitto  Hirvijauhelihakastike
 broilerpata, kaura     spaghetti ja nakkikastike
Broileri-siemenpannu  Kasvissosekeittoja

Broilerikiusaus

Maitotuotteita ja erillaisia kasviksia on tiettysti hankittava, mutta kuivatuotteet ja liha/kalaa on vielä riittäneet





Persikka-rahkapiirakka

Persikkapiirakka sopii pääsiäiseen, ja hyvin se sopii kaikkiin muihinkin päiviin. Melkein en kerinnyt piirakkaa kuvata, kun puoliso oli jo astellut sen laatikkon ja oli viemässä laatikkoa turvaan. Hansu syö heti, kaikki ja loppuuna asti, jos herkut hetkeksi unohtaa.

Persikka-rahkapiirakka

 300 g voita 

melkein 3 sokeria

3 isoa kananmunaa

7,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

1,5 dl maitoa

Täyte.

300 g rahkaa

3 dl maustamatonta jugurttia

5 kananmunaa

sitruunan mehu (sekä kuoriraaste)

2 dl sokeria

3 tl vaniljaskeria

Lisäksi tarvitaan 3 pientä purkkia säilykepersikoita

Valmistaminen:

Vaahdota permeä voi ja  sokeri hyväksi vaaleaksi vahdoksi. Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään.

Lisää taikinaan1 muna, puolet maidosta ja osa jauhoseoksesta ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää sitten toinen muna ja kaikki muut  taikinaan tulevat aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä ihan reunoille asti.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja maistele sitä, että saat sopivan. Leikkaa hyvin valutetut persikat paloiksi ja veluta niitä vielä jos näyttävät kosteilta. Kaada täyte taikinan päälle ja levitä se reunoja myöten. Ripottele persikanpakat tasaisesti täytteen päälle.

Paista piirakka noin 200 asteessa uunin keskitasoolla 25-35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista, jotta saat siistit palat.

Hansu tekee keittiössä muutakin kun syö salaa herkkuja. Tosin tämä koneentäyttäjä ei välitä onko astiat puhtaita vai likaisia tai kuinka ne olisi parasta asetella. Kunhan tiskikoneen ovi menee kiinni, niin se riittää.
  
Pääsiäispiirakan värisen katin kadehdittavat päiväunet.

lauantai 16. huhtikuuta 2022

Kaurasuklaapalat

 

Kaurasuklaapalat

9 dl kaurahiutaleita

2 rkl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

200 g voita

5 rkl tummaa suklaata

2 maitosuklaalevyä

6 palaa tummaasuklaata

Sekoita kuivat aineet. Lisää sulatettu voi ja siirappi. Levitä massa uunipellille tiiviiksi ja tasaiseksi. Paista 175 asteessa 10 minuuttia.

 Paistetulle levylle paloitellaan suklaa tasaisesti.Sammuta uuni ja laita pelti uunin jälkilämpöön muutamaksi minuutiksi jotta suklaapalat sulavat.

 Laita tällä aikaa tummat suklaat minicrip-pussiin ja pussi tulikuumaan veteen, niin että suklaat jää vedenpinnan alapuolelle, mutta pussin suu pysyy kuivana. Anna  suklaan sulaa. Ota pelti uunista ja levitä maitosuklaa lusikalla tasaisesti koko pellille. Leikkaa sitten minicrip-pussin kulmaan tosi pieni aukko ja pursottele viivoja maitosuklaan pinnalle. Täräytä peltiä sitten vähän pöytää vasten että kuvio laskeutuu. Anna levyn kovettua jääkaapissa kylmäksi ennen kuin leikkaat sen paloiksi.