sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Pellillinen omenapiirakkaa

Tämä omenapiirakka on nykyään meidän  arkiherkku. Ohje on yksinkertainen, nopea ja  maistuu hyvälle jopa suoraan uunista. Viereen kokkare jäätelöä tai päälle loraus kylmää vaniljakastiketta. Käy vaikka lohduksi tai ilon ilmaukseen.


MUHKEA OMENAPIIRAKKA

pellillinen 50-60 cm:n uuniin

4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3,5-4 dl hienoa sokeria (laitoin 3,5 dl)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita tai margariinia, tai 2 dl pullorasvaa esim. Flora Kulta voinmakuinen pullorasva (itse tein tuolla pullorasvalla, kun voi oli loppu)
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta (laitoin 4 reilua tl)

Pinnalle: 
3-5 omenaa viipaleina (itselläni meni 3 isoa omenaa)
hieman kanelia ja hienoa sokeria

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Itse vatkaan noin 4-5 min, sähkövatkaimessani on tehoja 400W. Joskus kannattaa vilkaista oman vatkaimensa tehoja, ja vatkata sitten kauemmin, jos tehoja ei ole kovin paljon. Oma entinen, vanha mutta kestävä, vatkaimeni oli 200 wattinen, ja tuntui usein vain kuumenevan ennenkuin mitään vaahtoutui.

 Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähdytetty rasva (tai pullorasva). Vatkaa aineksia vähän sekaisin. 

 Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ensin keskenään. Lisää sitten kerralla muuhun seokseen. Vatkaa vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset kunnolla sekaisin, älä vatkaa liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.

Laita reunalliselle, isolle uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina paperoidulle pellille. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

 Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele omenaviipaleet vieretysten, reunasta aloittaen, koko piirakkapohjalle. Ripottele omenaviipaleiden päälle vähän kanelia ja hienoa sokeria. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani omenapiirakka paistui 29 minuutissa. Kokeile tikulla piirakan kypsyyttä keskeltä, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti