perjantai 19. huhtikuuta 2024
Kurkkusalaatti
torstai 18. huhtikuuta 2024
Kikhernekeitto ja mummin kuulumiset
Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Jauha maustesiemenet morttelissa.
Kuumenna kattilassa öljy ja nosta sinne mausteet. Lisää joukkoon porkkanat ja sipulit. Anna pehmetä hetki samalla käännellen. Lisää puolet kikherneistä sekä kasvisliemi.
Keitä aineksia noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat täysin pehmenneet. Mausta keitto ripauksella suolaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Paahda loput kikherneistä pannulla pienen öljylorauksen kanssa. Mausta kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile porkkana-kikhernekeitto paahdettujen kikherneiden ja ranskankerman kera. Koristele keitto korianterilla.
Tammikuun alussa Mummi sairastui ja lähti ensivasteen hoivissa pitkälle matkalle....
Sata päivää ja tuhat tunnetta myöhemmin suunnitellaan paluuta kotiin. Kaikilta reissuilta ei toivu enää entiselleen, ei meistä kukaan. Pääasia kutenkin on, että mummin elämisenhalu on palannut ja kevät on kohta täällä.
Vaikka askel on nyt lyhyt ja muistista vain rippeet jäljellä on jokainen päivä ihme ja lahja.
lauantai 6. huhtikuuta 2024
Tonnikalapiirakka
Lauantain iltaiseksi kokeilin Kakkuviikarin suolaisenpiirakan ohjetta. Minun makuuni miellyttävin suolaisenpiirakanpohja tulee taikinasta, johon tulee perunamuussijauhetta. Tämä pohja voisi olla toiseksi paras.
Tämä oli helppo tehdä, ainekset vain sekaisin ja taputus pellille, eikä ainutta kohotusta. Pohjan maku on aika mieto, joten kannattaa maustaa tai ainakin valita maukkaat täytteet. Tästä määrästä tulee tavallinen uunipellillinen piirasta.
Pohja:
3 l kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4dl öljyä
3 dl vettä
Täyte:
2prk tonnikalaa öljyssä
4 tomaattia
2 sipulia renkaina
pala purjoa ohuina suikaleina
mozzarellaa
juustoraastetta
mausteita
Laita kulhoon kuivat aineet ja sekoita. Lisää kananmunat, öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi (tulee löysähköä), pieni ripaus suolaa. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle täytteet ja paista 225 asteessa n. 25-30 minuuttia.
keskiviikko 3. huhtikuuta 2024
Broileri-nuudelikeitto
tiistai 2. huhtikuuta 2024
Rukiinen marjavaahto
maanantai 1. huhtikuuta 2024
Cowboyn-keitto
Pääsiäisvieraat lähtivät koteihinsa ja minä inventoin jääkaapin peränurkat. Kasviksia oli jäljellä sen verran, että mainiosti riittivät tähän keittoon. Nyt meillä on ruoka valmiina tällä päivälle ja riittää vielä huomisen lounaalle. Ohjeessa sanottiin, että maku vain paranee lämmitettäessä.
Ohjeen löysin ja suoraan kopioin You Tubesta Kukkia ja makua kanavalta. Ihan kaikkia aineksia ei ollut kotona, mutta jätin ne pois tai korvasin jollain melkein samalla.
Siellä näytti olevan muutakin mielenkiintoista kokeiltavaa.
Cowboy-keitto.
600 g jauhelihaa
5 isoa perunaa (600g) kiinteä lajike
2 isoa porkkanaa
1 suippopaprika
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 chili (ei siemeniä)
1 tlk valkoisia papuja tomaattiliemessä (400 g)
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
1,5 dl maissia (pakaste)
1,5 dl herneitä (pakaste)
kourallinen vihreitä papuja (pakaste)noin 1,5 dl pilkottuna
1,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl meiramia (tykkään meiramin aromista)
1/2-1 tl rakuunaa
1/2 tl mustapippuria
1 laakerinlehti
1 kasvisliemikuutio (tai lihaliemikuutio)
3 rkl tomaattipyreetä
3-5 tl tummaa balsamicoa (tai sitruunamehua)
10-12 dl vettä
3 dl kermaa (laitoin 2 dl ruokakermaa ja 1 dl kuohukermaa)
Pilko kaikki kasvikset. Ruskista jauheliha kattilassa ja lisää sinne sipulit, chili, valkosipulit. Lisää porkkanat ja paprikat. Anna freesautua hetken. Lisää sitten tomaattipyree ja valkoiset pavut tölkistä ja vettä 4 dl (huuhdo tölkki). Lisää tomaattimurska ja vettä 4 dl (huuhdo tölkki) Lisää perunat ja pakastevihannekset (maissi, herneet ja pavut). Sekoita. Lisää mausteet ja laakerinlehti sekä kasvisliemikuutio. Lisäsin vielä tölkillisen vettä (4 dl) Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Maista. Lisäsin suolaa vähän. Lisää kerma ja balsamico. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä (kakkosella) vielä n. 30 min. Keitto kiehui minulla yhteensä 75 min. Lisää keiton päälle tuoretta persiljasilppua. Nauti!
sunnuntai 31. maaliskuuta 2024
Maaliskuun neulomukset
lauantai 30. maaliskuuta 2024
Uunifetapastaa
torstai 28. maaliskuuta 2024
Tonnikalapihvit
tiistai 26. maaliskuuta 2024
Jugurttipiirakka
Nyt löytyi mukava piirakkaohje. Ohjeen piirakassa on käytetty mustikoita, mutta tähän laitoin alle karviaishilloa ja täytteen päällä mustaherukoita. Seuraavan piirakan päälle laitan vadelmia, kun herukat ei varsinaisesti piirakkaa kaunistaneet.
Sulata voi. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää niiden joukkoon vähän jäähtynyt voisula, jogurtti ja muna. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mustikat. Paista 175 asteessa 50 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt.
sunnuntai 24. maaliskuuta 2024
Omenakiisseli ja riisipuuroa
Tarjolla olevat omenat alkoivat näyttää kulhossaan surullisilta, koska kukaan ei niitä halunnut. Päätin jalostaa omenoista kiisseliä ja keittää vierelle riisipuuron. Koskaan ennen en ole omenoista kiisseliä tehnyt, mutta ihan kelvollista siitä tuli. Nuoriso ihmetteli, että mitä ihmeen raketti-spagetti juttua tämä on.
Omenakiisseli
2 rkl sitruunamehua
5 dl vettä
5 dl omenamehua
4 rkl perunajauhoja
6 rkl sokeria
1 tl suolaa
Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Sekoita sitruunamehu omenaraasteen joukkoon.
Mittaa kattilaan vesi, mehu, perunajauho, sokeri ja kaneli. Sekoita puuhaarukalla
Kuumenna kiehumispiteeseen koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli on sakenee, kirkastuu ja näet kiehumiskuplia. Anna pulpahtaa muutaman kerran.
Nosta kattila pois liedeltä ja lisää omenaraaste. Sitten maista.
Neulomisjuttuja seuraavaksi
Kulutan aikaani katselemalla You Tubesta neulepodcasteja. Siellä taitavat ihmiset tekevät aivan ihania neuleita ja puhuvat välillä jotain neulehebreaa, josta en paljoa ymmärrä. Minä kun teen vain tavallista mummonsukkaa.
Syksyllä joku you tuben neuloja aloitti haasteen "7 aloitusta 7 päivää". Eli viikon jokaisena päivänä aloitetaan uusi työ ja sitten viikon kuluttua on seitsemän työtä kesken. Järkevää? Ei yhtään, mutta tämä on vain harrastus eikä vakavaa.
Maaliskuun viimeisen viikon kunniaksi minäkin aloitan, mutta vain täällä blogissani ja vain sukkia. Saan ne seitsemän valmiiksi ennen kesää, ehkä
Ensimmäisen päivän aloitus on Olga-sukat. Lanka on kauan laatikossa maannutta ärsyttävän ohutta villasekoitelankaa. Hansu saa nämä.
lauantai 23. maaliskuuta 2024
Broilerinjauhelihamureke
Laitan muistiin vielä yhden broilerijauheliha ohjeen. Broileriruuat on meillä oikein suosittuja, paitsi jauheliha, jota käyttäisin mielelläni enemmän nuoriso-osaston kritiikistä huolimatta.
Ihmeekseni tämä mureke kelpasi kaikille. Tein kaksi murekepötkylää vierekkäin vuokaan, toisen söimme heti ja toinen meni pakastimeen odottamaan tätä päivää. Tämän päiväinen mureke oli huikan paranneltu versio ensimmäisestä. Siivutin lievästi kohmeisen murekkeen ja paistoin pannulla leikkuupinnat rapsakoiksi. Kastikkeen tein erikseen ja lisäsin murekepihvit kastikkeen joukkoon muheutumaan.
Sekoita neste, hiutaleet ja mausteet. Anna turvota 5 minuuttia.
Hienonna kuorittu sipuli ja ruskista sipulikuutiot öljyssä pannulla. Anna jäähtyä hetki. Yhdistä kaikki ainekset mureketaikinaksi. Laita mureke öljyttyyn vuokaan ja uuniin 200 astetta ainakin puolituntia.
Kastiketta varten kypsensin pannulla paprikaa ja sipulia. Lisäsin hiukan vettä ja suolaa sekä pippuria. Mausteisen tuorejuuston sulattelin sekaan ja lopuksi hiukan kermaa.
Lapsoset on pyytäneet ihan tavallisia pullia ja mukava olikin pitkästä aikaa pyöritellä pullia. Mummin pitkältä sairaalareissulta paluu vähän ahdistaa ja pelottaa, niin ihana-muheva-taikina sai ajatukset muualle ja pullien pyörittely kävi hyvästä terapiasta.