torstai 7. joulukuuta 2023
Broilerinjauhelihapihvit ja marraskuun sukat
Suklainen kahvikakku ja Adventtikalenteri
sunnuntai 15. lokakuuta 2023
Paahdettu tomaatti-linssikeitto
Piimäsämpylät ja viikon ruokalista
Tänään oli melkein lomapäivä. Kuudesta "hoidettavasta" kolme pääsi isojen siskojen luo yökylään ja minulle se silloin tarkoittaa viidenkymmenen prosentin lomaa.
Loman kunniaksi heräsin jo viideltä (kärpänen herätti) ja pääsin heti lomatunnelmaan. Ennen puoltapäivää olin siivonnut eilisen illan pois keittöstä, pessyt kylpyhuoneen lattian sekä kissojen wc:n. Olin syöttänyt aamupuurot, täyttänyt mummun dosetin ja käärinyt tukisidokset jalkoihin. Olin myös ennättänyt soittaa eläinlääkärille ja saanut neuvoja ja ajanut apteekkiin hakemaan läkkeet.
Kerkesin tehdä jauhelihapihvitaikinan jääkaappiin odottamaan sopivaa paistohetkeä. Pihvit joutuvat pakastimeen odottamaan päivää, kun hukassa on virta sekä viitseliäisyys. Ennen kahtatoista ennätin vielä laittaa lounaan uuniin ja pyykkikoneessa pyöri kolmas satsi. Se on eräänlaista lomaa, kun saa hyvällä mielellä asioita aikaiseksi, vaikka ne olisi vain ihan tavallisia arjenasioita.
Marjapiirakka ja piimäsämpylät eivät kerinnet valmistua ennen kahtatoista. Yleensä teen sämpylät yksinkertaisesti veteen, mutta facessa kehuttiin piimäsämpyläohjetta, jota halusin nyt kokeilla. Sämpylöistä tuli aivan pumpulisen pehmeitä. Tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena.
Piimäsämpylät n. 12 kpl
Koulujen alkuun on enää nelisen viikkoa ja sen kunniaksi otin uuden loppuloman ruokalistan käyttöön. Koitan nyt pitää itseni kurissa ja ostaa vain sen mitä listalla lukee. Aamupalalla on yleensä smoothie, puuroa, kananmuna ja leipää. Iltapalalle teen usein puuron.
Viikon ruokasuunnitelma:
Maanantai: uuniseiti, peruna......jugurtti, mysli......pinaattikeitto, kananmuna
Tiistai: makaroonilaatikko......karjalanpiirakka, munavoi......kasvissosekeitto
Keskiviikko; kasvispihvit, kananmunakastike, peruna......letut, hillo......kalakeitto
Torstai; broileri, riisi......mansikkarahka......hernekeitto
Perjantai: jauhelihapihvit, muussi......leipä, päälliset......riisi-tonnikalalaatikko
Lauantai: kokolihakastike, peruna......dippivihannekset......pitsa
Sunnuntai: igorinkanaa, riisi......herkut......pinaattiletut
Nyt pitäisi vielä keksiä kuinka saadaa lääkkeet syötettyä tälle omaa etuaan ymmärtämättömälle.
lauantai 14. lokakuuta 2023
Pinaattinen uunimunakas ja "loman" alkua
Reilu uunimunakas
16 kpl kananmunia (olivat aika pieniä)
2 dl ruokakermaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
Sekoita munien rakenne rikki kulhossa, lisää kerma, mausteet. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Lisää juustoraaste pinnalle.
Kypsennä munakasta 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kun munakas on puoliksi hyytynyt, lisää kasvikset munakkaan pinnalle. Laitoin sekaan hiukan basilikaa, mutta se olisi kannattanut laittaa vasta kypsän munakkaan päälle.
tiistai 10. lokakuuta 2023
Moussakka
perjantai 6. lokakuuta 2023
Omenavispipuuro
Kermainen kalavuoka
Perhekunta (lähinnä minä) kaipaa vanhoja tuttuja makuja , niinpä eilen ravitsin heitä arkisella uunikalalla. Kasviksia käytin ruuassa runsaasti, vaikka Hansu ei kasviksia siedä, vaan kantaa joka ikisen paprikan palan erikseen bioroskiin.
Silti lisään kasviksia ja yritän opettaa pöytätapoja.
Kalavuoka seistä
2 rkl oliiviöljyä
450 g kesäkurpitsaa
puolikas fenkoli
keltainen paprika
1-2 punasipulia
2 muutama kevätsipulin varsi
30 g voita vuoan voiteluun
700 g valkoista kalaa (siika, seiti...)
2 dl kuohukermaa
1 rkl Dijon sinappia
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl kuivattua persiljaa
90 g voita
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pilko kasvikset pieniksi ja paista niitä öljyssä 5 minuuttia, kunnes hiukan pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pilkotut kevätsipulit. Pyörittele vielä hetken pannulla ja kaada seos voideltuun uunivuokaan, asettele kalanpalat kasvisten päälle. Sekoita kerma, sinappi ja kuivattu persilja. Kaada vuokaan kalan päälle. Päällystä ainekset voi siivuilla. Paista 20 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
keskiviikko 4. lokakuuta 2023
Oikein hyvä gluteeniton omenapiirakka
tiistai 3. lokakuuta 2023
Mustikkapiirakka ja vintin siivousta
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
Sekoita kohmeisten mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos puolikypsän piirakkapohjan päälle. Jätä 1 cm leveä reunus ilman marjoja. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Poika tuli ja komensi meidät hommiin.
Kodin yläkertaa eli kylmää vinttiä on tyhjennetty muutama pölyinen päivä. Käsittämätöntä mitä kaikkea epätärkeää tulee varastoitua kun on tilaa mihin kerätä. Useampi kuorma on viety kierrätykseen, Konttiin ja kaattikselle, ja vielä tullaan viemään.
Ennen-kuvaa en kehtaa edes itse katsoa, mutta uusi lattia ja hyllyt on kyllä nätit.
(tähän oli tarkoitus tulla huone....silloin melkein kolmekymmentä vuotta sitten)
maanantai 2. lokakuuta 2023
Hapanimelä possukastike ja syyskuun villasukat
lauantai 30. syyskuuta 2023
Gluteenitonta kinkkupiirakka pellillinen
Gluteeniton poikanen tuli muutamaksi päiväksi kotiin ja silloin on mietittävä ruokaa vielä yhdellä uudella tavalla.
Iltapalaksi tein kinkkupiirakka. Muuten ihan hyvä ohje, mutta maku oli turhan mieto. (mummelin mielestä sopiva) Vähän jotain hytkyä ja potkua lisää, niin hyvää tulee.
Pohja:
3 dl maitoa
25 g (1/2 pkt) hiivaa (laitoin puoli pussia kuivahiivaa)
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl kaurahiutaleita
6-6,5 dl vehnäjauhoa (käytin gluteenitonta jauhoseosta)
Täyte
300 g palvikinkkua
2 suippopaprikaa
pieni kesäkurpitsa
ruukku persiljaa
2 dl ruokakermaa
200 g maustettua tuorejuustoa (käytin chilillä maustettua)
3 kananmunaa
0,5 tl mustapippuria rouhittuna
n. 200 g juustoraastetta
Kauli pohja leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä pellille. Taputtele taikinaa myös reunoille.
Ripottele kinkku, kasvikset ja persilja tasaisesti pohjan päälle.
Sekoita kerma, tuorejuusto, munat ja pippuri. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
keskiviikko 27. syyskuuta 2023
Pikaruokana siskonmakkarakastike
Tänään tarvitsin nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kotilieden sivuilla oli Anni Ihamäen siskonmakkarakastikkeen ohje, joka on roikkunut "teen-kohta-listalla" ja nyt oli sopiva hetki ja makkaratkin valmiina.
Tämä olikin kätevän nopea arkiruoka, jota on helppo muokata mieleisekseen. (Kerkesivät ammentaa lautasilleen ennen kuvaamista)
Siskonmakkarakastike
1 sipuli
400 g siskonmakkaraa
2 tl tomaattipyreetä
2 dl kermaa
0,5 dl vettä
2 kokojyväsinappia
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita paistamiseen
Kuullosta silputtu sipuli voissa ja ota ne hetkeksi pannulta syrjän.
Lisää pannulla tilkka öljyä ja pursota siskonmakkaroista palleroita pannulle. Kun ne ovat paistuneet palauta pannulle sipulit ja lisää tomaattipyree. Lisää kerma, vesi, sinappi, suola ja pippuri.
Anna hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja sitten tarjolle.