Pakkaspäivä on aina sopiva leipomispäivä ja nyt kun perhe on ensimmäisistä koronatartunnoista selvinnyt on mukava notkistella leipomissormia. Jo pelkkä taikinan tuntu ja tuoreen tuoksu elvyttää mieltä ja ruumista.
Karpalo-siemenleipä 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2pss kuivahiivaa)
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
n.8,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruoisjauhoja
3 porkkanaa raasteena (n.2-3 dl raastetta)
1 dl karpaloita
1 dl kurpitsansiemeniä (tai jotain)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihe. (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy, juokseva hunaja ja suola. Lisää lähes kaukki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää lopuksi siemenet ja karpalot. Anna kohta liinan alla vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.
Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia. Lämmitä tällä aikaa uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä keskitasolla 10 inuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.
Kissat tietää mitä pakkasilla kuuluu tehdä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti