maanantai 17. tammikuuta 2022

Spelttipullaa

Onkohan olemassa terveellistä pullaa? On tietysti, eihän herkullisuus ja terveellisyys ole vastakohtia.
Olen nyt talven mittaan yrittänyt opetella käyttämään enemmän spelttiä ja muita terveellisiä asioita. Muutaman pullan saan kuitenkin pyöritellä, että nämä viisi kiloa spelttiä on nautittu. 


Pullaa speltistä

5 dl haaleaa vettä

50 g tuorehiivaa (pala)

2 dl sokeria

1 rkl kardemumma

2 tl suolaa

1 muna

200 g pehmeää voita

7 dl spelttijauhoa (puolikarkea)

5-6 dl vehnäjauhoa



Täyte:
125-150 g voita

2 dl fariinisokeria

1 dl mantelijauhoa
 
2-3 tl kanelia

Tee tahmea pullataikina liottamalla hiivapala haaleaan veteen. Lisää sokeri, kaardemumma ja muna hiivaseokseen vispaten. 
Alusta ensin 5-6 dl vehnäjauhoja vispilän kanssa hitaasti sekoitellen ja anna gluteenirihmaston muodostua. Lisää suola ja sekoittele seplttijauhoja vähän kerrallaan käsin sekaan. Jauhojen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta, joten lopussa taikinaan voi vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Kuitenkin mitä pehmeämpi ja tahmeampi taikina, sitä pehmeämmät pullat. Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa ja lisää loput jauhot.
Speltti tekee taikinasta ruskean, joten sitä ei kannata kauhistua.

Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Itse nostatin lähes tunnin, sillä neste on melko haaleaa. Aika kuitenkin muodostaa myös sitkoa pullaan.

Pullien lisäksi tein muutaman pellillisen tavallisa aamupuurosämpylöitä, joista osa hävisi heti kun koululaiset palasivat kotiin ja ne mitä jäi päätyivät pakastimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti