maanantai 7. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän smetanalohi


Rakkaan Suomen 103-vuotisjuhlaa vietettiin sumuisessa säässä. Eilinen hieno lumi oli nyt muuttunut vedeksi ja ulkoilut sai tältä päivältä unohtaa. Eilen vaikutti hetken talvelta ja onnistuin saamaan koko porukan ulos nauttimaan nykyään niin harvinaisesta jutusta eli lumesta.

Itsenäisyyspäivän lounaalla söimme lohta, joka oli päällystetty vihanneksilla ja fetalla sekä kuorrutettu smetanalla. Kainalossaan lohella oli halkaistuja pannulla hetken paahdettuja ruusukaaleja.

Maustoin nahattoman kalan suolalla, mustapippurilla, kalamausteella ja sitruunamehulla.
Pannulla voissa hetken pyörittelin suippopaprikaa, punasipulia ja palsternakkaa. Kuullotetun vihannessilpun laitoin tasaisesti lohen päälle ja lisäsin vielä muutama murusen fetaa.
Kalan viereen tulevista ruusukaaleista poistin kannat sekä uloimmat lehdet. Halkaistut pikkukaalit ruskistin pannulla voissa ja siirsin ne sitten vuokaan kalan kainaloon.
Viimmeiseksi kaiken kauniin peittelin smetanalla, jonka maustoin suolalla, kalamausteella, pippurilla ja sitruunalla.
Kala sai olla uunissa noin puolituntia ja asteita 175.
Lohen kaverin oli keitetyt perunat, vihreäsalaatti, puolukkaa ja raejuustoa.

Jälkiruuaksi nautimme mustikka-rahkapiirakkaa ja valkosuklaajäätelöä sekä glögiä tai kahvia ja joulun ensimmäinen konvehtirasia.
Tämän piirakka meni top-kolmoseen kaikkien piirakoiden kategoriassa. Kumpa vielä löytäisin ohjeen uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti