sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Uunilohi piilossa

Vaihteeksi taas on sunnuntai ja lautasella lohta.
Silloin lapsena, melkein ennen vanhaan, lohi oli juhlaruokaa ja arkikala oli silakka. Kun Emännöitsijä oli nuori ja uransa alussa, lähes kolmekymmentä vuotta sitten, talosta taloon kulki pakettiautolla vanha kalakauppias. Aamulla aikaisin hän haki Merikarvian kalasatamasta tyrokslaatikoihin jäiden sekaan pakattuja silakoita ja lähti myyntihommiin. Meidänkin pihassa poikkesi säännöllisesti monen vuoden ajan Eräänä päivänä hänet sitten löydettiin autonsa ratin päälle ikiuneen nukahtaneena. Vieläköhän tällaisia kauppiaita Suomen teillä kiertää?

Edellinen ei mitenkään kuulu tämän päiväiseen ruokaan.
Oli ajatusjohde lohesta silakkaan ja siitä erääseen vanhaan mieheen.

Tänään laitoin lohta uuniin. Poistin kalasta nahan ja maustoin suolalla ja sitruunapippurilla. Päälle pilkottu kyssäkaali (koska vain sellainen oli jääkaapissa) ja yksi iso sipuli.
Peitoksi päälle tein kastikkeen johon tuli kermaa, maustettua tuorejuustoa, tomaattipyrettä, mustapippuria ja yrttisuolaa.
Kastike kaiken päälle ja vuoka noin puoleksi tunniksi uuniin. Ihan hyvää tuli, pitää vaan muistaa olla rohkea ja maustaa kunnolla.
  

Kaveriksi keitin vain perunoita

..ja lisukkeeksi italiansalaattia, maustekurkkuja ja vihreä salaatti.
Tässä Viljelijän lautanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti