torstai 23. heinäkuuta 2020

Burgundinpataa


Helteet loppuivat ja nyt asetutaan taas tuttuun Suomen normaaliin. Ilmastonmuutos vaikuttaa vaatetuksen lisäksi ruokahaluun. Helteillä ei huvita kökkiä hellan ääressä, eikä kukaan kovin raskaita ruokia jaksa syödäkkään, mutta heti kun helteet hellittää palaa ruokahalu. Palaa myös halu tehdä kunnon ruokaa. Jotain perinteistä ja oikeaa.

Tänään ei juuri satanut, mutta lämpömittari näytti vain kahtatoista astetta ja oli juuri sopiva sää valmistaa tuhtia ransakalaisen keittiön ihmettä eli Burgundinpataa.
Oikeasti tähän kastikkeeseen tulee runsaasti punaviiniä, mutta korvasin sen lorauksella punaviinietikkaa ja lirauksella viinimarjamehua...vai meniköhän mitat toisinpäin.

 
Ohjeen otin K-ruoka sivuilta ja vain ihan pikkuisen muuntelin. Tämä annos on noin kuudelle henkilölle ja varmasti kaikki menee. Pitkän uunissa hauduttamisen tuloksena pata on paksua ja hyvin maustunutta.


Burgundinpata

800g naudan sisäpaistia

1pkt (140g) pekonia

n.10 hillosipulia

3 porkkanaa

4dl lihalientä

1/2dl punaviinietikkaa

1dl viinimarjamehua

2-3 valkosipulinkynttä

12 dl tomaattisosetta

1/2 tl mustapippuria

2 laakerinlehteä

2rkl tuoretta timjamia

11/2 tl suolaa 


  1. Kuutioi liha ja suikaloi pekoni. Lohko kuoritut sipulit. Viipaloi porkkanat ja halkaise herkkusienet.
  2. Ruskista pekoni pannussa ja ruskista pekonista irronneessa rasvassa lihakuutiot pienissä erissä. Siirrä lihat pataan. Kiehauta rasvassa myös sipulit ja lisää pataan porkkanoiden ja herkkusienien kanssa. Huuhdo pannu vesitilkalla ja kaada pataan. Lisää pataan punaviini tai lihaliemi, hienonnetut valkosipulinkynnet, tomaattisose ja mausteet.
  3. Anna padan hautua kannen alla miedolla lämmöllä 1-2 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Lisää tarvittaessa nestettä ja tarkista suolan määrä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti