torstai 23. joulukuuta 2021

Keskitalven lehtikaalit


Puoliso toi viikko sitten kellaripiilostaan melko hyvin säilynyttä lehtikaalia. Aika ihmeellinen kasvi, kun lehdet on pysyneet hyvinä kellarilämpötilassa. Olivat ihan oli hyvän tuoksuisia ja napakoita, vain muutaman lehden päissä oli hiukan huonoa.  Sitä en tiedä turmeltuuko varastossa kaikki kaalin hyvät aineet, mutta maku on ainakin tallella.
Siirsin lehtkaalit kellarista parempaan säilytykeen. Osan hyvistä lehdistä laitoin kuivuriin ja osan sähköuuniin peltien päälle kuivumaan.
Loppuja hiukan höyrytin ja mytistelin ne kelmun sisään pakastamista varten. Lehtikaali tuoksuu pakastimessakin niin voimakkaasti, että se tarvitsee tiiviin pakkauksen. Kaaleilla on helppo saada koko pakastin haisemaan. 


Näihin vuokiin käytin pakastettua lehtikaalia. Tämä on todella helppo tapa lisätä keskitalven aterioihin terveellistä ja hyvältä maistuvaa vihreää.

Ensimmäiseksi valmistin hunajamarinoidut broilerinfileet uunissa. Laitoin lihat vuokaan ja niiden päälle pakastettua parsakaalia pieninä murusina sekä lehtikaalimurut. Paprikan pilkoin reiluiksi paloiksi, koska tietty kansan osa ei suostu sitä syömään. Vielä puolet fetapurkista, hiukan juustoraastetta ja kaiken päälle pippurista ruokakermaa. 

Toinen lehtikaalin murusilla vahvistettu ruoka valmistui perunasta ja seistä. Voidellun vuokan pohjalle laitoin pienen kerroksen siivutettuja perunoita, joiden päällä tuli seitifileet. Kalat maustoin kunnolla suolalla, sitruunapippurilla, kalamausteella ja ohueksi siivutetulla fenkolilla. Seuraava kerros oli kuullotettua sipulia ja valkosipulia ja seuraavaksi taas kerros perunaa. Tämän kaiken päälle ripottelin kohmeista lehtikaalisilppua. Viimmeiseksi koko komeuden peittelin juustokastikkeella ja juustoraasteella.
Näin kun teen, niin viherkammoinen Hansukin suostuu syömään alempaa kerrosta ja toivottavasti joskus tottuu siihen, että vihreä ei ole myrkyn väri.
  
Terveellisä lehdyköitä riittää tästä useampaan annokseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti