sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Kurpitsakeitto


Kasvissosekeitto on yleisnimi monen makuisille keitoille. Nimihän kertoo vain ruuan muodon ja mallin, ei  oikeastaan mitään muuta. Meillä sosekeitto on yleensä otollista jääkaapin siivous ruokaa, jolloin mahdolliset unohtuneet pääsevät taas loistamaan. Jos perhe kaipaa ateriaan tuhtiutta tai paikalla on sekä taviksia että kasvissyöjiä voi keiton lisukkeena tarjoilla esim. paistettuja nakkipaloja tai pieniä mausteisia lihapullia, kananmunien ja raejuuson lisäksi. Niidenkin, jotka eivät sosekeitoista niin pidä on helpompi totutella outoon makuun, kun saavat itse koota annoksensa. Ainakin lapsilla tämä toimii.
 
Tämän keiton idea ja tekemisen tarve syntyi yhdestä jääkaappiin unohtuneesta myskikurpitsasta.
Ohje muotoutui sitä mukaa mitä muuta kotoa löytyi.

Ensin laitettiin paloiteltu kurpitsa kiehumaan ja sitten etsittiin jääkaapista höystöainekset. Netissä on paljon hienoja ohjeita, mutta nyt kokeilin kokata näin.


Kiehuvan kurpitsan sekaan lisättiin bataattia ja porkkanaa sekä sipulia.
Hetken kuluttua vielä omenaa. Hapan omena sopii tähän oikein hyvin.
Keitto maustettiin valkosipulilla, inkiväärillä, mustapippurilla ja suolalla.
Soseutuksen jälkeen lorautettiin kermaa, jonka jälkeen keitto vielä kiehautettiin. 


Joskus ennenkin olen käyttänyt omenaa keitoissa, edellisen kerran bataatin kanssa, ja hyvää oli sekin. Tämä annos meni omaan suuhun.



1 kommentti:

  1. Minäkin tein eilen kasvissosekeittoa, mutta vain bataatista, porkkanasta ja sipulista. Tuli kyllä niin hyvää! Ja minäkin nautin sitä raejuuston kanssa, sekä itse tehtyjen pinaattisämpylöiden kera.

    VastaaPoista