Tänään tavallinen nakkipäivä.
Lasten kuskausta ja kasvihuoneen valmistelua taimien siirtoa varten.
Nakkistroganoff
700 g nakkeja
sipuli
2 kpl valkosipulin kynttä (jos tykkäät)
öljyä
200 g paseerattua tomaattia
1 dl lihalientä
mustapippuria
1 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 dl ruokakermaa
1 kpl herkkukurkku
Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Kuutioi herkkukurkku ja sirottele kuutiot kastikkeen pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
Eri siementen idätystä olen harrastanut vaihtelevasti pitkin talvea. Sinimailanen on hyvä samoin kuin mungpavut ja vehnänjyvät.
Sinimailasen eli alfa-alfan idätys
1 kpl avosuinen lasitölkkivähintään litra
1/2 dl alfa-alfa siemeniä
1/2 l vettä
harsoa tai hyttysverkkoa ja kuminauha
Huuhtele siemenet ja liota niitä 8-12 tuntia. Kelloa ei niin tarkkaan kannata tuijottaa. Laita vaikka yöksi likoamaan.
Laita lasitölkkiin harso tai hyttysverkkoa tai rei´itä kansi (verkot on parempia) kuminauhalla verkko suun ympärille.
Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet. Se on helppoa kun on verkko suun ympärillä. Ei tarvitse siivilää.
Aseta tölkki sen jälkeen vinosti suupuoli alaspäin esim. tiskikaappiin, jotta vesi pääsee valumaan.
Huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä!
Jos huuhtelee haalealla vedellä olen huomannut että kasvavat nopeammin.
Huuhtele valmiit idut ja laita jääkaappiin. Siellä ne säilyy kuusi päivää, mutta ei niitä kannata säilyttää vaan ahkerasti syödä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti