Lapsuudessa Itsenäisyyspäivä oli aina piparkakkupäivä.
Edellispäivänä äiti teki taikinan yöksi jääkaappiin ja presidentin puhuessa yhdessä leivottiin.
Myös tämän vuoden itsenäisyyspäivänä äiti kysyi, että missä on piparitaikina. Ei ollut taikinaa ja siitä palkaksi sain tuiman tuijotuksen.
Minä kelvoton ylenkatsoin perinteen ja tein piparini vasta tällä menneellä viikolla. Ensimmäistä kertaa leivoin ne ihan itsekseni ja se oli aika mukavaa. Anteeksi vain lapsosein.
Hiukan moinen itsekkyys vaivasi ja säästin muutaman kimpaleen pakastimeen, jos lapset kuitenkin haluaisivat leipoa.
(Tai sitten teen ne itse.)
Paraisten piparkakut
1 kg voita
1 kg sokeria
6 dl siirappia
8 rkl piparkakkumaustetta
34 dl vehnäjauhoja
5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
8 kananmunaa
Kiehauta sokeri, siirappi, voi ja piparkakkumauste kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Yhdistä jauhot, sooda ja suola keskenään.
Vaahdota jäähtynyt piparkakkuseos sähkövatkaimella. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään
Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee muotilla pipareita.
Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti