keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Pataleipä

 Muutamia kertoja olen tehnyt ihanaa pataleipää ja nyt ihmettelen, että miksi vain muutaman kerran. Jos leipää käyttää, niin tämä jos mikä on helppo, nopea ja edullinen herkku. Sisus on pehmeä, kuori ihanan rapsakka ja maku ylen miellyttävä.

Pataleipä

  • 4 dl vehnäjauhoja
  •  3dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja
  • 1-1,5 tlsuolaa
  • 1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3,5dl vettä
  • Lisäksi rypsiöljyä tai voita padan voitelemiseen

  • Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
  • Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  • Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

  • Toisena päivänä kokeilin pataleipää puolukoilla. Tämä leipä ei jostain syystä onnistunut
  • tai sitten ei vain muuten ollut meidän mieleen. Pataleivän puolukkaversio ei päässyt meillä jatkoon, muuta jos vaihtaisi puolukat kuivattuun karpaloon.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti