tiistai 24. maaliskuuta 2020

Saaristolaisleipä


Saaristolaisleipä on yksi herkkujen herkusta. Kaikista parasta se on maukkaan kasvissose- tai lohikeiton kaverina ja jonkun hyvän hyvän juustoa alusena. Välissä tietysti oikeaa voita.
Näiden leipien ohje on Soppa 365 -sivuilta. Kiitos sinne!


SAARISTOLAISLEIPÄ

AINEKSET

 
1
 
l
 
piimää
 
75
 
g
 
hiivaa
 
3
 
dl
 
siirappia
 
3
 
dl
 
olutmaltaita
 
3
 
dl
 
vehnäleseitä
 
3
 
dl
 
ruisjauhoja
 
1
 
rkl
 
suolaa
 
10
 
dl
 
vehnäjauhoja
 
2
 
rkl
 
voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
 
1,5
 
dl
 
vettä
 
1/2
 
dl
 
siirappia

TYÖVAIHEET

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
  2. Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.
  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti