keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Herkullinen omenapiirakka pyöreään vuokaan


Löysin uuden herkulliselta kuulostavan omppupiirakan ohjeen netistä ja päätin heti kokeilla.
Pohja on tarkoitettu kahteen piirakkaan, mutta ilmeisesti suurempaan kuin minun piirakkavuat, niimpä syntyi kolmaskin piirakka. Omenat riittivät kahteen, mutta onneksi kome päärynää odotti jalostusta.
Päärynöiden päälle lorottelin valmista kinuskikastiketta ja rahkaseosta. Hyvin sopi. 





Karamellinen omenapiirakka
24 cm piirakkavuoallinen, 3 h, aktiivista kokkausaikaa 45 min

Ainekset
Pohja:
  • 5-6 dl jauhoja
  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • vajaa 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 7 kotimaista omenaa
  • 75 g voita
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl tummaa sokeria
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää


Ohjeet
  1. Nypi yhteen pohjan ainesosat vettä lukuunottamatta. Lisää pikkuhiljaa hieman vettä kerrallaan, kunnes koostumus on jämäkkä.
  2. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin viilentymäänn tunniksi-kahdeksi (itse tein taikinan edellispäivänä, mutta se jähmettyi jääkaapissa liikaa - oli mahdoton kaulita seuraavana päivänä, edes kolmen vartin huoneessa lämpiämisen jälkeen).
  3. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
  4. Kaulitse jauhotetulla pöydällä. Vertaa kokoa piirakkavuokasi kokoon - kaulitse hieman isompi, jotta voit viimeistellä reunan siistiksi veitsellä.
  5. Aseta pohja piirakkavuokaan (rullaa se kaulimen päälle ja nosta sen avulla). Jos taikinaa jää yli, voit tehdä raitoja piirakan päälle (tai sitten pikkupiirakoita vaikka crème brûlée -vuokiin).
  6. Poista omenista siemenkodat omenaporan avulla. Leikkaa omenat lohkoiksi ja pirskottele niille sitruunamehua, etteivät ne tummuisi.
  7. Yhdistä täytteen ainesosat kattilassa (omenoita lukuun ottamatta).
  8. Lämmitä puoliteholla kunnes seos kiehuu kevyesti ja ota pois levyltä. Tässä menee hetki, joten asettele omenat piirakkavuokaan tällä välin.
  9. Lusikoi karamellisoitunut seos piirakan päälle.
  10. Alkuperäisen ohjeen vastaisesti karamelliseos tuntui niin kummalliselta, että valmistin rahkaseoksen ja lisäsin sen vielä päällimmäiseksi.
  11. Paista uunissa noin 45 min.
  12. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera, tai ihan vaan sellaisenaan.
  13. Hymyile, koska tämä on niiiiiiin hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti