torstai 25. helmikuuta 2021

MUNKASRULLAA LOUNAAKSI


Tänään lounaaksi jauhelihalla täytettyä munakasrullaa ja salaattia.
Keittiöremontti on valmiina ottamaan vastaan uudet kalusteet, kunhan ne ensi viikolla saapuvat. Nyt viikonloppuna huilataan. 

Munakasrulla on kätevä ja nopea ruoka, jota voi muunnella mielensä ja jääkaapin tarjonnan mukaan.

Ensin munakas

5 kpl munaa
5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Täyte

1/2 rkl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1 rkl lihafondia
1/4 tl mustapippuria
2 tl yrttimaustetta
100 g tuorejuustoa (valkosipuli)
3 kpl tomaattia kuutioituna
100 g juustoraastetta kuottutukseen

Valmista jauheliha-munakasrulla näin:

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito, jauhot, suola ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Paista munakasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. (Kumoa pohja halutessasi toiselle leivinpaperille, jotta saat käärittyä paistopinnan päällepäin.)

Valmista täyte pohjan paistuessa uunissa. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää joukkoon sipulit. Mausta seos fondilla, mustapippurilla ja pizzamausteella. Hauduta pannulla noin 10 minuuttia ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomaatit.

Levitä jauhelihatäyte munakaspohjan päälle ja pyöräytä levy leivinpaperia apuna käyttäen melko tiukaksi rullaksi. Jätä rulla leivinpaperin päälle pellille.

Ripottele rullan päälle juustoraastetta. Kuorruta jauheliha-munakasrullaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.

•Koristele munakasrulla tuoreella basilikalla. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

•Vaihtelua munakasrullaan saat lisäämällä taikinaan esimerkiksi pakastepinaattia, tomaattipyreetä tai yrttejä. Täytteeksi sopivat myös sienet, kasvikset ja kala.


Keittiötä on jäljellä puolet, toinen puoli on kannettu ulos.

Seiniä on tapetoitu ja kaakelit tilattu ja toistaiseksi kaikki kunnossa. Periaatteellisena pessimistinä odotan jotain menevän pieleen. Vielä kaikki on hyvin.



lauantai 20. helmikuuta 2021

KASVISSOSEKEITTOA JA LASKIAISPULLIA

Kasvissosekeitto on tuttu, mutta joka kerta ihan uusi ja erimakuinen ruoka. Yleensä kerään siihen kaikki jääkaapin jäämäkasvikset juuresten ja sipulin kaveriksi. Keitto on aina vähän yllätys, nimi vain on sama
 Suuressa porukassa myös kasvissosekeitolla on haasteensa. Osa heistä on kasvissyöjiä ja osa kaipaa tämänkin kanssa lihaa. Yksi on gluteeniton, yksi tarvitsee keittoonsa kasan raejuustoa ja toisen keittoon raejuusto tai keitetty kananmuna muussataan niin hienoksi, että se on hänelle helppo syöttää. Yksi ruokailija ei pidä vahvoista mauista ja eräs ei periaatteessa syö mitään kasvissosekeitoksi kutsuttua. 
Onneksi oli myös heitä, jotka hymyilivät tätä syödessään.

Tänään tähän keittoon tuli:
porkkanaa
lanttua
punajuurta
peunaa
fenkolia
valkkosipulia
keltasipulia
punasipulia
kukkakaali (lehdet myös)
parsakaali
tomaattimurskaa
voipapuja
Koskenlaskija sulatejuustoa
Mausteeksi:
timjamia
juustokuminaa
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

Tämän päiväinen keitto valmistettiin kahdeksan litran kattilaan.

Kypsää keittoa soseutettiin ensin sauvasekoittimella ja lopuksi ihan sileäksi tehosekoittimessa.
Kuuman keiton kanssa on muistettava ottaa sekoittimen kannessa oleva pieni kansi pois, muuten kuuma keitto on pitkin seiniä. Kannen reijän voi peittää kevyseti vaikka talouspaperilla.
Tästä tuli hyvää ja riittää huomisellekkin.

Jälkkäriksi viimmeiset laskijaispullat

tiistai 16. helmikuuta 2021

BROILERIPIIRAKKA (glut.)

Nyt kun remontintekijä toimii gluteenittomilla ruuilla on tarpeen kokeilla uusia ohjeita.
Remonttipojan vuosia kestäneet iho-oireet helpottuivat kun jätti ruokavaliostaanjäi pois kaikki viljat ja sokeri. Kun iho on kunnossa pystyy poika syömään hiukan sokeria, mutta viljatuotteita ei ensinkään.

Alla oleva ohje on tarkoitettu piirakkavuokaan, mutta tein kaksinkertaisena niin sain melkeen pellilliseen. Tuli aika ohut pohja ja on helposti murustuvaa, joten jotain pitää ensi kerralla osata tehdä toisin. Ehkä juustoraastetta hiukan pohjataikinaan. Auttaisikohan se?
Maku oli hyvä ja raikkaan salaatin kanssa on ihan oikea ruoka.


Pohja:
2 dl kaurahiutaleita glut.
1 dl gluteenitonta jauhoa
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhoja
100 g margariinia tai
voita 1/2 dl maitoa
Täyte:
450 g broilerin suikaleita 1/2 rkl
öljyä
1/2 purjosipulia
1 / 2-1 punaista
paprikaa ripaus yrttimaustetta , paprikaa, soijakastiketta ja currya
1 dl suolapähkinöitä
tl (2 dl) ruokakermaa
kananmuna
1/2 dl makeaa chilikastiketta
100 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää sulatettu rasva ja maito ja sekoita varovasti. Painele taikina leivitettyyn vuokaan ja seisota sitä jääkaapissa n. 15-20 min. Esipaista piirakkapohjaa 10 min uunin alatasolla 200 asteessa.Valmista täyte.
Paista broilerinsuikaleet kypsäksi ja siirrä ne paistinpannulta toiseen astiaan. Kuullota suikaloidut purjo ja paprika paistinpannulla.Mausta seos hallemillasi mausteilla ja makealla chilikastikkeella. Siirrä broilerinpalat takaisin pannulle.
Sekoita ruokakerma ja muna keskenään.
Jauha suolapähkinät morttelissa.
Levitä piirakkapohjallesi purjo-paprika-kanaseos. Kaada päälle suolapähkinät. Lisää täytteeseen muna-kermaseos. Ripottele pinnlle juustoraastetta.
Paista piirakka uunin alatasolla n. 30 min.


Porkkanalla vahvistettu bolognase ja spahgetti

Lapset saivat toivoa tämän päivän ruuan eikä vastausta ollut vaikea arvata. Se on joko purkkihernekeitto tai spaghettia ja jauhelihakastiketta. Tykkään kovasti lasten hernekeitto- ja nimen omaan purkkihedari mieltymyksestä. Historian helpoin tapa olla lapsille mieliksi.

Usein ennen ruokailua tarjoilen "alkupalan". Se tarkoittaa valmiiksi kuorittuja porkkanoita tai muita pureskeltavia vihanneksia. Varsinkin silloin kun lapset olivat pienempiä valmistuvan ruuan tuksusta he huomasivat olevansa kuolettavan nälkäisisä ja silloin käteen tarjottu porkkana tai lantunpala säästi meidät kaikki turhalta nälkäkiukulta. Myös puheterapeutti suoitteli tätä tapaa suun motoriikan harjoitteluun. 


Tänään tein toiveiden mukaan ihan tavallisen tomaattisen bologneskastiken, johon lisäsin toiveiden vastaisesti porkkanaa. Tuli ruokaan vähän väriä ja samalla nirsoimmat henkilöt joutuivat kasvotuksin kypsennettyjen vihannesten kanssa. 
   
Nälkäisen lapsen annos.

sunnuntai 14. helmikuuta 2021

PUNAJUURI-HIRVENLIHAPATA

Kaivelin pakastinta vähän syvemmältä ja sieltä löytyi vielä hyvän kokoinen pala hirvenlihaa. En tiedä mistä kohti eläintä kyseinen lihapala on, mutta palapaistina ja pitkään uunissa haudutten siitä tulisi hyvää. Uuni hoitaa padan hoitaa ja ihmisten pitää vain muistaa tulla syömään.
Tein padan kaksinkertaisena ja punajuuren viljelijänä lisäsin vielä sekaan ekstrajuureksia. 


Punajuuri-hirvipata

600g paloiteltua hirvenlihaa
1rkl öljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
4 punajuurta
2 porkkanaa
1tl suolaa
0,5 tl pippuriseosta
1 tl rosmariinia
 1tl timjamia
kiehuvaa vettä

Ruskista lihat kahdessa erässä pannulla ja siirrä ne pataan.

Kuori ja paloittele sipuli, punajuuret, porkkana ja lanttu. Lisää pataan mausteiden kanssa. Sekoita ainekset. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 1 1/2–2 tunnin ajan

REMONTIN NELJÄSPÄIVÄ JA LEIPOMISPÄIVÄ

Remontin neljäs päivä oli perjantai ja kuukauden kolmannentoista päivän aatto, siis melkein epäonnenpäivä. Nyt huomattiin, ettei pikku wc:n kaakeleiden päällemaalaus onnistunut. Maali ei pysy ja kaikki tehty työ pitää hioa pois, myös vanhojen kaakeleiden kiiltävä pinta on hiottava. Opimme, että ohjeet kannattaa lukea ja ottaa todesta.

Helpottaakseni lohkeilevien maalipalasten aiheuttamaa potutusta päätin vähän leipoa.

Ensimmäinen ajatus oli tehdä perjantain kunniaksi laskiaispullia ja pari aprikoositäytteistä bostonpullaa.
Ensimmäisen taikinan jälkeen syntyi toinen, josta leivoin täytettyjä pullia aronia- mascarponella ja omena-sitruunalla sekä rähmäsilmiä ja tavallisia korvapuusteja.
Pullataikinoiden noustessa tein kaksi porkkanapiirakkaa ja mausteisen omenapiirakan, josta tuli hävettävän ruma. Olisikohan tomusokerista kaunistamaan?
 
Tuoreet laskiaispullat ilahdutti

Vaikka remonttiviikolla piti oppirahoja maksaa, niin paljon valmistakin tuli.
Kodarin lattiaan poika liimasi irronneet laatat takaisin ja ensi viikolla saumaa.
Uunin hormin ja katon rajasta on puuttunut listat ja kattopaneelitkin on hiukan valahtaneet. Nyt katto on kunnossa ja listat kiinni.
Remonttipoika lähti viikonlopuksi toipumaa, mutta lupasi palata.
I hope so!



torstai 11. helmikuuta 2021

REMONTIN KOLMASPÄIVÄ JA UUNIMUNAKASTA

Uunimunakas on helppo ja moneen paikkaan sopiva melkein pikaruoka. Täytteeksi siihen voi laittaa sitä mistä itse tykkää ja mitä kaapeistaan löytää. 
Iltapala on nyt syöty, eikä ainakaan nälkään luulisi kenenkään heräävän.


Suunnilleen tällä ohjeella tein:
Pinaatti-halloumuunimunakas
200 g halloumijuustoa
70 g babypinaattia
250 g kirsikkatomaatteja
1 pieni punasipuli
8 kananmunaa
1 dl maitoa
½ tl mustapippuria rouhittuna
½ rkl oliiviöljyä

Raasta halloumijuusto. Huuhtele pinaatti. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Riko munat kulhoon.Vatkaa joukkoon maito ja pippuri.
Öljyä uunivuoka kevyesti (tai peitä vuoka leivinpaperilla). Ripottele vuokaan ensin pinaatti, sitten halloumi. Kaada päälle munaseos. Lisää päälle tomaatit ja sipuli.
Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt.


Meidän kaapeista löytyi täyteaineiksi pussillinen pinaattia, avattu chilinen tuorejuusto, kirsikkatomaatteja ja punasipulia
   
Ensimmäiseksi levitin uunipellille leivinpaperin päälle pinaatin ja murustellut fetat. Ohjeessa, jonka mukaan tein juusto oli halloumia, mutta feta sopi tähän ihan yhtä hyvin.

Munaseos tulee pinaatinpäälle. Viimmeiseksi laitoin halkaistut kirsikkatomaatit ja sipulin. 

Tästä sitten vaan paloiksi ja salaattia viereen.
Mitä jäljelle jäi syödään aamulla.

Remontissa on jatkettu irronneiden laattojen uudelleen kiinnitystä, listojen laittoa ja vessan maalausta. Paljon pieniä asioita.

PISTAASIKAKKU

 Facebookki tulvii ihania, ihan tavallisten ihmisten jakamia ruoka-ja leipomisohjeita.  Tässä taas yksi löydetty herkku. Kakku on sitruunainen ja pähkinä antaa mukavaa tuntua. Ainoastaa ensi kerralla laitan hiukan vähemmän jauhoja.

Sitruuna pistaschepähkinä sokerikakku.
3 munaa
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa (siis mitä etusormen ja peukalon välissä)
3 dl vehnäjauhoja
100 gr sulatettua voita
sitruunan kuorta ja mehua 1 rkl
0,5 dl maitoa
0,5 dl pistaschpähkinöitä hienoksi rikottuja.
Munat ja sokeri vatkataan johon lisätään jauhosekoitus jauhot+leivinjauhe+vaniljasokeri+suola
sitten voisula+sitruun+maito+pistasch murut.
Paistetaan n.175-asteessa 35-40 min.
Kuorrutuksessa tomusokerija sitruunamehu ja päälle pistasche murusia.

keskiviikko 10. helmikuuta 2021

REMONTIN TOINEN PÄIVÄ JA TÄYTETYT BROILERINFILEET


Aurinko paistaa ja pihalla on pelkästään kaunista. Muutamana viimme vuonna on ihmetelty, kun syksy vain jatkuu eikä oikeaa talvea tule ollenkaan. Onneksi se ei ollut lopullisesti pois. Nyt kaupoista on pulkat ja sukset myyty loppuun ja talvi on kuten sen kuuluukin olla. 

Ruokana meillä oli tänään täytettyjä broilerin fileitä, jotka paneerasin hamppurouhe-vehnäjauhoseoksessa. Vähän rumia hampun kanssa tuli, mutta maku oli aivan kelvollinen.
 
Broilerinfileet olivat valmiiksi miedosti suolattuja ja vain hiukan lisäsin pinntaan mustapippuria. Alimmaisen fileen pinnalle sipaisin yrttistä tuorejuustoa ja asettelin päälle toisen fileen.
Pyöräytin fielparit ensin kanamunassa ja sitten jauhoseoksessa. Jauhoihin lisäsin hiukan suolaa ja valkopippuria.
Pannulla otin fileiden pintaan värin, jonka jäjkeen laitoin ne vuokaan uunia odottamaan.
Viimmeisenä fileiden päälle paljon punasipulia ja loraus kermaa.
Lopulta uuniin.
Broilereiden viereen toiseen vuokaan basmatiriisiä ja parsakaalia. Nesteeksi riisin joukkoon mietoa kasvislientä.  
 

Mummulle lähti tällainen annos,

Remppa on edennyt kuistin ikkuna-ja kattolistoihin.
Pieni wc on saanut toisen pohjamaalin ja kodinhoitohuoneen irroneet laatat on korjattu.
Huomenna jatketaan...tai hän jatkaa.

REMONTIN ENSIMMÄINEN PÄIVÄ JA UUNILOHTA

Nyt alkoi remontti. Vanhimmalla pojalla on sopivasti aikaa ennen uutta työmaata, niin lupasi ottaa vastuun remontista täällä kotona.
Suurtavoite on keittiön uusiminen. Ennenkuin uudet kaapistot valmistuvat on pienempien tavoitteiden aika, jotka yritän kuvin ja sanoin saada tänne muistiin.

Päivittäiseen ruokahuoltoon ja Emännöitsijän arkeen remontti tietysti tulee suuresti vaikuttamaan. Nyt alussa pienesti ja sitten kun ei ole koko keittiötä, niin suuresti. Vielä en tiedä kuinka se järjestetään, mutta eiköhän me pärjätä. 

Tänään ensimmäisenä remppapäivänä valmistin uunilohta ja perunamuussia.
Lohen päällystin yrttisellä tuorejuustolla ja punasipulilla. Vieressä kypsyi parsakaalit. Mausteeksi suolan ja pippurin lisäksi sitruunamehua ja tilliä.


Yllätyin kuinka paljon kunnollinen lohifile maksaa. Tämä kymmenelle lautaselle riittävä pala maksoi kolmekymmentäkaksi euroa. Jos siihen lisää vielä juuston, kerman, parsakaalin ja sipulin, niin koko vuoan hinnaksi tulee noin neljäkymmentä euroa.
Onneksi perunat ja porkkanat ovat omasta pellosta.


Remontti-poika työssään. Vuosien kuluessa monta pientä ja suurempaakin kohtaa on käytössä kulunut ja jotkut jääneet kokonaan rakentamisväsymyksen jalkoihin.
Ensimmäisinä päivinä pohjamaalauksia ja puuttuvia listoja. Pikkuvessassa heilui maalari oikein kunnolla.
Mikäpä tässä olessa, kun saa vain kuvata.

perjantai 29. tammikuuta 2021

TOSCA-OMENAPIIRAKKA


Toscapiirakka

3 munaa
4dl sokeria
150g sulatettua voita
6dl vehnäjauhoja
2,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2dl maitoa

Toscapäällys
150g voita
150-175g mantelilastuja (murskaa lastuja vähän, niin tuntuvat riittoisammilta)
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
11/2 sokeria

Valmistaminen
Vatkaa pohjataikinan munat ja sokeri vaanhoksi. Yhdistä siihen maito,sulatettu jäähdytetty rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi tasaiseksi taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunitpellille, levitä taikina ihan kulmiin asti ja paista pohjaa 175-200 asteessa 15-20 minuuttia, eli hyvin vaalean ruskeaksi

Valmista pohjan paistuessa toscakuorrutus.
Sulata kattilassa ensin rasva ja lisää siihen kaikki muut aineet ja sitten kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Annostele kuuma kuorrutus heti pohjalle useampana eri kasana ja levit se nopeasti tasaiseksi kerrokseksi piirakan päälle. 
Minä laitoin piirakan päälle ensin aronia-lemon curdi hillon, jonka päälle ladoin omenan siivuja. Vasta siihen päälle toscaruorrutuksen.
Jatka piirakan paistamista hieman kuumemmassa uunissa 200-225 asteessa kunnes tosca on kauniin väristä.
Palastele vasta kun piirakka on jäähtynyt.

torstai 28. tammikuuta 2021

PUOLUKKA-MASCARPONEPIIRAKKA

 Leivoin muhkean puolukkapiirakan, johon tuli täytteeksi mascarponea, pehmeää vaniljalla maustettua rahkaa ja tietysti puolukoita. Ohjeen löysin Kotona-blogista, kiitos sinne.

Tästä tulee ihan varmasti yksi suosikki vierasvara.
 Ensimmäistä kertaa kokeilin piirakan täytteeseen mascarponea ja ahh, miten hyvää. Tunnin uunissa olon jälkeen puolukoiden kirpsakkuus oli saanut kaverikseen kermaisen toffeenmaun. Tämä täyte sopii hyvin kaikkien vahvojen marjojen ja miksi ei happamien omenoidenkin kaveriksi.
Seuraavaksi voisin kaivella pakastimesta viimmeiset punaherukat ja jatkaa leipomista.


 Pohja
  • 125 g voita
    1 1/4 dl sokeria
    1 kananmuna
    2 dl vehnäjauhoja
    1 dl ruisjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna sekoittaen.
     Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää seokseen. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen
    piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan halkaisija oli 26 cm. 
    Siirrä vuoka jääkaappiin.
    Täyte
    1 prk/250g mascarpone
    1 1/2 prk/250 g pehmeää vaniljarahkaa
    2 kananmunaa
    1 dl sokeria
    1 tl vaniljasokeria
    n 6 dl puolukoita pakasteesta
    Sekoita täytteen mascarpone, rahka, munat, sokeri,
    vaniljasokeri ja kohmeiset puolukat keskenään.
    Nostele täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
    Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia.
    Tarjoa jäähtyneenä.

tiistai 26. tammikuuta 2021

Taas löytyi se paras omenapiirakka

 Nyt löytyi niin hyvä ohje, että aivan hirvittää. Yksi harha askel tuli, mutta valmiissa piirakassa se vaikutti enempi plussalta kuin miinukselta. Tein taikinan kaksinkertaisena. Ihan normaaliin uunipeltiin kaksinkertainen annos ei riitä, mutta hiukan isommassa vuuassa saisi ohuemman pohjan. Taikinamoka, siis se epämoka oli sellainen, että ohjeen mukaan kermaa olisi pitänyt laittaa 1.5 desiä, mutta minä hulautin taikinaan koko puolenlitran purkillisen. Pikkusien ripsottelin jauhoa lisää, mutta vain vähän. Tässä vaiheessa otti päähän.

Näin tein pohjan

100 g voita

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)

  • 0,75 dl kermaa

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Tarkista onko seoksessa valmiiksi nostatusaineita, jos on älä laita leivinjauhetta.

Täyte

5 kpl kotimaisia omenoita

  • 1,5 dl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
  • 1 tl kanelia
  • ripaus neilikkaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • 2 tl perunajauhoja
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • Lemon Curdia

  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi huoneenlämmössä pehmennyt voi sekaan, kunnes taikina on murumaista.
  2. Lisää kerma ja kääntele taikina tasaiseksi. (saattaa jäädä hieman murumaiseksi, se on ok). Tässä tuli mulle erhe.
  3. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-28 cm) pohjalle ja reunoille.
  4. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi (kuoriminen ei ole välttämätöntä).
  5. Voitele pohja LemonCurdillapi
  6.  Asettele omenat pohjan päälle osittain päällekkäin.
  7. Sekoita pienessä kulhossa sitruunanmehu, sokeri, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos tasaisesti omenoiden päälle.

  8. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  9. Tarjoile omenapiirakka hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.