torstai 16. joulukuuta 2021
Kuhaa uunissa ja maissikastike
tiistai 7. joulukuuta 2021
Bataatti-omenakeitto
1. Kuori bataatti, porkkana ja omenat. Poista omenista kodat. Pilko kaikki karkeiksi kuutioiksi. Siivuta chili.
2. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla. Lisää curry jachili. Kuullota mausteita minuutin ajan ja lisää sitten kasvikset. Kääntele niitä öljyssä 5 minuuttia. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät.
3. Anna keiton kiehua, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä eli noin 20 minuuttia. Lisää kookosmaito ja suola. Soseuta keitto silkkisen pehmeäksi. Nosta vielä hellalle ja anna kiehahtaa kerran.
Kateilla on aina nälkä
Mitä söimme tänään
sunnuntai 5. joulukuuta 2021
Porkkanapiirakka
Pohja:
lauantai 4. joulukuuta 2021
Lohipatee
Sekoita ruokakerman joukkoon korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää kulhoon koneen käydessä vuorotellen ruokakerma-korppujauhoseos, kananmuna ja tilli. Lisää sitruunan kuori-ja mehu sekä mausteet. Seoita massa tasaiseksi.
Kaada murekemassa voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1 l). Nosta vuoka suurempaan korkeareunaiseen uunivuokaan. Kaada ulompaan uunivuokaan lämmintä vettä niin paljon, että vesiraja ulottuu murekevuoan puoliväliin.
Kypsennä mureketta vesihauteessa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes mureke on kypsää. Kumoa mureke tarjoiluvadille.
keskiviikko 1. joulukuuta 2021
Linströminpihvit
maanantai 29. marraskuuta 2021
Hapan-imeläpossua haudutuspadassa ja leipomispäivä
Leivontapäivänä, kun hella ja tiskipöytä pursuaa jos jonkinlaista kippoa on haudutuspata ihan paras keksintö. Ruoka-aineet pataan ja töpseli seinää, niin muutaman tunnin kuluttua on herkkua tarjolla.
Ennen en ole juuri tällaista lihapataa tehnyt ja yllätyin tosi iloisesti. Tästä tuli välittömästi lempparipata.
maanantai 22. marraskuuta 2021
Porkkanasosekeitto ja puurosämpylät
sunnuntai 21. marraskuuta 2021
Kasviskierteet
Ajattelin tänä vuonna aloittaa joulun ajoissa. Tavallisesti olen joko myöhässä tai kokonaan pudonnut kelkasta, mutta nyt näette yhden joulun ihmeistä. Kaikki tulee olemaan valmista ajoissa. Ensimmäiset joululahjat odottavat paketointia ja piparitaikina pakastimessa leipojia. Voitaikinaakin hommasin, mutta siitä ei valmistunut mitään jouluista, vaan tällaisia semi rumia rullia. Pyysin syömään silmät kiinni.
Täytetty broilermureke
Broilerinjauhelihasta valmistin tänään pinaatilla ja juustolla täytettyä mureketta. Makua olisi voinut olla enemmän. Ensi kerralla maustan murekemassan tomerammin ja täytteeseen tulee kunnollista juustoa. Muuten oli siis hyvää, jos ei oteta huomioon, ettei maistunut oikein miltään.
Tein suunnilleen ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaisena.
VALMISTUSAINEET
1 pkt Kariniemen Kananpojan jauheliha 400 gRESEPTI
Sekoita keskenään crème fraiche ja korppujauhot, anna turvota muutama minuutti. Freesaa sipulikuutioita pannulla öljytilkan kera ja anna hetki jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään ja anna massan maustua ja kylmetä jääkaapissa. Painele massa öljytylle leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Laita levyn päälle sulatejuustoviipaleita sekä nopeasti pannulla freesattu pinaatti. Kääri levy rullalle ja kypsennä 200 °C uunissa n. 30min.
perjantai 19. marraskuuta 2021
Punasipulihilloke
Borssikeitto, ja sitten ruokaostoksille
Pitkästä aikaa kävin kahden kaupan ruokaostoksilla. Joskus sitä on niin hyvässä vireessä, ettei yksi kauppa riitä. Tarjouksia oli ensimmäisestä kaupasta tarkoitus hakea, mutta lähes kaikki oli jo ennen viittä myyty loppuun. Harmistuin ja mieleni perällä kiukuttelin, vaan sain minä silti sieltäkin melkein kärryllisen kerättyä.
Ennen kauppareissua valmistin itselleni ja muille läsnäolioille todellista voimaruokaa. Kaikki mitä punajuuresta pystyy valmistamaan on hyvää ja terveellistä.
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 sipulia
2 rkl etikkaa
400g keräkaalia
3 rkl rypsiöljyä
pieni purkki tomaattipyrettä
vähintään 1 l vettä
1 lihaliemikuutio
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
1 prk smetaanaa
Pese ja kuori juurekset. Raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi ja sekoita etikka raasteeseen. Raasta myös porkkana ja selleri raastimen karkealla terällä. Leikkaa sipuli ja kaali ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan öljy ja kasvikset ja kuumenna sekoitellen 3 minuuttia. Lisää tomaattisose kattilaan kuullotuksen loppupuolella.
Lisää vesi, lihaliemikuutiot sekä mausteet. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia.
Viipaloi nakit ja ruskista ne kevyesti paistinpannulla. Lisää nakit keittoon ja anna hautua 5 minuuttia ennen tarjoamista. Silppua pinnalle persiljaa. Tarjoa borssikeitto smetanan kanssa.
Vakaa aikomukseni oli, ja on edelleen, saada talven aikana tehtyä koko kodin suuri raivaus. Siihen sisältyy myös ruokahuolto ja tarkoitus syödä kaikki varastot tyhjiksi ennen kuin hankitaan uutta. Alla olevat päivän ostokset kertoo jotain aivan muuta. Maitotuotteet ja kasvikset kiertää koko ajan, mutta proteiinit kasaantuu. Vaikka pakastimet on "täynnä" erillaisia lihoja, niin silti vastoin järkeä tartun tarjouksiin.
Näistä pitäisi syntyä tämän loppu viikon ja ensi viikon ruuat, ainiakin melkein.
maanantai 15. marraskuuta 2021
Lohipihvit
Tänään meillä oli kalapäivä.
Suuren kaupungin suuresta marketista löysin ensimmäistä kertaa valmista lohijauhelihaa. Facebookin ruokaryhmässä siitä oli taannoin pitkä ja polveileva keskustelu, joka innosti kokeilemaan. Valmiiksi jauhettua kalaa oli ihan yhtä helppo käyttää kuin muitakin jauhelihoja. Huonopuoli oli hinta, mutta ostan kyllä toistekkin, jos sopivasti (alennuslaputettuna) löydän.
Tämän lohipihvien perusohjeen otin Valion sivuilta. Hiukan sitä jalostin lisäämällä massaan purkillisen smetanaa sekä kuivattua pinaattia ja pilkottua paprikaa. Kananmunat jäi pois, mikä oli silkka vahinko. Pihvit olisi ollut paljon helpompi paistaa kananmunien kanssa.
Jauha kala monitoimikoneella, lihamyllyssä tai osta valmista lohijauhelihaa, kuten minä. Hauduta hienonnettu sipuli voissa. Sekoita ranskankerman joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä ja pyörittele ne korppujauhoissa (glut.) (en pyöritellyt) Paista voissa pannulla kauniin ruskeita pihvejä. Tarjoa keitettyjen perunoiden, kermaviilikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa. |