torstai 16. joulukuuta 2021

Kuhaa uunissa ja maissikastike

Löysin pakastimesta aarteen. Luulin pitkässä paketissa olevan tarjouslohta, mutta siellä olikin viisi pulleaa kuhafilettä. Jos olisi ollut aikaa ajatella olisi kuhasta saanut vaikka mitä hyvää (ja kallista. Nyt ei kuitenkaan ollut aikaa suunnitella, niimpä fieet joutuivat mausteiden sekä pienen sitruunamehun kanssa uunivuokaan. Kuha kypsyy uunissa nopeasti, noin 25 minuuttia ja 175 astetta. 


Kuhalle kaveriksi tein tomaattipohjaisen maissikastikkeen.
Kesältä oli jäänyt grillaamattomia maisseja, joiden parasta ennen päivä lähestyy. Tähän asti olemme käyttäneet maisseja vain kesägrillissä, mutta jostain syystä tänä kesänä grillasimme suunniteltua vähemmän ja grillimaissipaketteja jäi jääkaappiin. 
Tähän kastikkeeseen laitoin maissin lisäksi sipulia, purjon vihreäosaa, tomaattimurskaa ja paketillisen chili tuorejuustoa. Vettä ja mausteita lisäsin maistelun mukaan.
Jätin kastikkeen aika paksuksi, koska viereen tuli vielä peruna-porkkanamuussi.

      

tiistai 7. joulukuuta 2021

Bataatti-omenakeitto

Soppa 365:n sivuilta löysin kiinnostavan keiton ohjeen. Aiemmin olen käyttänyt omenaa keitossa vain kurpitsan kaverina. Tässä keitossa on bataatin, omenan ja porkkanan lisäksi runsaasti vahvoja mausteita, chiliä, cyrryä ja ripaus inkivääriä.

Ensi tuli bataatin ja porkkanan makeus sitten omenan hedelmä ja lopuksi potkaisi. Ihanaa.
Soseutin kypsät kasvikset sauvasekoittimella, mutta jätin hiukan sattumia, makeaa porkkanaa.

Bataatti-omenakeitto

1
 
bataatti
 
500
 
g
 
(4-6) porkkanaa
 
4
 
omenaa
 
1
 
mieto punainen chili (laitoin hiutaleita)
2
 
rkl
 
öljyä
 
2
 
tl
 
curryjauhetta
 
1
 
prk
 
kookosmaitoa
 
2
 
tl
 
suolaa

1. Kuori bataatti, porkkana ja omenat. Poista omenista kodat. Pilko kaikki karkeiksi kuutioiksi. Siivuta chili.

2. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla. Lisää curry jachili. Kuullota mausteita minuutin ajan ja lisää sitten kasvikset. Kääntele niitä öljyssä 5 minuuttia. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät.

3. Anna keiton kiehua, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä eli noin 20 minuuttia. Lisää kookosmaito ja suola. Soseuta keitto silkkisen pehmeäksi. Nosta vielä hellalle ja anna kiehahtaa kerran.

Kateilla on aina nälkä




Mitä söimme tänään

Meillä tehdään vain helppoja ja tylsiä arkiruokia, koska sellaista se elämä on. Ruokamme ei ole itämaista, ei eksoottista, eikä edes kotimaista modernismia,  Arkirealismia.
Ruokakuntaan kuuluu minun ja puolison lisäksi Mummeli, joka ei pidä vahvoista mauista, eikä syö jos voi kieltäytyä. Downi-Hansu, joka ei pahemmin pureskele sekä Pikkuinen, joka syö vain soseutettua ruokaa. Sitten on vielä tavallisia pikkuteinejä, joille tänään käy yksi ruoka ja huomenna joku toinen.
Siinä sitä on elämäntehtävää. 

 Tänään meillä syötiin näin.
Oma aamupalani oli jugurtti mustikoiden ja ashwagandha-jauheen kanssa. (se kuulemma antaa elämään kaivattua reippautta) Hansu ja pikkuisin saivat puuroa. Puoliso kananmunaa ja kaalia. Koululaiset jotain, jos heitä sattui huvittamaan. Oman aamupalani syön vasta sitten, kun olen ensin laittanut koululaiset matkaan ja hoitanut mummun aamutoimet.

Lounaaksi tein savuporokeittoa, raejuustoa ja Mummelin keiton päälle riputtelin vielä vähän viherjauhetta. Leipää tietysti keiton kaveriksi ja jälkkäriksi kahvit.

Välipalaksi marjarahkaa ja leipää. Lapsille tuli kavereita kylään suoraan koulusta, siksi useampi kippo. Minä tietysti hörpin kahvia.
 
Jääkaappin oli jäänyt avattu pekonipaketti, joka oli pakko jotenkin saada käytettyä. Makarooni-pekonivuoka oli ohje, mutta makaroonilaatikkoa tästä tuli, joskin paljon maukkaampaa chilin,curryn ja muiden mausteiden sekä sipuleiden ja paprikoiden ansiosta. Myös kesältä jääneitä grillin tarkoitettuja maisseja laitoin tähän. Tyttönen sanoikin, että maistuu ihan kesältä.

Iltapalaksi syötän heille usein puuroa. Nyt Hansu halusi kaurapuuron mausteeksi välipalalta jäänyttä marjarahkaa, johon lisäsin kokonaisia mansikota. Syömisestä ei meinannut tulla yhtään mitään, kun yksi hellyyden kipeä kolli tunki väkisin syliin.

Näin tänään.
Huomenna olisi spaghetti-päivä,
 ja niin edelleen....

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Porkkanapiirakka

Vaikka aina etsin uusia ohjeita piirakoilleni, niin tämä porkkanapiirakka on aina leipomuslistalla ja varma vierasvara. Ohjeen olen joskus monta vuotta sitten löytänyt Kermaruusun blogista, enkä vielä ole tämän voittanutta löytänyt.
Kiitokset vaan Kermaruusulaan!

 Pohja:

5 kananmunaa
5 dl sokeria
2 tl soodaa
3 tl leivinjauhetta
5 tl kanelia
3 tl vanilliinisokeria
7½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sulaa margariinia tai öljyä
7 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:
100g pehmeää voita
200g sulatejuustoa
400g tomusokeria
5 tl vanilliinisokeria
Pähkinärouhetta

Kuori ja raasta porkkanat hienolla terällä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi rasva ja porkkanaraaste. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa n.20 min.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.



lauantai 4. joulukuuta 2021

Lohipatee

 Jonkin aikaa sitten tein tällaista lohimureketta tai pateeta. Kaikkia ei syöty yhdeltä istumalta, vaan pakastin lopun odottamaan sopivaa hetkeä. Tänään kun väkeä oli vähempi syömässä, niin tuli se sopiva hetki. 

Tässä perustekeminen vaati vähän enempi kiinnotusta, mutta lopputulos oli oikein maukas, vaikka ulkonäkö oli valju. Jos juhlavampaan tilaisuuten tätä suunnittelisi, niin esillepanoon olisi uhrattava ajatusta.


Lohipatee

n. 800g lohifilettä
12 dl ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
3 kananmunaa
1 tilliä
1 tl sitruunanakuorta raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Lisäksi tilli-sitruuna tuorejuustoa

 Poista lohesta nahka ja rasvaiset osat. Paloittele kala ja hienonna se monitoimikoneen leikkuuterällä.

Sekoita ruokakerman joukkoon korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää kulhoon koneen käydessä vuorotellen ruokakerma-korppujauhoseos, kananmuna ja tilli. Lisää sitruunan kuori-ja mehu sekä mausteet. Seoita massa tasaiseksi.

Kaada murekemassa voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1 l). Nosta vuoka suurempaan korkeareunaiseen uunivuokaan. Kaada ulompaan uunivuokaan lämmintä vettä niin paljon, että vesiraja ulottuu murekevuoan puoliväliin.

Kypsennä mureketta vesihauteessa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes mureke on kypsää. Kumoa mureke tarjoiluvadille.


Tämän päivän ruoka oli murekkeen jalostusta. Siivutin vielä kohmeisen murekkeen ja ihan yksinkertaisesti vain paistoin pannulla. Mureke ei tästä käsittelystä ainakaan huonontunut.
Tämä lautanen lähti taas mummulaan ja sieltäkin tuli hyvää palautetta.



keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Linströminpihvit

Talven ensimmäiset kunnon pakkaset on saapuneet. Lunta täällä on vielä vähän, mutta luistelemaan pääsee ja ihan kenkäpelillä ihailemaan Herra Pakkasherran taidetta.
Eilen otin pakastimesta sulamaan pienen paketillisen hirven jauhelihaa ja kun jääkaapissa oli kilon pussi punajuuria, niin päivän menu oli siinä.
Ohjeessa, jota katselin oli vain yksi kananmuna. Se oli paistamisen kanna aivan liian vähän tai punajuuren osuus oli liian suuri ja pihvit hajoilivat. Hyviä olivat, sekä ehjät että hajonneet. Loput syödään huomenna lounaaksi.


Linströminpihvit

400g naudan jauhelihaa (minulla oili hirveä)
1 dl korppujauhoja (minulla spelttimanna)
pippurituorejuusto
1,5 dl vettä
1 sipuli (minulla kaksi, kuullotin pannulla)
2-3 etikkapunajuurta  (minulla useampi tavallinen)
1 kananmuna (suuremmasta punajuurimäärästä johtuen olisi tarvinnut useamman)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Päälle vielä lisää sipulia


Ihania kylmiä juttuja pusikossa


maanantai 29. marraskuuta 2021

Hapan-imeläpossua haudutuspadassa ja leipomispäivä

Leivontapäivänä, kun hella ja tiskipöytä pursuaa jos jonkinlaista kippoa on haudutuspata ihan paras keksintö. Ruoka-aineet pataan ja töpseli seinää, niin muutaman tunnin kuluttua on herkkua tarjolla.

 Ennen en ole juuri tällaista lihapataa tehnyt ja yllätyin tosi iloisesti. Tästä tuli välittömästi lempparipata.  


400g porsaanlihasuikaleita
1 prk ananaspaloja mehussa
2 sipulia
porkkanaa
punajuurta
ripaus valkosipulirouhetta tai muutama kynsi


Kastike:
n. 1dl ananasmehua
1/2 dl vettä
1/2 dl tomaattipytettä
ripsahdus suolaa
toinen ropsahdus chilirouhe
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1,5 rkl omanasiiderietikkaa
1 rkl maissitärkkelystä
tilkka vettä

Laita porsaanliha, ananaspalat. sipuli, porkkana ja punajuuri haudutuspataan. Sekoita keskenään suola, chilirouhe, jauhettu inkivääri, ananasmehu, vesi, tomaattipyre, fariinisokeri, omenasiiderietikka ja soijakastike, ja kaada pataan.
Hauduta High 4-5 tuntia. Sekoita maissitärkkelystilkkaan vettä ja lisää pataan. Hauduta vielä 20 minuuttia. Nauti ja ihastu.


Tarkoitukseni oli vain käydä läpi leipomis-asioita sisältävä laatiko, inventoida ja hiukan siivota. Siinä levällään, pitkin pöytää, vuokaset katsoivat minua niin kauniisti, että päätin kokeilla mitä kerkeän tehdä ennen kuin koululaiset kotiutuvat.

Ihan kaikkiin vuokiin en kerinnyt käyttää, mutta jotain kuitenkin. Syntyi kaksi suklaa kakkua, maustekakku, banaanikakku, kaksi littasta kakkupohjaa, suklaahippu-ja appelsiinimuffineta sekä sitruunakakkusia. Suolasena oli kaksi saaristolaisleipää.  Kunhan olemme kaikkia maistelleet, niin laitan laitan parhaat ohjeet tänne talteen.


maanantai 22. marraskuuta 2021

Porkkanasosekeitto ja puurosämpylät

Uuden viikon aloitin sämpylävaraston täydenyksellä. Aamupuuron jämät, vettä, oikeaa voita, suolaa ja siirappia sekä jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Ainesosien määriä en tiedä, kunhan taikina on mahdollisimman pehmeää ja kunnolla nostatettua. Yli kolmekymmentä vuotta olen samoja sämpylöitä veivannut ja varmasti suurimmat yksittäiset säästöt perheen ruokabudjettiin saanut.

Tänäänkin tuoreen leivän tuoksu sai koulusta tulijat hymyilemään.


Hyvän viikon aloitukseen kuuluu jääkaapin vihanneslaatikon inventointi ja "viimmeisten-päivien-keitto". Tänään tilanne oli hyvä ja löytyi tarvikkeet vain porkkanasosekeittoon.


 Tätä keittoa söi kaikki paikallaolijat mielellään. Paitsi Hannes, joka nosteli persiljasilpun minun lautaselle. Hansu ei rehuista pidä.

sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Kasviskierteet

 Ajattelin tänä vuonna aloittaa joulun ajoissa. Tavallisesti olen joko myöhässä tai kokonaan pudonnut kelkasta, mutta nyt näette yhden joulun ihmeistä. Kaikki tulee olemaan valmista ajoissa. Ensimmäiset joululahjat odottavat paketointia ja piparitaikina pakastimessa leipojia. Voitaikinaakin hommasin, mutta siitä ei valmistunut mitään jouluista, vaan tällaisia semi rumia rullia. Pyysin syömään silmät kiinni.

Kasviskierteet

1 iso sipuli
1 paprika
2 porkkanaa
50 g ranskankermaa
200 g yrttituorejuustoa
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl tuoretta basilikaa
ripaus suolaa
timjamia
mustapippuria
juustoraastetta sekä täytteeseen että päälle

Hienonna sipuli sekä paprika. Raasta porkkanan ja hioenonna basilika. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja mausta. Kaulitse taikina reilusti jauhotetulla pöydällä 1/2 cm paksuiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä täyte levylle ja käri napakaksi rullaksi. Leikkaa rullasta n. 2 cm leveitä paloja. Nostele kasviskierteet paperisiin vuokiin ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta. Muffinipellillä paistettaessa kierteiden muoto säilyy ryhdikkäänä. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Täytetty broilermureke

Broilerinjauhelihasta valmistin tänään pinaatilla ja juustolla täytettyä mureketta. Makua olisi voinut olla enemmän. Ensi kerralla maustan murekemassan tomerammin ja täytteeseen tulee kunnollista juustoa. Muuten oli siis hyvää, jos ei oteta huomioon, ettei maistunut oikein miltään.

Tein suunnilleen ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaisena.


VALMISTUSAINEET

1 pkt Kariniemen Kananpojan jauheliha 400 g

1 sipuli pieninä kuutioina
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tilkka rypsiöljyä
150 g crème fraichea
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
3 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä

Täyte:
150 g kiinteää sulatejuustoa
100 g babypinaattia (käytin pakastepinaattia)

RESEPTI

Sekoita keskenään crème fraiche ja korppujauhot, anna turvota muutama minuutti. Freesaa sipulikuutioita pannulla öljytilkan kera ja anna hetki jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään ja anna massan maustua ja kylmetä jääkaapissa. Painele massa öljytylle leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Laita levyn päälle sulatejuustoviipaleita sekä nopeasti pannulla freesattu pinaatti. Kääri levy rullalle ja kypsennä 200 °C uunissa n. 30min.


Murekkeen kaveriksi keitin ohraa.
Tämä lautanen meni mummulle. En tiedä mitä mieltä annoksestaan oli, kun en kiireiltäni joutanut jäädä kyselemään. Mummu parka, melkein heitteillä.


perjantai 19. marraskuuta 2021

Punasipulihilloke


Kauan olen suunnitellut tekeväni sipulista jotain jalostetta. Nyt vihdoin sain aikaiseksi. Toisten tekemänä olen tätä maistellut, mutta koskaan ennen en ole itse tehnyt. Pienen purkin annoin ystävälle ja ison ajattelin syödä ihan itse, sikäli mikäli tästä syötävää tuli. Huomenna, vaikka ruisleivän päällä jonkun hyvän juuston seurana. 


Punasipulihilloke

1 kg punasipulia, pienittynä 
2 rkl öljyä
2-3 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria rouheena
1 dl valkoviinietikkaa
2 dl hillosokeria
laita sipulit ja öljy kattilaan, kuumenna, lisää vesi, suola ja pippuri.
Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes sipulisilppu on puolikypsää. Lisää viinietikka.
Kiehauta ja lisää sokeri koko ajan sekoittaen
Keitä 5-10 minuuttia.
Lisää mausteita jos haluat.


Borssikeitto, ja sitten ruokaostoksille

 Pitkästä aikaa kävin kahden kaupan ruokaostoksilla. Joskus sitä on niin hyvässä vireessä, ettei yksi kauppa riitä. Tarjouksia oli ensimmäisestä kaupasta tarkoitus hakea, mutta lähes kaikki oli jo ennen viittä myyty loppuun. Harmistuin ja mieleni perällä kiukuttelin, vaan sain minä silti sieltäkin melkein kärryllisen kerättyä.

Ennen kauppareissua valmistin itselleni ja muille läsnäolioille todellista voimaruokaa. Kaikki mitä punajuuresta pystyy valmistamaan on hyvää ja terveellistä.   


Punajuurikeitto

400 g punajuurta

3 porkkanaa

pala juuriselleriä

2 sipulia

2 rkl etikkaa

400g keräkaalia

3 rkl rypsiöljyä

pieni purkki tomaattipyrettä

vähintään 1 l vettä

1 lihaliemikuutio

5 maustepippuria

1 laakerinlehti

1 tl suolaa

1 prk smetaanaa

Pese ja kuori juurekset. Raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi ja sekoita etikka raasteeseen. Raasta myös porkkana ja selleri raastimen karkealla terällä. Leikkaa sipuli ja kaali ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan öljy ja kasvikset ja kuumenna sekoitellen 3 minuuttia. Lisää tomaattisose kattilaan kuullotuksen loppupuolella.

Lisää vesi, lihaliemikuutiot sekä mausteet. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia.

Viipaloi nakit ja ruskista ne kevyesti paistinpannulla. Lisää nakit keittoon ja anna hautua 5 minuuttia ennen tarjoamista. Silppua pinnalle persiljaa. Tarjoa borssikeitto smetanan kanssa.


Vakaa aikomukseni oli, ja on edelleen, saada talven aikana tehtyä koko kodin suuri raivaus. Siihen sisältyy myös ruokahuolto ja tarkoitus syödä kaikki varastot tyhjiksi ennen kuin hankitaan uutta. Alla olevat päivän ostokset kertoo jotain aivan muuta. Maitotuotteet ja kasvikset kiertää koko ajan, mutta proteiinit kasaantuu. Vaikka pakastimet on "täynnä" erillaisia lihoja, niin silti vastoin järkeä tartun tarjouksiin.

Näistä pitäisi syntyä tämän loppu viikon ja ensi viikon ruuat, ainiakin melkein. 

maanantai 15. marraskuuta 2021

Lohipihvit

 Tänään meillä oli kalapäivä.

Suuren kaupungin suuresta marketista löysin ensimmäistä kertaa valmista lohijauhelihaa. Facebookin ruokaryhmässä siitä oli taannoin pitkä ja polveileva keskustelu, joka innosti kokeilemaan. Valmiiksi jauhettua kalaa oli ihan yhtä helppo käyttää kuin muitakin jauhelihoja. Huonopuoli oli hinta, mutta ostan kyllä toistekkin, jos sopivasti (alennuslaputettuna) löydän.

Tämän lohipihvien perusohjeen otin Valion sivuilta. Hiukan sitä jalostin lisäämällä massaan purkillisen smetanaa sekä kuivattua pinaattia ja pilkottua paprikaa. Kananmunat jäi pois, mikä oli silkka vahinko. Pihvit olisi ollut paljon helpompi paistaa kananmunien kanssa.

Lohipihvit

900g lohta hienonnettuna
2 sipuli
1 rkl voita
2prk (150g) ranskan kermaa
vajaa dl kaurahiuteleita murusina glut.
2 kananmunaa
kuivattia pinaattia
pilkottua paprikaa
puntti tuoretta tilliä
1tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
ripaus valkopippuria myllystä
hienonnettua tilliä


Jauha kala monitoimikoneella, lihamyllyssä tai osta valmista lohijauhelihaa, kuten minä.
Hauduta hienonnettu sipuli voissa.
Sekoita ranskankerman joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä ja pyörittele ne korppujauhoissa (glut.) (en pyöritellyt)
Paista voissa pannulla kauniin ruskeita pihvejä.

Tarjoa keitettyjen perunoiden, kermaviilikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.