Täällä tuoksuu vahvasti tomaatti ja valkosipuli
sunnuntai 17. lokakuuta 2021
Pitsakastike
Gluteeniton sämpyläjauhoseos
perjantai 15. lokakuuta 2021
Tomaattinen broilerikastike ja raivausinnostusta
Olen vihdoinkin aloittanut virallisen kodinraivauksen. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on suunnitellut puolivuotta kestävän raivauskurssin, jossa tiettyjen ohjeiden mukaan käydään puolessa vuodessa läpi kodin jokainen esine. Hirmuraivaustakin täällä olisi tarjolla. Talon ullakko sekä ulkorakennukset ovat niin täynnä meidän omia sekä menneiden sukupolvien tärkeitä tavaroita, että hiki tulee ajatuksestakin.
Ensimmäiseksi kurssilla käytiin läpi tulevien raivahdusten oikea lajittelu ja loppusijoituspaikat, kierrätys ja muut. Seuraavaksi inventoitiin siivousvälineet ja aineet sekä löydettiin niille käytännölliset säilytyspaikat. Täällä on kuulkaa nyt mopit ja mikrokuituliinat ojennuksessa.
Raivaus koskee tietysti ajallaan myös keittiötä. Ruokaostoksissa aloitan laihdutuskuurin nyt heti ja katson kuinka kauan pärjätään sillä mitä varastoista löytyy. Tässä viimmeinen holtiton ostosreissu.
Ruokaraivauksen aloitin tietysti jääkaapista.Ensimmäinen raivattava oli maustamattomat broilerinfileet, joista tein päivän aterian. Filesuikaleidein lisäksi laitoin kastikkeeseen porkkanaraastetta, ananasta, mukulaselleriä, sipuleja, tomaattia ja pienen palan Koskenlaskijaa. Liemeksi veden lisäksi tuli pippurinen kaurakerma. Suomalaisena viljelijänä olen uskollinen oikealle lehmänkermalle, mutta tämän kauratuotteen otin kokeiluun ja ihan hyvin se tässä toimi, en toki sitä epäillytkään.
Kaurainen marjapiirakka glut.
torstai 14. lokakuuta 2021
Muruinen omenapiirakka
Pohja
200 g voita (tai maidotonta margariinia)
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kevytmaitoa (tai kaura-/riisimaitoa)
1 muna (tai 1 prk vauvojen hedelmäsosetta)
Täyte
4 omenaa
kanelia
Tarjoiluun
vaniljakastiketta tai -jäätelöä
Sulata voi. Sekoita voisulaan sokeri ja jauhot. Erota taikinasta reilu desi pinnalle ripoteltavaksi kuorrutteeksi.
Sekoita lopun taikinan joukkoon leivinjauhe, vaniljasokeri, maito ja muna.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (n.24cm9. Taikina on löysää, joten sitä ei ole tarkoitus nostaa reunoille.
Kuori omenat ja poista omenakodat. Leikkaa omeat sopiviksi paloiksi, vaikka viipaleiksi ja asettele ne taikinan päälle.
Ripottele pinnalle aneli ja muruseos.
Paista 200 asteessa n.30 minuuttia.
keskiviikko 13. lokakuuta 2021
Pataleipä
Muutamia kertoja olen tehnyt ihanaa pataleipää ja nyt ihmettelen, että miksi vain muutaman kerran. Jos leipää käyttää, niin tämä jos mikä on helppo, nopea ja edullinen herkku. Sisus on pehmeä, kuori ihanan rapsakka ja maku ylen miellyttävä.
Pataleipä
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja
- 1-1,5 tlsuolaa
- 1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- 3,5dl vettä
- Lisäksi rypsiöljyä tai voita padan voitelemiseen
- Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
- Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.
- Toisena päivänä kokeilin pataleipää puolukoilla. Tämä leipä ei jostain syystä onnistunut
- tai sitten ei vain muuten ollut meidän mieleen. Pataleivän puolukkaversio ei päässyt meillä jatkoon, muuta jos vaihtaisi puolukat kuivattuun karpaloon....
maanantai 4. lokakuuta 2021
Riisi-ohra-nakittoa lounaaksi
perjantai 1. lokakuuta 2021
Viimmeisten omenoiden piirakka
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl kukkuralleen kardemummaa
3tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa)
4,5dl maitoa
2 iso kananmunaa
200g voita sulatettuna
Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet kulhossa sekaisin. Toisessa kulhossa sekoita nestemäiset aineet keskenään. Lisää nesteet heti kuiviin aineisiin ja sekoita heti taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti.
Taikinan päälle:
Lemon Curdilla maustettua omenasosetta tasaisesti.
Noin litra pilkottuja omenanpaloja, joihin sekoitin fariinisokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Levitä omenanapalat soseen päälle.
Muruseos:
1dl vehnäjauhoja
1-1,5dl mantelijauhetta
noin 1dl sokeria
75g voita
Nypi päällisen aineet sekaisin ja ripottele tai levitä piirakan päälle.
Paista uunin keskitasolla alle 200 asteessa 30-40 minuuttia.
Omenat on poimittu
Tomaatinen broilervuoka
Tomaattinen Broilericyrry
voita paistamiseen
1,5 kg broilerfilettä
3 sipulia
3 tl gram masala-mausteseosta
3tl juustokuminaa
3tl inkivääriä
3tl kurkumaa
3tl chilihiutaleita
1,5ti kardemummaa
3prk tomaattimurskaa
(Laitoin 1prk murskaa ja 6 isoa tomaaattia blenderin kautta)
3 prk ranskankermaa
Pienistä broileri sopiviksi paloiksi (valmiit fileetkin käy) ja paista pannulla. Siirrä lihat uunivuokaan. Kuullottele samalla pannulla mausteet ja sipuli ja lisää nekin vuokaan tomaattimurskan kanssa. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 20 minuuttia, jonka jälkeen lisää ranskankerma ja tomaatit päälle. Anna kypsyä uunissa vielä hetken, älä anna kiehua.
Tarjoile keitetyn riisin tai ohran kanssa.
Paras soijarouhe-makaronilaatikko
Meidän uusi lemppari makaronilaatikko.
Soijarouhe-makaronilaatikko
Soijarouhe-makaronilaatikko valmistetaan näin:
- Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä soijarouhetta liemessä noin 5 minuuttia.
- Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
- Hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla. Paista sipuleita ja valutettua soijarouhetta hetki. Lisää sekään myös mahdolliset kasvikset saamaan mausteista makua. Mausta.
- Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon, ja kumoa seos kevyesti voideltuun uunivuokaan.
- Sekoita maitoon munat ja kaada makaroniseoksen päälle. Ripottele makaronilaatikon pinnalle juustoraaste.
- Paista soijarouhe-makaronilaatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Parsakaalipihvit
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ dl pellavansiemeniä
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl maizena-maissitärkkelystä
- 1 tl suolaa
- 2 maustemitallista mustapippuria
- voita tai mielestäsi öljyä paistamiseen
Tee näin:
- Huuhtele parsakaalit.
- Leikkaa varresta kova alaosa pois. Leikkaa parsakaalit pieniksi paloiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Kuori valkosipulinkynsi.
- Hienonna siemenet karkeaksi tehosekoittimessa.
- Laita sitten loputkin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi.
- Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia ja muotoile se sitten pihveiksi.
- Paista parsakaalipihvejä voissa tai öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
keskiviikko 22. syyskuuta 2021
Punajuurilaatikko
tiistai 21. syyskuuta 2021
Marjaisa piirakka
Pellillinen piirakkaa
4 munaa
4dl sokeria
...1. vatkaa vaahdoksi...
2dl kermaa
2 dl maitoa
2 dl sulatettua voita
...2. yhdistetään...
7dl vehnäjauhoja
5tl leivinjauhetta
...3. yhdistetään...
Lisää kuivia-aineita ja nesteitä viprotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle haluamiasi marjoja tai hedelmiä. Voit paistaa piirakan näinkin, mutta halutessasi voit laittaa päälle
2 prk kermaviiliä tai 2 prk maitorahkaa
2 munaa
1/2-1dl sokeria
Sekoita keskenään ja lusikoi piirakan päälle.
Paista keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia, jos laitat rahkaa tai kermaviiliä paista hiukan kauemmin.