sunnuntai 24. marraskuuta 2024

Todellinen bolognese ja ensi viikon ruokalista


Tämä viikon pakastimen tyhjennysruokalista onnistui melko hyvin.  Vielä vajonemaa ei voi silmillä todeta, mutta ehkä jo ensin sunnuntaina.
 
Tänään tein bolognese kastikkeen Aihisen ohjeella. Perusjuttu siinä on se, että kasviksia on yhtä paljon kun lihaa ja liha on kunnolla paistettu sekä maustettu. Hansukin, joka ei siedä vihanneksia söi lautasensa tyhjäksi.
Oikein herkullinen ohje.

Pastana oli penneä, joka oli mummulle ja Pikkuisimmalle hankalaa ja heille tarjoiltiin perunaa.


Spagetti bolognese

400 g jauhelihaa
1 porkkana
1/2 palsternakkaa
1 sipuli
pieni pala juuriselleriä
2 valkosipulinkynttä
50 g tomaattipyreettä
200 g tomaattimurskaa
2 tl ruokosokeria
3 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 laakerinlehti

Kuori ja raasta juurekset. Kuori ja silppua sipulit. 
Paahda jauheliha paistokasarissa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota.
Lisää juurekset ja tomaattimurska sekä mausteet.

 Kiehauta ja hauduta vähintään tunnin ajan.

 Tarjoa kastike pastan kanssa.
Viimeistele pasta bolognese parmesaanilla.

Ensi viikolla ensin tyhjennetään vihanneslaatikko ja sitten pakastinta.
Suunnitelmissa olisi pääsen joku päivä naapurikaupunkiin hakemaan ruokatilaus (ja vähän muuta), mutta jos ei niin haen lähikaupasta vain sen mitä ilman ei tulla toimeen.
Tässä päivälliset ja väli-tai iltapalat tilanteen mukaan.

      Viikko 2.
  • Kasvispihvit, muussi                                     Omenapuuro
  • Jauhelihakeitto                                              Ameriikanpannarit
  • Uunilohi, pinaattikastike                              Jugurtti-pannacotta
  • Linssibolognese                                            Hedelmäsalaatti
  • Kalapuikkopelti                                            Lämpimät leivät
  • Mureke, uuniperunat                                     Mannapuuro, mansikka
  • Kuhanyytit, valkokastike                                Marjarahka



lauantai 23. marraskuuta 2024

Punasipulihilloke

 Minä en aina tule toimeen tämän bloggerin kanssa.
Nämä punasipulit pomppasivat julkisuuteen ihan oma-aloitteisesti, kesken viimeistelyn.
Voi tietysti olla, että itse sähläsin jotain, mutta luultavasti tietokone on syyllinen.

Kilosta punasipulia tuli yksi purkki hilloa.

Punasipulihilloke

1 iso lasipurkki
500 g punasipulia
2 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl hillosokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl pippurisekoitusta myllystä
Kuori ja viipaloi punasipulit.  Mittaa kattilaan vesi, etikka, suola ja pippurisekoitus.  Kiehauta seos ja lisää sipulit.  Anna sipuleiden pehmentyä kannen alla noin 10 minuuttia, välillä sekoittaen.  Lisää hillosokeri ja jatka seoksen keittämistä toiset 10 minuuttia.  Siirrä hilloke puhtaaseen lasipurkkiin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä  Siirrä lopuksi jääkaappiin. Punasipulihilloke säilyy noin viikon ajan viileässä.

perjantai 22. marraskuuta 2024

Mustikkapiirakkaa pellilline

  Muutama päivä sitten tein pellillisen taviallista mustikkapiirakkaa.
Ajattelin etten laita tätä ohjetta muistiin, mutta pohja olikin tuoreeltaan ihan hyvää, niin tässä se nyt on
Nopeat ja kätevät tuoreeltaan syötävät tarjottavat on joskus tarpeen.

Pellillinen mustikkapiirakkaa
 
 4 munaa
 3dl sokeria, 
200 g margariini sulaa
 2 dl maitoa
 2 tl leivinjauhe
2 tl vaniljasokeria
6 dl vehnäjauhoa

Munat ja sokeri vaahdoksi.
Sula rasva ja maito varovasti vaahtoon.
Loput varovasti sekoittaen taikinaan.

Taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Hilloa tai sosetta voi laittaa varovasti päälle.
Tuossa versiossa oli nyt päällä ensin seos jossa oli 2 purkkia rahkaa, 2 munaa, sokeria maun mukaan ja puolisen dl maitoa.
Kaadoin seoksen mustikkahillon päälle ja päällimmäiseksi ripottelin mustikat
 Paistetaan 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Banaanileipä ja eräs toinen leipä

 Tänään oli kahden leivän päivä.
Taas löytyi vanhojen banaanien piilo ja tahdoin tehdä niistä jotain uutta.
Löysin banaaneille leipä ohjeen ja kokeilin sitä
Tuoreeltaan maku on hyvin banaaninen, mutta toivon sen huomiseen mennessä tasaantuvan.

Banaanileipä

3 kypsää banaania
2 kananmunaa
2 rkl maitoa
5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1 dl rouhittua mantelia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen
Soseuta banaanit
Lisää banaanisoseeseen kananmunat ja maito sekoita  huolella
Sekoita suola ja ruokasooda jauhojen joukkoon
Sekoita jauhoseos, sokeri ja rouhitut mantelit taikinapohjaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Lisää jauhoseos.
Voitele ja jauhota leipävuoka vehnänleseillä. kaada taikina vuokaan ja kypsennä leipä 17 asteisessa uunissa tunnin ajan.
Kumoa leipä jäähtyneenä vuokaan. Anna levätä seuraavaan päivään ennen tarjoilua.

Toinen leipä oli valmis jauhoseos, johon vain lisätään vesi.
Annetaan nousta vuokassa ja paistetaan melkein tunti.


Leivän pitäisi antaa levätä päivän tai pari, mutta en malttanut odottaa
Se oli hyvää tuoreeltaankin.
Tällainen melkein valmis paketti on ihan hyvä juttu.


keskiviikko 20. marraskuuta 2024

Kaurapuuroleipäset

Tavallisesti jalostan ylijääneen puuron sämpylöiksi, mutta nyt löysin jotain uutta. Melkein sämpylöitä on nämäkin, vaan ei ihan.

Taikina on helppo pyöräyttää.
Leipäset vain nostellaan lusikalla pellille ja jauhojen avulla taputellaan tasaiseksi.
Mukava yllätys oli, että kohosivat uunissa taskuksi, vaikka pistelin haarukalla ennen uuniin laittoa.
Sehän ei haitannut, syntyi oivallinen hävikkitasku tai vaikka evästasku. 

 
Kaurapuuroleivät

4 dl kaurapuuroa
2 dl rahkaa, piimää tai kermaviiliä
2 munaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
1 dl kauranleseitä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Sekoita keskenään kylmä puuro, neste, munat, suola, sokeri ja seesaminsiemenet
Lisää leivinjauhe ja leseet jauhojen joukkoon ja sekoita puuromassan kanssa.
Lusikoi taikina kuudeksi keoksi uunipellille leivinpaperin päälle.
Painele taikinat litteiksi leiviksi.
Ripottele päälle vähän jauhoja.
Paista 250 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.
Parasta lämpöisenä.

Ohjeessa lukee seesaminsiemeniä, mutta korvasin ne karpalon makuisella pellavarouheella


Tämä on ahneelta liskoeläimeltä näyttävä hävikki-hirviö ja sillä on suuri nälkä.
Nyt se söi taannoin tekemäni ylikypsän kaslerin loput sekä eilisen salaatin jäännökset. Hiukan turskautin paprikamajoneesia sen kitaan. 
Seuraavalla kerralla täytän taskun jollain raikkaalla ja kauniin värisellä.
Oli hyvää.
 
 

Koulusta kotiin palaaville teineille leipä kelpasi leipänä ja pulla pullana.
Loput päivän leipomuksista joutui pakastimeen vuoroaan odottamaan.


tiistai 19. marraskuuta 2024

Hansun kauppareissu ja pyöreä omenapiirakka

 Ruokakaupassa Hansu tietää tarkkaan mitä tarvitaan.
 
Ihan ensimmäiseksi banaanit.
Seuraavaksi leipää, jota menee paljon.
Parasta on pehmeä ruisleipä, mieluiten Puikula, ilman voita tai muita päällisiä.
Leipä leipänä, sanoisi Hansu jos osaisi.

 
Maitohyllystä otetaan jugurtit ja riittävästi piimää.
Jos kukaan ei huomaa saattaa yhdeltä istumalta mennä lähes purkillinen piimää.


Päiväkahville pipareita.


Ja karkkihyllyltä muutama patukka.


Mukava katsella kuinka mielissään Hansu ostoksia kerää ja ihan hyvin osasi.


Innostuin vielä illalla leipomaan muutaman omenapiirakan.
Ihan tylsän ja tavallisen.
Piirakat olivat keskiverto hyviä, mutta surkeasta kuvaustaidostani kärsin.
Voi itku!
Pitäisi edes ymmärtää kuvata päivänvalossa tai löytää joku ihmeitä tekevä kuvankäsittelyohjelma.

Piirakkaohje on helppo ja nopea ja piiraat hyviä heti uunista tullessa.

Rahka-omenapiirakka

100 g voita
vajaa 1 dl sokeria
1 kananmuna
2, dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl kuohukermaa
1 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
omenaa
kanelia
omenasosetta piirakan pohjalle

Vaahdota sokeri ja huoneen lämpöinen voi, lisää muna ja sitten leivinjauhe-jauhoseos.
Levitä voideltuun, korppujauhotettuun piirakkavuokaan.
Levitä omenasosetta ohut kerros pohjalle ja pilkotut omenat tasaisesti soseen päälle ja omenoiden päälle ripsuttele kanelia.
Sekoita täyteainekset ja levitä hellästi päällimmäiseksi.
Paista 175 asteessa alatasolla reilu puoli tuntia.


maanantai 18. marraskuuta 2024

Mustikka-vaniljavaahto ja tämän viikon ruokalista


Oletteko huomanneet, että jos aivot tarvitsevat tyyneyttä on ruokalistojen ja villasukkien teko kaikkein paras konsti.
Kuuden viikon ruokalista on suorastaan korkeantason meditaatiota.

Tämän uuden listan perusajatus on tehdä pakastimiin tilaa joululle.
Listassa on päivällinen ja iltapala.
Lounaat ja muut palat tehdään sitä mitä jäljelle jää ja sattuu huvittamaan
Luulen, että pakastimissa riittää syötävää pitkälle joulukuuhun.

Ensimmäinen viikko
Jauhelihakiusaus, punajuurisalaatti                                  Mustikka-vaniljavaahto
Smetanauunisei, muussi, vihr,salaatti                                    Puolukkakiisseli, mysli
Riisisotto porkkana raaste                                             Kaurapuuro, kiisseli
Hernekeitto                                                                       Mannapuuro, mansikka
Broileripata, riisi-ohra, uunikasvikset                                        Hedelmäsalaatti
Kasvislasagne, tomaatti-motzzarella                                  Persikka-vadelmarahka
Täytettymureke. uunikasvikset, perunat                           Köyhätritarit

Ensimmäisen viikon ensimmäinen iltapala oli Mustikka-vaniljavaahto.
Jotain tällaista olen joskus tehnyt, mutta muistelisin ettei se ollut kovin mieluisaa. Tai sitten muistan väärin.
Teinejä tämä ensin hirvitti kun rouhea ruis tuntui suussa, mutta kun säikähdyksestä selvisivät söivät ihan mielellä.


Mustikka-vaniljavaahto

3 dl vettä 

3 dl mustikoita

1 dl fariinisokeria

1 dl ruisjauhoja

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Kiehauta vesi, marjat ja sokeri kattilassa.

Vispaa joukkoon ruisjauhot ja anna kypsyä noin 10minuuttia, nälillä sekoittaen. ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Vatkaa jäähdytetty puuro kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa erikseen vaniljakastike vaahdoksi ja yhdistä vaahdot.

Punajuurisalaatti

Uuden pakastimen-tyhjennys-ruokalistan ensimmäinen ruoka oli tavallistakin tavallisempi jauheliha-perunalaatikko, höysteenä punajuurisalaatti sekä vihreäsalaatti.

Punajuurisalaatti oli se mitä en ole koskaan ennen itse tehnyt.
Etikkapunajuuret oli Pirkan kuutioita ja olivat mielestäni liian suuria tähän tarkoitukseen.
 Ensi kerralla vaihdan merkkiä ja katson, että ovat tarpeeksi pieniä. Tietysti kokonaisista punajuurista saisi niin pientä palasta kun tahtoo ja tarvitsee, mutta nyt ei tahdo.
Omenan pitää olla vahvan makuinen ja purjoa runsaammin, niin kelpaa lisukkeeksi vaikka joulupöytään.
Kannattaa kokeilla


Punajuurisalaatti

n.500g kuutioituja etikkapunajuuria kuutioina
1 hapokas omena
n.10 cm pala purjoa

Kastike:
1 prk kermaviiliä
0,5 dl majoneesia
vähän suolaa
ripaus valkopippuria

Valuta punajuurikuutiot. Kuori ja kuutioi omenat punajuurikuutioiden kokoisiksi.
Hienonna purjo. Sekoita kastike kulhossa ja mausta se (varovasti) suolalla ja valkopippurilla.
Lisää punajuuri-ja omenakuutiot sekä purjosilppu. Anna salaatin tekeytyä kylmässä muutama tunti tai huomiseen.
Ennen tarjoilua sekoita salaatti ja sitten nauti.



torstai 14. marraskuuta 2024

Banaanipiirakka

Vaihteeksi piirakkapäivä.

Jos pitää banaaniletuista tai banaanikakuista, niin pitää myös banaanipiirakasta.

Minä pärjään hyvin ilman edellä mainittuja herkkuja, mutta meillä asuu heitäkin joiden mielestä banaanipiirakka on hyvää. 


Banaanipiirakka

200 g sulaa rasvaa

2 munaa

3 dl sokeria

4 soseutettua banaania

6 dl vehnäjauhoja 

2 rkl vaniljasokeria

1 tl soodaa

2 tl leivinjauhetta

Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista n 30 minuuttia. anna pohjan jäähtyä.

Sulata kattilassa 75g rasvaa. Ota kattila levyltä ja vatkaa kierrevatkaimella joukkoon 3 dl tomusokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Vatkaa vielä voimakkaasti joukkoon yksi keltuainen kunnes seos on tasaisen juoksevaa.

Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista n 30 minuuttia. anna pohjan jäähtyä.

Levitä nuolijalla piirakan päälle. Voit koristella halutessasi pähkinärouheelle tai muulla. Ole nopea, koska kuorrute jähmettyy tosi nopeasti.

Joulusiivouksen ensimmäinen päivä. 

Keittiökaappien tila on rajallinen ja nyt  pitäisi osata priorisoida. Itsetuntoni keittiöhenkilönä ei romutu, vaikka veisin puolet vuoista piiloon ja jättäisin ne mitä eniten käytän. Onnistuisikohan se?




tiistai 12. marraskuuta 2024

Loman lopetus lounas

Vahingossa ostin liikaa tomaatteja ja niille piti keksiä sopivaa käyttöä.
Taannoin tein Lempeän Tomaattikeiton, jonka ohje löytyy täältä muutama postaus sitten. Ihan kaikkea tarpeellista ei taaskaan varastoissa ollut, mutta ohjeet onkin vain ohjeellisia.
Mustapippurituorejuusto ja chilinen ketsuppi oli sipulin ja tomaatin lisäksi hyväksi keitolle.
Sitten vaan keittelin ,maustoin, maistelin, lisäsin hiukan hunajaa ja kermaa.
Lautaselle raejuustoa, ja olisipa ollut persiljaa. 


Pääruuaksi nautiskeltiin taannoin valmistettuja jauheliha-punajuuripihvejä
Vihreää salaattia ja tomaattia.
Ihan kelpo lounas, jos saan sanoa.


Nyt minä lähden hakemaan mummia intervallihoidosta kotiin ja palaan perusarkeen.
Vähän hermostuttaa, enkä oikein tiedä miksi...
Ehkä siksi, koska lomaltapaluu on ensimmäinen enkä ole kokemusta kuinka mummi asiaan suhtautuu

Ensin on kuitenkin ruokittava kippurahännät.
(Hellalla siksi, ettei koirat pääse kissojen aterialle)




sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Broiler-riisikeitto

 Tein keittoa ilman perunaa, mikä herätti ruokakunnassa epäilyksiä. 
Eiliseltä ruualta jäi ohra-riisiä, josta aina ennen olen seuraavana päivänä tehnyt jonkun laatikkoruuan tai risoton tapaisen sörsselin.
Nyt löysin mukavan kuuloisen keiton, joka oli myös mukavan makuinen.
Ihan kaikkia ohjeessa olevia aineksia ei kotona ollut, mutta vajavaisenakin se hyvin kelpasi. 


Broileri-riisikeitto

1 dl riisiä
300 g broilereita
1-2 tl currya
200 g vihanneksia
1 l kanalientä
1 rkl öljyä
1 dl sulatejuustoa
2 rkl sitruunamehua
hyppysellinen kuivattua rakuunaa
3 rkl persiljaa pilkottuna
rouhittua mustapippuria
suolaa

Kypsennä riisiä kanaliemessä noin 5 minuuttia. Paista sillä aikaa broilerit kypsiksi öljyssä. Lisää curry paistamisen loppuvaiheessa.
Lisää broilerit ja vihannekset liemeen riisin joukkoon, keitä vielä 5 minuuttia.
Lisää juusto, sitruunamehu ja mausteet.
Kuumenna keitto ja viimeistele persiljalla. Meillä ei nyt sattunut olemaan persiljaa, niin pudottelin sekaan muutaman basilikanlehden. Isot lehdet on helppo jättää sivuun, jos ei pärjää niitten kanssa.



Omaishoitajan vapaita tässä vietän.
Täällä meillä asuva äitini eli mummu, on nyt ensimmäistä kertaa lomalla. Hänen virallinen omaishoitajansa olen ollut ehkä kymmenen vuotta, mutta nyt mummun hoito on niin sitovaa, että muutaman päivän huokaisu on tervetullut. Tämä on siis virallinen versio.
Todellisuudessa oli aika ahdistavaa jättää äiti itkevänä toisten hoidettavaksi. Vaikka järjellä tiedän hoidon olevan siellä hyvää ja olon turvallista, mutta koko ajan asia vähän vaivaa.
Tiistaina haen hänet kotiin, enkä jatkosta tiedä....

Kulutan aikaani järjestämällä lankoja ja katsomalla You Tubesta neulevideoita.
Kyllä ihmiset on taitavia.

 
Suunnittelin, että mummun loman aikaan aloitan itselleni jonkun isomman työn, vaikka villatakin, mutta haaveeksi jää. Sukkia voi tehdä ilman suurta keskittymistä.
Tekeminen on tärkeintä.

lauantai 9. marraskuuta 2024

Pitserian kaalisalaattia ja muutama pitsa

 Eilen  jääkaapin siivouksessa löytyi ainekset sekä keittolounaaseen että illan pitsoihin.


Ennen pitsoja on tehtävä salaatti maustumaan 
. Ohjeen salaattiin löysin eräästä facebookin ruokaryhmästä. Ohjeen jakanut henkilö sanoi salaatin olevan ihan aitoa ja oikeaa pitseria kamaa .



Pitserian kaalisalaatti

500 g valkokaalia

1 suippopaprika

nippu ruohosipulia

3 rkl rypsiöljyä

2 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

1-2 tl sokeria

1/2 tl suolaa

ropsahdus mustapippuria


Seuraavaksi jääkaapin siivouspitsat.
Fatserin pitsajauhoja en ole ennen käyttänyt, mutta ei olisi ollenkaan huono idea olisi pitää yhtä pakettia aina varalla..
Yleensä laiskuus ja pitsan tarve ilmestyvät samaan aikaan.

Pohjalle tein tomaattikastikkeen, jossa oli kotiketsupin lisäksi maustettua tuorejuustoa, chiliketsuppia ja mausteita. Päälle vuolua ja leikkeleitä, palsternakkaa ihan ohuena raasteena, punasipulia, pala paprikaa, ja haloumia. Päälle emmentaalia ja pitsamaustetta.
Ihan syötäviä näistä tuli ja jäi vielä tämän päivän hitaaseen teini-aamuun.

Jokainen kolmesta pitsasta sai erilaiset täytteet.
'
Yhdestä laatikollisesta jauhoseosta saa helposti kolme hyvän kokoista pitsapohjaa 



keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Surullisten soppa, eräs vihannes-broilerikeitto

Selasin vahoja postauksiani ja totesin, että tämähän on ihan hauska harrastus kunhan muistaa ettei ota itseään turhan vakavasti. Laatu ja tyyli on mitä on, mutta sellaista pientä ja epätarkkaa se arki useimmin on. 

Aloitan taas innokkaana jääkaapin siivouksella. Kohtaa tulee uusi ruokatilaus ja ennen sitä on rypistyneille tehtävä jotain. 
Nyt löytyi ainekset broilerijauhelihakeittoon. 


Kuvan ruttuisten vihannesten lisäksi laitoin keittoon muutama peruna tuttua makua tuomaan. Kasvisen kiehuessa paiston broilerinjauhelihat ja sipulit. Maustoin lihan hyvin. Keittoon lisäsin kanaliemikuution ja normaalit suola ja pippurit sekä vajaan puolipakettia melkein unohtunutta Koskenlaskija sulatejuustoa Viimeiseksi lorautin keittoon kerman ja maistoin, että on varmasti hyvää.

Vihannes-broilerikeitto

2 komeaa porkkanaa
3 bataattia
pieni palsternakka
2 suippopaprikaa
pala lanttu
kesäkurpitsa
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 dl kermaa
1 tl rakuunaa
400 g kanajauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl kurkumaa
1 tl currya
persiljaa

Kuvan ruttuisten vihannesten lisäksi laitoin keittoon muutama peruna tuttua makua tuomaan. Kasvisen kiehuessa paiston broilerinjauhelihat ja sipulit. Maustoin lihan hyvin. Keittoon lisäsin kanaliemikuution ja normaalit suola ja pippurit sekä vajaan puolipakettia melkein unohtunutta Koskenlaskija sulatejuustoa Viimeiseksi lorautin keittoon kerman ja maistoin, että on varmasti hyvää.

Aamupuuron jämistä tuli nopeasti muutama pellillinen sämpylöitä kaveriksi keitolle ja välipalaksi kotiin palaaville.