sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Paahdettu tomaatti-linssikeitto

Tämän muhevan tomaattikeiton tein eräänä menneenä maanantaina, kun viimeisiä tomaatteja keräsimme.
Aivan uskomattoman maukas ja täyteläinen tomaattikeitto tulee kun ensin malttaa paahtaa tomaatit ja sitten surauttaa ne keitoksi.
Se mitä keitosta jäi pääsi pakastimeen odottamaan päivää, jolloin kaipaa kesää ja aurinkoa.
Katsokaas, kun omissa tomaateissa on auringon syvin salaisuus.
 

Paahdoin useamman pellillisen tomaatteja, joista yhden käytin keittoon.
Loput paahdetut tomaatit soseutin ja pakastin noin puolen litran annoksiin.



Paahdettu tomaatti-linssikeitto

1,8 kg tomaatteja
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
sormisuolaa
1 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
2-3 dl vettä
1tl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
ruukku tuoretta basilikaa (käytin persiljaa kun sitä oli)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Puolita tomaatit leikkauspinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pellille myös pilkotut sipulit. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.
Paahda kasviksia uunissa noin 50 minuuttia.

Kun tomaatit on kypsiä huuhtelee linssit.
Mittaa kattilaan 2-3 dl vettä. Lisää linssit ja kasvisliemikuutiot ja keitä noin 5 minuuttia tai kunnes linssit alkavat pehmetä. Lisää kattilaan uunipelliltä tomaatit viimeistä mehutilkkaa myöten, sekä valkoviinietikka.
soseuta keitto sauvasekoittimella ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Lisää vettä tarvittaessa.
Mausta lopuksi mustapippurilla ja lisää sekaan silputtu yrtti.
Tarjoiluun sopii hyvin esim turkkilainen jugurtti. Meiltä löytyi vain raejuustoa, mutta hyvää oli sekin. 

Piimäsämpylät ja viikon ruokalista

 Tänään oli melkein lomapäivä. Kuudesta "hoidettavasta" kolme pääsi isojen siskojen luo yökylään ja minulle se silloin tarkoittaa viidenkymmenen prosentin lomaa.

Loman kunniaksi heräsin jo viideltä (kärpänen herätti) ja pääsin heti lomatunnelmaan. Ennen puoltapäivää olin siivonnut eilisen illan pois keittöstä, pessyt kylpyhuoneen lattian sekä kissojen wc:n. Olin syöttänyt aamupuurot, täyttänyt mummun dosetin ja käärinyt tukisidokset jalkoihin. Olin myös ennättänyt soittaa eläinlääkärille ja saanut neuvoja ja ajanut apteekkiin hakemaan läkkeet.

Kerkesin tehdä jauhelihapihvitaikinan jääkaappiin odottamaan sopivaa paistohetkeä. Pihvit joutuvat pakastimeen odottamaan päivää, kun hukassa on virta sekä viitseliäisyys. Ennen kahtatoista ennätin vielä laittaa lounaan uuniin ja pyykkikoneessa pyöri kolmas satsi.            Se on eräänlaista lomaa, kun saa hyvällä mielellä asioita aikaiseksi, vaikka ne olisi vain ihan tavallisia arjenasioita.  

Marjapiirakka ja piimäsämpylät eivät kerinnet valmistua ennen kahtatoista.  Yleensä teen sämpylät yksinkertaisesti veteen, mutta facessa kehuttiin piimäsämpyläohjetta, jota halusin nyt kokeilla. Sämpylöistä tuli aivan pumpulisen pehmeitä. Tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena.

Piimäsämpylät n. 12 kpl

2½ dl piimää
½ pss kuivahiivaa
2 rkl (leipä)siirappia
½ tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 5 dl vehnäjauhoja (tai tarpeen mukaan)
75 g voita sulatettuna
Kuumenna piimä reilusti kädenlämpöiseksi esim. muovikulhossa mikrossa (ei haittaa, vaikka juoksettuu vähän). Liota joukkoon siirappi, suola ja kuivahiiva, vatkaa käsin mukaan kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kulhon reunoista irtoava pallo. Vaivaa joukkoon myös hieman jäähtynyt sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa, kuten mikrossa tai lämminvesihauteessa tiskialtaassa. Pyörittele kohonnut taikina jauhojen avulla sämpylöiksi ja jätä kohoamaan pellille leivinliinan alle noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit ripotella tässä vaiheessa sämpylöiden päälle juustoraastetta tai siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Tarjoa voilla silattuna ja lämpiminä esim. keiton kanssa.

Koulujen alkuun on enää nelisen viikkoa ja sen kunniaksi otin uuden loppuloman ruokalistan käyttöön. Koitan nyt pitää itseni kurissa ja ostaa vain sen mitä listalla lukee. Aamupalalla on yleensä smoothie, puuroa, kananmuna ja leipää. Iltapalalle teen usein puuron.

Viikon ruokasuunnitelma:

Maanantai:  uuniseiti, peruna......jugurtti, mysli......pinaattikeitto, kananmuna


Kalan kaveriksi kuuluisi peruna, mutta ovat pellossa vielä niin pieniä, ettei niitä raaski syödä. Keitin kaveriksi ohrahelmiä.

Tiistai:  makaroonilaatikko......karjalanpiirakka, munavoi......kasvissosekeitto

Keskiviikko;  kasvispihvit, kananmunakastike, peruna......letut, hillo......kalakeitto

Torstai;  broileri, riisi......mansikkarahka......hernekeitto

Perjantai:  jauhelihapihvit, muussi......leipä, päälliset......riisi-tonnikalalaatikko

Lauantai:  kokolihakastike, peruna......dippivihannekset......pitsa

Sunnuntai:  igorinkanaa, riisi......herkut......pinaattiletut

Nyt pitäisi vielä keksiä kuinka saadaa lääkkeet syötettyä tälle omaa etuaan ymmärtämättömälle. 



lauantai 14. lokakuuta 2023

Pinaattinen uunimunakas ja "loman" alkua

Pikkuisin pääsi ihanaan lomaperheeseen kahden viikon lomalle ja minä saan kuluttaa loput perhehoitajan lomastani. Tämä ei ehkä ole perinteistä lomaa, vaan vaihtelua ja sekin virkistää, kuten vaihteluilla on tapana.


Loman kunniaksi tein ruokahuollossa ryhtiliikkeen.
Instassa ja Youtubessa näkyy postauksia, joissa taitavat ihmiset ovat ennalta suunnitelleet ruokalistan ja sen mukaan käyneet ostoksilla.
Meillä tehtiin samoin.
Rahaa meni näihin 200 euroa, mutta tuskin nämä viikoksi riittää.
Pakastimesta löytyy kalaa ja lihaa, joten niiden hinta pitää vielä listaan lisätä. 
    

Loman kunniaksi oikaisin päivällisen ja mutkistin iltapalan tekemällä meille uunimunakasta.

Reilu uunimunakas

16 kpl kananmunia (olivat aika pieniä)

2 dl ruokakermaa

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

Sekoita munien rakenne rikki kulhossa, lisää kerma, mausteet. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Lisää juustoraaste pinnalle.

Kypsennä munakasta 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kun munakas on puoliksi hyytynyt, lisää kasvikset munakkaan pinnalle. Laitoin sekaan hiukan basilikaa, mutta se olisi kannattanut laittaa vasta kypsän munakkaan päälle.

tiistai 10. lokakuuta 2023

Moussakka

Eikö olekin nättiä?

Näin tein Moussakkaa
Aliksi itketin munakoisoviipaleet uunissa (ölyä,suolaa,pippuria päälle)
Keitin perunaviipaleita melkein kypsäksi ja valutin ne.
Tein jauhelihakastikkeen, jossa sipulia, valkosipulia, kanelia, suolaa, pippuria ja tomaattimurskaa.
Normaali valkokastike, jäähtyneenä sekoitin siihen pari kananmunaa ja juustoraastejämät.

Vuokaan perunaviipaleet alle, jauhelihakastike, munakoisoviipaleet ja taas kastiketta. Päällimmäiseksi valkokastike ja uuniin noin 40 minuuttia. Jos hetken uunin jälkeen tekeytyy, niin on vielä parempaa.


Ajattelin myös kasvissyöjättäriä vaihtamalla muutamaan vuoan jauhelihat parsakaaliin.


Mummun lempihommaa on keräillä kaikenlaista satoa.
Ihan ilman apua ei retket kasvariin enää onnistu, mutta tyytyväisyyttä se ei vähennä.


perjantai 6. lokakuuta 2023

Omenavispipuuro


Tänä syksynä omia omenoita tuli todella vähän. Kovin montaa puuta ei meillä ole, mutta nyt niihin vähiin on iskenyt joku tauti ja seuraavaksi niihin iskee Viljelijän kirves. 

Muutaman ämpärillisen tein omenahilloa ja soseita ja ensi talvena niitä hartaudella nautitaan, jos käy niin, että ovat viimeiset oman pihan omenat.
  Eilen iltapalaksi vatkasin heille omenaista vispipuuroa.
Puuron tein alla olevan ohjeen mukaan  kaksinkertaisena. Hiukan vähemmän mannaryynejä olisi hyvin riittänyt.
Maidon kanssa nautimme.

 
Omenavispipuuro

n.4 dl omenasosetta
n.4 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl suolaa
1,5 dl mannaryynejä

Laita kattilaan kaikki muuta aineet paitsi mannaryynit ja kiehauta. Lisää sitten mannaryynit pikkuhiljaa samalla vispaten.
Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja vatkaa sitten kuohkeaksi.
Omenasoseen ja veden määrää voi vapaasti muutelle.

Voit tehdä puuron myös omenoista keittämällä 4 hyvän kokoista omenaa paloina 2 dl veden kanssa pehmeiksi ja soseuttamalla sen lopuksi soseeksi. Tähän lisätään vielä 4 dl vettä ja loput puuroaineet ohjeen mukaan. 

Sähkö-Maija on hyvä apulainen jos on vain yksi hella ja paljon omenoita. Pehmitys maijassa, mutta lopputyöt kattilassa.
Mehuakin saa vähän.

Tunnetteko tuoksun.....


Kermainen kalavuoka

 Perhekunta (lähinnä minä)  kaipaa vanhoja tuttuja makuja , niinpä eilen ravitsin heitä arkisella uunikalalla. Kasviksia käytin ruuassa runsaasti, vaikka Hansu ei kasviksia siedä, vaan kantaa joka ikisen paprikan palan erikseen bioroskiin.

Silti lisään kasviksia ja yritän opettaa pöytätapoja.



Kalavuoka seistä

2 rkl oliiviöljyä

450 g kesäkurpitsaa

puolikas fenkoli

keltainen paprika

1-2 punasipulia

2 muutama kevätsipulin varsi

30 g voita vuoan voiteluun

700 g valkoista kalaa (siika, seiti...)

2 dl kuohukermaa

1 rkl Dijon sinappia

1 tl suolaa

mustapippuria

1 tl kuivattua persiljaa

90 g voita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.  Pilko kasvikset pieniksi ja paista niitä öljyssä 5 minuuttia, kunnes hiukan pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pilkotut kevätsipulit. Pyörittele vielä hetken pannulla ja kaada seos voideltuun uunivuokaan, asettele kalanpalat kasvisten päälle. Sekoita kerma, sinappi ja kuivattu persilja. Kaada vuokaan kalan päälle. Päällystä ainekset voi siivuilla. Paista 20 minuuttia, kunnes kala on kypsää.


Loput eilisestä kalavuoasta jalostin tämän päivän lounaaksi ja valmistin kala-kasviskastiketta. En osaa sanoa kumpi oli parempaa seiti uunista vai kattilasta. 


keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Oikein hyvä gluteeniton omenapiirakka

Koska sopivia jauhoja oli jäljellä kokeilin vielä yhtä gluteenitonta piirakkaa.
Tein suunnilleen ohjeen (Valio) mukaan paitsi, että laitoin piirakan pohjalle ensin karviaishilloa ja sen päälle vasta omenat joihin olin sekoittanut fariinisokeria ja kanelia.
Täytteestä tulee hillon kanssa mehevämpää.


Gluteeniton omenapiirakka
(tein kaksinkertaisena kahteen vuokaan)

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
200 g vanilja tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
1 rkl sokeria
400 g omenoita
2 rkl fariinisokeria
jauhettua kanelia

Vaahdota huoneen lämpöinen voi ja sokeri.
Vatkaa joukkoon kananmuna ja kermaviili.
Lisää kaurahiutaleet ja jauho-leivinjauhe seos.
Sekoita tasaiseksi.

Levitä taikina piirakka vuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista uunin alaosassa 200 asteessa 5-7 min.
Kuutioi sillä aikaa omenat ja ja sekoita keskenään kermaviili, tuorejuusto, muna ja sokeri.

Kaada seos esipaistetun piirakan pohjalle. Asettele omenat ja kaada täyte päälle.
Viimeiseksi voi lisätä mantelilastuja ja fariinisokeria. (nyt ei niitä sattunut kotona olemaan)

Kypsennä vielä 25 minuuttia.
Tarjoa jäähtyneenä.

tiistai 3. lokakuuta 2023

Mustikkapiirakka ja vintin siivousta

Nyt teki mieli  jäätelöä ja jotain muhevaa sen alle. 
Piirakan ohjeessa oli tavallisia vehnäjauhoja, mutta koska nyt oli tarve gluteenittomalle niin vaihdoin jauhot gluteenittomiin. Niin vähän olen gluteenittomia tehnyt, etten ollut ollenkaan varma onnistuuko.
 Hyvin onnistui, eikä porukka edes huomannut eroa.


Mustikkapiirakka

150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja (vaihdoin gluteenittomiin)
1 tl leivinjauhetta
n.200 g mustikoita
4 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja


Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.


Sekoita kohmeisten mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos puolikypsän piirakkapohjan päälle. Jätä 1 cm leveä reunus ilman marjoja. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.


Poika tuli ja komensi meidät hommiin.

 Kodin yläkertaa eli kylmää vinttiä on tyhjennetty muutama pölyinen päivä. Käsittämätöntä mitä kaikkea epätärkeää tulee varastoitua kun on tilaa mihin kerätä. Useampi kuorma on viety kierrätykseen, Konttiin ja kaattikselle, ja vielä tullaan viemään.


Ennen-kuvaa en kehtaa edes itse katsoa, mutta uusi lattia ja hyllyt on kyllä nätit.

(tähän oli tarkoitus tulla huone....silloin melkein kolmekymmentä vuotta sitten) 

 


maanantai 2. lokakuuta 2023

Hapanimelä possukastike ja syyskuun villasukat


Hapanimelä possukastike

500 g possun paistisuikaleita
2 paprikaa
2 porkkanaa (tai enempi)
2 punasipulia

Marinadi
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta

Paistamiseen
öljyä

Kastike:
2 rkl soijakastiketta
3 rkl viinietikkaa
3 dl ananas-tai omenamehua
0,5 kanaliemikuutiota
2 rkl ketsuppia
2 rkl fariinisokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
suolaa
mustapippuria

Loput eilisestä possukastikkeesta ja perunoista syntyi vaivaton kotijoukkojen lounas.
Kaikki vuokaan, hiukan juustoa päälle ja puoleksi tunniksi uuniin.


Syyskuussa syntyi seitsemät sukat.
Onneksi on kaikenlaista välttämätöntä tekemistä, muuten vain istuisin ja neuloisin olkapääni rikki. Nyt jo välillä vähän kirvelee, sekä olkapäätä että mieltä.


On meillä eräs toinenkin, joka ymmärtää lankakerien ihanuuden.
Urho on jo neljätoista vuotta pitänyt hiiret kurissa.

lauantai 30. syyskuuta 2023

Gluteenitonta kinkkupiirakka pellillinen

 Gluteeniton poikanen tuli muutamaksi päiväksi kotiin ja silloin on mietittävä ruokaa vielä yhdellä uudella tavalla.

Iltapalaksi tein kinkkupiirakka. Muuten ihan hyvä ohje, mutta maku oli turhan mieto. (mummelin mielestä sopiva) Vähän jotain hytkyä ja potkua lisää, niin hyvää tulee. 


Gluteeniton kinkkupiirakka

Pohja:

3 dl maitoa

25 g (1/2 pkt) hiivaa (laitoin puoli pussia kuivahiivaa)

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

1 dl kaurahiutaleita

6-6,5 dl vehnäjauhoa (käytin gluteenitonta jauhoseosta)

Täyte

300 g palvikinkkua

2 suippopaprikaa

pieni kesäkurpitsa

ruukku persiljaa

2 dl ruokakermaa

200 g maustettua tuorejuustoa (käytin chilillä maustettua)

3 kananmunaa

0,5 tl mustapippuria rouhittuna

n. 200 g juustoraastetta

Kauli pohja leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä pellille. Taputtele taikinaa myös reunoille.

Ripottele kinkku, kasvikset ja persilja tasaisesti pohjan päälle.

Sekoita kerma, tuorejuusto, munat ja pippuri. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.



keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Pikaruokana siskonmakkarakastike

Tänään tarvitsin nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kotilieden sivuilla oli Anni Ihamäen siskonmakkarakastikkeen ohje, joka on roikkunut "teen-kohta-listalla" ja nyt oli sopiva hetki ja makkaratkin valmiina.

 Tämä olikin kätevän nopea arkiruoka, jota on helppo muokata mieleisekseen. (Kerkesivät ammentaa lautasilleen ennen kuvaamista)  

Siskonmakkarakastike

1 sipuli

400 g siskonmakkaraa

2 tl tomaattipyreetä

2 dl kermaa

0,5 dl vettä

2 kokojyväsinappia

suolaa ja pippuria

öljyä ja voita paistamiseen

Kuullosta silputtu sipuli voissa ja ota ne hetkeksi pannulta syrjän.

Lisää pannulla tilkka öljyä ja pursota siskonmakkaroista palleroita pannulle. Kun ne ovat paistuneet palauta pannulle sipulit ja lisää tomaattipyree. Lisää kerma, vesi, sinappi, suola ja pippuri.

Anna hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja sitten tarjolle.


Aamulla heti koululaisten ja Hansun lähdettyä lähdin minä kauppaan. Tärkein asia oli saada pennulle uusi panta rikkoutuneen tilalle ja samalla vähän täydentää ruokavarantoja.

Enää tarvitsee hiukan kokata ja paljon syödä.

Pentu sai pantansa ja tuubillisen herkkua.
Sitä en vielä tiedä kuinka panta saadaan paikalleen ja miten panikoiva pentu oppii sivistyneen koiran tavoille. 

 

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Yön yli ruis-sämpylät ja porkkanasosekeitto

Heti aamulla ensimmäiseksi on hyvä saada uunilämmintä leipää. Sellaista, jonka päällä voi mukavasti sulaa.
Sämpylöitä riitti hyvin vielä lounaalle porkkanakeiton kanssa. 
Keiton tein suunnilleen ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaisena. Toisen puolikkaan keitosta syömme seuraavana päivänä, ellen tunge sitä iltaruoan sekaan tai uuteen sämpylätaikinaan, johon se muuten sopii hyvin. 
 

Rukiiset yön yli sämpylät

7 dl kylmää vettä
8 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
1 pss kuivahiivaa

  1. Laita kylmä vesi kulhoon. Mittaa jauhot keoksi päälle. Lisää suola ja hiiva ja sekoita jauhoihin. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse vaivata.
  2. Peitä kulho kannella tai kelmulla. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  3. Lusikoi taikinasta sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle. Siivilöi hieman jauhoja sämpylöille ja napsaise saksilla raksi koristeeksi pintaan.
  4. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kunnolla ruskistunut ja rapea.

Sitten keitto



Porkkanasosekeitto
500 g porkkanaa
300 g jauhoista perunaa
150 g sipulia
1 tl kurkumaa
1 tl rakuunaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kermaa (tai ruokakermaa)
paketti koskenlaskijaa
0,5 tl suolaa
hienonnettua persilja

Näin syksyllä omasta maasta otetuille porkkanoille riittää huolellinen pesu ja puhtaaksi harjaus. Myöhemmin vuodesta porkkanat on hyvä kuoria, koska kuori paksunee ja voi vaikuttaa makuun.

Pilko porkkanat samankokoisiksi paloiksi.

Laita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutiot, mustapippuri, persilja ja rakuuna. Mausteita kannattaa vaihdella sen mukaan mistä itse pitää. Esim. timjami olisi hyvää.

 Lisää porkkanat ja perunat ja anna kiehua.

Porkkanoiden ollessa kypsiä, ota kattila pois levyltä, kaada keitinvesi erilliseen astiaan.

Soseuta porkkanat sauvasekoittimella, lisää keitinvettä vähitellen, kunnes keitto on sileää. Minä jätä keiton aika paksuksi, koska Pienimmäisen on sitä silloin helpompi syödä.

Lisää koskenlaskija-sulatejuustoa maun mukaan ja sekoita tasaiseksi.

Tarkista maku ja suola.

Lisää keittolautaselle jogurttisilmä ja ripottele pinnalle paahdettua sipulia. Sipuli kannattaa ripoitella ihan juuri ennen syömistä, jotta sipulit säilyvät rapeina mahdollisimman pitkään



sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Herkullinen ja helppo omenapiirakka

Yleensä suhtaudun epäillen "aineet vain sekoitetaan"-piirakoihin. 
Olen saanut aikaiseksi jotain makeahkoa tiivistä rieskaa, jota perhe suostuu syömään jos kauniisti pyydän. 
Tämä ohje oli iloinen yllätys, koska pohjasta tuli sekä pehmeä että maukas.


Aineet vain sekaisin Omenapiirakka

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 dl turkkilaista jugurttia
(piimää, maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä)
75 g voita tai marg.sulatettuna
1 kananmuna
3-4 omenaa
pinnalle kanelia, kardemummaa, fariinisokeria,
pähkinärouhetta

Sekoita ensin kuvat aineet keskenään.
Sekoita joukkoon loput aineet.
Kaada aineet voideltuun piirakkavuokaan ja laita omenalohkot päälle.
Ripottele päälle oman makusi mukaan kanelia, fariinisokeria, pähkinärouhetta.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia uunin alatasolla. 
Muuten tein piirakan ohjeen mukaan paitsi, että päälle laitoin sitruunarahka-kermaviili seoksen, koska jääkaapissa oli jonkun valmiiksi aukaisema rahkapurkki.
Hyvin sopi.

Kävin Hansun kanssa kaupassa. 
Vaikka tyyppi ei mitään puhu, niin osaa kyllä kertoa mikä kiinnostaa. 
Pysähtyi pullalaatikoiden viereen, eikä suostunut jatkamaan matkaa ennen kuin pari munkkia laitettiin kärryyn.
Seisoi vaan ja tuijotti.