sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Omena-rahkapiirakka

Jos haluat nopeasti hyvää, niin tässä ohje siihen. Pohja on nopea tehdä ja täytteeksi käy se mitä kaapista löytyy. Pohja on niin tiivis, että se kestää päällään runsaasti herkkuja eikä makuja kannata säästellä.
Tälle iso peukku!

Omenarahkapiirakka

150g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria 
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1,5 prk vanilja makurahkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
vähän sokeria

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri nypitään. Lisätään vehnäjauhio johon leivinjauhe on lisätty. Tulee murumainen seos, joka painellaan vuokaan. Mulla halkaisija n.28cm.
Siihen päälle voi laittaa makuunsa sopivat täytteet. 
Tässä sipaus Lemon Curdia, omenaa viipaleina ja kanelia. Rahkaseos viimmeisenä päälle.
185 astetta n. puolituntia

torstai 1. huhtikuuta 2021

Olgan soijanakkikeitto

Ensi tuttavuuteni vegenakkeinin. Olgan kotona-blogissa on kasvisnakkikeiton ohje, jota hän väittää maailman parhaaksi. No, ainakin paras vegenakkikeitto mitä olen koskaan syönyt.
Oikeasti ihan hyvää ja nirsolatkin söi.
Suosittelen!
 

Maailman paras soijanakkikeitto

1,4 l vettä

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 pieni palsternakka

4 porkkanaa

6 – 8 perunaa

1 luomu kasvisliemikuutio

5 laakerinlehteä

6 – 8 kokonaista maustepippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tl intiaanisokeria (ruokosokeri tai fariinisokerikin käy)

suolaa maun mukaan

(¼ tl chilijauhetta)

300g (soija)nakkeja

1 rkl kurkkusalaattia tai puolikas suolakurkku pilkottuna

1 tl dijon-sinappia

1 pieni nippu tuoretta persiljaa

Pilko sipuli, porkkanat ja palsternakka pienksi ja lisää ne kylmään veteen mausteiden kanssa. Keitä. Kuori ja pilko perunat ja lisää keittoon. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kurkkusalaatti, sinappi, pilkotut nakit sekä hienonnettu persilja. Kiehauta ja tarkista maku ennen tarjoilua.


Päärynätoscakakku


Pakastin on kanteen asti täynnä, mutta mitään vierasvaraa sieltä ei löydy, ei taaskaan. Huomenna on luvassa kahvitteluseuraa ja haluaisin tarjoilla jotain hyvää. 
Nettiä selaillessa tuli eteen tällainen päärynä-toscakakku ja kun sattumalta oli jäljellä vielä tarvittavat kaksi päärynää, niin päätin kokeilla.


Päärynätoscakakku:

2 kananmunaa
1,5 dl sokeia
100 g voita
0,5 dl maitoa
2 tl kaardemummaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
2 päärynää

Kuorrute:
3/4 dl sokeria
75 g sokeria
100 g mantelilastuja

1. Pingota irtopohjavuoan (20cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoka.
2. Vatkaa kananmunien rakenne rikkki kulhossa kierrevatkaimella.
3. Lisää joukkoon sokeri, sulatettu voi, maito, kaardemumma, leivinjauhe ja mantelijauho ja sekoita. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita joko lusikalla tai nuolijalla. kaada taikinavuokaan. taikina on aika löysää, mutta ei kuitenkaan juoksevaa.
3. Kuori päärynät. Leikkaa päärynät neljään osaan ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät ja levitä ne vuokaan kakun päälle.
Esipaista kukkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kakku on keskeltähyytynyt.

4. Kakun paistuessatee kuorrute. Mittaa sokeri ja voi kattilaan ja sulata voi. Lisää mantelilastut ja keitä muutama minuutti sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua.
5. Levitä kuorrute kakun päälle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja alkaa irrota reunoilta.




 


Kauppapäivä

 
Torstait on minulle sopivia karkaus-ja kauppapäiviä. Silloin aamupäivisin kotona on vain puoliso ja mummi, joten voin hetkeksi poistua tai tehdä muuta mukavaa. 
Tänä torstaina "lomailin" työntelemällä ostoskärryjä naapurikaupungissa, joka hyödyn lisäksi myös piristää mieltä. 
Kun ruokakuntaan kuuluu kahdeksan henkeä, niin painavia ruokakasseja on viikon mittaan kanettava useampi. Meillä se menee näin, että puolison kauppakasseissa on se mitä ilman ei tulla toimeen ja minä silloin harvoin kun kauppaan menen ostan loput. 

Vaikka kuvan pöytä notkuu, niin ei tästä kovin monta kertaa kahdeksalle pöytää kata.
Puolestatoista kilosta jauhelihaa valmistuu mureke ja muutamasta muusta jauhelihapaketista täytettä tortillaan, pitsaan sekä lasten toivoma tavallinen jauhelihakastike. Liharuokina vielä suikalelihaa perunalaatikkoon ja posaan ulkofileestä pihvejä viikonlopuksi. Nakkeja yhteen ruokaan ja valmiita kaalikäryleitä lounaaksi päivään, kun ollaan vain aikuisten kesken.
 Kalaruokia on kaksi lohifielttä, toinen tavallinen ja toinen savuinen. Lohi onneksi kelpaa kaikille.
Ettei ruokkijan osaan turhaudu on pidettävä yllä mielenkiintoa ja tutustuttava uusiin juttuihin. Tämän kauppareissun uusi tuttavuus on Vöner. Tuoteselosteessa luki vehnäjauho ja säilytetän viileässä. 
Täytyy kohta tutustua.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

PAREMPAA PIKARUOKAA: LOHIPITSARULLAA

Viikonloppuisin ruoka-ajat eivät ole niin jämptit kuin tavallisina arkipäivinä. Aamupala syödään myöhemmin ja sen myötä seuraava nälkä siirtyy muutamalla tunnilla. Tällaisten päivien kevyemmäksi ruuaksi tai vaikka suolaiseksi vierastarjottavaksi sopii hyvin salaattipedillä lepäävä lohiopitsa.


Lohirullan pohja on aivan tavallinen pitsapohja, joko itse tehty tai kaupan valmiita. Tähän käytin valmista tuorepitsapohjaa, kun sopivasti jääkaapin perällä yksi sellainen odotteli. Yksi tavallinen peltipitsa on ruokakunnalle liian vähän, mutta rullaan yksi riittää hyvin.
Pohjan päälle laitoin tomaattikastiketta, kylmasavulohi siivuja, makeaa suippopaprikaa, motsarella siivuja ja emmental-juustoraastetta. Mausteeksi tuoretta tilliä ja oreganoa sekä hiukan sitruunan mehua.
Sitten vain varovasti koko komeus rullalle tai laskoksille ja uuniin.
Kaveriksi tein turkkilaisesta jugurtista sitruunaisen lisän.

Jos vähän panostaisi, niin tästä saa nopeasti loihdittua hyvää ja näyttävää tarjottavaa illanistujaisiin, (sikäli mikäli korona sen meille vielä joskus suo.)

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

KASVISTORTILLAT

Tortillat tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin, vaikka osa syöjistä pystyy syömään vain "oikeaa ruokaa".
Sekasyöjien tortilloihin paistetaan joko broileria tai naudan jauhelihaa riippuen siitä kumpaa kaapissa on. Kasvisvaihtoehto vaatiin hiukan enemmän ajatusta. Siihenkin sopii hyvin valmiit kastikkeet ja mausteseokset, jos siis haluaa päästä hiukan vähemmällä.
Tästä papu-täytteestä pitivät kaikki.

Kasvistäyte tortillaan:

1tlk kidney-papuja
2 isoa sipulia
1 iso paprika
1pss Taco-mausteseosta
3 tomaattia
pala kurkkua
1tlk Salsa-kastiketta
1 tlk juustokastiketta
1pkt tortilloja


Kuullota paprika ja sipuli, lisää pavut. Lisää noin 1,5dl vettä ja taco-mausteseos. Anna muhia noin 10 min. Pilko sillä aikaa kurkku, tomaatti ja loppu sipuli. Lämmitä juustokastike.
Kokoa kaikki lämpimälle tortillalle ja lisää maun mukaan salsa-ja juustokastiketta sekä jalopenoja.


maanantai 8. maaliskuuta 2021

MURUINEN MUSTIKKAPIIRAKKA

Päiväkahville vaniljajäätelön seuraksi lämmintä mustikkapiirakkaa.
Kaikille kelpasi.

Muruinen mustikkapiirakka

250 g voita

3,5 dl sokeria

2 dl vehnäleseitä

3 dl vehnäjauhoja

3 dl grahamjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl maitoa

2 kananmunaa

Mustikoita*

Uuninlämpö 200 °C

Sulata voi. Sekoita sokeri, leseet, jauhot ja leivinjauhe. Lisää sulatettu voi jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla.

Ota muruseosta n. 2 dl erilleen astiaan.

Lisää loppuun taikinaan maito ja kananmunat. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille uunipellille.

Laita päälle marjat, ja ripottele muruseos päälle.

Paista uunin keskitasolla n. 25 min.

*Minulla oli mustikoita 200 g. pussi. Hiukan enempi on parempi. Myös puolukat käyvät tähän piirakkaan hyvin.

maanantai 1. maaliskuuta 2021

UUNIFETA-PASTAA

Meillä on vielä tämäkin viikko talvilomaviikko, koska osa lapsista opiskelee naapuri kunnanssa jolloin lomat on eri aikaan. Meille aikuisille se tarkoittaa, että joka arkiaamu joku heistä on velvollisuuksiinsa lähdössä. Ei siis pitkiä aamu-unia.
Tänään teki mieli valmistaa jotain mitä meillä ei ole koskaan ennen syöty. Yksi, joka on kauan ollut aikomuslistalla on uunifeta-pasta. Sen aika oli nyt.

Tällä perusohjeella tein, mutta kaksinkertaisena. Tomaattia laitoin enemmän sekä pari valkosipulinkynttä. Tuoretta chiliä ei ollut, niin turvaudun tavalliseen pussimausteeseen ja lisäsin yhden suippopaprikan.
Tämä ohje on kahdelle ja omani oli reilusti kaksinkertainen.

250 g hyvää pastaa esim. Rummo
200 g fetajuusto (käytin Pirkka Parhaat)
1 dl oliiviöljyä
1/2 punainen chilipalko
1 rasia kirsikkatomaatteja
pippuria
ripaus suolaa


Tiesin kyllä ettei tämä ole meidän porukalle paras mahdollinen valinta, mutta sitä ei aina jaksa ajatella. Hansu kasviskammoisena ja muutenkin vaikeasti syövänä keräsi omasta annoksestaan pois kaikki tomaatit. Tämä kyllä arvasinkin. Hansu on kohta parikympinen Down-nuori, jolla on syömisessäkin omat hankaluutensa.

Minusta tämä oli ihan maineensa arvoista herkkua, jota varmasti teen toistekkin.  

sunnuntai 28. helmikuuta 2021

KOOKOS-KALACURRY

Tänään oli kalapäivä.
Keittiöremppa vähän hidastaa ruokahuoltoa ja varmasti tulevina päivinä turvaudumme kiitollisina purkkihedariin ja pakastepitsoihin, mutta vielä täällä pystyy kokkaamaan.
Perhe luuli saavansa broileria, mutta kuinkas sitten kävikään.
Ei kaikki ole kanaa, joka currylle tuoksuu.

Valmistimme kookos-kalacurryä näin:

400 g seitifileitä
1 kukkakaali
1 kesäkurpitsa
1/2 punainen chili
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
5cm tuoretta inkivääriä
1tl kurkumaa
2 rkl ruokaöljyä
1 tl kaardemummaa
1 tl kuivattua korianteria
1 rkl currya
paketti tomaattimurskaa
1 prk (400ml) kookosmaitoa
1/2 l vettä
1 kalaliemikuutio


Ota ensin kala pakastimesta sulamaan ja pilko se haluamaasi kokoon.
 Pilko myös kukkakaali ja kesäkurpitsa sekä chili, sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota paloja öljyssä padassa tai kattilassa noim 5 minuuttia. Lisää kuivat mausteet.

Kun kasvikset on hiukan kypsyneet ja imeneet itseensä mausteita lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Hetken kuluttua lisää vesi johon murustelet liemikuution sekaan ja anna kiehua muutama minuutti.
Lisää kasvikset vuokaan kalojen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Lisää kastike vuokaan kalojen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

torstai 25. helmikuuta 2021

MUNKASRULLAA LOUNAAKSI


Tänään lounaaksi jauhelihalla täytettyä munakasrullaa ja salaattia.
Keittiöremontti on valmiina ottamaan vastaan uudet kalusteet, kunhan ne ensi viikolla saapuvat. Nyt viikonloppuna huilataan. 

Munakasrulla on kätevä ja nopea ruoka, jota voi muunnella mielensä ja jääkaapin tarjonnan mukaan.

Ensin munakas

5 kpl munaa
5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Täyte

1/2 rkl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1 rkl lihafondia
1/4 tl mustapippuria
2 tl yrttimaustetta
100 g tuorejuustoa (valkosipuli)
3 kpl tomaattia kuutioituna
100 g juustoraastetta kuottutukseen

Valmista jauheliha-munakasrulla näin:

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito, jauhot, suola ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Paista munakasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. (Kumoa pohja halutessasi toiselle leivinpaperille, jotta saat käärittyä paistopinnan päällepäin.)

Valmista täyte pohjan paistuessa uunissa. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää joukkoon sipulit. Mausta seos fondilla, mustapippurilla ja pizzamausteella. Hauduta pannulla noin 10 minuuttia ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomaatit.

Levitä jauhelihatäyte munakaspohjan päälle ja pyöräytä levy leivinpaperia apuna käyttäen melko tiukaksi rullaksi. Jätä rulla leivinpaperin päälle pellille.

Ripottele rullan päälle juustoraastetta. Kuorruta jauheliha-munakasrullaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.

•Koristele munakasrulla tuoreella basilikalla. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

•Vaihtelua munakasrullaan saat lisäämällä taikinaan esimerkiksi pakastepinaattia, tomaattipyreetä tai yrttejä. Täytteeksi sopivat myös sienet, kasvikset ja kala.


Keittiötä on jäljellä puolet, toinen puoli on kannettu ulos.

Seiniä on tapetoitu ja kaakelit tilattu ja toistaiseksi kaikki kunnossa. Periaatteellisena pessimistinä odotan jotain menevän pieleen. Vielä kaikki on hyvin.



lauantai 20. helmikuuta 2021

KASVISSOSEKEITTOA JA LASKIAISPULLIA

Kasvissosekeitto on tuttu, mutta joka kerta ihan uusi ja erimakuinen ruoka. Yleensä kerään siihen kaikki jääkaapin jäämäkasvikset juuresten ja sipulin kaveriksi. Keitto on aina vähän yllätys, nimi vain on sama
 Suuressa porukassa myös kasvissosekeitolla on haasteensa. Osa heistä on kasvissyöjiä ja osa kaipaa tämänkin kanssa lihaa. Yksi on gluteeniton, yksi tarvitsee keittoonsa kasan raejuustoa ja toisen keittoon raejuusto tai keitetty kananmuna muussataan niin hienoksi, että se on hänelle helppo syöttää. Yksi ruokailija ei pidä vahvoista mauista ja eräs ei periaatteessa syö mitään kasvissosekeitoksi kutsuttua. 
Onneksi oli myös heitä, jotka hymyilivät tätä syödessään.

Tänään tähän keittoon tuli:
porkkanaa
lanttua
punajuurta
peunaa
fenkolia
valkkosipulia
keltasipulia
punasipulia
kukkakaali (lehdet myös)
parsakaali
tomaattimurskaa
voipapuja
Koskenlaskija sulatejuustoa
Mausteeksi:
timjamia
juustokuminaa
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

Tämän päiväinen keitto valmistettiin kahdeksan litran kattilaan.

Kypsää keittoa soseutettiin ensin sauvasekoittimella ja lopuksi ihan sileäksi tehosekoittimessa.
Kuuman keiton kanssa on muistettava ottaa sekoittimen kannessa oleva pieni kansi pois, muuten kuuma keitto on pitkin seiniä. Kannen reijän voi peittää kevyseti vaikka talouspaperilla.
Tästä tuli hyvää ja riittää huomisellekkin.

Jälkkäriksi viimmeiset laskijaispullat

tiistai 16. helmikuuta 2021

BROILERIPIIRAKKA (glut.)

Nyt kun remontintekijä toimii gluteenittomilla ruuilla on tarpeen kokeilla uusia ohjeita.
Remonttipojan vuosia kestäneet iho-oireet helpottuivat kun jätti ruokavaliostaanjäi pois kaikki viljat ja sokeri. Kun iho on kunnossa pystyy poika syömään hiukan sokeria, mutta viljatuotteita ei ensinkään.

Alla oleva ohje on tarkoitettu piirakkavuokaan, mutta tein kaksinkertaisena niin sain melkeen pellilliseen. Tuli aika ohut pohja ja on helposti murustuvaa, joten jotain pitää ensi kerralla osata tehdä toisin. Ehkä juustoraastetta hiukan pohjataikinaan. Auttaisikohan se?
Maku oli hyvä ja raikkaan salaatin kanssa on ihan oikea ruoka.


Pohja:
2 dl kaurahiutaleita glut.
1 dl gluteenitonta jauhoa
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhoja
100 g margariinia tai
voita 1/2 dl maitoa
Täyte:
450 g broilerin suikaleita 1/2 rkl
öljyä
1/2 purjosipulia
1 / 2-1 punaista
paprikaa ripaus yrttimaustetta , paprikaa, soijakastiketta ja currya
1 dl suolapähkinöitä
tl (2 dl) ruokakermaa
kananmuna
1/2 dl makeaa chilikastiketta
100 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää sulatettu rasva ja maito ja sekoita varovasti. Painele taikina leivitettyyn vuokaan ja seisota sitä jääkaapissa n. 15-20 min. Esipaista piirakkapohjaa 10 min uunin alatasolla 200 asteessa.Valmista täyte.
Paista broilerinsuikaleet kypsäksi ja siirrä ne paistinpannulta toiseen astiaan. Kuullota suikaloidut purjo ja paprika paistinpannulla.Mausta seos hallemillasi mausteilla ja makealla chilikastikkeella. Siirrä broilerinpalat takaisin pannulle.
Sekoita ruokakerma ja muna keskenään.
Jauha suolapähkinät morttelissa.
Levitä piirakkapohjallesi purjo-paprika-kanaseos. Kaada päälle suolapähkinät. Lisää täytteeseen muna-kermaseos. Ripottele pinnlle juustoraastetta.
Paista piirakka uunin alatasolla n. 30 min.


Porkkanalla vahvistettu bolognase ja spahgetti

Lapset saivat toivoa tämän päivän ruuan eikä vastausta ollut vaikea arvata. Se on joko purkkihernekeitto tai spaghettia ja jauhelihakastiketta. Tykkään kovasti lasten hernekeitto- ja nimen omaan purkkihedari mieltymyksestä. Historian helpoin tapa olla lapsille mieliksi.

Usein ennen ruokailua tarjoilen "alkupalan". Se tarkoittaa valmiiksi kuorittuja porkkanoita tai muita pureskeltavia vihanneksia. Varsinkin silloin kun lapset olivat pienempiä valmistuvan ruuan tuksusta he huomasivat olevansa kuolettavan nälkäisisä ja silloin käteen tarjottu porkkana tai lantunpala säästi meidät kaikki turhalta nälkäkiukulta. Myös puheterapeutti suoitteli tätä tapaa suun motoriikan harjoitteluun. 


Tänään tein toiveiden mukaan ihan tavallisen tomaattisen bologneskastiken, johon lisäsin toiveiden vastaisesti porkkanaa. Tuli ruokaan vähän väriä ja samalla nirsoimmat henkilöt joutuivat kasvotuksin kypsennettyjen vihannesten kanssa. 
   
Nälkäisen lapsen annos.