torstai 4. toukokuuta 2023

Luomu-lihaa Rekosta

Loppuviikolla oli Reko-myynti, josta tilasimme seuraavan kuukauden naudanlihat ja kananmunat. Kummatkin on luomua ja huippu hyviä. Joskus siellä on tarjolla myös hilloja ja muuta pienempää, jota ahkerat ja yritteliäät ovat valmistaneet. Näin keväällä lisukkeita on vähemmän.
Puoliso tarjoaa siellä myyntiin perunoita ja porkkanaa, luomua tietysti.


Tällä kertaa meidän ostokset olivat kuusi kiloa naudanjauhelihaa ja kaksi kiloa sisäpaistia, sekä kuusi kennoa kananmunia. 
Ensimmäiseksi pyörittelin puolestatoista kilosta jauhelihaa Linströmskän pullia.
Niin monta tuli, että seuraavalle ateriallekin riitti. 


Linströmskä laittaa lihapulliinsa punajuuren lisäksi kaikki loput, unohtuneet ja hiukan epämääräiset asiat. Lihapullista tulee yleensä hyviä, mutta ei koskaan samanlaisia kuin edellisellä kerralla. Nyt pullamassaan meni kahdet kermaviiliin tehdyn dipin loput sekä valkosipuli-dippijauhetta. Sipuli oli paahdettua kuivasipulia. Hiukan korppujauhoa ja vettä sekä muutama kananmuna. Mustapippuria paljon ja normi suolat.
Linströmskä antaa massan hetken turvota ennen kuin pyörittelee pulliksi.
Paistaa200 asteessa noin 15 minuuttia.
Ja syöttää perheelleen. 

keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Bataattiranskikset ja kasvihuoneen taimet

Bataatti on meillä aika harvinaista herkkua. Minun suussa bataatti maistuu yhtä aikaa porkkanalta ja perunalta, eli hyvin arkipäiväiseltä. Joskus sitä kuitenkin ostan ja yritän ymmärtää.
Nämä ranskikset oli ihan kelpo ruokaa. Lapset tykkäsivät, kun liian aikaisin loppuivat, vaikka kaksinkertaistin ohjeen.


Bataattiranskalaiset

2 bataattia
2 rkl maizenaa tai ohrakasta
1-2-tl sormisuolaa
mustapippuria
0,5 savupaprikajauhetta
öljyä ja voita paistamiseen

Kuori bataatit ja leikkaa ne pitkiksi, reilun sentin pituisiksi suikaleiksi kuten ranskanperunat.
Pane bataattiranskalaiset kulhoon, lisää tärkkelys ja mausteet. Kääntele öljy joukkoon.
levitä bataatit väljästi leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä tarvittaessa kahdessa erässä, jotta ne säilyttävät rapeutensa. paista ranskiksia 335-asteessa noin 15 minuuttia. Käännä ne lastalla ja paista vielä 10 minuuttia

  • Varma kevään merkki on kun kuistilla alkaa tuoksua tomaatintaimille. 
    Nämä odottavat tässä yöpakkasten loppumista, jonka jälkeen pääsevät kasvihuoneeseen. Siinä on erilaisia tomaatteja, paprikoita, chilejä, muutama munakoiso ja kuusi kurkkua. Uusi viinirypäleen taimi ja pensasmustikka. Hyvä alku, mutta vielä vähän jotain uupuu.

Leivoin pullaa

Eilen oli pitkästä aikaa pullapäivä.
Olen niin ihastunut tähän uuteen pullaohjeeseen, että voisin pullastella vaikka joka päivä. Ennen tein pullani veteen ja ilman kananmunaa, aina nekin tuli syötyä. Ne oli sellaisia arkipullia, nämä uudet on täyttä juhlaa, vielä monen päivän kuluttuakin.
Pullaohjeen olen kirjoittanut tänne aikaisemminkin, mutta laitan taas, että varmasti löydän.

Näiden pullien täytteenä on ensin sipaisu sitruunatahnaa. Hillo on itse tehtyä omena-porkkanahilloa ja toisena jauheesta tehty vaniljakastike.
 

Juhlapullat
0,5 l punaista maitoa
2 tl suolaa
2,5 dl sokeria
75 g tuorehiivaa
3 rkl kardemummaa
250 g voita
vehnäjauhoja sormituntumalta
Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi, lisää suola ja kardemumma. Kaada vispilällä vispaten joukkoon aika kuuman maidon, liemi ei jäähdy liikaa jos maito on tarpeeksi kuumaa. Murennan joukkoon hiiva ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja sen verran mitä vispilällä saa sekoitettua. Lisää pehmeä voi ja alusta hyvin. Lisää jauhoja sen verran että taikina on sopivaa leivottavaksi.

tiistai 2. toukokuuta 2023

Broilerinjauhelihapihvit tomaattikastikkeessa


Mielestäni broilerinjauheliha on vaikea tuote. Siitä on perin helppo valmista mautonta ja murheellista ruokaa.
Lihapullista, tai mitä möykkyjä niistä nyt syntyikään, tuli tänään oikein hyviä. Salaisuus ei ole taitava emäntä tai perinneresepti, vaan  sopivasti maustetut tuorejuusto ja feta. Ananas tai joku muu hedelmä antaa kivaa raikkautta. 


Broileripullat

700 g broilerinjauhelihaa
pieni purkki ananasmurskaa
1 dl korppujauhoja
1 tuorejuusto (mustapippuri, voi olla muutakin
fetajuustoa
sipulin varsia tai purjoa tai ruohosipulia
sipulia
chiliä
valkosipulin kynsiä
sitruunan/limen kuorta ja mehu
persiljaa/korianteria
kanafondia
suolaa
pippuria



Tomaattinen kastike

1 rkl voita
1 sipuli
2 dl omenatäysmehua
1 tlk tomaattipyreetä (käytin omaa pakastettua tomaattikastiketta)
1 prk ruokakermaa pippurijuusto
1dl oikeaa kermaa
(suolaa, jos tarvitsee)

Mittaa kattilaan/pannulle voi ja hienonnettu sipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi.
Lisää omenamehu ja tomaattipyree. Anna kiehua hetken.
Lisää maustettu ruokakerma ja tarkista maku.
Lopuksi lorauta kastikkeeseen  hiukan oikeaa kermaa.

Ajattelin, että blogin nimeksi olisi pitänyt laittaa "Kattilassa". Täällä on nyt kissoja enemmän kun on soveliasta. Kahdella emolla on pennut ja kolleja on kolme. Pennut saavat aikanaan hyvät kodit.
Kissat on hauskoja, kun jokainen on oma itsenäinen persoonansa ja ne tietää sen.
Tässä kuvassa on Pörrö, joka usein nukkuu näin. Se selvästi luulee olevansa metsän komein puuma. 
 

sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Uunikasvikset ja suuri kauppareissu


Eilen oli kuukauden loppuun kuuluva pikainen varastojen inventaario ja täydennyspäivä. Pyrin tekemään isot ruokaostokset säännöllisen harvoin, vaikka joskus menee överiksi. Ei se kuitenkaan haittaa, kaiken me syömme.
 Ennen täydennyksiä helposti pilaantuvat on tarkastettava. Vihanneslaatikoista löytyi useampi uupunut tuote, jotka nyt pääsivät samaan vuokaan. Tiesin, että punajuuri kypsyy hitaammin kuin kukkakaali, mutta ihan sopuisasti ne yhdessä kypsyivät.
Sekoitin kasviksiin noin 4 rkl öljyä, 3 tl balsamicoa, suolaa, mustapippuria ja hiukan raastettua sitruunankuorta.  Öljyä on hyvä olla niin paljon, että sitä jää hiukan vuoan pohjalle. Kesken kypsymisen kääntelen pohjaöljyä kasvisten päälle.

Uunikasvikset on ruoka, jonka voi pilata vain unohtamalla ne uuniin.

Uunikasvisten kaveriksi lämmitin eilisiä jauhelihapihvejä. Päälle leikkasin hiukan vihanneskrassia. Kastike oli kermaviilistä sekoitettu kylmä kastike.

  
Sitten ylen kylläisenä kauppaan.

Joskus tein kauppalistan jämptisti ruokalistan mukaan, mutta nyt katselen tarjoukset ja niiden mukaan mietin tulevat syömiset. Mitään erikoista ei kärryyn joutunut ja kaikki ostokset mahtuivat kaappeihin....ja pakastimiin. Sekin on hyvä pitää mielessä.


  Pullervo varmistaa, että kassit on varmasti tyhjiä.

torstai 27. huhtikuuta 2023

Porkkanapihvit ja huhtikuun villasukat

 Suunnilleen joka päivä höyrytän kattilallisen porkkanoita ruuan lisukkeeksi. Pienimäiselle kypsennetyt kasvikset ovat erityisen tärkeitä, koska raakoja hän  ei pysty syömään ja kaikenlaisia kasvuaineita täytyy saada. Jostain luin myös, että kypsästä porkkanasta imeytyy helpommin joku tärkeä aine, kuin kypsentämättömästä porkkanasta. Uskon tuon mielelläni, jotta porkkanoita kannattaa syödä kaikella tavalla ja paljon. 

Eilen keitin ja soseutin porkkanoita tavallista isomman satsin, josta valmistin pulleita lättyjä, eli pihvejä. Osa ruokakunnasta on vakaumuksellisia kypsien porkkanoiden inhoajia. He kuitenkin jäivät tänään vähemmistöön ja saivat tyytyä pelkkään perunamuussiin.

Alla olevan ohjeen tein kaksinkertaisena, niin kaikille riitti.

                Porkkanapihvit

500 g porkkanoita

1 kananmunaa

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

5 rkl vehnäjauhoja

ruokaöljyä/voita paistamiseen

 Kuori porkkanat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsiksi suolavedessä.

 Kaada vesi pois, muussaa porkkanat ja anna jäähtyä hetki.

 Lisää kananmuna, tuorejuusto, mausteet, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

 Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää ruokalusikallisen verran porkkanamuusia, tasoita lusikalla painelemalla pihviksi ja paista pihvit molemmin puolin kypsiksi. Taikina on aika löysää. joten pihvejä kannattaa käännellä varovasti leveällä paistinlastalla. Varo, ettei pala pohjaan.

Huhtikuussa valmistui vain neljä sukkaparia. 


Toukokuu on jo niin kesää, että pitää ymmärtää pysyä erossa puikoista. Kuitenkin siltä varalta, että  pakottava neulomatarve iskisi aloitin ohuesta langasta tekemään itselleni hanskoja. Jos ne ennen syyskylmiä valmistuisi. 

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Broileri-pastavuoka

 Gluteenittomasta kierrepastasta ja broilereista valmistui vuokaruokaa. Puolisolla terveys reistailee, niin kokeilee nyt gluteenitonta ja toivoo siitä helpotusta. Minä ehdotin kokeilemaan hetken kokonaan viljatonta, mutta hän haluaa näin. Siis näin teemme....tai hän tekee ja minä kannustan. Tänään kannustin valitsemalla laatikkoon gluteenittoman pastan. 

Tähän vuokaan pasta tulee raakana. Onkohan se herkullisuuden salaisuus?  


Broileri-pastavuoka

300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
öljyä
suolaa
pippuria
1 rkl kanafondia
5 dl täysjyvämakaronia (meillä gluteeniton pasta)
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
punainen paprika
sipulia kuullotettuna
(eilen keitettyä porkkanaa)
1 prk tuorejuustoa yrtti 
juustoraastetta


  Kuullota pannulla öljyssä sipuli ja lisää paprika sekä porkkanat hetkeksi sipulin kanssa kypsymään. Mausta kasvikset ripauksella suolaa. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada broilerit ja keittämätön makaroni voideltuun vuokaan. Sekoita vesi ja ruokakerma ja lisää kuumaan nesteeseen tuorejuusto sekä fondi tasaiseksi ja kaada seos vuokaan. Sekoita varovasti.
  Kypsennä 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, ripottele päälle juustoraastetta ja kypsennä vielä n. 15 minuuttia, tai kunnes makaroni on kypsää. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Neiti-kissa sai muutama viikko sitten kolme pientä poikasta. Nyt kaikilla on silmät auki ja ympärillä oleva maailma alkaa kiinnostamaan. Kuvassa on pentujen eno Mr.Pullervo, joka osallistuu mielellään siskonlasten hoivaamiseen.


Kissalauman paimentaminen on rankkaa pienelle ja välillä on päästävä hetkeksi syliin.
Robbe on nyt kahdeksan viikkoa ja vielä ihan pöhkö.
 

torstai 20. huhtikuuta 2023

persikka-ananaspiirakka

Tämä piirakka sopii aurinkoiseen kevätpäivään.
Oikeasti se meni niin, että mummu naapurista soitti ettei missään ole taaskaan mitään hyvää  ja mitä sinä oikein teet kun et enää ikinä leivo. "Kuivaa leipääkö tässä pitää kahvin kanssa syödä?"
Onneksi mummelissa on vielä virtaa ja sanan säilää
Tein sitten pellillisen piirakkaa, vaikka ulkona on melkein kesä. 

 
Persikka-ananasrahkapiirakka

250 g voita sulatettuna
2 lasia sokeria
4 lasia vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 lasi piimää
2 munaa

Rahkaseos:
4 dl maitorahkaa
1 dl sokeria
2 munaa
4 tl vaniljasokeria
1 suuri purkki säilykepersikan puolikkaita
2 pientä purkkia ananaspaloja (tai vähempi)


Sekoita sula rasva, sokeri, jauhot, leivinjauhe ja sooda murumaiseksi.
Ota yksi lasillinen muruja erilleen. Lisää isompaan muruseokseen piimä ja munat. Sekoita taikinaksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Pilko persikat ja ananakset pieniksi paloiksi ja levitä taikinan päälle.
Sekoita rahkaseoksen ainekset sekaisin ja kaada hedelmien päälle.
Levitä erilleen otetut murut piirakan päälle. 
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

Mummeli sai päiväkahville piirakkaa ja pääsi nauttimaan auringosta.
Pitkä talvi sisällä on vihdoin ohi.

keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Kermainen lihapullakastike


Meillä täällä on kerran kuukaudessa Reko-myynti, josta voi ostaa mahdottoman hyvää luomu-lihaa. Jauhelihoissa varsinkin huomaa lihojen eron. Ihan eri makuista ja oloista on suoraan tuottajalta ostettu luomu-jauheliha, kuin markettien tavalliset paketit. (Jotka nekin on hyvin tehtynä ihan kelvollisia)

Viimeisen jauhelihapaketin otin illalla pakastimesta sulamaan ja valmistin siitä meille  tämän päivän lounaaksi pullia. Halusin testata uutta ohjetta ja ihan syötäviä tuli, varsinkin jos pitää timjamin mausta.

 Lihapullat

700 g jauhelihaa

1 kananmuna

2 dl ranskankermaa

1,5 rkl kuivattua timjamia

0,5 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Uuni kuumenemaan 225 astetta. Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin. Muotoile pulliksi ja paista uunissa noin  15 minuuttia.

Kastike syntyi kermasta, ketsupista ja lorauksesta soijakastiketta.

Lihojen lisäksi meidän kylän Reko-myynnistä saa hankittua kananmunat. Toinen huippu tuote. Ihan näin paljon ei munia itse syödä, vaan osa lähtee lasten mukana kaupunkiin.



tiistai 18. huhtikuuta 2023

Härkiskastike

  Taas vaihteeksi toin kaupasta Härkkistä
Ennenkin olemme yrittäneet tehdä tästä hyvää, mutta koskaan se ole oikein onnistunut. Periaate kuitenkin on se, että kun asia on fiksu, eettinen ja ekologinen, niin heti ei saa luovuttaa. Oli kysymys sitten Itämerestä tai papujalosteesta.

Tällä ohjeella valmistui kastike, joka kelpasi kaikille. Nyt sattui varastossa olemaan vain kesäkurpitsaa (sekin kesän pakastuksia), mutta tähän sopii lisukkeeksi mikä vain kasvis.


Härkkiskastike

250 g härkkistä
1 sipuli
2 tl öljyä
kesäkurpitsa
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 rkl tomaattisosetta
2 tl kuivattua yrttiseosta
0,50 tl suolaa ja sokeria
mustapippuria

Tee näin:
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä hetki öljyssä pannulla ja lisään sekaan pieniksi pilkottu kesäkurpitsa.  Lisää myös tomaattimurska, huuhtele purkki vedellä ja lisää liemi pannulle tomaattisoseen ja mausteiden kanssa. keitä 5-10 minuuttia
Me keitimme spagettia kaveriksi

Joka vuosi kevät aurinko yllättää.
Kutimet siirtyy automaattisesti kaapinperälle ja tekisi mieli vain puuhailla ulkona. Maalla on se onni, että puuhailua riittää.
Sen varmistamiseksi, ettei turhaan jouten olla kävin hakemassa meille uuden ihanuuden.
Hän on Robbe, seitsemän viikkoa.
Pienen villakoiran ja bostonterrierin sekoitus.

lauantai 8. huhtikuuta 2023

Omenapiirakkaa pellillinen


Pellillinen Omenapiirakkaa

8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
250 g sulaa voita
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon odottamaan.
Lisää suurempaa puolikkaaseen seuraavat aineet:

2 dl luonnonjugurttia
1 kananmuna
500 g omenaa
1 sitruunanmehu
2 tl vaniljasokeria
kanelia

Kuori ja viipaloi omenat.
Sekoita kananmuna ja jugurtti hyvin keskenään ja lisää taikinaan, sekoita.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen.
Sekoita omenaviipaleihin sitruunamehu, sokeri ja kaneli, sekoita.
Asettele omenat pohjan päälle ja sen jälkeen taikinamuruseos päällimmäiseksi.
paista 200 asteessa noin 30 minuuttia
Tarjoile jäähtynyt piirakka kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Yritin saada Hansua näyttämään peukaloa ja hymyilemään. 
Ei onnistunut
Olisiko pala jäätelöä piirakan päällä auttanut?

sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Teryakilohi ja maaliskuun sukat

Huhtikuu on ensimmäinen kevätkuukausi ja se tekee hyvää. Aurinko lämmittää ja sulattaa.

Tänään valmistin teryakilla maustettua uunilohta.
Kauan olen tätä aikonut ja nyt viimein muistin ostaa kastikepullon. Asiaa googlettamalla löysin ihan hyviä kastikeohjeita, joilla kotikeittiössä taitavat onnistuu, mutta minä en kuulu heihin. Siispä turvaudun pullohyllyyn  

Laitoin vain lohet pellille ja voitelin kastikkeella. En lisännyt ollenkaan suolaa, niin kastiketta olisi voinut olla enemmän. Kastilleen päälle ripottelin sitruunapippuria, kuivattua tilliä ja ruohosipulia, sekä paahdettuja sipulimuruja.
Että sipuleja olisi riittävästi lohkoin kalojen vierelle vielä puna-ja keltasipulia.
Sitten vaan uuniin 175 astetta ja noin puolituntia.
  

Kalalle kaveriksi pinaatilla höystetty perunamuussi ja vihreää salaattia.
Tämän lautasen sai mummi.


Maaliskuun sukat.
Olkapäät sanoo, ettei enää ainuttakaan sukkaa ja pää ehdottaa puikkojen vaihtamista ikkunalastaan. Ehkä opettelen virkkaamaan?

sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Maailman paras pannukakku ja sijaishoitoa


Toimelias kaksi viikkoinen on takana ja palaamme tavalliseen arkeen. Epätavallisuutta ja vaihtelua toi hetkeksi uusi lomalainen. Perhehoidossa on vakituista väkeä, joille tämä on se oikea koti ja sitten on vain hetken viivähtäviä lomalaisia. Lomalle eli tilapäishoitoon tulevat asuvat kotonaan omaistensa hoidossa ja tällainen sijaishoito on hetki aikaa hoitajalle.
Tätä sijaishoitoa voi tehdä jokainen joka haluaa.
Siitä vaan...

Vieraan ihmisen hoitaminen on mukavaa, vaikkakin haastavaa. Harvoin heti alussa on yhteistä kieltä ja tavatkin on toisenlaiset. Vasta kun aikaa kuluu ja tutuiksi tullaan, niin kieli löytyy ja arki asettuu.
Sitten yllättäen onkin jo lähtökahvien aika.
 


Tyttönen on meidän pannarimestari ja tämä on hänen luotto-ohjeensa.

Maailman paras pannukakku

Raaka-aineet:

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1tl vaniliinisokeri

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

8 dl maitoa

2 kananmunaa

100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi.

Kaada taikina levinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. 1/2 tuntia. Hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä tai jotain muuta hyvää päälle.