torstai 11. helmikuuta 2021

PISTAASIKAKKU

 Facebookki tulvii ihania, ihan tavallisten ihmisten jakamia ruoka-ja leipomisohjeita.  Tässä taas yksi löydetty herkku. Kakku on sitruunainen ja pähkinä antaa mukavaa tuntua. Ainoastaa ensi kerralla laitan hiukan vähemmän jauhoja.

Sitruuna pistaschepähkinä sokerikakku.
3 munaa
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa (siis mitä etusormen ja peukalon välissä)
3 dl vehnäjauhoja
100 gr sulatettua voita
sitruunan kuorta ja mehua 1 rkl
0,5 dl maitoa
0,5 dl pistaschpähkinöitä hienoksi rikottuja.
Munat ja sokeri vatkataan johon lisätään jauhosekoitus jauhot+leivinjauhe+vaniljasokeri+suola
sitten voisula+sitruun+maito+pistasch murut.
Paistetaan n.175-asteessa 35-40 min.
Kuorrutuksessa tomusokerija sitruunamehu ja päälle pistasche murusia.

keskiviikko 10. helmikuuta 2021

REMONTIN TOINEN PÄIVÄ JA TÄYTETYT BROILERINFILEET


Aurinko paistaa ja pihalla on pelkästään kaunista. Muutamana viimme vuonna on ihmetelty, kun syksy vain jatkuu eikä oikeaa talvea tule ollenkaan. Onneksi se ei ollut lopullisesti pois. Nyt kaupoista on pulkat ja sukset myyty loppuun ja talvi on kuten sen kuuluukin olla. 

Ruokana meillä oli tänään täytettyjä broilerin fileitä, jotka paneerasin hamppurouhe-vehnäjauhoseoksessa. Vähän rumia hampun kanssa tuli, mutta maku oli aivan kelvollinen.
 
Broilerinfileet olivat valmiiksi miedosti suolattuja ja vain hiukan lisäsin pinntaan mustapippuria. Alimmaisen fileen pinnalle sipaisin yrttistä tuorejuustoa ja asettelin päälle toisen fileen.
Pyöräytin fielparit ensin kanamunassa ja sitten jauhoseoksessa. Jauhoihin lisäsin hiukan suolaa ja valkopippuria.
Pannulla otin fileiden pintaan värin, jonka jäjkeen laitoin ne vuokaan uunia odottamaan.
Viimmeisenä fileiden päälle paljon punasipulia ja loraus kermaa.
Lopulta uuniin.
Broilereiden viereen toiseen vuokaan basmatiriisiä ja parsakaalia. Nesteeksi riisin joukkoon mietoa kasvislientä.  
 

Mummulle lähti tällainen annos,

Remppa on edennyt kuistin ikkuna-ja kattolistoihin.
Pieni wc on saanut toisen pohjamaalin ja kodinhoitohuoneen irroneet laatat on korjattu.
Huomenna jatketaan...tai hän jatkaa.

REMONTIN ENSIMMÄINEN PÄIVÄ JA UUNILOHTA

Nyt alkoi remontti. Vanhimmalla pojalla on sopivasti aikaa ennen uutta työmaata, niin lupasi ottaa vastuun remontista täällä kotona.
Suurtavoite on keittiön uusiminen. Ennenkuin uudet kaapistot valmistuvat on pienempien tavoitteiden aika, jotka yritän kuvin ja sanoin saada tänne muistiin.

Päivittäiseen ruokahuoltoon ja Emännöitsijän arkeen remontti tietysti tulee suuresti vaikuttamaan. Nyt alussa pienesti ja sitten kun ei ole koko keittiötä, niin suuresti. Vielä en tiedä kuinka se järjestetään, mutta eiköhän me pärjätä. 

Tänään ensimmäisenä remppapäivänä valmistin uunilohta ja perunamuussia.
Lohen päällystin yrttisellä tuorejuustolla ja punasipulilla. Vieressä kypsyi parsakaalit. Mausteeksi suolan ja pippurin lisäksi sitruunamehua ja tilliä.


Yllätyin kuinka paljon kunnollinen lohifile maksaa. Tämä kymmenelle lautaselle riittävä pala maksoi kolmekymmentäkaksi euroa. Jos siihen lisää vielä juuston, kerman, parsakaalin ja sipulin, niin koko vuoan hinnaksi tulee noin neljäkymmentä euroa.
Onneksi perunat ja porkkanat ovat omasta pellosta.


Remontti-poika työssään. Vuosien kuluessa monta pientä ja suurempaakin kohtaa on käytössä kulunut ja jotkut jääneet kokonaan rakentamisväsymyksen jalkoihin.
Ensimmäisinä päivinä pohjamaalauksia ja puuttuvia listoja. Pikkuvessassa heilui maalari oikein kunnolla.
Mikäpä tässä olessa, kun saa vain kuvata.

perjantai 29. tammikuuta 2021

TOSCA-OMENAPIIRAKKA


Toscapiirakka

3 munaa
4dl sokeria
150g sulatettua voita
6dl vehnäjauhoja
2,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2dl maitoa

Toscapäällys
150g voita
150-175g mantelilastuja (murskaa lastuja vähän, niin tuntuvat riittoisammilta)
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
11/2 sokeria

Valmistaminen
Vatkaa pohjataikinan munat ja sokeri vaanhoksi. Yhdistä siihen maito,sulatettu jäähdytetty rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi tasaiseksi taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunitpellille, levitä taikina ihan kulmiin asti ja paista pohjaa 175-200 asteessa 15-20 minuuttia, eli hyvin vaalean ruskeaksi

Valmista pohjan paistuessa toscakuorrutus.
Sulata kattilassa ensin rasva ja lisää siihen kaikki muut aineet ja sitten kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Annostele kuuma kuorrutus heti pohjalle useampana eri kasana ja levit se nopeasti tasaiseksi kerrokseksi piirakan päälle. 
Minä laitoin piirakan päälle ensin aronia-lemon curdi hillon, jonka päälle ladoin omenan siivuja. Vasta siihen päälle toscaruorrutuksen.
Jatka piirakan paistamista hieman kuumemmassa uunissa 200-225 asteessa kunnes tosca on kauniin väristä.
Palastele vasta kun piirakka on jäähtynyt.

torstai 28. tammikuuta 2021

PUOLUKKA-MASCARPONEPIIRAKKA

 Leivoin muhkean puolukkapiirakan, johon tuli täytteeksi mascarponea, pehmeää vaniljalla maustettua rahkaa ja tietysti puolukoita. Ohjeen löysin Kotona-blogista, kiitos sinne.

Tästä tulee ihan varmasti yksi suosikki vierasvara.
 Ensimmäistä kertaa kokeilin piirakan täytteeseen mascarponea ja ahh, miten hyvää. Tunnin uunissa olon jälkeen puolukoiden kirpsakkuus oli saanut kaverikseen kermaisen toffeenmaun. Tämä täyte sopii hyvin kaikkien vahvojen marjojen ja miksi ei happamien omenoidenkin kaveriksi.
Seuraavaksi voisin kaivella pakastimesta viimmeiset punaherukat ja jatkaa leipomista.


 Pohja
  • 125 g voita
    1 1/4 dl sokeria
    1 kananmuna
    2 dl vehnäjauhoja
    1 dl ruisjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna sekoittaen.
     Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää seokseen. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen
    piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan halkaisija oli 26 cm. 
    Siirrä vuoka jääkaappiin.
    Täyte
    1 prk/250g mascarpone
    1 1/2 prk/250 g pehmeää vaniljarahkaa
    2 kananmunaa
    1 dl sokeria
    1 tl vaniljasokeria
    n 6 dl puolukoita pakasteesta
    Sekoita täytteen mascarpone, rahka, munat, sokeri,
    vaniljasokeri ja kohmeiset puolukat keskenään.
    Nostele täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
    Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia.
    Tarjoa jäähtyneenä.

tiistai 26. tammikuuta 2021

Taas löytyi se paras omenapiirakka

 Nyt löytyi niin hyvä ohje, että aivan hirvittää. Yksi harha askel tuli, mutta valmiissa piirakassa se vaikutti enempi plussalta kuin miinukselta. Tein taikinan kaksinkertaisena. Ihan normaaliin uunipeltiin kaksinkertainen annos ei riitä, mutta hiukan isommassa vuuassa saisi ohuemman pohjan. Taikinamoka, siis se epämoka oli sellainen, että ohjeen mukaan kermaa olisi pitänyt laittaa 1.5 desiä, mutta minä hulautin taikinaan koko puolenlitran purkillisen. Pikkusien ripsottelin jauhoa lisää, mutta vain vähän. Tässä vaiheessa otti päähän.

Näin tein pohjan

100 g voita

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)

  • 0,75 dl kermaa

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Tarkista onko seoksessa valmiiksi nostatusaineita, jos on älä laita leivinjauhetta.

Täyte

5 kpl kotimaisia omenoita

  • 1,5 dl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
  • 1 tl kanelia
  • ripaus neilikkaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • 2 tl perunajauhoja
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • Lemon Curdia

  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi huoneenlämmössä pehmennyt voi sekaan, kunnes taikina on murumaista.
  2. Lisää kerma ja kääntele taikina tasaiseksi. (saattaa jäädä hieman murumaiseksi, se on ok). Tässä tuli mulle erhe.
  3. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-28 cm) pohjalle ja reunoille.
  4. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi (kuoriminen ei ole välttämätöntä).
  5. Voitele pohja LemonCurdillapi
  6.  Asettele omenat pohjan päälle osittain päällekkäin.
  7. Sekoita pienessä kulhossa sitruunanmehu, sokeri, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos tasaisesti omenoiden päälle.

  8. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  9. Tarjoile omenapiirakka hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

torstai 14. tammikuuta 2021

TONNIKALAPIIRAKKA

Päiväkahvi/välipalalla testasin uutta tonnikalapiirakan ohjetta. Hiukan ihmettelin, kun ohjeen mukaan piirakkaan ei tullut suolaa lainkaan ja sen puuttumisen kyllä huomasi. Olisko ollut tekstin tekijän erhe? Muuten oli hyvä ja vielä parempaa kun suolan lisää
Eilisen lumimyrskyn jälkeen saapui pakkanen. Tällä hetkellä kun lapsoset ovat hiljentyneet huoneisiinsa ulkolänpömittarissa on lukema 24,9. Toivottavasti kaikilla on katto pään päällä. Ei ole, tiedän, ja sen ajatteleminen ahdistaa. 

Meidän punaposket saivat koulun jälkeen välipalaksi lämmintä piirakkaa. Kotiutumishetkeen täytyy satsata kunnolla, koska koronasyistä koulussa ei nyt tarjoilla välipalaa.


Tonnikalapiirakka

Pohja:
125g voita tai margariinia
3dl vehnäjauhoja
suolaa
1,5dl kylmää vettä

Täyte:
2tlk (a 200g) tonnikalapaloja öljyssä
200g kermaviiliä
2 kananmunaa
200g tuorejuustoa, laitoin yttisen
n.10cm pala purjoa
1 sipuli
kirsikkatomaatteja
tilliä
mustapippuria
sitruunapippuria
maista ja lisää suolaa sekä muuta mistä pidät


Valmistus

yli 60 min
  1. Nypi rasva ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisja 26 cm)pohjalle ja reunoille.
  2. Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy ja levitä kala tasaisesti pohjalle. Sekoita kulhossa kerma, vesi ja kananmunat sekä mausteet. Kuullota pannulla voissa silputut purjo ja sipuli. Maista. Kaada hyväksi havaittu seos vuokaan ja lisää puolitetut kirsikkatomaatit päällimmäiseksi. Kypsennä 200 asteessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Huomasin, että pohjan esipaistaminen olisi vielä parantanut tulosta.
Illalla tyttären kanssa yhteinen harrastus: Austraalian master chef ja hiusten selvittelyä.

keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Appelsiini-pähkinäuunilohi ja perunamuussi

 Tuulen ja tuiskun päivänä valmistin uunilohta, hiukan erillaista mitä koskaan aikaisemmin. Aika usein teen uunissa lohta sen helppouden takia, ja kaikki yleensä suostuvat syömään sitä. Pikkuisellekkin saa soseutettua siitä annoksen.

Nyt maustoin lohen tavanomaisen suolan ja mustapippurin lisäksi appelsiinilla. savupaprikalla ja vaahterasiirapilla. Hiukan ennen kypsymistä ripottelin kalan päälle rouhittuja pekaanipähkinöitä. Lohen vieressä kypsyi muutama punasipuli ja hiukan parsakaalia. Perunamuussin tein kaveriksi.


Appelsiini-pähkinäuunilohi

  • 700 gkirjolohifileetä
  • 1appelsiini
  • 1 tlsavupaprikajauhetta
  • 3/4 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 1 rklvaahterasiirappia
  • 1/2 dlpekaanipähkinöitä (rouhittuna)

Appelsiini-pähkinäuunilohi valmistuu helposti näin:

  1. Nosta kirjolohifilee uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille nahkapuoli alaspäin. Kuivaa fileen pinta talouspaperilla ja poista tarvittaessa ruodot.
  2. Raasta appelsiinista kuori ja purista puolikkaasta mehu. Mausta filee paprikajauheella, suolalla, pippurilla sekä appelsiinin kuorella ja mehulla.
  3. Leikkaa toinen puoli appelsiinista viipaleiksi, puolita viipaleet ja levitä ne kalan päälle.
  4. Paista lohta 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ripottele paistamisen loppuvaiheessa pähkinärouhetta kalan pinnalle.
  5. Tarjoa appelsiini-pähkinäuunilohi keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

lauantai 9. tammikuuta 2021

Mifukaalilaatikko

 Viikonloppua ja kasvissyöjä lapsiani ajatellen olin varannut jääkaappiin TexMex Mifua. Salaa toivoin, että kasvissyöjättereni tulisivat käymään ja saisin maistaa jotain uuttahyvää. Mutta tuliko ketään? Ei. Nyt minun oli ihan itse keksittävä kuinka markkinoin tämän tuotteen ruokakunnalleni. Hansu, joka nuorena konservatiivina nojaa perunaan, on tämänviikonlopun  omaishoidonlomalla ja silloin voin ruuan kanssa vapaammin kokeilla. Selasin nettiä ja Valion sivuilta löysin parhaat ohjeet. Päädyin kaalilaatikkoon, koska ainekset sattui löytymään kaapista ja tavisversiona se on kaikille mieluisa ruoka.

1 ½ kg
valkokaalia
1 iso
sipuli
2 rkl
voita/ juoksevaa margariinia
1 pkt (250 g)
Mifua
1 dl
puuroriisiä
7 dl
kasvislientä
n. 3 rkl
siirappia
2 rkl
meiramia
1 ½ tl
suolaa

jauhettua valkopippuria

Suikaloi kaali ja hauduta korkeareunaisella pannulla tai kattilassa kolmessa erässä ilman rasvaa, kunnes kaali on hiukan pehmennyt ja ruskistunut.

Hienonna sipuli ja paista ne rasvassa mifun kanssa. Sekoita jauhis ja raaka riisi kaalin joukkoon.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lisää kasvisliemi, johon olet sekoittanut mausteet.

Kypsennä uunin keskiosassa tasalämmölla 175 asteessa 1,5h-2h

Jos on pakko käyttää lihankorvikkeita, niin tämä on ihan hyvää. Saa lihan tunnun ja lähes maun, mutta silti on aidosti lihaton.
Mummu oli kuitenkin asiasta ihan toista mieltä.
"Tästähän lähtee nahkat suusta", se sanoi ja antoi lautasen takaisin.
Ole sitte näille mieliksi.

Kasvispiirakkaa iltapalaksi

  Viikonlopun lopettajaisiksi tai muuten vapaapäivää ilahduttamaan sopii hyvin kasvispiirakka.
Meillä viikonlopun ruokailut tahtoo jäädä yhteen kunnolliseen lämpimään ruokaan ja toinen on sitten jotain kevyempää. Tällä kertaa tarjoiltiin suolaista piirakkaa ja salaattia viereen.
Piirakkaan voi hyvin lisätä joko kalaa tai vaikka kanaa, mutta näin kasvisversionakin siitä tuli ihan oikeaa ruoka.


Kasvispiirakan Ainekset

Pohja:
2 dl  
1 dl
vehnäjauhoja
kaurahiutaleit
1tl  leivinjauhetta
100 g
voita
n.1/2 dl
maitoa tai vettä
Täyte:
250 g
kirsikkatomaatteja
200 g
fetajuustoa
  10 cm         purjoa
    2               munaa
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
2 dl
kermaviiliä
mustapippuria
koristeluun yrttejä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita sormin joukkoon pehmeä rasva. Lisää kylmä vesi tai maito ja sekoita taikina tasaiseksi. 

    Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Paista piiraspohjaa 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
  2. Paloittele tomaatit, purjo ja fetajuusto. Levitä piirakkapohjalle suurin osa paloitelluista raaka-aineista.

    Vatkaa munat, tuorejuusto, kermaviili ja pippuri kulhossa. Kaada seos täytteen päälle. Lisää pinnalle loput täytteen ainekset.
  3. Paista piirakkaa 225 asteessa 20-30 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.


torstai 7. tammikuuta 2021

Värikkäät perunat ja savilohikastike


Ostimme paikalliselta Reko-myyjältä vaihtelua perunapöytään. Useana keväänä olen ehdotellut Viljelijälle näiden väriperunoiden viljelyä, mutta vielä hän ei ole suostunut. Tiedän, että luomu-viljelyssä on omat sääntönsä ja muut jutut, että tajuanhan minä.
Oli kuitenkin mukava kokeilla ja perunat oli tosi hyviä. Vaaleanpunaisen perunan nimeä en enää muista, mutta tumman violetti oli nimeltään Mulberry. 

Perunoiden kaveriksi valmistettiin savukalan jämistä kasvispitoinen kastike. Bimit eli varsiparsat paistettiin erikseen pannulla, mutta muista kasviksista syntyi pehmeän kermainen kastike.
Tuli ihan kuolettavan hyvää.

Kastike oli herkullista. Vaikka savukalaa oli vähän sen maku tuntui juuri sopivasti. Vihannesvihaaja Hansu suutui koko kastikkeelle ja nosteli kasvikset omalta lautasetaan minulle.

Loput värikkäät perunat paistoin seuraavana iltana broilerin ja juustokastikkeen kanssa kiusoittelevaksi kiusaukseksi.

Emännöitsijä siivoaa Zone 2

Kuuden viikon jälkeen lapset pääsivät taas kouluihinsa ja Hansu oikeaan päivätoimintaan. Emännöitsijän kädet syyhysivät päästä jumppaamaan imurin ja pölyrätin kanssa.

Olen ihan hiukan hurahtanut Flyladyyn.  Se on jenkkiläinen siivousjuttu, jota olen vaihtelevasti facessa ja youtubesta seuraillut, suomeksi kylläkin. Se on samanlainen kun kaikki muutkin dietit, että ensin on innoissaan ja kohta putoaa kärryiltä. Jonkin ajan kuluttua huomaa kuinka olisi jo perillä, jos olisi jaksanut jatkaa. Toisaalta Flyladyssä on paljon jenkkiä, joten systeemit saakin oikoa ja tehdä itselleen sopiviksi

Yksi sen idea on alueet eli zonet. Koti on jaettu alueisiin, jotka vaihtuvat viikoittain ja niille alueille suodaan sillä viikolla enemmän huomiota. Tämän viikon Zone on keittiö, joka nyt arjen taas alettua tarvitsee runsaasti Lentävää Leidiä.


Aloitetaan urakka ruokakomeron ja muutaman kuiva-ainelaatikon inventoinnilla. Väkisin tulee mieleen ison pojan lausahdus, että näyttää kuin täällä olisi varauduttu kahden vuoden piiritykseen. Tuo ei tietenkään ole totta ja nuoriso tapansa mukaan kärjistelee. 
 

Emännöitsijän sydän iloitsee, että on mistä tehdä kun siltä tuntuu.

Nyt on komerot ojennuksessa.
Huomiseksi jäi listalta vielä uunit ja jääkaappi.


maanantai 4. tammikuuta 2021

Hedelmäinen broilervuoka

 Loppiaisena oli pitkästä aikaa perinteinen talvisää. Pakkasta oli melkein kymmenen ja aurinko paistoi, ainakin hetken. Pakko oli päästä hetkeksi pois hellan äärestä ja tuulettomana päivä Pikkusinkin pystyi olemaan ulkona.
Ihan tavallisista talvipäivistä on tullut harvinaisia.

 Tämän päivän broileripata sallii pikaisen ulkoilun.
 Pilkoin suoraan vuokaan broilerin fileet ja maustoin sipulilla timjamilla, valkosipulilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Hedelmiksi löysin ananasta, persikkaa ja happamia omenoita. Kastikkeeksi kaiken päälle tuli kermamaito, johon lisäsin lorauksen soijakastiketta ja vähän curryä. Vuoka uuniin, 200 astetta ja noin tunti. Padan päälle voi laittaa kannen tai folion.
Perunat ihan pienelle kiehumaan, niin ovat valmiita samaan aikaan uuniruuan kanssa.


Kriittinen raati ei ennättänyt kertomaan mielipidettään, kun oli niin kiire syödä.