torstai 14. tammikuuta 2021

TONNIKALAPIIRAKKA

Päiväkahvi/välipalalla testasin uutta tonnikalapiirakan ohjetta. Hiukan ihmettelin, kun ohjeen mukaan piirakkaan ei tullut suolaa lainkaan ja sen puuttumisen kyllä huomasi. Olisko ollut tekstin tekijän erhe? Muuten oli hyvä ja vielä parempaa kun suolan lisää
Eilisen lumimyrskyn jälkeen saapui pakkanen. Tällä hetkellä kun lapsoset ovat hiljentyneet huoneisiinsa ulkolänpömittarissa on lukema 24,9. Toivottavasti kaikilla on katto pään päällä. Ei ole, tiedän, ja sen ajatteleminen ahdistaa. 

Meidän punaposket saivat koulun jälkeen välipalaksi lämmintä piirakkaa. Kotiutumishetkeen täytyy satsata kunnolla, koska koronasyistä koulussa ei nyt tarjoilla välipalaa.


Tonnikalapiirakka

Pohja:
125g voita tai margariinia
3dl vehnäjauhoja
suolaa
1,5dl kylmää vettä

Täyte:
2tlk (a 200g) tonnikalapaloja öljyssä
200g kermaviiliä
2 kananmunaa
200g tuorejuustoa, laitoin yttisen
n.10cm pala purjoa
1 sipuli
kirsikkatomaatteja
tilliä
mustapippuria
sitruunapippuria
maista ja lisää suolaa sekä muuta mistä pidät


Valmistus

yli 60 min
  1. Nypi rasva ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisja 26 cm)pohjalle ja reunoille.
  2. Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy ja levitä kala tasaisesti pohjalle. Sekoita kulhossa kerma, vesi ja kananmunat sekä mausteet. Kuullota pannulla voissa silputut purjo ja sipuli. Maista. Kaada hyväksi havaittu seos vuokaan ja lisää puolitetut kirsikkatomaatit päällimmäiseksi. Kypsennä 200 asteessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Huomasin, että pohjan esipaistaminen olisi vielä parantanut tulosta.
Illalla tyttären kanssa yhteinen harrastus: Austraalian master chef ja hiusten selvittelyä.

keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Appelsiini-pähkinäuunilohi ja perunamuussi

 Tuulen ja tuiskun päivänä valmistin uunilohta, hiukan erillaista mitä koskaan aikaisemmin. Aika usein teen uunissa lohta sen helppouden takia, ja kaikki yleensä suostuvat syömään sitä. Pikkuisellekkin saa soseutettua siitä annoksen.

Nyt maustoin lohen tavanomaisen suolan ja mustapippurin lisäksi appelsiinilla. savupaprikalla ja vaahterasiirapilla. Hiukan ennen kypsymistä ripottelin kalan päälle rouhittuja pekaanipähkinöitä. Lohen vieressä kypsyi muutama punasipuli ja hiukan parsakaalia. Perunamuussin tein kaveriksi.


Appelsiini-pähkinäuunilohi

  • 700 gkirjolohifileetä
  • 1appelsiini
  • 1 tlsavupaprikajauhetta
  • 3/4 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 1 rklvaahterasiirappia
  • 1/2 dlpekaanipähkinöitä (rouhittuna)

Appelsiini-pähkinäuunilohi valmistuu helposti näin:

  1. Nosta kirjolohifilee uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille nahkapuoli alaspäin. Kuivaa fileen pinta talouspaperilla ja poista tarvittaessa ruodot.
  2. Raasta appelsiinista kuori ja purista puolikkaasta mehu. Mausta filee paprikajauheella, suolalla, pippurilla sekä appelsiinin kuorella ja mehulla.
  3. Leikkaa toinen puoli appelsiinista viipaleiksi, puolita viipaleet ja levitä ne kalan päälle.
  4. Paista lohta 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ripottele paistamisen loppuvaiheessa pähkinärouhetta kalan pinnalle.
  5. Tarjoa appelsiini-pähkinäuunilohi keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

lauantai 9. tammikuuta 2021

Mifukaalilaatikko

 Viikonloppua ja kasvissyöjä lapsiani ajatellen olin varannut jääkaappiin TexMex Mifua. Salaa toivoin, että kasvissyöjättereni tulisivat käymään ja saisin maistaa jotain uuttahyvää. Mutta tuliko ketään? Ei. Nyt minun oli ihan itse keksittävä kuinka markkinoin tämän tuotteen ruokakunnalleni. Hansu, joka nuorena konservatiivina nojaa perunaan, on tämänviikonlopun  omaishoidonlomalla ja silloin voin ruuan kanssa vapaammin kokeilla. Selasin nettiä ja Valion sivuilta löysin parhaat ohjeet. Päädyin kaalilaatikkoon, koska ainekset sattui löytymään kaapista ja tavisversiona se on kaikille mieluisa ruoka.

1 ½ kg
valkokaalia
1 iso
sipuli
2 rkl
voita/ juoksevaa margariinia
1 pkt (250 g)
Mifua
1 dl
puuroriisiä
7 dl
kasvislientä
n. 3 rkl
siirappia
2 rkl
meiramia
1 ½ tl
suolaa

jauhettua valkopippuria

Suikaloi kaali ja hauduta korkeareunaisella pannulla tai kattilassa kolmessa erässä ilman rasvaa, kunnes kaali on hiukan pehmennyt ja ruskistunut.

Hienonna sipuli ja paista ne rasvassa mifun kanssa. Sekoita jauhis ja raaka riisi kaalin joukkoon.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lisää kasvisliemi, johon olet sekoittanut mausteet.

Kypsennä uunin keskiosassa tasalämmölla 175 asteessa 1,5h-2h

Jos on pakko käyttää lihankorvikkeita, niin tämä on ihan hyvää. Saa lihan tunnun ja lähes maun, mutta silti on aidosti lihaton.
Mummu oli kuitenkin asiasta ihan toista mieltä.
"Tästähän lähtee nahkat suusta", se sanoi ja antoi lautasen takaisin.
Ole sitte näille mieliksi.

Kasvispiirakkaa iltapalaksi

  Viikonlopun lopettajaisiksi tai muuten vapaapäivää ilahduttamaan sopii hyvin kasvispiirakka.
Meillä viikonlopun ruokailut tahtoo jäädä yhteen kunnolliseen lämpimään ruokaan ja toinen on sitten jotain kevyempää. Tällä kertaa tarjoiltiin suolaista piirakkaa ja salaattia viereen.
Piirakkaan voi hyvin lisätä joko kalaa tai vaikka kanaa, mutta näin kasvisversionakin siitä tuli ihan oikeaa ruoka.


Kasvispiirakan Ainekset

Pohja:
2 dl  
1 dl
vehnäjauhoja
kaurahiutaleit
1tl  leivinjauhetta
100 g
voita
n.1/2 dl
maitoa tai vettä
Täyte:
250 g
kirsikkatomaatteja
200 g
fetajuustoa
  10 cm         purjoa
    2               munaa
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
2 dl
kermaviiliä
mustapippuria
koristeluun yrttejä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita sormin joukkoon pehmeä rasva. Lisää kylmä vesi tai maito ja sekoita taikina tasaiseksi. 

    Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Paista piiraspohjaa 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
  2. Paloittele tomaatit, purjo ja fetajuusto. Levitä piirakkapohjalle suurin osa paloitelluista raaka-aineista.

    Vatkaa munat, tuorejuusto, kermaviili ja pippuri kulhossa. Kaada seos täytteen päälle. Lisää pinnalle loput täytteen ainekset.
  3. Paista piirakkaa 225 asteessa 20-30 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.


torstai 7. tammikuuta 2021

Värikkäät perunat ja savilohikastike


Ostimme paikalliselta Reko-myyjältä vaihtelua perunapöytään. Useana keväänä olen ehdotellut Viljelijälle näiden väriperunoiden viljelyä, mutta vielä hän ei ole suostunut. Tiedän, että luomu-viljelyssä on omat sääntönsä ja muut jutut, että tajuanhan minä.
Oli kuitenkin mukava kokeilla ja perunat oli tosi hyviä. Vaaleanpunaisen perunan nimeä en enää muista, mutta tumman violetti oli nimeltään Mulberry. 

Perunoiden kaveriksi valmistettiin savukalan jämistä kasvispitoinen kastike. Bimit eli varsiparsat paistettiin erikseen pannulla, mutta muista kasviksista syntyi pehmeän kermainen kastike.
Tuli ihan kuolettavan hyvää.

Kastike oli herkullista. Vaikka savukalaa oli vähän sen maku tuntui juuri sopivasti. Vihannesvihaaja Hansu suutui koko kastikkeelle ja nosteli kasvikset omalta lautasetaan minulle.

Loput värikkäät perunat paistoin seuraavana iltana broilerin ja juustokastikkeen kanssa kiusoittelevaksi kiusaukseksi.

Emännöitsijä siivoaa Zone 2

Kuuden viikon jälkeen lapset pääsivät taas kouluihinsa ja Hansu oikeaan päivätoimintaan. Emännöitsijän kädet syyhysivät päästä jumppaamaan imurin ja pölyrätin kanssa.

Olen ihan hiukan hurahtanut Flyladyyn.  Se on jenkkiläinen siivousjuttu, jota olen vaihtelevasti facessa ja youtubesta seuraillut, suomeksi kylläkin. Se on samanlainen kun kaikki muutkin dietit, että ensin on innoissaan ja kohta putoaa kärryiltä. Jonkin ajan kuluttua huomaa kuinka olisi jo perillä, jos olisi jaksanut jatkaa. Toisaalta Flyladyssä on paljon jenkkiä, joten systeemit saakin oikoa ja tehdä itselleen sopiviksi

Yksi sen idea on alueet eli zonet. Koti on jaettu alueisiin, jotka vaihtuvat viikoittain ja niille alueille suodaan sillä viikolla enemmän huomiota. Tämän viikon Zone on keittiö, joka nyt arjen taas alettua tarvitsee runsaasti Lentävää Leidiä.


Aloitetaan urakka ruokakomeron ja muutaman kuiva-ainelaatikon inventoinnilla. Väkisin tulee mieleen ison pojan lausahdus, että näyttää kuin täällä olisi varauduttu kahden vuoden piiritykseen. Tuo ei tietenkään ole totta ja nuoriso tapansa mukaan kärjistelee. 
 

Emännöitsijän sydän iloitsee, että on mistä tehdä kun siltä tuntuu.

Nyt on komerot ojennuksessa.
Huomiseksi jäi listalta vielä uunit ja jääkaappi.


maanantai 4. tammikuuta 2021

Hedelmäinen broilervuoka

 Loppiaisena oli pitkästä aikaa perinteinen talvisää. Pakkasta oli melkein kymmenen ja aurinko paistoi, ainakin hetken. Pakko oli päästä hetkeksi pois hellan äärestä ja tuulettomana päivä Pikkusinkin pystyi olemaan ulkona.
Ihan tavallisista talvipäivistä on tullut harvinaisia.

 Tämän päivän broileripata sallii pikaisen ulkoilun.
 Pilkoin suoraan vuokaan broilerin fileet ja maustoin sipulilla timjamilla, valkosipulilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Hedelmiksi löysin ananasta, persikkaa ja happamia omenoita. Kastikkeeksi kaiken päälle tuli kermamaito, johon lisäsin lorauksen soijakastiketta ja vähän curryä. Vuoka uuniin, 200 astetta ja noin tunti. Padan päälle voi laittaa kannen tai folion.
Perunat ihan pienelle kiehumaan, niin ovat valmiita samaan aikaan uuniruuan kanssa.


Kriittinen raati ei ennättänyt kertomaan mielipidettään, kun oli niin kiire syödä. 

Maailman helpoimmat aamusämpylät

Aamusämpylät on yksi niistä aikomuksista, joita olen suunnitellut tekeväni heti huomenna. Melkein aikomuksiksiksi jäivätkin. Ohje on helppo ja nopea, mutta makua voisi vähän jalostaa. Oma mokani oli, että paistoin sämpylät kiertoilmalla ja sämpylöistä tuli ehkä siksi kuivahkoja.

Nyt näin, mutta ensi kerralla paremmin. Ja toki nämäkkin olivat ihan syötäviä.

Aamiaisen jääkaappisämpylät 

(noin 8 kpl)

8 dl sämpyläjauhoja

1 tl kuivahiivaa

2 tl sokeria

1/2 tl suolaa

5 dl vettä

2 rkl öljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Kuumenna neste 41-42 asteiseksi ja lisää veden joukkoon öljy. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikina liinalla peitettynä jääkaappiin odottelemaan aamua. 

Nosta aamulla kahdella lusikalla – tai esimerkiksi keksi- tai jäätelökauhalla – taikina uunipellille leivinpaperin päälle kahdeksaksi sämpyläksi. 

Paista sämpylät 225 asteessa noin 25 minuutin ajan.

Vinkki! Voit öljytä lusikat ja kauhan ennen taikinan nostamista leivinpaparin päälle. Näin taikina ei tartu niihin kiinni. 

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Täytetyt broilerin rintafileet

Tänään tarjoillaan broileria, vaihteeksi. Oikeasti tuntuu, että broileria on aivan liian usein, varsinkin kun talouden Mummun mielestä broileri tarkoittaa vanhaa sitkeää kanaa. Viralliset terveyssuositukset sanovat toisin, mutta mummun mielipidettä se ei ole muuttanut ja tuskin tulee koskaan muuttamaankaan.
Aina ei voi kaikkia miellyttää.


Täytetyt broilerin rintafileet
8 broilerin rintafilettä
2tl suolaa
1tl mustapippuria
chiliä


Täyte:
kesäkurpitsaa
palsternakkaa
sipulia
valkosipulia
suippopaprikaa
pala mustapippurijuustoa
Täytevihannekset pilkoin mahdollisimman pieniksi ja kuullotin voissa. Viimmeisenä lisäsin juuston ja hiukan ranskan kermaa.

Avasin fileet kuten kirjan. Laitoin täytteet ja suljin hammastikulla kirjan kannet kiinni. Paistoin pannulla broilerifileiden pintaan kauniin värin ja siirsin ne uunivuokaan. Loput täytteet laitoin fileiden päälle. Pannun, jossa valmistin täytteen,  huuhtelin tilkalla vettä ja kaadoin se fileiden päälle kastikkeeksi.

Taas olin liian varovainen mausteiden kanssa, niitä olisi voinut riputella reilummin.
Eriävistä mielipiteistään huolimatta mummu sai "vanhan kanansa".

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Arkista omenapiirakkaa

 "Vieraat", tai ei he mitään vieraita ole vaan aivan omia, mutta omille oksilleen heidänkin oli lähdettävä. Joulun oli koko väki koolla ja mukavaa oli.  Nyt joulu on mennyt ja on aika palauttaa taloon kuri ja järjestys. Se jos mikä on Emännöitsijän tehtävä.

Ensimmäinen osa arkeen asettumisessa on kaikkein vaikeinta. Kuinka saada päivärytmit käännettyä taas yhteiskuntakelpoiseksi. Siis ajoissa nukkumaan ja kukonlaululta ylös.

Toinen ja kaikki loput ovatkin sitten arkisia askareita ja helpompi toteuttaa. Pyykkämistä, siivousta ja sen sellaistelua.

Parilla omenapiirakalla aloitin. Helppo perusohje, jota voi käyttää kaikkien makeiden piirakoiden alustana. Takimmaisen tein ohjeen mukaan. Etummaisen piirakan päällä on omenoden lisäksi vaniljarahkaa ja omenahilloa. 

Omenapiirakkaa pellillinen

4 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä TAI saman verran (=100 g) margariinia tai voita sulatettuna
omenoita viipaleina
sokeria
kanelia

Säädä uuni 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai -vaahtoa.


sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Uunilohta ja jälkkäriksi täytekakku

Tapaninpäivän ohjelmaan meillä on perinteisesti kuulunut retkeilyä ja nuotiomakkaraa. Kaiken laiskan olemisen ja suklaan syönnin jälkeen (tai keskellä, niitä on vielä) kierros talvimetsässä on ravintoa sekä ruumiille että sielulle. Retkelle pääsivät mukaan kaikki, jotka kykenevät itse juoksemaan.
Retkeilijöitä odotellessani tein päivällisen valmiiksi. Viimmeisten jouluruokien  kaveriksi saivat he tänään uunilohtalohta.
Laitoin nahattoman lohifileen vuokaa ja hieroin kalan pintaan suolaa ja mustapipuria sekä kalamaustetta. Peittelin kalafileen suippopaprikalla, punasipulilla sekä lopuksi juustokastikkeella.

Jälkkäriksi nautimme lasten tekemää suklaista täytekakkua.
Täytteenä oli suklaakermavaahdon lisäksi makean kirpsakkaa aroniahilloa.
Ei yhtään hullumpi yhdistelmä.







lauantai 26. joulukuuta 2020

Aattoaamun riisipuuro ja väskynäsoppa


Jouluaattoaamuun kuuluu riisipuuro ja sekahedelmäkiisseli. Varmasti monessa Suomen keittiössä hautuu samaan aikaan valkoista puuroa ja odotuksen jännitys hiipi nurkkiin.  

Tähän asti ole keittänyt puuron vanhalla mallilla. Ensin hiukan vettä ja riisit kiuhuvaan veteen ja maidot kohta perään. Nyt vaihdoin helpompaan tapaan.

Nopea riisipuuro:
2litraa vettä
6dl riisiä
1 litaa maitoa
1 litraa kermaa
3tl suolaa

Tee näin:
Keitä kattilassa vesi.
Lisää riisit ja keitä pienellä lämmöllä kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsiä. Sekoittele välillä.
Sekoita kerma ja maito keskenään. Voit lämmittää seoksen toisessa kattilassa, näin riisipuuro valmistuu nopeammin.
Sekoita kerma-maito kypsän riisin joukkoon.
Keitä pienellä lämmöllä vielä noin 10 minuuttia samalla sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja hauduta kannen alla hetki.

Sekahedelmäkiisseli:
500g kuivattuja sekahedelmiä
400g kuivattuja luumuja
3 litraa vettä
3dl sokeria
2 kanelitankoa
5rkl perunajauhoa 2dl vettä

Tee näin:
Laita kattilaan sekähedelmät, luumut ja vesi. Liota muutama tunti. Lisää joukkoon sokeri ja kanmelitanko.
Keitä hiljalleen samassa nesteessä kunnes hedelmät pehmenevät.
Sekoita perunajauhot ja vesi sekaisin.
Valuta ohuena nauhana höyryävään nesteeseen koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
Kaada kiisseli tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle hieman sokeria.

perjantai 25. joulukuuta 2020

Otteita joulupöydästä


Joulun ateriat on vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Aina erityistä ja ainutkertaista, vaikka vuodesta toiseen samanlaista.
 Somessa joku uskalsi kritisoida perinteisiä jouluruokia ja varsinkin laatikko- perinnettä. Ihmetteli miksi yksinkertaisimmat ja halvimmat ruuat ovat meille yhä juhlaruokaa ja kuuluvat niin joulupöytään kuin muihinkin kunnon pitoihin. Hänen mielestään niiden makukaan ei enää miellytäisi nykysuuta.
Meidän keittiössä ollaan tykkänään toista mieltä.

Imelletty perunalaatikko on ollut se hankala juttu. Joskus onnistuu ja toisinaa ei ollenkaan ja joskus siltä väliltä. Tänä vuonna laatikot onnistui.

Porukan pienimmätkin osallistuvat valmisteluihin. Näin heillekkin syntyy yhteisien joulun tunnelma ja lapsuuden muistot.

Vihreä persimonsalaatti oli tämän joulun uutuus.
Ensin persimonit ja punasipulit pilkottiin ja karamelisoitiin sekä pekaani pähkinät paahdettiin kuumalla kuivalla pannulla. Vihränä oli valmista salaattisekoitusta, tuorekurkkua ja kirsikkatomaattia. Vielä vahvaa goudaa tai muuta mieleistä juustoa pieninä paloina.
Kastikkeena salaatille oli viikunaöljy

Joulussa on paljon muutakin kuin ruokaa ja lahjoja. Se on sitä mitä on ollut aina ja mikä pysyy loppuun asti. Ruuan ja muun aineellisen alkuperäinen tarkoitus on nostaa juhla juhlan tasolle ja kertoa sillä kuinka tärkeän asian äärellä ollaan. 
Pienen sulattelutauon jälkeen vielä luumurahkaa