maanantai 22. marraskuuta 2021
Porkkanasosekeitto ja puurosämpylät
sunnuntai 21. marraskuuta 2021
Kasviskierteet
Ajattelin tänä vuonna aloittaa joulun ajoissa. Tavallisesti olen joko myöhässä tai kokonaan pudonnut kelkasta, mutta nyt näette yhden joulun ihmeistä. Kaikki tulee olemaan valmista ajoissa. Ensimmäiset joululahjat odottavat paketointia ja piparitaikina pakastimessa leipojia. Voitaikinaakin hommasin, mutta siitä ei valmistunut mitään jouluista, vaan tällaisia semi rumia rullia. Pyysin syömään silmät kiinni.
Täytetty broilermureke
Broilerinjauhelihasta valmistin tänään pinaatilla ja juustolla täytettyä mureketta. Makua olisi voinut olla enemmän. Ensi kerralla maustan murekemassan tomerammin ja täytteeseen tulee kunnollista juustoa. Muuten oli siis hyvää, jos ei oteta huomioon, ettei maistunut oikein miltään.
Tein suunnilleen ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaisena.
VALMISTUSAINEET
1 pkt Kariniemen Kananpojan jauheliha 400 gRESEPTI
Sekoita keskenään crème fraiche ja korppujauhot, anna turvota muutama minuutti. Freesaa sipulikuutioita pannulla öljytilkan kera ja anna hetki jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään ja anna massan maustua ja kylmetä jääkaapissa. Painele massa öljytylle leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Laita levyn päälle sulatejuustoviipaleita sekä nopeasti pannulla freesattu pinaatti. Kääri levy rullalle ja kypsennä 200 °C uunissa n. 30min.
perjantai 19. marraskuuta 2021
Punasipulihilloke
Borssikeitto, ja sitten ruokaostoksille
Pitkästä aikaa kävin kahden kaupan ruokaostoksilla. Joskus sitä on niin hyvässä vireessä, ettei yksi kauppa riitä. Tarjouksia oli ensimmäisestä kaupasta tarkoitus hakea, mutta lähes kaikki oli jo ennen viittä myyty loppuun. Harmistuin ja mieleni perällä kiukuttelin, vaan sain minä silti sieltäkin melkein kärryllisen kerättyä.
Ennen kauppareissua valmistin itselleni ja muille läsnäolioille todellista voimaruokaa. Kaikki mitä punajuuresta pystyy valmistamaan on hyvää ja terveellistä.
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 sipulia
2 rkl etikkaa
400g keräkaalia
3 rkl rypsiöljyä
pieni purkki tomaattipyrettä
vähintään 1 l vettä
1 lihaliemikuutio
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
1 prk smetaanaa
Pese ja kuori juurekset. Raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi ja sekoita etikka raasteeseen. Raasta myös porkkana ja selleri raastimen karkealla terällä. Leikkaa sipuli ja kaali ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan öljy ja kasvikset ja kuumenna sekoitellen 3 minuuttia. Lisää tomaattisose kattilaan kuullotuksen loppupuolella.
Lisää vesi, lihaliemikuutiot sekä mausteet. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia.
Viipaloi nakit ja ruskista ne kevyesti paistinpannulla. Lisää nakit keittoon ja anna hautua 5 minuuttia ennen tarjoamista. Silppua pinnalle persiljaa. Tarjoa borssikeitto smetanan kanssa.
Vakaa aikomukseni oli, ja on edelleen, saada talven aikana tehtyä koko kodin suuri raivaus. Siihen sisältyy myös ruokahuolto ja tarkoitus syödä kaikki varastot tyhjiksi ennen kuin hankitaan uutta. Alla olevat päivän ostokset kertoo jotain aivan muuta. Maitotuotteet ja kasvikset kiertää koko ajan, mutta proteiinit kasaantuu. Vaikka pakastimet on "täynnä" erillaisia lihoja, niin silti vastoin järkeä tartun tarjouksiin.
Näistä pitäisi syntyä tämän loppu viikon ja ensi viikon ruuat, ainiakin melkein.
maanantai 15. marraskuuta 2021
Lohipihvit
Tänään meillä oli kalapäivä.
Suuren kaupungin suuresta marketista löysin ensimmäistä kertaa valmista lohijauhelihaa. Facebookin ruokaryhmässä siitä oli taannoin pitkä ja polveileva keskustelu, joka innosti kokeilemaan. Valmiiksi jauhettua kalaa oli ihan yhtä helppo käyttää kuin muitakin jauhelihoja. Huonopuoli oli hinta, mutta ostan kyllä toistekkin, jos sopivasti (alennuslaputettuna) löydän.
Tämän lohipihvien perusohjeen otin Valion sivuilta. Hiukan sitä jalostin lisäämällä massaan purkillisen smetanaa sekä kuivattua pinaattia ja pilkottua paprikaa. Kananmunat jäi pois, mikä oli silkka vahinko. Pihvit olisi ollut paljon helpompi paistaa kananmunien kanssa.
Jauha kala monitoimikoneella, lihamyllyssä tai osta valmista lohijauhelihaa, kuten minä. Hauduta hienonnettu sipuli voissa. Sekoita ranskankerman joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä ja pyörittele ne korppujauhoissa (glut.) (en pyöritellyt) Paista voissa pannulla kauniin ruskeita pihvejä. Tarjoa keitettyjen perunoiden, kermaviilikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa. |
keskiviikko 3. marraskuuta 2021
Lohikeitto Suvi Teräsniskan ohjeella sekä päivän ostokset
Tänään oli asiaa suureen kaupunkiin ja samalla tuli poikettua suuren kaupungin suuressa marketissa. Yleensä saa ihan helposti täytettyä suurenkin kaupan ostoskärryt, mutta nyt pidin mielessä raivausprojektini, joka koskee siis myös ruokahuoltoa. Omistan jonkinlaisen hamsterigeenin, jota pitää nyt ruokaostoksillakin suitsia. Raivausprojektia on kestänyt jo kuukauden ja vaikka tuloksia ei vielä missään näe uskon siihen lujasti.
Kotona tein nopeasti lohikeiton, josta riittää huomiselle lounaallekkin.
Suvi Teräsniskan kermainen lohikeitto
noin 600g lohta
1 sipuli
pala purjoa
porkkana
fenkoli
herneitä
6-8 kiinteää perunaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1/2 fenkolinsiementä
hienoa merisuolaa
6 dl kalalientä
2dl kermaa
1/2 dl silputtua tilliä
Kuori ja kuutioi sipuli, purjo, porkkana ja fenkoli. Kuullota kasviksia kattilassa voissa noin 10 minuuttia. Kuori ja kuutioi sillä aikaa perunat.
Lisää kattilaan mausteet ja kalaliemi sekä perunakuutiot. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Pilko perunoiden kypsyessä lohi annospaloiksi. Lisää kattilaan kerma ja lohipalat. Anna kiehahtaa. Lisää silputtu tilli.
Päivän harkitut ostokset. Lasten herkkua on pinaattilätyt ja tuore valkosipulipatonki, jotka pääsivät heti täyttämään tarkoitustaan.
sunnuntai 31. lokakuuta 2021
Tomaattiset jauhenlihapihvit
maanantai 18. lokakuuta 2021
Herkulliset kanan paistileikkeet uunissa
Jess! Kerrankin ruoka, josta kaikki pitävät (paitsi mummu,joka ei milloinkaan pidä kanasta). Paistileike on kanan rasvaisin osa, josta pitkään kypsentämällä saa todella herkullista tarjottavaa. Tämä vuokaruoka kestää myös sen, jos se joutuu odottamaan syöjiä. Idean tähän ruokaan löysin Mimmin-blogista nimellä "sipulinen broilerivuoka".
Kanan paistileikkeet uunissa
450g kanan paistileikkeitä
rasvaa lihojen paistamiseen
suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria, sipulijauhetta
2 sipulia (tai enemmän)
Iso pala kesäkurpitsaa
pala mukulaselleriä
paketti fetajuustoa
2dl kaurakermaa
Tällainen annos lähti mummulaan.(koira sai lihat)
sunnuntai 17. lokakuuta 2021
Pitsakastike
Täällä tuoksuu vahvasti tomaatti ja valkosipuli
Gluteeniton sämpyläjauhoseos
perjantai 15. lokakuuta 2021
Tomaattinen broilerikastike ja raivausinnostusta
Olen vihdoinkin aloittanut virallisen kodinraivauksen. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on suunnitellut puolivuotta kestävän raivauskurssin, jossa tiettyjen ohjeiden mukaan käydään puolessa vuodessa läpi kodin jokainen esine. Hirmuraivaustakin täällä olisi tarjolla. Talon ullakko sekä ulkorakennukset ovat niin täynnä meidän omia sekä menneiden sukupolvien tärkeitä tavaroita, että hiki tulee ajatuksestakin.
Ensimmäiseksi kurssilla käytiin läpi tulevien raivahdusten oikea lajittelu ja loppusijoituspaikat, kierrätys ja muut. Seuraavaksi inventoitiin siivousvälineet ja aineet sekä löydettiin niille käytännölliset säilytyspaikat. Täällä on kuulkaa nyt mopit ja mikrokuituliinat ojennuksessa.
Raivaus koskee tietysti ajallaan myös keittiötä. Ruokaostoksissa aloitan laihdutuskuurin nyt heti ja katson kuinka kauan pärjätään sillä mitä varastoista löytyy. Tässä viimmeinen holtiton ostosreissu.
Ruokaraivauksen aloitin tietysti jääkaapista.Ensimmäinen raivattava oli maustamattomat broilerinfileet, joista tein päivän aterian. Filesuikaleidein lisäksi laitoin kastikkeeseen porkkanaraastetta, ananasta, mukulaselleriä, sipuleja, tomaattia ja pienen palan Koskenlaskijaa. Liemeksi veden lisäksi tuli pippurinen kaurakerma. Suomalaisena viljelijänä olen uskollinen oikealle lehmänkermalle, mutta tämän kauratuotteen otin kokeiluun ja ihan hyvin se tässä toimi, en toki sitä epäillytkään.