torstai 7. tammikuuta 2021

Värikkäät perunat ja savilohikastike


Ostimme paikalliselta Reko-myyjältä vaihtelua perunapöytään. Useana keväänä olen ehdotellut Viljelijälle näiden väriperunoiden viljelyä, mutta vielä hän ei ole suostunut. Tiedän, että luomu-viljelyssä on omat sääntönsä ja muut jutut, että tajuanhan minä.
Oli kuitenkin mukava kokeilla ja perunat oli tosi hyviä. Vaaleanpunaisen perunan nimeä en enää muista, mutta tumman violetti oli nimeltään Mulberry. 

Perunoiden kaveriksi valmistettiin savukalan jämistä kasvispitoinen kastike. Bimit eli varsiparsat paistettiin erikseen pannulla, mutta muista kasviksista syntyi pehmeän kermainen kastike.
Tuli ihan kuolettavan hyvää.

Kastike oli herkullista. Vaikka savukalaa oli vähän sen maku tuntui juuri sopivasti. Vihannesvihaaja Hansu suutui koko kastikkeelle ja nosteli kasvikset omalta lautasetaan minulle.

Loput värikkäät perunat paistoin seuraavana iltana broilerin ja juustokastikkeen kanssa kiusoittelevaksi kiusaukseksi.

Emännöitsijä siivoaa Zone 2

Kuuden viikon jälkeen lapset pääsivät taas kouluihinsa ja Hansu oikeaan päivätoimintaan. Emännöitsijän kädet syyhysivät päästä jumppaamaan imurin ja pölyrätin kanssa.

Olen ihan hiukan hurahtanut Flyladyyn.  Se on jenkkiläinen siivousjuttu, jota olen vaihtelevasti facessa ja youtubesta seuraillut, suomeksi kylläkin. Se on samanlainen kun kaikki muutkin dietit, että ensin on innoissaan ja kohta putoaa kärryiltä. Jonkin ajan kuluttua huomaa kuinka olisi jo perillä, jos olisi jaksanut jatkaa. Toisaalta Flyladyssä on paljon jenkkiä, joten systeemit saakin oikoa ja tehdä itselleen sopiviksi

Yksi sen idea on alueet eli zonet. Koti on jaettu alueisiin, jotka vaihtuvat viikoittain ja niille alueille suodaan sillä viikolla enemmän huomiota. Tämän viikon Zone on keittiö, joka nyt arjen taas alettua tarvitsee runsaasti Lentävää Leidiä.


Aloitetaan urakka ruokakomeron ja muutaman kuiva-ainelaatikon inventoinnilla. Väkisin tulee mieleen ison pojan lausahdus, että näyttää kuin täällä olisi varauduttu kahden vuoden piiritykseen. Tuo ei tietenkään ole totta ja nuoriso tapansa mukaan kärjistelee. 
 

Emännöitsijän sydän iloitsee, että on mistä tehdä kun siltä tuntuu.

Nyt on komerot ojennuksessa.
Huomiseksi jäi listalta vielä uunit ja jääkaappi.


maanantai 4. tammikuuta 2021

Hedelmäinen broilervuoka

 Loppiaisena oli pitkästä aikaa perinteinen talvisää. Pakkasta oli melkein kymmenen ja aurinko paistoi, ainakin hetken. Pakko oli päästä hetkeksi pois hellan äärestä ja tuulettomana päivä Pikkusinkin pystyi olemaan ulkona.
Ihan tavallisista talvipäivistä on tullut harvinaisia.

 Tämän päivän broileripata sallii pikaisen ulkoilun.
 Pilkoin suoraan vuokaan broilerin fileet ja maustoin sipulilla timjamilla, valkosipulilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Hedelmiksi löysin ananasta, persikkaa ja happamia omenoita. Kastikkeeksi kaiken päälle tuli kermamaito, johon lisäsin lorauksen soijakastiketta ja vähän curryä. Vuoka uuniin, 200 astetta ja noin tunti. Padan päälle voi laittaa kannen tai folion.
Perunat ihan pienelle kiehumaan, niin ovat valmiita samaan aikaan uuniruuan kanssa.


Kriittinen raati ei ennättänyt kertomaan mielipidettään, kun oli niin kiire syödä. 

Maailman helpoimmat aamusämpylät

Aamusämpylät on yksi niistä aikomuksista, joita olen suunnitellut tekeväni heti huomenna. Melkein aikomuksiksiksi jäivätkin. Ohje on helppo ja nopea, mutta makua voisi vähän jalostaa. Oma mokani oli, että paistoin sämpylät kiertoilmalla ja sämpylöistä tuli ehkä siksi kuivahkoja.

Nyt näin, mutta ensi kerralla paremmin. Ja toki nämäkkin olivat ihan syötäviä.

Aamiaisen jääkaappisämpylät 

(noin 8 kpl)

8 dl sämpyläjauhoja

1 tl kuivahiivaa

2 tl sokeria

1/2 tl suolaa

5 dl vettä

2 rkl öljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Kuumenna neste 41-42 asteiseksi ja lisää veden joukkoon öljy. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikina liinalla peitettynä jääkaappiin odottelemaan aamua. 

Nosta aamulla kahdella lusikalla – tai esimerkiksi keksi- tai jäätelökauhalla – taikina uunipellille leivinpaperin päälle kahdeksaksi sämpyläksi. 

Paista sämpylät 225 asteessa noin 25 minuutin ajan.

Vinkki! Voit öljytä lusikat ja kauhan ennen taikinan nostamista leivinpaparin päälle. Näin taikina ei tartu niihin kiinni. 

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Täytetyt broilerin rintafileet

Tänään tarjoillaan broileria, vaihteeksi. Oikeasti tuntuu, että broileria on aivan liian usein, varsinkin kun talouden Mummun mielestä broileri tarkoittaa vanhaa sitkeää kanaa. Viralliset terveyssuositukset sanovat toisin, mutta mummun mielipidettä se ei ole muuttanut ja tuskin tulee koskaan muuttamaankaan.
Aina ei voi kaikkia miellyttää.


Täytetyt broilerin rintafileet
8 broilerin rintafilettä
2tl suolaa
1tl mustapippuria
chiliä


Täyte:
kesäkurpitsaa
palsternakkaa
sipulia
valkosipulia
suippopaprikaa
pala mustapippurijuustoa
Täytevihannekset pilkoin mahdollisimman pieniksi ja kuullotin voissa. Viimmeisenä lisäsin juuston ja hiukan ranskan kermaa.

Avasin fileet kuten kirjan. Laitoin täytteet ja suljin hammastikulla kirjan kannet kiinni. Paistoin pannulla broilerifileiden pintaan kauniin värin ja siirsin ne uunivuokaan. Loput täytteet laitoin fileiden päälle. Pannun, jossa valmistin täytteen,  huuhtelin tilkalla vettä ja kaadoin se fileiden päälle kastikkeeksi.

Taas olin liian varovainen mausteiden kanssa, niitä olisi voinut riputella reilummin.
Eriävistä mielipiteistään huolimatta mummu sai "vanhan kanansa".

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Arkista omenapiirakkaa

 "Vieraat", tai ei he mitään vieraita ole vaan aivan omia, mutta omille oksilleen heidänkin oli lähdettävä. Joulun oli koko väki koolla ja mukavaa oli.  Nyt joulu on mennyt ja on aika palauttaa taloon kuri ja järjestys. Se jos mikä on Emännöitsijän tehtävä.

Ensimmäinen osa arkeen asettumisessa on kaikkein vaikeinta. Kuinka saada päivärytmit käännettyä taas yhteiskuntakelpoiseksi. Siis ajoissa nukkumaan ja kukonlaululta ylös.

Toinen ja kaikki loput ovatkin sitten arkisia askareita ja helpompi toteuttaa. Pyykkämistä, siivousta ja sen sellaistelua.

Parilla omenapiirakalla aloitin. Helppo perusohje, jota voi käyttää kaikkien makeiden piirakoiden alustana. Takimmaisen tein ohjeen mukaan. Etummaisen piirakan päällä on omenoden lisäksi vaniljarahkaa ja omenahilloa. 

Omenapiirakkaa pellillinen

4 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä TAI saman verran (=100 g) margariinia tai voita sulatettuna
omenoita viipaleina
sokeria
kanelia

Säädä uuni 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai -vaahtoa.


sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Uunilohta ja jälkkäriksi täytekakku

Tapaninpäivän ohjelmaan meillä on perinteisesti kuulunut retkeilyä ja nuotiomakkaraa. Kaiken laiskan olemisen ja suklaan syönnin jälkeen (tai keskellä, niitä on vielä) kierros talvimetsässä on ravintoa sekä ruumiille että sielulle. Retkelle pääsivät mukaan kaikki, jotka kykenevät itse juoksemaan.
Retkeilijöitä odotellessani tein päivällisen valmiiksi. Viimmeisten jouluruokien  kaveriksi saivat he tänään uunilohtalohta.
Laitoin nahattoman lohifileen vuokaa ja hieroin kalan pintaan suolaa ja mustapipuria sekä kalamaustetta. Peittelin kalafileen suippopaprikalla, punasipulilla sekä lopuksi juustokastikkeella.

Jälkkäriksi nautimme lasten tekemää suklaista täytekakkua.
Täytteenä oli suklaakermavaahdon lisäksi makean kirpsakkaa aroniahilloa.
Ei yhtään hullumpi yhdistelmä.







lauantai 26. joulukuuta 2020

Aattoaamun riisipuuro ja väskynäsoppa


Jouluaattoaamuun kuuluu riisipuuro ja sekahedelmäkiisseli. Varmasti monessa Suomen keittiössä hautuu samaan aikaan valkoista puuroa ja odotuksen jännitys hiipi nurkkiin.  

Tähän asti ole keittänyt puuron vanhalla mallilla. Ensin hiukan vettä ja riisit kiuhuvaan veteen ja maidot kohta perään. Nyt vaihdoin helpompaan tapaan.

Nopea riisipuuro:
2litraa vettä
6dl riisiä
1 litaa maitoa
1 litraa kermaa
3tl suolaa

Tee näin:
Keitä kattilassa vesi.
Lisää riisit ja keitä pienellä lämmöllä kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsiä. Sekoittele välillä.
Sekoita kerma ja maito keskenään. Voit lämmittää seoksen toisessa kattilassa, näin riisipuuro valmistuu nopeammin.
Sekoita kerma-maito kypsän riisin joukkoon.
Keitä pienellä lämmöllä vielä noin 10 minuuttia samalla sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja hauduta kannen alla hetki.

Sekahedelmäkiisseli:
500g kuivattuja sekahedelmiä
400g kuivattuja luumuja
3 litraa vettä
3dl sokeria
2 kanelitankoa
5rkl perunajauhoa 2dl vettä

Tee näin:
Laita kattilaan sekähedelmät, luumut ja vesi. Liota muutama tunti. Lisää joukkoon sokeri ja kanmelitanko.
Keitä hiljalleen samassa nesteessä kunnes hedelmät pehmenevät.
Sekoita perunajauhot ja vesi sekaisin.
Valuta ohuena nauhana höyryävään nesteeseen koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
Kaada kiisseli tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle hieman sokeria.

perjantai 25. joulukuuta 2020

Otteita joulupöydästä


Joulun ateriat on vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Aina erityistä ja ainutkertaista, vaikka vuodesta toiseen samanlaista.
 Somessa joku uskalsi kritisoida perinteisiä jouluruokia ja varsinkin laatikko- perinnettä. Ihmetteli miksi yksinkertaisimmat ja halvimmat ruuat ovat meille yhä juhlaruokaa ja kuuluvat niin joulupöytään kuin muihinkin kunnon pitoihin. Hänen mielestään niiden makukaan ei enää miellytäisi nykysuuta.
Meidän keittiössä ollaan tykkänään toista mieltä.

Imelletty perunalaatikko on ollut se hankala juttu. Joskus onnistuu ja toisinaa ei ollenkaan ja joskus siltä väliltä. Tänä vuonna laatikot onnistui.

Porukan pienimmätkin osallistuvat valmisteluihin. Näin heillekkin syntyy yhteisien joulun tunnelma ja lapsuuden muistot.

Vihreä persimonsalaatti oli tämän joulun uutuus.
Ensin persimonit ja punasipulit pilkottiin ja karamelisoitiin sekä pekaani pähkinät paahdettiin kuumalla kuivalla pannulla. Vihränä oli valmista salaattisekoitusta, tuorekurkkua ja kirsikkatomaattia. Vielä vahvaa goudaa tai muuta mieleistä juustoa pieninä paloina.
Kastikkeena salaatille oli viikunaöljy

Joulussa on paljon muutakin kuin ruokaa ja lahjoja. Se on sitä mitä on ollut aina ja mikä pysyy loppuun asti. Ruuan ja muun aineellisen alkuperäinen tarkoitus on nostaa juhla juhlan tasolle ja kertoa sillä kuinka tärkeän asian äärellä ollaan. 
Pienen sulattelutauon jälkeen vielä luumurahkaa

torstai 24. joulukuuta 2020

Sydämmen surujen kakku

Tässä toistaiseksi paras ja helpoin, tai oikeastaan toisessa järjestyksessä, helpoin ja paras löytämäni suklaakakku. Hyvää heti ja vielä parempaa muutaman päivän kuluttua.
Sydämmelliset suositukset!

Sydämmen surujen kakku

5dl vehnäjauhoa

4dl sokeria

3/4dl kaakaojauhetta

1tl soodaa

1tl suolaa

1tl vaniljasokeria

150g voita

250g maitorahkaa

0,5dl maitoa

2 munaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään isossa kulhossa. Joukkoon rikotaan munat, kaadetaan maito, sulatettu rasva ja rahka. Sekoitetaan yhteen vahvalla puukauhalla tai yleiskoneen taikinakoukulla. Taikina on todella vahvaa. Paistetaan 2 litraisessa kahvikakkuvuoassa 180 asteessa noin 50-60 minuuttia

Mahdollinen suklaakuorrutus:

200g suklaata

100g voita

Suklaa ja voi sulatetaan mikrossa pikku hiljaa ja valutellaan/levitetään kakun päälle


 

maanantai 21. joulukuuta 2020

Nikkarinvuoka

Kolme yötä jouluun ja stressi nousee, vaikka juuri niin ei pitänyt käydä. Onneksi joulunviettäjiin kuuluu monta aikuista, niin kaikki ei ole yksin yhden emännöitsijän vastuulla. Tavallisen arjen on kaikista lanttulaatikoista huolimatta pyörittävä normaalisti, joten nyt on otettava helpoimmista helpoimmat konstit käyttöön.

Tänään tarjoilin nikkarinvuokaa. 


Eilisen keitetyt perunat, HKn sininen ja tomaatit siivuiksi. Vuokaan vuorotellen limittäin ja päälle hyvin maustettu juustionen kastike. Tähän keitin juustokastikkeen kattilassa enkä lisännyt kananmunaa.
    • Nikkarinvuoka, virallinen versio

    • 6 keitettyä perunaa
    • 2 sipulia
    • 4 tomaattia
    • 1pkt HK sininen lenkki
    • 2dl ruokakermaa/kermaa
    • 2 kananmunaa
    • 1tl suolaa
    • 0,4tl mustapippusia
    • juustoraastetta

    • Uunissa noin 40 minuutta ja 200 astetta
    • Runsaasti salaattia viereen, niin hyvin uppoaa


lauantai 19. joulukuuta 2020

Borssikeittoa ja perunarieskat

Tänään oli viimmeinen virallinen etäkoulupäivä ja seuraavaksi koulua käydään tammikuussa ihan oikeassa koulussa. Keväällä ensimmäisen etäkoulun alussa olimme Viljelijän kanssa varmoja, että pakkohoitoa tästä meille seuraa. Onnellisesti se kuitenkin päättyi ja kevääseen  verrattuna tämä kolmen viikon jakso on ollut todella helppo meille kaikille. Oikeaan kouluun on lapsilla jo kova ikävä.

Viimmeisen päivän lounaaksi tein borssikeittoa ja eilisestä muusista rieskoja. Ihan hyvää tuli
 

Borssikeitto
500g valkokaalia
500g punajuurta
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1rkl öljyä
2l vettä
1 kasvisliemikuutio
2rkl tomaattisosetta
1,5tl suolaa
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1tl timjamia

Lisäksi tuoreella basilikalla tai timjailla maustettua smetanaa


Hyödynnä tähteeksi jäänyt perunamuusi rieskataikinassa. Nopeasti valmistuvat perunarieskat maistuvat ilta- tai välipalana.

Ainekset
400 g (5 dl) perunamuusia
2 kpl kananmunaa
2 1/2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1/2 - 1 tl suolaa (tarvittaessa)

Vinkki: Taikina saa olla melko pehmeää. Ohenna jämäkkä taikina tarvittaessa tilkalla maitoa. Taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen pellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteesa kunnes rieskat näyttävät kauniilta. 

maanantai 14. joulukuuta 2020

Taatelikakku gluteenittomana


Jouluun kuulu ehdottomasti taatelikakku, mielellään useampi. Nyt kun joulunviettäjissä on viljoille herkistyneitä henkilöitä, niin kokeilin kuinka tällä ohjeella onnistuisi, jos vain vehnäjauhot vaihtaisi gluteenittomiin kaurajauhoihin. Tavallisella ohjeella paistoaika on tunnin, mutta nämä tarvitsee enemmän aikaa ja loppuajaksi folion kakun päälle. Muuten mustuu liikaa.

Maku on hyvä ja pehmoinen. Luulen etteivät nämä kakut jouluun asti säästy.

Mehevä taatelikakku
200-250 g kuivattua taatelia (neliskanttinen levy)
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
3 dl gluteenitonta kaurajauhoa (vehnäjauho)
2 tl ruokasoodaa

voita ja vehnäjauhoja/korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

1. Murra taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon voi ja anna sulaa taateleiden sekaan. Sekoittele seos pehmeäksi. Itse vatkaan seoksen lopuksi sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kermaviili. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. 

3. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele vielä tasaiseksi.

4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun normaalikokoiseen 1,5 - 1,75 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla, ylä/alalämmöllä, reilun tunnin. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa.

Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi.