torstai 7. tammikuuta 2021
Värikkäät perunat ja savilohikastike
Emännöitsijä siivoaa Zone 2
maanantai 4. tammikuuta 2021
Hedelmäinen broilervuoka
Maailman helpoimmat aamusämpylät
Aamusämpylät on yksi niistä aikomuksista, joita olen suunnitellut tekeväni heti huomenna. Melkein aikomuksiksiksi jäivätkin. Ohje on helppo ja nopea, mutta makua voisi vähän jalostaa. Oma mokani oli, että paistoin sämpylät kiertoilmalla ja sämpylöistä tuli ehkä siksi kuivahkoja.
Nyt näin, mutta ensi kerralla paremmin. Ja toki nämäkkin olivat ihan syötäviä.
Aamiaisen jääkaappisämpylät
(noin 8 kpl)
8 dl sämpyläjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
5 dl vettä
2 rkl öljyä
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Kuumenna neste 41-42 asteiseksi ja lisää veden joukkoon öljy. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikina liinalla peitettynä jääkaappiin odottelemaan aamua.
Nosta aamulla kahdella lusikalla – tai esimerkiksi keksi- tai jäätelökauhalla – taikina uunipellille leivinpaperin päälle kahdeksaksi sämpyläksi.
Paista sämpylät 225 asteessa noin 25 minuutin ajan.
Vinkki! Voit öljytä lusikat ja kauhan ennen taikinan nostamista leivinpaparin päälle. Näin taikina ei tartu niihin kiinni.
sunnuntai 3. tammikuuta 2021
Täytetyt broilerin rintafileet
keskiviikko 30. joulukuuta 2020
Arkista omenapiirakkaa
"Vieraat", tai ei he mitään vieraita ole vaan aivan omia, mutta omille oksilleen heidänkin oli lähdettävä. Joulun oli koko väki koolla ja mukavaa oli. Nyt joulu on mennyt ja on aika palauttaa taloon kuri ja järjestys. Se jos mikä on Emännöitsijän tehtävä.
Ensimmäinen osa arkeen asettumisessa on kaikkein vaikeinta. Kuinka saada päivärytmit käännettyä taas yhteiskuntakelpoiseksi. Siis ajoissa nukkumaan ja kukonlaululta ylös.
Toinen ja kaikki loput ovatkin sitten arkisia askareita ja helpompi toteuttaa. Pyykkämistä, siivousta ja sen sellaistelua.
Parilla omenapiirakalla aloitin. Helppo perusohje, jota voi käyttää kaikkien makeiden piirakoiden alustana. Takimmaisen tein ohjeen mukaan. Etummaisen piirakan päällä on omenoden lisäksi vaniljarahkaa ja omenahilloa.
Omenapiirakkaa pellillinen
4 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä TAI saman verran (=100 g) margariinia tai voita sulatettuna
omenoita viipaleina
sokeria
kanelia
Säädä uuni 225 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.
Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai -vaahtoa.
sunnuntai 27. joulukuuta 2020
Uunilohta ja jälkkäriksi täytekakku
lauantai 26. joulukuuta 2020
Aattoaamun riisipuuro ja väskynäsoppa
perjantai 25. joulukuuta 2020
Otteita joulupöydästä
torstai 24. joulukuuta 2020
Sydämmen surujen kakku
Sydämmen surujen kakku
5dl vehnäjauhoa
4dl sokeria
3/4dl kaakaojauhetta
1tl soodaa
1tl suolaa
1tl vaniljasokeria
150g voita
250g maitorahkaa
0,5dl maitoa
2 munaa
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään isossa kulhossa. Joukkoon rikotaan munat, kaadetaan maito, sulatettu rasva ja rahka. Sekoitetaan yhteen vahvalla puukauhalla tai yleiskoneen taikinakoukulla. Taikina on todella vahvaa. Paistetaan 2 litraisessa kahvikakkuvuoassa 180 asteessa noin 50-60 minuuttia
Mahdollinen suklaakuorrutus:
200g suklaata
100g voita
Suklaa ja voi sulatetaan mikrossa pikku hiljaa ja valutellaan/levitetään kakun päälle
maanantai 21. joulukuuta 2020
Nikkarinvuoka
- Nikkarinvuoka, virallinen versio
- 6 keitettyä perunaa
- 2 sipulia
- 4 tomaattia
- 1pkt HK sininen lenkki
- 2dl ruokakermaa/kermaa
- 2 kananmunaa
- 1tl suolaa
- 0,4tl mustapippusia
- juustoraastetta
- Uunissa noin 40 minuutta ja 200 astetta
- Runsaasti salaattia viereen, niin hyvin uppoaa
lauantai 19. joulukuuta 2020
Borssikeittoa ja perunarieskat
Hyödynnä tähteeksi jäänyt perunamuusi rieskataikinassa. Nopeasti valmistuvat perunarieskat maistuvat ilta- tai välipalana.
Ainekset
400 g (5 dl) perunamuusia
2 kpl kananmunaa
2 1/2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1/2 - 1 tl suolaa (tarvittaessa)
Vinkki: Taikina saa olla melko pehmeää. Ohenna jämäkkä taikina tarvittaessa tilkalla maitoa. Taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen pellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteesa kunnes rieskat näyttävät kauniilta.
maanantai 14. joulukuuta 2020
Taatelikakku gluteenittomana
Jouluun kuulu ehdottomasti taatelikakku, mielellään useampi. Nyt kun joulunviettäjissä on viljoille herkistyneitä henkilöitä, niin kokeilin kuinka tällä ohjeella onnistuisi, jos vain vehnäjauhot vaihtaisi gluteenittomiin kaurajauhoihin. Tavallisella ohjeella paistoaika on tunnin, mutta nämä tarvitsee enemmän aikaa ja loppuajaksi folion kakun päälle. Muuten mustuu liikaa.
Maku on hyvä ja pehmoinen. Luulen etteivät nämä kakut jouluun asti säästy.