perjantai 23. heinäkuuta 2021

Ohraset jauhelihapihvit


Tänään ruokalistalla oli jauhelihapihvit ja peruna. Eilisestä broileriruuasta jäi yli riisin tilalla tarjoiltuja ohrahelmiä, jotka laitoin jauhelihapihvitaikinan sekaan. Myös jääkaappiin unohtunut dippikastike pääse maustamaan pihvejä. Jauheliharuuat yleensäkkin on siitä mukavia, että niitä on helppo jalostaa sillä mitä sattuu kaapeista löytymään ja mikä meinaa häviksisi muuttua.
Tämän jauhelihataikinan maustoin kuulotetulla sipulilla, srirachalla, sinapilla sekä tietysti suolalla ja pippurilla. Silppusin sekaan myös hiukan ikkunalla kasvavaa basilikaa ja persiljaa.


Paistinpannulla oikeassa voissa tulee ne parhaat pihvit. Vielä jos pikkuisen lirauttaa hunajaa voin sekaan, niin......nam


Kastike syntyi vedestä, ruohosipulituorejuustosta, kersuppipullojen lopuista, sipulin varsista ja minitomaateista. Olisko uuden pannun ansiota vai mitä, mutta hyvää oli ja kaikki meni.


Olen vähän hurahtanut ihaniin isoihin pannuihin ja patoihin. Tämä ostin jo ennen joulua vähän niin kuin jollekkin lahjaksi, mutta en sitten raaskinutkaan.
Panostan nääs työpaikkaviihtyvyyteen.


torstai 22. heinäkuuta 2021

Kukkakaalicoleslaw

 Kukkakaali on yksi lempikasviksistani, enkä vielä ole löytänyt ruokaa mihin se ei sopisi. Jokin aika sitten löysin uuden lisukkeen ruokapöytää ilahduttamaan, coleslowia kukkakaalista. Ohje on helppo ja nopea ja älyttömän herkullinen. Heti kun kauppoihin tuli uutta kotimaista kukkakaalisatoa olen ttätä valmistanut, eikä vieläkään kyllästytä. Tämä jää ikiajoiksi meidän lempparilistalle.


Kukkakaalicoleslaw

1 pieni (noin 500 g) kukkakaali
1 kesä-tai kevätsipuli hienonnettuna
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1 tl dijon-sinappia
¾ dl majoneesia
¼ dl kermaviiliä

1. Leikkaa kukkaalista kova kanta pois ja sitten kukinnot sormenpäänkokoisiksi palleroiksi ja siirrä ne kulhoon. Lehtiä voi hyödyntää itse salaatissa ja/tai koristelussa.
2. Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.
3. Tarjoa esim. grilliruokien lisukkeena.
 

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Kesäkurpitsa-fetapiirakka

 Tänään Hansu sai tärkeitä vieraita. Kehitysvammaisten palveluyksiköstä saimme kaksi ammattilaista opettamaan meille pädiä ja ideoimaan kuinka voisimme käyttää sitä kommunikoinnin tukena. Ohjelma, joka koneelle asennettiin on kätevän tuntuinen ja varmasti ihan hyvä, mutta kaksikymppiselle kaverille uuden jutun oppiminen on kovaa työtä, varsinkaan kun hän itse ei ymmärrä asian tarpeellisuutta.  

Opiskelun ohessa tarjoilin ammattilaisille kesäkurpitsa-fetapiirakkaa, joka salaatin kanssa kävi pienestä lounaasta.


Kesäkurpitsa-fetapiirakka

pohja:

100 g voita
1 ½ dl juustoraastetta, esim. emmental tai parmeesani-kermajuustosekoite
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl paprikaa

täyte:

paistamiseen voita ja rypsiöljyä

noin 2 keskikokoista/isoa kesäkurpitsaa
suolaa ja mustapippuria
150 g fetaa kuutioituna

päälle:
2 dl kuohukermaa
2 munaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl timjamia
2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria

koristeluun : tuoretta basilikaa maun mukaan

Valmistus:

Sekoita leivinjauhe ja paprikamauste jauhoihin. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen ja juustoraastetaan kanssa kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan.

Leikkaa kesäkurpitsat kolikoiksi. Paista rypsiöljyssä ja voissa pannulla molemmin puolin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa feta kuutioiksi.

Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota sitä muutama minuutti pannulla öljyssä. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon kerma. Mausta kerma-munaseos sitruunanmehulla, timjamilla, valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla,

Lado kesäkurpitsaviipaleet piirakkapohjan päälle ja lisäile fetakuutioita tai -viipaleita väliin. Kaada päälle muna-kermaseos.

Paista 200 asteisessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Koristele valmis piirakka silputulla basilikalla.

Tarjoa piirakka lämpöisenä salaatin kera.


Kommunikointiohjelma Go Talkin lisäksi Hansu sai värittämistä ja ohjelman, jossa piirtäessä kuuluu musiikkia. Kaiken piirrustelun tarkoitus on saada Hansulle keino kertoa omista tarpeistaan ja lisätä mahdollisuutta omiin valintoihin.. "Minulla on jano, haluan vettä". Vaikka hyvinvointiyhteiskunnasta puhutaan kaikenlaista, niin tässä ollaan juuri sen yhdessä ytimessä.


tiistai 29. kesäkuuta 2021

Kasvismakaronilaatikko

Pitkästä aikaa saimme aikuisia lapsia kotiin. Oikeasti heidän arkikotinsa on jo muualla ja siellä heillä omat juttunsa, mutta peruskoti on kuitenkin täällä. 
Suurin osa lapsistamme ei syö lihaa ja sillä ajatuksella on ruokataloutta nyt pari päivää suunniteltava. Oikeasti on ihan piristävää kokeilla uutta ja hiukan erillaista. Nuorisolla on niin paljon uusia ideoita ja reseptejä ja he ovat innokkaita kokeilijoita. Onneksi ovat myös itse innokkaita kokkaajia.
 Väkisin vanhakin ihnnostuu.

Tänään toista ateriaa varten siivosin jääkaapin vihanneslaatikot. Pelastetuista kasviksista sain koottua ihan kunnollisen kasvismakaroonilaatikon.


Näin tein:
noin 1 kg pastaa
200 g fetajuustoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
keltasta ja punaista paprikaa
isohko kesäkurpitsa
kukkakaalia
tomaattia
basilikaa
juustoraastetta
4 munaa
5 dl maitoa
1 prk tomaattimurskaa
ripaus valkopippuria
1tl suolaa
1 tl paprikajauhetta


  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada valutetut makaronit, silputut kasvikset voideltuun uunivuokaan. Sekoita tomaattimurska joukkoon.

  2. Sekoita tomaattikurska, mausteet ja juusto sekaan. Kaada päälle maustettu munamaito. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 1 tunti.

maanantai 28. kesäkuuta 2021

Broilerijauhelihapihvit

Gluteenittoman kokkina kiinnostuin tarkastamaan pienen kylä-markettinmme gluteenittomien tuotteiden tarjonnan. Jos nykyistä valikoimaa vertaa kymmenen vuoden takaiseen, niin ero on todella suuri. Pienessä kaupassa valikoima oli todella runsas ja monipuolinen. 
Meillä viljattomuus on vain muutamalla jo omillaan asuvalla lapsella, joten kokkausvastuuni on hyvin tilapäistä. Nyt, tänä keväänä, kun Raksapoika on ollut täällä kotona tekemässä meille remonttia olen asiaa joutunut enempi opettelemaan. Onnekseni Poika on vaatimaton ruokailija.

Uusi tuote jonka kyläkaupasta löysin oli "Mummon gluteenittomat korppujauhot". Aiemminkin olen toki gluteenitoomia korppujauhoja käyttänyt, mutta nämä olikin ihan parhaita. Jauhe on hienoa, vähän pankojauhon kaltaista ja sopii hyvin sekä panerointiin että nesteensidontaan sekä kakkuvuoan reunojan jauhotukseen.

Nyt käytin Mummon korppujauhoja broilerijauhelihapihveissä, johon alustavan ohjeen löysin Hellapoliisilta. Ohje on mieto ja helppo. Jos tekisin vain itselleni laittaisin hiukan enempi potkua, mutta tämä ruokakunta ei potkimisia siedä.


Broilerinjauhelihapihvejä

2 dl korppujauhoja
4 dl vettä
3 munaa
1 prk tuorejuustoa (italian yrtit)
1 kg broilerinjauheliha
1 dl persiljasilppua
1 dl kuivattua purjoa
1dl kuivattua purjoa
3 sipuli silppuna
suolaa
mustapippuria

Anna korppujauhojen turvota hetki nesteessä, lisää muut aineet.
Sekoita tasaiseksi.
Taputtele pieniksi pihveiksi ja paista pannulla lempeällä lämmöllä.
Uunissakin onnistuu leivinpaperin päällä 200 astetta 20 minuuttia.






sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Keisarinnan marjapiirakka


Vanhasta Lidlin Liedellä lehdestä löysin kiinnostavan marjapiirakan ohjeen. Artikkelissa haastateltiin Huutokauppa kerisarinnaa ja tämä on hänen luotto-ohjeensa. Koko haastattelu oli muutenkin kiinnostavaa luettavaa. 

POHJA:
200g voita
2 dl sokeria
2 munaa
5 dlvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
Vaahdota vpo ja sokeri kunnolla...
Lisää munat ja jauho-leivinjauhoseos, vuorotellen
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille jauhoisin käsin.
Päälle noin litra marjoja.
Uusi leipuriniksi on laittaa jäiset vadelmat tukevaan pussiin ja murskata ne muruiksi vaikka nyrkillä.

Täyte:
500 g maitorahkaa
3 munaa
2di sokeria
3tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään.
Jos käytät pakastemustikoita, sekoita juuri pakasteesta otettuihin mustikoihin n.0,5dl perunajauhoja....älä sulata mustikoita
Kaada mustikat pohjan päälle ja rahkaseos mustikoiden päälle.
Uuniin 200 astetta alatasolle ja noin 35 minuuttia.

Terijoen Salavista näkee, että piirakan tein jo aikaisin keväällä.
Ehkä kevään ensimmäisenä päivänä

sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Kukkakaaligratiinia ja possunfilettä

Hyvää äitienpäivää!
Meillä juhlapäivä oli lähes tavallinen päivä, vain salossa liehuva lippu ja lasten kakkutouhut toivat juhlan tuntua.
Samoin kuin kaikkina muinakin päivinä tänäänkin tiskipöydälle kertyi vuori astioita ja lapset levittäytyiväy ympäri taloa.
Juhlan kunniaksi hemmottelin itseäni ja valmistin rakastamaani kukkakaalia ja paistettua halloumia. Kukkakaali kypsänä ei saa muulta ruokakunnalta kovin suurta kiitosta, mutta nyt ei viitsi välittää

Tänään valmistui kolmen kukkakaalin ja parsakaalin gratiini päällä halloumia, jonka seuraksi tuli pitkään hautunutta possun ulkofilettä.


Kukkakaaligratiini
Otin kolmea eriväristä kukkakaalia sekä parsakaalin kukintoja, joita keitin suolatussa vedessä noin klme minuuttia.
Siirsin valutetut kukkakaalien kukinnot voideltuun uunivuokaan. Sekoitin kukkakaalien joukkoon suolan ja mustapippurirouhetta.
Kattilassa kerman joukkoon sulattelin paketillisen koskenlaskijaa. Vuokaan lisätyn suolan määrässä kannattaa ottaa huomioon juuston suolaisuus.
Gratiinia paistetaan uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Halloum-juustot paistoin pannulla ja lisäsin vuokaan ennen tarjoamista.


Näin tein possun:
Possun ulkofile hautui uunissa muutaman tunnin. Ensin suolasin ja pippuroin huoneenlämpöisen lihan ja paistoin pihvit pannulla kiinni. Lisäsin vuokaan paljon sipulia, kuivattuja karpalpota ja retiisiä. Valitsin nämä lisukkeet, koska niitä nyt sattui kaapissa olemaan. Liemeksi tuli lihalientä niin, että lihat juuri peittyi.
Perunamuussia laitoin myös, että nirppanokillekkin olisi jotain.

 
Arkeen on aina apua.
Miten niin miehet ei osaa tehdä kahta asiaa yhtä aikaa?

sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Omena-rahkapiirakka

Jos haluat nopeasti hyvää, niin tässä ohje siihen. Pohja on nopea tehdä ja täytteeksi käy se mitä kaapista löytyy. Pohja on niin tiivis, että se kestää päällään runsaasti herkkuja eikä makuja kannata säästellä.
Tälle iso peukku!

Omenarahkapiirakka

150g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria 
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1,5 prk vanilja makurahkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
vähän sokeria

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri nypitään. Lisätään vehnäjauhio johon leivinjauhe on lisätty. Tulee murumainen seos, joka painellaan vuokaan. Mulla halkaisija n.28cm.
Siihen päälle voi laittaa makuunsa sopivat täytteet. 
Tässä sipaus Lemon Curdia, omenaa viipaleina ja kanelia. Rahkaseos viimmeisenä päälle.
185 astetta n. puolituntia

torstai 1. huhtikuuta 2021

Olgan soijanakkikeitto

Ensi tuttavuuteni vegenakkeinin. Olgan kotona-blogissa on kasvisnakkikeiton ohje, jota hän väittää maailman parhaaksi. No, ainakin paras vegenakkikeitto mitä olen koskaan syönyt.
Oikeasti ihan hyvää ja nirsolatkin söi.
Suosittelen!
 

Maailman paras soijanakkikeitto

1,4 l vettä

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 pieni palsternakka

4 porkkanaa

6 – 8 perunaa

1 luomu kasvisliemikuutio

5 laakerinlehteä

6 – 8 kokonaista maustepippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tl intiaanisokeria (ruokosokeri tai fariinisokerikin käy)

suolaa maun mukaan

(¼ tl chilijauhetta)

300g (soija)nakkeja

1 rkl kurkkusalaattia tai puolikas suolakurkku pilkottuna

1 tl dijon-sinappia

1 pieni nippu tuoretta persiljaa

Pilko sipuli, porkkanat ja palsternakka pienksi ja lisää ne kylmään veteen mausteiden kanssa. Keitä. Kuori ja pilko perunat ja lisää keittoon. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kurkkusalaatti, sinappi, pilkotut nakit sekä hienonnettu persilja. Kiehauta ja tarkista maku ennen tarjoilua.


Päärynätoscakakku


Pakastin on kanteen asti täynnä, mutta mitään vierasvaraa sieltä ei löydy, ei taaskaan. Huomenna on luvassa kahvitteluseuraa ja haluaisin tarjoilla jotain hyvää. 
Nettiä selaillessa tuli eteen tällainen päärynä-toscakakku ja kun sattumalta oli jäljellä vielä tarvittavat kaksi päärynää, niin päätin kokeilla.


Päärynätoscakakku:

2 kananmunaa
1,5 dl sokeia
100 g voita
0,5 dl maitoa
2 tl kaardemummaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
2 päärynää

Kuorrute:
3/4 dl sokeria
75 g sokeria
100 g mantelilastuja

1. Pingota irtopohjavuoan (20cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoka.
2. Vatkaa kananmunien rakenne rikkki kulhossa kierrevatkaimella.
3. Lisää joukkoon sokeri, sulatettu voi, maito, kaardemumma, leivinjauhe ja mantelijauho ja sekoita. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita joko lusikalla tai nuolijalla. kaada taikinavuokaan. taikina on aika löysää, mutta ei kuitenkaan juoksevaa.
3. Kuori päärynät. Leikkaa päärynät neljään osaan ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät ja levitä ne vuokaan kakun päälle.
Esipaista kukkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kakku on keskeltähyytynyt.

4. Kakun paistuessatee kuorrute. Mittaa sokeri ja voi kattilaan ja sulata voi. Lisää mantelilastut ja keitä muutama minuutti sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua.
5. Levitä kuorrute kakun päälle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja alkaa irrota reunoilta.




 


Kauppapäivä

 
Torstait on minulle sopivia karkaus-ja kauppapäiviä. Silloin aamupäivisin kotona on vain puoliso ja mummi, joten voin hetkeksi poistua tai tehdä muuta mukavaa. 
Tänä torstaina "lomailin" työntelemällä ostoskärryjä naapurikaupungissa, joka hyödyn lisäksi myös piristää mieltä. 
Kun ruokakuntaan kuuluu kahdeksan henkeä, niin painavia ruokakasseja on viikon mittaan kanettava useampi. Meillä se menee näin, että puolison kauppakasseissa on se mitä ilman ei tulla toimeen ja minä silloin harvoin kun kauppaan menen ostan loput. 

Vaikka kuvan pöytä notkuu, niin ei tästä kovin monta kertaa kahdeksalle pöytää kata.
Puolestatoista kilosta jauhelihaa valmistuu mureke ja muutamasta muusta jauhelihapaketista täytettä tortillaan, pitsaan sekä lasten toivoma tavallinen jauhelihakastike. Liharuokina vielä suikalelihaa perunalaatikkoon ja posaan ulkofileestä pihvejä viikonlopuksi. Nakkeja yhteen ruokaan ja valmiita kaalikäryleitä lounaaksi päivään, kun ollaan vain aikuisten kesken.
 Kalaruokia on kaksi lohifielttä, toinen tavallinen ja toinen savuinen. Lohi onneksi kelpaa kaikille.
Ettei ruokkijan osaan turhaudu on pidettävä yllä mielenkiintoa ja tutustuttava uusiin juttuihin. Tämän kauppareissun uusi tuttavuus on Vöner. Tuoteselosteessa luki vehnäjauho ja säilytetän viileässä. 
Täytyy kohta tutustua.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

PAREMPAA PIKARUOKAA: LOHIPITSARULLAA

Viikonloppuisin ruoka-ajat eivät ole niin jämptit kuin tavallisina arkipäivinä. Aamupala syödään myöhemmin ja sen myötä seuraava nälkä siirtyy muutamalla tunnilla. Tällaisten päivien kevyemmäksi ruuaksi tai vaikka suolaiseksi vierastarjottavaksi sopii hyvin salaattipedillä lepäävä lohiopitsa.


Lohirullan pohja on aivan tavallinen pitsapohja, joko itse tehty tai kaupan valmiita. Tähän käytin valmista tuorepitsapohjaa, kun sopivasti jääkaapin perällä yksi sellainen odotteli. Yksi tavallinen peltipitsa on ruokakunnalle liian vähän, mutta rullaan yksi riittää hyvin.
Pohjan päälle laitoin tomaattikastiketta, kylmasavulohi siivuja, makeaa suippopaprikaa, motsarella siivuja ja emmental-juustoraastetta. Mausteeksi tuoretta tilliä ja oreganoa sekä hiukan sitruunan mehua.
Sitten vain varovasti koko komeus rullalle tai laskoksille ja uuniin.
Kaveriksi tein turkkilaisesta jugurtista sitruunaisen lisän.

Jos vähän panostaisi, niin tästä saa nopeasti loihdittua hyvää ja näyttävää tarjottavaa illanistujaisiin, (sikäli mikäli korona sen meille vielä joskus suo.)

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

KASVISTORTILLAT

Tortillat tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin, vaikka osa syöjistä pystyy syömään vain "oikeaa ruokaa".
Sekasyöjien tortilloihin paistetaan joko broileria tai naudan jauhelihaa riippuen siitä kumpaa kaapissa on. Kasvisvaihtoehto vaatiin hiukan enemmän ajatusta. Siihenkin sopii hyvin valmiit kastikkeet ja mausteseokset, jos siis haluaa päästä hiukan vähemmällä.
Tästä papu-täytteestä pitivät kaikki.

Kasvistäyte tortillaan:

1tlk kidney-papuja
2 isoa sipulia
1 iso paprika
1pss Taco-mausteseosta
3 tomaattia
pala kurkkua
1tlk Salsa-kastiketta
1 tlk juustokastiketta
1pkt tortilloja


Kuullota paprika ja sipuli, lisää pavut. Lisää noin 1,5dl vettä ja taco-mausteseos. Anna muhia noin 10 min. Pilko sillä aikaa kurkku, tomaatti ja loppu sipuli. Lämmitä juustokastike.
Kokoa kaikki lämpimälle tortillalle ja lisää maun mukaan salsa-ja juustokastiketta sekä jalopenoja.