maanantai 2. lokakuuta 2023
Hapanimelä possukastike ja syyskuun villasukat
lauantai 30. syyskuuta 2023
Gluteenitonta kinkkupiirakka pellillinen
Gluteeniton poikanen tuli muutamaksi päiväksi kotiin ja silloin on mietittävä ruokaa vielä yhdellä uudella tavalla.
Iltapalaksi tein kinkkupiirakka. Muuten ihan hyvä ohje, mutta maku oli turhan mieto. (mummelin mielestä sopiva) Vähän jotain hytkyä ja potkua lisää, niin hyvää tulee.
Pohja:
3 dl maitoa
25 g (1/2 pkt) hiivaa (laitoin puoli pussia kuivahiivaa)
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl kaurahiutaleita
6-6,5 dl vehnäjauhoa (käytin gluteenitonta jauhoseosta)
Täyte
300 g palvikinkkua
2 suippopaprikaa
pieni kesäkurpitsa
ruukku persiljaa
2 dl ruokakermaa
200 g maustettua tuorejuustoa (käytin chilillä maustettua)
3 kananmunaa
0,5 tl mustapippuria rouhittuna
n. 200 g juustoraastetta
Kauli pohja leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä pellille. Taputtele taikinaa myös reunoille.
Ripottele kinkku, kasvikset ja persilja tasaisesti pohjan päälle.
Sekoita kerma, tuorejuusto, munat ja pippuri. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
keskiviikko 27. syyskuuta 2023
Pikaruokana siskonmakkarakastike
Tänään tarvitsin nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kotilieden sivuilla oli Anni Ihamäen siskonmakkarakastikkeen ohje, joka on roikkunut "teen-kohta-listalla" ja nyt oli sopiva hetki ja makkaratkin valmiina.
Tämä olikin kätevän nopea arkiruoka, jota on helppo muokata mieleisekseen. (Kerkesivät ammentaa lautasilleen ennen kuvaamista)
Siskonmakkarakastike
1 sipuli
400 g siskonmakkaraa
2 tl tomaattipyreetä
2 dl kermaa
0,5 dl vettä
2 kokojyväsinappia
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita paistamiseen
Kuullosta silputtu sipuli voissa ja ota ne hetkeksi pannulta syrjän.
Lisää pannulla tilkka öljyä ja pursota siskonmakkaroista palleroita pannulle. Kun ne ovat paistuneet palauta pannulle sipulit ja lisää tomaattipyree. Lisää kerma, vesi, sinappi, suola ja pippuri.
Anna hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja sitten tarjolle.
keskiviikko 13. syyskuuta 2023
Yön yli ruis-sämpylät ja porkkanasosekeitto
- Laita kylmä vesi kulhoon. Mittaa jauhot keoksi päälle. Lisää suola ja hiiva ja sekoita jauhoihin. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse vaivata.
- Peitä kulho kannella tai kelmulla. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
- Lusikoi taikinasta sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle. Siivilöi hieman jauhoja sämpylöille ja napsaise saksilla raksi koristeeksi pintaan.
- Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kunnolla ruskistunut ja rapea.
Laita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutiot, mustapippuri, persilja ja rakuuna. Mausteita kannattaa vaihdella sen mukaan mistä itse pitää. Esim. timjami olisi hyvää.
Lisää porkkanat ja perunat ja anna kiehua.
Porkkanoiden ollessa kypsiä, ota kattila pois levyltä, kaada keitinvesi erilliseen astiaan.
Soseuta porkkanat sauvasekoittimella, lisää keitinvettä vähitellen, kunnes keitto on sileää. Minä jätä keiton aika paksuksi, koska Pienimmäisen on sitä silloin helpompi syödä.
Lisää koskenlaskija-sulatejuustoa maun mukaan ja sekoita tasaiseksi.
Tarkista maku ja suola.
Lisää keittolautaselle jogurttisilmä ja ripottele pinnalle paahdettua sipulia. Sipuli kannattaa ripoitella ihan juuri ennen syömistä, jotta sipulit säilyvät rapeina mahdollisimman pitkään