maanantai 2. lokakuuta 2023

Hapanimelä possukastike ja syyskuun villasukat


Hapanimelä possukastike

500 g possun paistisuikaleita
2 paprikaa
2 porkkanaa (tai enempi)
2 punasipulia

Marinadi
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta

Paistamiseen
öljyä

Kastike:
2 rkl soijakastiketta
3 rkl viinietikkaa
3 dl ananas-tai omenamehua
0,5 kanaliemikuutiota
2 rkl ketsuppia
2 rkl fariinisokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
suolaa
mustapippuria

Loput eilisestä possukastikkeesta ja perunoista syntyi vaivaton kotijoukkojen lounas.
Kaikki vuokaan, hiukan juustoa päälle ja puoleksi tunniksi uuniin.


Syyskuussa syntyi seitsemät sukat.
Onneksi on kaikenlaista välttämätöntä tekemistä, muuten vain istuisin ja neuloisin olkapääni rikki. Nyt jo välillä vähän kirvelee, sekä olkapäätä että mieltä.


On meillä eräs toinenkin, joka ymmärtää lankakerien ihanuuden.
Urho on jo neljätoista vuotta pitänyt hiiret kurissa.

lauantai 30. syyskuuta 2023

Gluteenitonta kinkkupiirakka pellillinen

 Gluteeniton poikanen tuli muutamaksi päiväksi kotiin ja silloin on mietittävä ruokaa vielä yhdellä uudella tavalla.

Iltapalaksi tein kinkkupiirakka. Muuten ihan hyvä ohje, mutta maku oli turhan mieto. (mummelin mielestä sopiva) Vähän jotain hytkyä ja potkua lisää, niin hyvää tulee. 


Gluteeniton kinkkupiirakka

Pohja:

3 dl maitoa

25 g (1/2 pkt) hiivaa (laitoin puoli pussia kuivahiivaa)

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

1 dl kaurahiutaleita

6-6,5 dl vehnäjauhoa (käytin gluteenitonta jauhoseosta)

Täyte

300 g palvikinkkua

2 suippopaprikaa

pieni kesäkurpitsa

ruukku persiljaa

2 dl ruokakermaa

200 g maustettua tuorejuustoa (käytin chilillä maustettua)

3 kananmunaa

0,5 tl mustapippuria rouhittuna

n. 200 g juustoraastetta

Kauli pohja leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä pellille. Taputtele taikinaa myös reunoille.

Ripottele kinkku, kasvikset ja persilja tasaisesti pohjan päälle.

Sekoita kerma, tuorejuusto, munat ja pippuri. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.



keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Pikaruokana siskonmakkarakastike

Tänään tarvitsin nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kotilieden sivuilla oli Anni Ihamäen siskonmakkarakastikkeen ohje, joka on roikkunut "teen-kohta-listalla" ja nyt oli sopiva hetki ja makkaratkin valmiina.

 Tämä olikin kätevän nopea arkiruoka, jota on helppo muokata mieleisekseen. (Kerkesivät ammentaa lautasilleen ennen kuvaamista)  

Siskonmakkarakastike

1 sipuli

400 g siskonmakkaraa

2 tl tomaattipyreetä

2 dl kermaa

0,5 dl vettä

2 kokojyväsinappia

suolaa ja pippuria

öljyä ja voita paistamiseen

Kuullosta silputtu sipuli voissa ja ota ne hetkeksi pannulta syrjän.

Lisää pannulla tilkka öljyä ja pursota siskonmakkaroista palleroita pannulle. Kun ne ovat paistuneet palauta pannulle sipulit ja lisää tomaattipyree. Lisää kerma, vesi, sinappi, suola ja pippuri.

Anna hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja sitten tarjolle.


Aamulla heti koululaisten ja Hansun lähdettyä lähdin minä kauppaan. Tärkein asia oli saada pennulle uusi panta rikkoutuneen tilalle ja samalla vähän täydentää ruokavarantoja.

Enää tarvitsee hiukan kokata ja paljon syödä.

Pentu sai pantansa ja tuubillisen herkkua.
Sitä en vielä tiedä kuinka panta saadaan paikalleen ja miten panikoiva pentu oppii sivistyneen koiran tavoille. 

 

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Yön yli ruis-sämpylät ja porkkanasosekeitto

Heti aamulla ensimmäiseksi on hyvä saada uunilämmintä leipää. Sellaista, jonka päällä voi mukavasti sulaa.
Sämpylöitä riitti hyvin vielä lounaalle porkkanakeiton kanssa. 
Keiton tein suunnilleen ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaisena. Toisen puolikkaan keitosta syömme seuraavana päivänä, ellen tunge sitä iltaruoan sekaan tai uuteen sämpylätaikinaan, johon se muuten sopii hyvin. 
 

Rukiiset yön yli sämpylät

7 dl kylmää vettä
8 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
1 pss kuivahiivaa

  1. Laita kylmä vesi kulhoon. Mittaa jauhot keoksi päälle. Lisää suola ja hiiva ja sekoita jauhoihin. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse vaivata.
  2. Peitä kulho kannella tai kelmulla. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  3. Lusikoi taikinasta sämpylöitä uunipellille leivinpaperin päälle. Siivilöi hieman jauhoja sämpylöille ja napsaise saksilla raksi koristeeksi pintaan.
  4. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kunnolla ruskistunut ja rapea.

Sitten keitto



Porkkanasosekeitto
500 g porkkanaa
300 g jauhoista perunaa
150 g sipulia
1 tl kurkumaa
1 tl rakuunaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kermaa (tai ruokakermaa)
paketti koskenlaskijaa
0,5 tl suolaa
hienonnettua persilja

Näin syksyllä omasta maasta otetuille porkkanoille riittää huolellinen pesu ja puhtaaksi harjaus. Myöhemmin vuodesta porkkanat on hyvä kuoria, koska kuori paksunee ja voi vaikuttaa makuun.

Pilko porkkanat samankokoisiksi paloiksi.

Laita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutiot, mustapippuri, persilja ja rakuuna. Mausteita kannattaa vaihdella sen mukaan mistä itse pitää. Esim. timjami olisi hyvää.

 Lisää porkkanat ja perunat ja anna kiehua.

Porkkanoiden ollessa kypsiä, ota kattila pois levyltä, kaada keitinvesi erilliseen astiaan.

Soseuta porkkanat sauvasekoittimella, lisää keitinvettä vähitellen, kunnes keitto on sileää. Minä jätä keiton aika paksuksi, koska Pienimmäisen on sitä silloin helpompi syödä.

Lisää koskenlaskija-sulatejuustoa maun mukaan ja sekoita tasaiseksi.

Tarkista maku ja suola.

Lisää keittolautaselle jogurttisilmä ja ripottele pinnalle paahdettua sipulia. Sipuli kannattaa ripoitella ihan juuri ennen syömistä, jotta sipulit säilyvät rapeina mahdollisimman pitkään



sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Herkullinen ja helppo omenapiirakka

Yleensä suhtaudun epäillen "aineet vain sekoitetaan"-piirakoihin. 
Olen saanut aikaiseksi jotain makeahkoa tiivistä rieskaa, jota perhe suostuu syömään jos kauniisti pyydän. 
Tämä ohje oli iloinen yllätys, koska pohjasta tuli sekä pehmeä että maukas.


Aineet vain sekaisin Omenapiirakka

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 dl turkkilaista jugurttia
(piimää, maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä)
75 g voita tai marg.sulatettuna
1 kananmuna
3-4 omenaa
pinnalle kanelia, kardemummaa, fariinisokeria,
pähkinärouhetta

Sekoita ensin kuvat aineet keskenään.
Sekoita joukkoon loput aineet.
Kaada aineet voideltuun piirakkavuokaan ja laita omenalohkot päälle.
Ripottele päälle oman makusi mukaan kanelia, fariinisokeria, pähkinärouhetta.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia uunin alatasolla. 
Muuten tein piirakan ohjeen mukaan paitsi, että päälle laitoin sitruunarahka-kermaviili seoksen, koska jääkaapissa oli jonkun valmiiksi aukaisema rahkapurkki.
Hyvin sopi.

Kävin Hansun kanssa kaupassa. 
Vaikka tyyppi ei mitään puhu, niin osaa kyllä kertoa mikä kiinnostaa. 
Pysähtyi pullalaatikoiden viereen, eikä suostunut jatkamaan matkaa ennen kuin pari munkkia laitettiin kärryyn.
Seisoi vaan ja tuijotti. 

Tonnikalapannari ja kesän kissanpennut

Viikonloppuna saattaa aamut venyä ja päivään toinen lämmin ruoka on usein kevyt ja vaivaton valmistaa. Pikkuiselle ja Hansulle on lämmitettävä jotain kunnollista lusikkaruokaa, mutta toisille riittää kevyempi pala.

Suolaiset pannarit ovat sopivaa tarjottava ja parasta on, että niiden täytteeksi sopii se mitä kaapeissa sattuu kulloinkin olemaan. Makua vain täytyy laittaa riittävästi.
Tänään tein tonnikalapannukakkua ja viereen vihreää salaattia.
Yksinkertaista, mutta hyvää.

Tonnikalapannukakku

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4 dl öljyä
3 dl vettä

Täyte esim:
2 prk tonnikalaa öljyssä
3 tomaattia
2 sipulia renkaina
mozzarellaa
juustoraastetta
mausteita

Laita kulhoon kuivat aineet ja sekoita.
Lisää kananmunat öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Pieni ripaus suolaa
Levitä leivinpaperille uunipellille.
Ripottele päälle täytteet ja paista 225 asteessa n.25-30 minuuttia


Tämä kesä tullaan muistamaan kissanpennuista.
Kaksi emoa, joilla kummallakin kolme pentua. Olihan ne ihania, mutta oli niistä kamalasti hommaa. Eikä sovi unohtaa pientä pöhköä koiranpentua, joka tuli samaan aikaan toukokuun alussa.
Oli siis hyvin pentuisa kesä.


Haudutettu herkullinen kaalipata

 Syyssateisiin sopiva ruoka syntyy vaivattomasti kaalista,
vaikka mielestäni kaali on hyvää ihan aina.
Uunissa haudutettuna tai perinteisenä kaalilaatikkona se on silkkaa juhlaa.

Edellisen postauksen liharupeamasta käytin nyt helpoimman eli jauhelihan. Hyvin maustetut possun suikaleetkin sopisivat tähän tosi hyvin. Nyt jo tekee mieli.

Helppo ja nopea kaalipata

400 g naudan paistijauhelihaa
6 kpl pieniä uusia sipuleita varsineen 
n. 600 g kaalia
3-4 porkkanaa + viipaloituna
1 dl vettä
siirappia
(suolaa)
1 lihaliemikuutio
soijakastiketta
paprikajauhetta
kuivattua meiramia
sitruunapippuria (tai musta- tai valkopippuria)

Ruskista jauheliha + sipulit kuumalla paistinpannulla. Lisää porkkanapalat mukaan freesantumaan. Lisää paloiteltu kaali, mausteet ja vesi. Hauduta kannen alla kypsäksi n. 25 min välillä sekoitellen. Tarkista maku ja lisäile mausteita tarpeen mukaan. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Heille, jotka eivät rakasta kaaliruokia on järjestettävä muuta hauskaa.
Teinien tekosia nämä.

perjantai 1. syyskuuta 2023

Runsaasti ruokaa ja elokuun neulomukset

Sinne meni elokuu. Marjat on kerätty, elämä asettunut arkeen ja ulkona tuntuu syksy..
Kasvihuoneessa on vielä vähän kesä ja se onkin tämän kuukauden projekti. 

Syysväsymyksen estämiseksi on jälleen tuotava makua arkeen.
Eilen kaupassa käynnin jälkeen innostuin tekemään kerralla enemmän ruokaa. Satuin osumaan juuri laputettujen lihojen hetkeen ja keräsin kärryyni useampaa laatua. Täällä pikku kauppojen maailmassa se on aika harvinaista.

Osan lihoista tein heti tarjoiluvalmiiksi ja osan kypsensin odottamaan tulevien päivien jatkojalostusta.
Tämän päivän lihoista syntyy kymmenen eri ruokalajia, joista muutamasta riittää vielä toisellekin aterialle. Periaatteessa koko syyskuun liharuuat on tässä. Onnistuukohan se?


Elokuussa neuloosi hoiti entiseen tapaan mielenterveyttä.
Hansu sai yösukat. Tein ne tosi ohuesta langasta ja vaikka ovat pienet luulin etten saa niitä ikinä valmiiksi.
Tein myös kaksi muhkeaa pipoa nuorison pyynnöstä.
Lankavarastossa on lojunut kauan useampi kerä punaista Nalle lankaa. Kait suunnittelin tekeväni niistä jotain lämmintä lapsille, siis joskus kymmenen vuotta sitten. Ei voi muistaa.
Nyt Pikkuisin tarvitsi päiväunipeittoa, pientä ja kevyttä, punainen ja valkoinen lanka yhdessä sopi siihen ja peitto syntyi.
Toinen peitto on hiukan pienempi "Vaunu-peitto", jota ajattelen lahjaksi, mutta jalosta ajatusta vielä.

maanantai 31. heinäkuuta 2023

Makkarakeitto, lämppärit ja pestopastalaatikko sekä kesän neulomukset


Lomat on nyt ohi ja alkaa tavallinen arki.
Hiukan harmittaa kun muutama hyvä ohje ja ruokamuisto on kesältä jäänyt tänne laittamatta, mutta korjaan taas tapani ja jatkan.
Tänään ruokakuntaan kuului vain kuusi henkilöä ja menu oli arkisuuden huippu.
Lounaaksi tavallista makkarakeittoa ylijäämä grillimakkarasta, runsaista vihanneksista sekä perunasta.
Parsakaali on pakastimesta viime vuoden satoa, mutta muut kasvikset tuoreita. Keiton mausteena vain lihaliemikuutio, suola, maustepippuri ja ripaus chilijauhetta.


Välipalalla söimme perunarieskoja, jotka olin joskus pakastanut. Ikäväkseni teinit eivät pidä tuoreista rieskoista, mutta lämpimiksi leiviksi jalostettuina ne kelpasivat.
Leipien päälle laitoin kirsikkatomaateista, sipulista ja paprikasta tehtyä salsaa, kalkkunaleikettä, punasipulia, fetaa ja päälle raastettua mozzarellaa.
Uunissa hetken, että juusto sulaa ja sitten vain syömään.


Iltaruuaksi eli päivälliseksi tein vuokaruokaa. Pestopastasta, naudan jauhelihasta sekä kasviksista syntyi kaksi makaronilaatikkoa.
Toinen syötiin heti ja toinen laatikko meni pakastimeen pahan päivän varalle.
Sellaisiakin kun tulee joskus. 

Makaronilaatikon tein tavalliseen tapaan. Pastan keitin melkein kypsäksi. Paistoin lihat pannulla sipulin kanssa ja maustoin. Porkkanat ja kesäkurpitsan raastoin karkealla terällä ja maissit pipersin pieniksi.
Nesteeksi laitoin tomaattimurskaa, johon sekoitin kananmunaa ja purkillisen tuorejuustoa.
Päällimmäiseksi tomaatinsiivuja sekä hiukan juustoraastetta. 
Peston makuinen makaroni oli meille uusi tuttavuus. Ihan hyvää, mutta ei niin paljon että tulisi toiste ostettua. Itse maustamalla saa parempaa.


Tästä riitti hyvin kuudelle lautaselle.

Kesä-heinäkuun neulomuksina syntyi kuusi paria villasukkia.
Ruskeat ovat mieleisimmät, mutta odottavat vielä pientä tuunausta.
Siniset ohuet sukat saa Hansu yösukikseen.
Muille ei vielä ole omia jalkoja......



perjantai 7. heinäkuuta 2023

Hanneksen synttärilounas

Juhannuksen jälkeen vietimme Hansun ja lapsenlapsen syntymäpäiviä. Nykyään on hyvin harvinaista, että he kaikki ovat yhtä aikaa tässä, lapset, lapsenlapset, vävyt, miniät ja mummut. 
Juhlakakusta en kerinnyt ottamaan kunnollista kuvaa, niin laitan silti ohjeen tänne talteen. Tarvitsimme gluteenittoman kakun, eikä pelkkä perunajauhokakku miellyttänyt, niin tämä seos oli hyvä. 
 

Gluteeniton kakkupohja

6 kananmunaa 
3 dl sokeria 
11/2 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1 1/2 dl perunajauhoja 
11/2 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka ja jauhota vuoka gluteenittomalla jauhoseoksella.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä kuiva-aineet. Lisää ne siivilän läpi pienissä erissä, varovasti taikinaa sekoittaen.
Laita uuniin alatasolle 175 asteeseen noin  35-45 minuuttia, uunista riippuen
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Jäähdytä kokonaan ja leikkaa kerrokset.

Juhlapäivä sattui olemaan aurinkoinen ja juuri sopiva iso väen ruokkimiseen ulkona, joten grilli kuumaksi.
Silloin kun väkeä on paljon on ruokaakin oltava paljon.
Onneksi tekijöitäkin oli paljon


Kasvissyöjien enemmistö piti huolta, että pilkottavaa riitti.


Hampparipihvit oli paistettava sisällä, koska grilli on pieni ja elämää nähnyt.

Jokainen sai koota itselleen mieluisan hampurilaisen.

Hansun mielestä niin hyvää ruokaa ei ole, etteikö siihen ketsuppi kuuluisi.

 

Jälkiruuaksi orvokeilla koristeltu lakka-kinuski täytekakku.
Se oli mukavien muistojen päivä.


maanantai 26. kesäkuuta 2023

Sitruuna-mustikkamuffinit

Vietämme viikon perhehoitajien lomaa ja sen kunniaksi tein hiukan muffinsseja.
Kunhan Viljelijä saa kylvöt kylvettyä ja isoja lapsia tulee pitämään huolta kotiin jäävistä poistumme hetkeksi pihasta.
Sitä odotellessa syön muutaman muffinssin.  


Sitruuna-mustikkamuffinit (12 kpl)

140 g voita 
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maito lämpöistä
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste
200 g mustikoita
Muruseos:
2 rkl voita
2 rkl sokeria
2 rkl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja


Valmista muruseos nyppimällä kulhossa yhteen kaikki murun ainekset. Siirrä sivuun.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan.
Lisää edellisten joukkoon lämmin maito, tässä vaiheessa taikina on todella löysää.
Sekoita kaikki loput aineet keskenään ja siivilöi ne taikinan joukkoon. Sekoita kunnolla sekaisin, mutta älä ylivatkaa.
Raasta joukkoon sitruunankuori.
Nostele mustikat hellästi joukkoon nuolijalla. Jos mustikat ovat liian mehukkaita, voi pyöritellä ne perunajauhoissa ennen taikinaan nostelua.
Annostele 12 muffinssivuokaan, jätä kohoamisvara. Riputtele muru muffinssien pinnalle.
Paista 175 asteessa 20.25 minuuttia

keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Uunilohi ja kylmä kastike

Lapsi kävi taannoin koskella testaamassa uutta virveliään ja toi sieltä muutaman mukavan lohen. Fileointiin saimme hieman ammatillista apua. Helpolta näytti, mutta kun itse yritin, niin vaikeaa oli.
Pitäisi lapsen käydä useammin kalastamassa, niin saisin harjoitusta.

 Eilen nautiskelimme tällaista.
Maustoin lohen vain suolalla, sitruunapippurilla ja kuivatuilla sipuleilla.


Tämä kuivattu sipulisekoitus on tosi hyvää. Se maistuu hyvälle ja väri on kauniin vihreä. 




Kermaviilikastike
200 g kermaviiliä
200 g creme fraichea
1 rkl dijon sinaappia
2 tl valkoviikietikkaa
1 rkl sokeria
tilliä hieninnettuna
valkopippuria


Emme syöneet yhdellä aterialla kahta filettä.
Siitä mitä jäi tein tänään lounaalle paistoksen, johon tuli lohen lisäksi eilisiä keitettyjä perunoita ja vähän kasviksia, fetaa ja ruokakermaa päälle. Mausteeksi vain suola ja sitruunapippuri sekä kuivattua sipulisekoitusta.
Uunissa 175 niin kauan kun pinta näyttää valmiilta. Kaikki aineethan on jo valmiiksi kypsiä.

sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Porkkanapiirakka

Porkkanapiirakka on meidän vakio herkku.
Tämä ohje on Kermaruusun-blogista ja olen ohjeen tänne jo aikaisemminkin kirjannut, mutta teen sen vielä kerran.