sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Broiler-riisikeitto

 Tein keittoa ilman perunaa, mikä herätti ruokakunnassa epäilyksiä. 
Eiliseltä ruualta jäi ohra-riisiä, josta aina ennen olen seuraavana päivänä tehnyt jonkun laatikkoruuan tai risoton tapaisen sörsselin.
Nyt löysin mukavan kuuloisen keiton, joka oli myös mukavan makuinen.
Ihan kaikkia ohjeessa olevia aineksia ei kotona ollut, mutta vajavaisenakin se hyvin kelpasi. 


Broileri-riisikeitto

1 dl riisiä
300 g broilereita
1-2 tl currya
200 g vihanneksia
1 l kanalientä
1 rkl öljyä
1 dl sulatejuustoa
2 rkl sitruunamehua
hyppysellinen kuivattua rakuunaa
3 rkl persiljaa pilkottuna
rouhittua mustapippuria
suolaa

Kypsennä riisiä kanaliemessä noin 5 minuuttia. Paista sillä aikaa broilerit kypsiksi öljyssä. Lisää curry paistamisen loppuvaiheessa.
Lisää broilerit ja vihannekset liemeen riisin joukkoon, keitä vielä 5 minuuttia.
Lisää juusto, sitruunamehu ja mausteet.
Kuumenna keitto ja viimeistele persiljalla. Meillä ei nyt sattunut olemaan persiljaa, niin pudottelin sekaan muutaman basilikanlehden. Isot lehdet on helppo jättää sivuun, jos ei pärjää niitten kanssa.



Omaishoitajan vapaita tässä vietän.
Täällä meillä asuva äitini eli mummu, on nyt ensimmäistä kertaa lomalla. Hänen virallinen omaishoitajansa olen ollut ehkä kymmenen vuotta, mutta nyt mummun hoito on niin sitovaa, että muutaman päivän huokaisu on tervetullut. Tämä on siis virallinen versio.
Todellisuudessa oli aika ahdistavaa jättää äiti itkevänä toisten hoidettavaksi. Vaikka järjellä tiedän hoidon olevan siellä hyvää ja olon turvallista, mutta koko ajan asia vähän vaivaa.
Tiistaina haen hänet kotiin, enkä jatkosta tiedä....

Kulutan aikaani järjestämällä lankoja ja katsomalla You Tubesta neulevideoita.
Kyllä ihmiset on taitavia.

 
Suunnittelin, että mummun loman aikaan aloitan itselleni jonkun isomman työn, vaikka villatakin, mutta haaveeksi jää. Sukkia voi tehdä ilman suurta keskittymistä.
Tekeminen on tärkeintä.

lauantai 9. marraskuuta 2024

Pitserian kaalisalaattia ja muutama pitsa

 Eilen  jääkaapin siivouksessa löytyi ainekset sekä keittolounaaseen että illan pitsoihin.


Ennen pitsoja on tehtävä salaatti maustumaan 
. Ohjeen salaattiin löysin eräästä facebookin ruokaryhmästä. Ohjeen jakanut henkilö sanoi salaatin olevan ihan aitoa ja oikeaa pitseria kamaa .



Pitserian kaalisalaatti

500 g valkokaalia

1 suippopaprika

nippu ruohosipulia

3 rkl rypsiöljyä

2 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

1-2 tl sokeria

1/2 tl suolaa

ropsahdus mustapippuria


Seuraavaksi jääkaapin siivouspitsat.
Fatserin pitsajauhoja en ole ennen käyttänyt, mutta ei olisi ollenkaan huono idea olisi pitää yhtä pakettia aina varalla..
Yleensä laiskuus ja pitsan tarve ilmestyvät samaan aikaan.

Pohjalle tein tomaattikastikkeen, jossa oli kotiketsupin lisäksi maustettua tuorejuustoa, chiliketsuppia ja mausteita. Päälle vuolua ja leikkeleitä, palsternakkaa ihan ohuena raasteena, punasipulia, pala paprikaa, ja haloumia. Päälle emmentaalia ja pitsamaustetta.
Ihan syötäviä näistä tuli ja jäi vielä tämän päivän hitaaseen teini-aamuun.

Jokainen kolmesta pitsasta sai erilaiset täytteet.
'
Yhdestä laatikollisesta jauhoseosta saa helposti kolme hyvän kokoista pitsapohjaa 



keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Surullisten soppa, eräs vihannes-broilerikeitto

Selasin vahoja postauksiani ja totesin, että tämähän on ihan hauska harrastus kunhan muistaa ettei ota itseään turhan vakavasti. Laatu ja tyyli on mitä on, mutta sellaista pientä ja epätarkkaa se arki useimmin on. 

Aloitan taas innokkaana jääkaapin siivouksella. Kohtaa tulee uusi ruokatilaus ja ennen sitä on rypistyneille tehtävä jotain. 
Nyt löytyi ainekset broilerijauhelihakeittoon. 


Kuvan ruttuisten vihannesten lisäksi laitoin keittoon muutama peruna tuttua makua tuomaan. Kasvisen kiehuessa paiston broilerinjauhelihat ja sipulit. Maustoin lihan hyvin. Keittoon lisäsin kanaliemikuution ja normaalit suola ja pippurit sekä vajaan puolipakettia melkein unohtunutta Koskenlaskija sulatejuustoa Viimeiseksi lorautin keittoon kerman ja maistoin, että on varmasti hyvää.

Vihannes-broilerikeitto

2 komeaa porkkanaa
3 bataattia
pieni palsternakka
2 suippopaprikaa
pala lanttu
kesäkurpitsa
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 dl kermaa
1 tl rakuunaa
400 g kanajauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl kurkumaa
1 tl currya
persiljaa

Kuvan ruttuisten vihannesten lisäksi laitoin keittoon muutama peruna tuttua makua tuomaan. Kasvisen kiehuessa paiston broilerinjauhelihat ja sipulit. Maustoin lihan hyvin. Keittoon lisäsin kanaliemikuution ja normaalit suola ja pippurit sekä vajaan puolipakettia melkein unohtunutta Koskenlaskija sulatejuustoa Viimeiseksi lorautin keittoon kerman ja maistoin, että on varmasti hyvää.

Aamupuuron jämistä tuli nopeasti muutama pellillinen sämpylöitä kaveriksi keitolle ja välipalaksi kotiin palaaville.



tiistai 13. elokuuta 2024

Kotiketsuppia


Kasvihuone tuottaa satoa. Tänä kesänä ei ole ollut kovain paljon aikaa hoivata kasvihuonetta, mutta jotain satoa silti saadaan. Tomaatteja ja kurkkuja siellä pääasiassa on sekä muutama munakoison taimi ja chili ja runsaasti rehoittava viinirypäle.

Kurkuille ja tomaateille olen yrittänyt keksiä jotain jatkojalostusta ja yrittäminen jatkuu vielä muutaman viikon. Joitain kelvollisia ohjeita olenkin löytänyt.

Nyt tein kesän ensimmäisen satsin ketsuppia

Kotiketsuppia

1 kg hyvin kypsyneitä tomaatteja
1-2 sipulia
(omenaa)
2 dl vettä
1 rkl etikkaa
suolaa
0,5 dl hillosokeria

Huuhdo ja lohko tomaatit kattilaan.
Lisää kuorittu ja raastettu sipuli/ omenat.
Kuumenna sekoittaen ja lisää vesi. Keitä kunnes tomaatit soseutuvat.
Jäähdytä seosta hetki ja jauha se sitten hienoksi.
Lisää mausteet ja keitä kunnes seos on soivan sakeaa. Mausteita voi lisätä jos siltä tuntuu.
Tölkitä sose kuumana kuumiin tölkkeihin ja sulje tölkit heti. Säilytä kylmässä.
Tai pakkaa sose pakasterasioihin ja pakasta jäähtyneenä.

Osan tomaateista olen vain tehosekoittimessa pyörittänyt sellaisenaan soseeksi ja  pakastanut. Näinkin tomaatit tulee käytettyä.

maanantai 12. elokuuta 2024

Mustikkapiirakka ja kesällä neulotut

Puoliso ja hänen ihanat sisarensa ovat keränneet meille mustikoita, minä olen vain pakastanut. Tuoreet mustikat herättävät tietysti piirakkahimon ja koska kaikkia himojaan ei kykene vastustamaan on ne syytä toteuttaa. 

 

Muropohja mustikkapiirakka

200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
300g philadelfia tuorejuustoa
100 g mascarponea
2 kananmunaa
sokeria
30 g maizenaa

Jos tykkäät ja kaapista löytyy, niin laita mantelilastuja päälle
Paistetaan 180 asteessa noin 35 minuuttia

Syksy saapuu ja jokin isompi neulomus tekisi mieli ottaa työn alle. Tässä elämässä on kuitenkin parempi tyytyä näihin, jotka voi tilanteen vaatiessa pudottaa heti käsistään, eikä mitään mene sekaisin.  
 Villatakkia tai puseroa tekisi mieli kokeilla, vaan en tiedä onnistuuko.
Nämä sukat valmistui kesän aikana. 

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Broileri-Bataattipata


Nyt on pakko uskoa, että loma on ohi ja arki alkanut. Palatkaamme siis ruotuun tai jonnekin  sinne missä kellot kulkua määrää.
Tänä aamuna yksi lähti taksilla kouluun sadan kilometrin päähän. Toisen koululaisen taksi haki porraspäästä ja kaksi teiniä käyttävät normaalia koulukuljetusta.

Hansu oli viides lähtijä. Hän pääsee toisen kerran tänä vuonna omaishoitolomailemaan ja palaa kotiin vasta perjantaina.
Vaikka yhteiskunnan säästöt ja hyvinvointialueiden säädöt on tuoneet paljon uutta ajateltavaa, niin näistä kaikista kyydeistä osaa olla kiitollinen. Toimivat kuljetukset ja luotettavat kuljettajat ovat meidän yksi hyvinvointitekijä. Ilman kuljetuspalveluja elämä olisi paljon hankalampaa. 

Hyvä ruoka on myös hyvinvointitekijä.
Eilen valmistin broileri-bataattipataa, josta riittää vielä tämän päivän iltaruuaksi.
Ihan kaikkia ohjeen aineita minulla ei kotona ollut ja vähän joudun soveltamaan, mutta näinkin tuli hyvää.

  
Broileri-bataattipata

noin 400 g bataattia
3 perunaa
1 keltaista paprika
3 porkkanaa
1/2 dl maissia
sipulia
2 kynttä valkosipulia
400 g broilerinjauhelihaa
2 rkl öljyä
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1 tl kuivattua inkivääriä
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
1/2 kanelia
1/2 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
1 dl vettä
2 dl turkkilaista jugurttia
1/2 ruukku tuoretta persiljaa

Kuori ja kuutioi bataatti, paloittele paprika. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Ruskista broilerinjauheliha/suikaleet öljyssä kasarissa, lisää loppuvaiheessa kasvikset ja valkosipuli.
Paista vielä 5 minuuttia.
Lisää chilikastike ja inkivääri. Raasta sitruunan kuorta ja purista mehu joukkoon. Lisää vesi. Anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää.
Lisää turkkilainen jogurtti.
Hienonna persilja tai muu käyttämäsi tuore yrtti ja lisää pataan. Kuumenna nopeasti, älä enää keitä.
Tarjoa keitetyn riisin ja kasvisraasteiden kanssa.

 
Ohjeen tekijä suositteli padan kaveriksi riisiä tai perunaa, mutta minun mielestä näin oli parempaa.
Pataa, fetaa ja tomaattia


Eno on laitettu lastenvahdiksi


perjantai 26. heinäkuuta 2024

Hellepäivän broileripata

Haudutuspata on hellepäivän ilo.
 Ainekset vain pataan, kansi päälle ja pata pihalle porisemaan. Muutaman tunnin kuluttua voitte kokoontua syömään.
Haudutuspata on niitä kapistuksia, jotka jäävät helposti käyttämättä ja unohtuvat kaapin perälle, vaikka ovat keittiössä paikkansa ansainneet
Nytkään ei tullut kokatessa kuuma.
 

Oivallinen broileripata

800 g broilerin
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 porkkanaa
paprika
1 rkl voita
1rkl rypsiöljyä
5 dl vettä
1 kpl kanaliemikuutiota
1/2 kpl sitruunaa
1dl tuoretta timjamia
1-2 laakerinlehtiä
8 kpl sipulia
1/2 sitruunamehua
puoli purkkia smetanaa

Mausta broileripalat suolalla ja pippurilla. Pilko porkkanat, paprikat ja muut kasvikset, joita kannattaa käyttää runsaasti. Hienona valkosipulit.
 Laita kaikki haudutuspataan ja maustettua nestettä niin paljon, että lihat peittyy.
Hauduta ensin hetken suurimmalla lämmöllä ja ainakin tunti tai pari Low lämmöllä.
Kantta ei tarvitse nostaa eikä pataa pyöritellä kypsymisen aikana.
.Antaa olla vaan.

Voiman keräys tauko. Helteellä tarpeen meille kaikille

sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Kauraiset proteiinimuffinit


Halusin tehdä jotain vähän erilaista leivän kaltaista välipalaa. 
Jauhoina näissä muffineissa on Myllyn Parhaat kaurainen sämpyläjauhoseos, joka on minulle uusia tuttavuus. Jauhopussin kyljestä otin tämän ohjeen.
Ihan nopeita ja helppoja oli tehdä, eikä syöminenkään hankalaa ollut.


Pikaiset proteiinisämpylät

3 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 t suolaa
2 1/2 dl maitoa
250 g pehmeää maitorahkaa
1/2 voisulaa
2 rkl hunaja
1 muna
100 g cheddar-juustoraastetta
voiteluun voita
pinnalle juustoraastetta

Sekoita jauhoseos, leivinjauhe ja suola, lisää muut aineet ohjeen järjestyksessä.
Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Jaa taikina isoihin muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin, ripottele pinnalle juustoraastetta.
paista 225-asteessa uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia.
 
Verkkokauppa on taas meitä palvellut.
 Joku sanoi, että käyttämällä ruokaostoksissa kaupan verkkopalvelua säästää selvää rahaa.
Hui-hai, hyvin osaan tehdä heräteostoja myös läppärillä.

   


torstai 18. heinäkuuta 2024

Kaalilaatikko ja mustikkarahkaa


Kotimainen varhaiskaali on vielä hyvää ja siitä valmistettu laatikko kunnollisen jauhelihan kanssa hitaasti haudutettuna on ihan parasta ruokaa. Vielä jos viereen löytyy puolukkasurvosta, niin elämä tuntuu taas elämisen arvoiselta. Kaalilaatikkoa syödessä on yksi huoli, että mihin se kaali menee, kun aina vaan mahtuu.
Nuoriso ei tästä niin pidä, mutta syövät sitten jotain muuta.


Varhaiskaalilaatikko

1 keräkaali
5 dl tomaattimurskaa
1 dl puuroriisiä
1 sipuli
400 g jauhelihaa
2 dl kuohukermaa
siirappia
suolaa
Meiran metsäistä lihamaustetta

Silppua varhaiskaali. Laita kattilaan n. 5 dl lihalientä, riisit ja kaalisilppu. Anna muhia n. 5.min.
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, mausta Meiran metsäisellä lihamausteella.
  Voitele laakea uunivuoka nostele siihen laiskistunut kaali / riisiseos, jauheliha ja sekoittele, lientä saa tulla myös mukaan.
Kaada päälle kerma ja muutama noro siirappia. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 1 tunti.

Välipalalle laitoin ihan tavallista mustikkarahkaa viime vuoden sadosta. 
Mustikat käy kaikille kunhan niitä ei kokonaisina löydy, sitä hermostuisi pikkuisin eikä teini.

maanantai 15. heinäkuuta 2024

Parhaat vohvelit

Eräänä sopivan kuumana päivänä teki mieli vohveleita, mutta ei tehnyt mieli seistä kuumassa keittiössä. Vähällä vaivalla ja jatkojohdolla voi siirtää ruuanlaiton ulos, vaikka ei kesäkeittiötä omistaisikaan.
 
Meillä nautittiin kesävohveleita, meille uudella ohjeella.
Vichyä en ole ennen käyttänyt vohveleissa, mutta nyt kokeilin kun sattui sitä ylimääräisenä olemaan. 


Parhaat vohvelit

2 dl kuohukermaa
2 dl vichyä
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vichy, sekä kevyesti vatkatut munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Kuumenna vohvelipannu. Sivele pannun molemmat pinnat sulalla voilla. Kaada noin 1 dl taikinaa vohvelipannulle
Paita 2-3 minuuttia . Tarjoile heti mahdollisimman rapeina jonkun herkun kanssa
Tarvittaessa vohvelit kannattaa lämmittää uunissa leivinpaperin päällä.


Kauniilla säällä mummeli istuu suurimman osan päivästä tässä ulkona ja tähän hän tilasi myös päiväkahvinsa ja vohvelit.
Aurinkoisina päivinä elämä on hyvää. 

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Kinkkupiirakka

 Arki hidastaa harrastuksia, kuten tätä bloggaamista ja muuta epätärkeää. Luulen hidastelun olevan arjen tapa ja siihen on välillä tyytyminen, kunhan tyytymisestä itsestään ei tule tapa.
Parhaita Arjen Tapoja on tietysti syöminen ja sitä tapaa en tietenkään ole unohtanut. Edelleen huolehdin, että huomaani uskotut täyttävät vatsansa viisi kertaa joka päivä.

Uusi ohje on tavallinen suolainen piirakka.
Se on helppo ja suht varma valinta silloin, kun kunnollista lautasruokaa ei ole tarkoitus tarjoilla. Minulle uutta tässä on pohja, joka kovasti miellytti, mutta on varmasti kaikille muille tuttu
  Mielestäni paras piirakkapohja on se mihin laitetaan perunamuusijauhetta. Tämä olkoon toiseksi paras. 
Näiden päälle laitoin kinkkua, metvurstia, paprikaa, sipulia ja sipulinvarsia sekä purjoa.
(Lihattomat saivat omat piirakkansa.) 


Kinkkupiirakka

 150 margariinia

4 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 dl kylmää vettä

Täyte:

350 kinkkua

1paprika

1purjosipuli

1 prk Ranskankermaa

2 dl kevytkermaa

2munaa

½ tl suolaa

3 tl pippurisekoitusta

4 dl juustoraastetta

Paloittele kulhoon rasva ja lisää kuivat aineet, myös juustoraaste. Nypi aineet sormin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Puhdista ja kuutioi paprikat. Hienonna halkaistu purjo. Hauduta kasviksia öljyssä pehmeiksi ja lisää kinkku.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele pohja haarukalla ja paista 225 asteessa 10 minuuttia alimmalla tasolla.

Sekoita ranskankerma, kevytkerma ja munat. Sekoita joukkoon mausteet. Kaada kasvis-kinkkuseos piirakkapohjalle, ripottele päälle juustoraaste ja kaada lopuksi kermaseos päälle. Paista 200 asteessa 20 minuuttia uunin keskitasossa.

Blogini nimi olisi voinut olla myös "Kattilassa", koska yksinkertaisen ruuan lisäksi meillä on kissoja keskimääräistä enemmän. Miksi niitä on niin paljon? En tiedä. Meillä on kissoja, toisilla jotain muuta. Niin se vain on, eikä kaikkea voi järjellä selittää.

Kevätpennuista on vielä kolme odottamassa pääsyä uuteen kotiin. Ottaisin tämän Usvan itselleni, ellei puolison mielestä kollikiintiö olisi nyt täynnä.

perjantai 10. toukokuuta 2024

Ruisruudut

Helppo ja nopea "ruisleipä", vaikka enemmän tässä on vehnää kuin ruista.
Rukiin maku tulee mukavasti esiin ja vehnä on helppo leipoa, tai siis taputella.
Tätä ei kannata tehdä varastoon, vaan vain sen mitä heti kohta syödään ja seuraavaksi kerraksi taas uusi satsi.  


Ruisruutu

5 dl Vettä
2 tl Suolaa
2 rkl Sokeria
½ dl Öljyä
1 pss kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
 
Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää suola, sokeri ja öljy.

Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot taikinanesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan pinnalle reilusti ruisjauhoja ja taputtele n. 1 cm;n paksuiseksi levyksi. Leikkaa levy taikina pyörällä neliöiksi.

Anna kohota liinalla peitettynä 30–40 min. Paista 225 asteessa n. 20 min.


keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Lempeä tomaattikeitto


Etsiskelin blogeista uutta piirakkaohjetta, mutta löysinkin "Lempeän Tomaattikeiton"-ohjeen.
Ohje on neljälle. Tein kaksinkertaisena ja sen mitä ei lounaaksi syöty jalostin jauhelihakastikkeeksi iltaruualle. Kastikkeeseen lisäsin leipomuksista ylijääneen sulatejuustokikkareen ja lihaliemijauhetta. Kannattaa maistaa ja sen mukaan säveltää.
Tätä teen varmasti vielä monta kertaa.

Lempeä Tomaattikeitto

3-4 tomaattia (mitä kypsempi, sen parempi)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tlk (n. 400g) tomaattimurskaa
n. 2dl vettä
½-1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
2 dl ruokakermaa
1-2 rkl hunajaa
Lisäksi:
raejuustoa

  Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää joukkoon sipulit, valkosipulit sekä tomaattikuutiot. Kuumenna ja anna kasvisten kypsyä hiljalleen noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. 
  Lisää tomaattimurska. Huuhtele tölkki parilla desillä vettä ja kaada vesi kattilaan. Lisää mausteet sekä yrtit. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 15 minuuttia. Jos haluat, voit soseuttaa keiton. Itse tykkäsin, tässä oli vähän sattumia. 

  Lisää kerma ja maun mukaan hunajaa. Kuumenna. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoile raejuuston kera.