torstai 27. huhtikuuta 2023

Porkkanapihvit ja huhtikuun villasukat

 Suunnilleen joka päivä höyrytän kattilallisen porkkanoita ruuan lisukkeeksi. Pienimäiselle kypsennetyt kasvikset ovat erityisen tärkeitä, koska raakoja hän  ei pysty syömään ja kaikenlaisia kasvuaineita täytyy saada. Jostain luin myös, että kypsästä porkkanasta imeytyy helpommin joku tärkeä aine, kuin kypsentämättömästä porkkanasta. Uskon tuon mielelläni, jotta porkkanoita kannattaa syödä kaikella tavalla ja paljon. 

Eilen keitin ja soseutin porkkanoita tavallista isomman satsin, josta valmistin pulleita lättyjä, eli pihvejä. Osa ruokakunnasta on vakaumuksellisia kypsien porkkanoiden inhoajia. He kuitenkin jäivät tänään vähemmistöön ja saivat tyytyä pelkkään perunamuussiin.

Alla olevan ohjeen tein kaksinkertaisena, niin kaikille riitti.

                Porkkanapihvit

500 g porkkanoita

1 kananmunaa

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

5 rkl vehnäjauhoja

ruokaöljyä/voita paistamiseen

 Kuori porkkanat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsiksi suolavedessä.

 Kaada vesi pois, muussaa porkkanat ja anna jäähtyä hetki.

 Lisää kananmuna, tuorejuusto, mausteet, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

 Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää ruokalusikallisen verran porkkanamuusia, tasoita lusikalla painelemalla pihviksi ja paista pihvit molemmin puolin kypsiksi. Taikina on aika löysää. joten pihvejä kannattaa käännellä varovasti leveällä paistinlastalla. Varo, ettei pala pohjaan.

Huhtikuussa valmistui vain neljä sukkaparia. 


Toukokuu on jo niin kesää, että pitää ymmärtää pysyä erossa puikoista. Kuitenkin siltä varalta, että  pakottava neulomatarve iskisi aloitin ohuesta langasta tekemään itselleni hanskoja. Jos ne ennen syyskylmiä valmistuisi. 

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Broileri-pastavuoka

 Gluteenittomasta kierrepastasta ja broilereista valmistui vuokaruokaa. Puolisolla terveys reistailee, niin kokeilee nyt gluteenitonta ja toivoo siitä helpotusta. Minä ehdotin kokeilemaan hetken kokonaan viljatonta, mutta hän haluaa näin. Siis näin teemme....tai hän tekee ja minä kannustan. Tänään kannustin valitsemalla laatikkoon gluteenittoman pastan. 

Tähän vuokaan pasta tulee raakana. Onkohan se herkullisuuden salaisuus?  


Broileri-pastavuoka

300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
öljyä
suolaa
pippuria
1 rkl kanafondia
5 dl täysjyvämakaronia (meillä gluteeniton pasta)
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
punainen paprika
sipulia kuullotettuna
(eilen keitettyä porkkanaa)
1 prk tuorejuustoa yrtti 
juustoraastetta


  Kuullota pannulla öljyssä sipuli ja lisää paprika sekä porkkanat hetkeksi sipulin kanssa kypsymään. Mausta kasvikset ripauksella suolaa. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada broilerit ja keittämätön makaroni voideltuun vuokaan. Sekoita vesi ja ruokakerma ja lisää kuumaan nesteeseen tuorejuusto sekä fondi tasaiseksi ja kaada seos vuokaan. Sekoita varovasti.
  Kypsennä 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, ripottele päälle juustoraastetta ja kypsennä vielä n. 15 minuuttia, tai kunnes makaroni on kypsää. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Neiti-kissa sai muutama viikko sitten kolme pientä poikasta. Nyt kaikilla on silmät auki ja ympärillä oleva maailma alkaa kiinnostamaan. Kuvassa on pentujen eno Mr.Pullervo, joka osallistuu mielellään siskonlasten hoivaamiseen.


Kissalauman paimentaminen on rankkaa pienelle ja välillä on päästävä hetkeksi syliin.
Robbe on nyt kahdeksan viikkoa ja vielä ihan pöhkö.
 

torstai 20. huhtikuuta 2023

persikka-ananaspiirakka

Tämä piirakka sopii aurinkoiseen kevätpäivään.
Oikeasti se meni niin, että mummu naapurista soitti ettei missään ole taaskaan mitään hyvää  ja mitä sinä oikein teet kun et enää ikinä leivo. "Kuivaa leipääkö tässä pitää kahvin kanssa syödä?"
Onneksi mummelissa on vielä virtaa ja sanan säilää
Tein sitten pellillisen piirakkaa, vaikka ulkona on melkein kesä. 

 
Persikka-ananasrahkapiirakka

250 g voita sulatettuna
2 lasia sokeria
4 lasia vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 lasi piimää
2 munaa

Rahkaseos:
4 dl maitorahkaa
1 dl sokeria
2 munaa
4 tl vaniljasokeria
1 suuri purkki säilykepersikan puolikkaita
2 pientä purkkia ananaspaloja (tai vähempi)


Sekoita sula rasva, sokeri, jauhot, leivinjauhe ja sooda murumaiseksi.
Ota yksi lasillinen muruja erilleen. Lisää isompaan muruseokseen piimä ja munat. Sekoita taikinaksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Pilko persikat ja ananakset pieniksi paloiksi ja levitä taikinan päälle.
Sekoita rahkaseoksen ainekset sekaisin ja kaada hedelmien päälle.
Levitä erilleen otetut murut piirakan päälle. 
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

Mummeli sai päiväkahville piirakkaa ja pääsi nauttimaan auringosta.
Pitkä talvi sisällä on vihdoin ohi.

keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Kermainen lihapullakastike


Meillä täällä on kerran kuukaudessa Reko-myynti, josta voi ostaa mahdottoman hyvää luomu-lihaa. Jauhelihoissa varsinkin huomaa lihojen eron. Ihan eri makuista ja oloista on suoraan tuottajalta ostettu luomu-jauheliha, kuin markettien tavalliset paketit. (Jotka nekin on hyvin tehtynä ihan kelvollisia)

Viimeisen jauhelihapaketin otin illalla pakastimesta sulamaan ja valmistin siitä meille  tämän päivän lounaaksi pullia. Halusin testata uutta ohjetta ja ihan syötäviä tuli, varsinkin jos pitää timjamin mausta.

 Lihapullat

700 g jauhelihaa

1 kananmuna

2 dl ranskankermaa

1,5 rkl kuivattua timjamia

0,5 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Uuni kuumenemaan 225 astetta. Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin. Muotoile pulliksi ja paista uunissa noin  15 minuuttia.

Kastike syntyi kermasta, ketsupista ja lorauksesta soijakastiketta.

Lihojen lisäksi meidän kylän Reko-myynnistä saa hankittua kananmunat. Toinen huippu tuote. Ihan näin paljon ei munia itse syödä, vaan osa lähtee lasten mukana kaupunkiin.



tiistai 18. huhtikuuta 2023

Härkiskastike

  Taas vaihteeksi toin kaupasta Härkkistä
Ennenkin olemme yrittäneet tehdä tästä hyvää, mutta koskaan se ole oikein onnistunut. Periaate kuitenkin on se, että kun asia on fiksu, eettinen ja ekologinen, niin heti ei saa luovuttaa. Oli kysymys sitten Itämerestä tai papujalosteesta.

Tällä ohjeella valmistui kastike, joka kelpasi kaikille. Nyt sattui varastossa olemaan vain kesäkurpitsaa (sekin kesän pakastuksia), mutta tähän sopii lisukkeeksi mikä vain kasvis.


Härkkiskastike

250 g härkkistä
1 sipuli
2 tl öljyä
kesäkurpitsa
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 rkl tomaattisosetta
2 tl kuivattua yrttiseosta
0,50 tl suolaa ja sokeria
mustapippuria

Tee näin:
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä hetki öljyssä pannulla ja lisään sekaan pieniksi pilkottu kesäkurpitsa.  Lisää myös tomaattimurska, huuhtele purkki vedellä ja lisää liemi pannulle tomaattisoseen ja mausteiden kanssa. keitä 5-10 minuuttia
Me keitimme spagettia kaveriksi

Joka vuosi kevät aurinko yllättää.
Kutimet siirtyy automaattisesti kaapinperälle ja tekisi mieli vain puuhailla ulkona. Maalla on se onni, että puuhailua riittää.
Sen varmistamiseksi, ettei turhaan jouten olla kävin hakemassa meille uuden ihanuuden.
Hän on Robbe, seitsemän viikkoa.
Pienen villakoiran ja bostonterrierin sekoitus.

lauantai 8. huhtikuuta 2023

Omenapiirakkaa pellillinen


Pellillinen Omenapiirakkaa

8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
250 g sulaa voita
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon odottamaan.
Lisää suurempaa puolikkaaseen seuraavat aineet:

2 dl luonnonjugurttia
1 kananmuna
500 g omenaa
1 sitruunanmehu
2 tl vaniljasokeria
kanelia

Kuori ja viipaloi omenat.
Sekoita kananmuna ja jugurtti hyvin keskenään ja lisää taikinaan, sekoita.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen.
Sekoita omenaviipaleihin sitruunamehu, sokeri ja kaneli, sekoita.
Asettele omenat pohjan päälle ja sen jälkeen taikinamuruseos päällimmäiseksi.
paista 200 asteessa noin 30 minuuttia
Tarjoile jäähtynyt piirakka kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Yritin saada Hansua näyttämään peukaloa ja hymyilemään. 
Ei onnistunut
Olisiko pala jäätelöä piirakan päällä auttanut?

sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Teryakilohi ja maaliskuun sukat

Huhtikuu on ensimmäinen kevätkuukausi ja se tekee hyvää. Aurinko lämmittää ja sulattaa.

Tänään valmistin teryakilla maustettua uunilohta.
Kauan olen tätä aikonut ja nyt viimein muistin ostaa kastikepullon. Asiaa googlettamalla löysin ihan hyviä kastikeohjeita, joilla kotikeittiössä taitavat onnistuu, mutta minä en kuulu heihin. Siispä turvaudun pullohyllyyn  

Laitoin vain lohet pellille ja voitelin kastikkeella. En lisännyt ollenkaan suolaa, niin kastiketta olisi voinut olla enemmän. Kastilleen päälle ripottelin sitruunapippuria, kuivattua tilliä ja ruohosipulia, sekä paahdettuja sipulimuruja.
Että sipuleja olisi riittävästi lohkoin kalojen vierelle vielä puna-ja keltasipulia.
Sitten vaan uuniin 175 astetta ja noin puolituntia.
  

Kalalle kaveriksi pinaatilla höystetty perunamuussi ja vihreää salaattia.
Tämän lautasen sai mummi.


Maaliskuun sukat.
Olkapäät sanoo, ettei enää ainuttakaan sukkaa ja pää ehdottaa puikkojen vaihtamista ikkunalastaan. Ehkä opettelen virkkaamaan?

sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Maailman paras pannukakku ja sijaishoitoa


Toimelias kaksi viikkoinen on takana ja palaamme tavalliseen arkeen. Epätavallisuutta ja vaihtelua toi hetkeksi uusi lomalainen. Perhehoidossa on vakituista väkeä, joille tämä on se oikea koti ja sitten on vain hetken viivähtäviä lomalaisia. Lomalle eli tilapäishoitoon tulevat asuvat kotonaan omaistensa hoidossa ja tällainen sijaishoito on hetki aikaa hoitajalle.
Tätä sijaishoitoa voi tehdä jokainen joka haluaa.
Siitä vaan...

Vieraan ihmisen hoitaminen on mukavaa, vaikkakin haastavaa. Harvoin heti alussa on yhteistä kieltä ja tavatkin on toisenlaiset. Vasta kun aikaa kuluu ja tutuiksi tullaan, niin kieli löytyy ja arki asettuu.
Sitten yllättäen onkin jo lähtökahvien aika.
 


Tyttönen on meidän pannarimestari ja tämä on hänen luotto-ohjeensa.

Maailman paras pannukakku

Raaka-aineet:

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1tl vaniliinisokeri

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

8 dl maitoa

2 kananmunaa

100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi.

Kaada taikina levinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. 1/2 tuntia. Hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä tai jotain muuta hyvää päälle.


torstai 9. maaliskuuta 2023

Soijabolognese

Kasvisruokapäivä ja tarjolla soijabolognesea pastan kanssa. Kastikkeen ohje löytyi Vegehaasteen sivuilta ja on todella kokeilemisen arvoinen. Hiukan jouduin säätämään kun kaikkea tarvittavaa ei kotoa löytynyt, mutta perusohje oli tämä.
Kunnolla vain tomaattia ja mausteita, niin hyvää tulee. Meidän kriittinen nuoriso ei pidä soijasta (suostu syömään jos tietävät), mutta eivät tällä kertaa sanoneet mitään.
Huomasikohan ne?  


 Bolognese

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • purkki tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • ½ dl ketsuppia
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • ½ tl paprikajauhetta (tai ripaus savupaprikaa)
  • rouhittua mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • (tarvittaessa lisää vettä)


Pilko sipuli ja valkosipuli. Lorauta pannulle reipas loraus rypsiöljyä ja kuumenna. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. “Paista” soijarouhetta hetki ja lisää joukkoon tomaattimurska.

Täytä tomaattimurska purkki puolilleen vedellä ja kaada pannulle. Lisää ketsuppi, liemikuutio sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.

Tarjoile pastan kanssa!



maanantai 6. maaliskuuta 2023

Pehmeä omenapiirakka

 Perhe pilkkaa jo minun innostusta piirakoihin ja vaati vaihtelua.
Näitä pehmeitä on vaan niin helppo syöttää sekä syötettäville että itsesyöjille.
Hyvääkin tämä oli, sain sentään viimeisen palan kuvaan.


Omena-rahkapiirakka

150 g voita sulatettuna
3 dl sokeria
1 dl kermaa/ruokakermaa
1 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
omenahilloa 
4 (750g) omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
250 g maitorahkaa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Esikäsittele omenat: kuori, poista siemenkodat, leikkaa paloiksi. Laita palat kulhoon ja sekoita omenoihin kanelia ja fariinisokeria.
Sekoita voisula, sokeri, kerma, maito ja munat. Siivilöi lopuksi joukkoon vehnäjauho-leivinjauhoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Levitä pohjalle ensin kerros omenahilloa ja lisää sen jälkeen omenat pohjan päälle.
Sekoita rahkaan loput aineet. Levitä seos omenoiden päälle
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n.35 min tai kunnes kypsää.

lauantai 4. maaliskuuta 2023

Suloinen pullataikina

Facebookista löysin ihan "uudenlaisen" ohjeen pullalle.
Tavallisesti olen tehnyt pullat veteen ilman kananmunaa ja facen pullakeskustelusta päätellen, myös monet muut tekevät näin. Hyvää on tullut niinkin
Tällä uudella reseptillä teen kuitenkin kaikki seuraavat pullani. 
Oikeaa maitoa, kunnolla kananmunia, runsaasti rasvaa ja sokeria.
Lopputuote oli pehmeää ja suloista.

Nykynuoret on tehokkaita
Uusi pullataikina

1 l maitoa
3 tl suolaa
5 dl sokeria
3 pss kuivahiivaa
10 munaa
5 rkl kardemummaa
500 g voita
vehnäjauhoja sormituntumalla

Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi, lisää suola ja kardemumma. Kaada vispilällä vispaten joukkoon aika kuuma maito, liemi ei jäähdy liikaa kun maito on kuumaa. Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoja ja lisää ne nesteen sekaan. Lisää niin paljon jauhoja mitä vispilällä saa sekoitettua.
Lisää pehmeä voi taikinaan, alusta ja lisää jauhoja kunnes taikina on sopivan pehmeää. Alusta kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
Anna kohota kunnolla.
Sitten voit leipoa, uudelleen kohottaa ja paistaa.  
Älä syö heti kaikkia.   

torstai 2. maaliskuuta 2023

Paras kuhakeitto ja jälkkäriksi lettuja sekä helmikuun villasukat

Helmikuu meni sairastellessa ja toipilaita hoivatessa.
Saimme jostain aivan pyytämättä ankaran flunssan, joka kolmisen viikkoa meillä viihtyi. Pikku-teinien lisäksi myös Hansu ja Pienimäinen sairastuivat, vaikka yleensä he ovat kulkutaudeilta säästyneet. Heitä hoivatessa ei juuri muuta ennätä ajattelemaan.  
  Tautipäivinä valmistin ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan uunin kokoisella vuoalla ja talon suurimmilla kattiloilla.
Muutamia hyviä minulle uusia ruokia tai ainakin uusia ohjeita löysin. Sellaisia jotka jäävät meidän ruokalistalle.
Vähän liioittelemalla tällä ohjeella tuli noin kahdeksan litraa erinomaista kuhakeittoa, joka lämmitettynä vain parani.


Kuhakeitto

n.5 perunaa
 iso bataattia
paljon porkkanaa
kukkakaalia
palsternakkaa
2 sipulia
75 g voita
1 l kalalientä
3 laakerinlehteä
4 kuhafilettä paloiteltuna
tilliä
2 dl kermaa

 Aloita kuhakeiton teko valmistamalla ensin kalaliemi joko perkkeistä tai kuutiosta/fondista.

Kuori perunat ja porkkanat.

Kuori ja hienonna sipulit.

Kuullota voissa paloiteltuja perunoita, porkkanoita ja sipuleita hetki, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja mausteet.

Anna kiehua hiljalleen, että perunat kypsyvät. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää kala, hienonnettu tilli ja kerma, anna vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoile kuhakeitto hyvän leivän kanssa.

Keittopäivän jälkiruuaksi tai välipalaksi tai ihan milloin vain sopii letut ja hillo. Aikaisemmin tein letut maitoon, mutta kermaviili tekee tästä herkusta vieläkin herkumpaa. Hilloksi sekoitin kotoista omenaa ja mansikkaa.



Karmaviililettuja

4 dl kermaviiliä
4 dl maitoa
6 kananmunaa
6 rkl sulaa voita
1 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
5 tl leivinjauhetta
10 dl vehnäjauhoa

Helmikuussa sairaanhoidon lisäksi annoin sukkapuikoille töitä. Saaliiksi sain yhdeksän paria erikokoisia villasukkia. Maaliskuussa en enää sukkaile. Teen vain muutamat keskeneräiset loppuun ja sitten ihan jotain muuta.  

tiistai 7. helmikuuta 2023

Broilerivuoka

Pitää syödä tuhdisti ennen kauppaan menoa, sanoo äiti ja elämänkokemus.
Pienennetyt broilerinfileet kasvisten kanssa vuokaan ja päälle kanalientä, johon on sekoitettu mausteet ja juustokerma.


2 pkt broilerin fileitä, toinen marinoitu toinen ei
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 sipulia
4 porkkanaa
suippopaprika
fetajuustoa
3 dl kiehuvaa vettä
2 kana-annosfondia
2 dl ruokakermaa (käytin juustoista)
1 sitruuna
3 rkl juoksevaa hunajaa

Pilko filee pienemmäksi ja mausta. Minä sekoitin pussissa marinoidut ja naturellit palat ja annoin hetken asettua huoneen lämmössä.

Kuori ja pilko sipulit sekä muut käytettävät kasvikset.
Asettele kaikki uunivuokaan, päällimmäiseksi feta.
Yhdistä keskenään kiehuva vesi ja kana-annosfondit. Purista sitruunanmehu.
Sekoita joukkoon kerma, sitruunamehu (n.1/2 dl) ja hunaja. Kaada neste kanojen ja kasvisten päälle
Vuoka uuniin keskitasolle 200 asteeseen noin 1,5 tuntia
 
Kaveriksi broilerivuoalle tuli keitetty ohra, coleslaw, porkkanaraaste, puolukka ja hapankaali.



Tuli vuoden ensimmäinen ruokatilaus. Hedelmiä ja maitotuotteita haemme kerran tai kaksi viikossa tästä "oman kylän kaupasta", mutta muuta ei (paitsi karkkia).
Koko tammikuun olemme ahkerasti tyhjentäneet ruokavarastoja ja se projekti jatkuu vielä. Kerran jos toisenkin on hiipinyt mieleen ajatus kaiken säilömisen järkevyydestä.
Nyt olen päättänyt, että on aika mennä pohjaan asti, siis pakastimien pohjaan.

Ruokalistan mukaan jos eletään, viikossa ruokaan menee noin 250 euroa. Syöjiä normipäivinä on vähintään seitsemän, viikonloppuisin ja lomilla enempi. Koska olemme perhekoti ja ruokittavia on melkein vauvasta melkein yhdeksänkymppiseen ravitsemukseen menee keskimääräisesti enempi aikaa ja rahaa.
Näillä nyt mennään runsas viikko.
  


Myös postinkulku tuotti iloa.
Hiukan lankaa sekä uuden keittokirjan, josta sanottiin näin:

"Kirja on saanut Inkoolainen Daniela Andersson oli vähällä pyörtyä, kun hän sai marraskuussa Pariisissa kuulla, että hänen tekemänsä keittokirja Tack för maten, mamma! oli valittu kaikkien aikojen parhaaksi keittokirjaksi kansainvälisessä Gourmand Cookbook Awards -kilpailussa Nordic-sarjassa. Voittoa on verrattu elokuvien Oscar-palkintoon, sillä kilpailuun osallistui yli tuhat kirjaa eri puolilta maailmaa."
Eikö tuollainen ole pakko saada?