torstai 20. huhtikuuta 2023
persikka-ananaspiirakka
keskiviikko 19. huhtikuuta 2023
Kermainen lihapullakastike
Lihapullat
700 g jauhelihaa
1 kananmuna
2 dl ranskankermaa
1,5 rkl kuivattua timjamia
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
Uuni kuumenemaan 225 astetta. Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin. Muotoile pulliksi ja paista uunissa noin 15 minuuttia.
Kastike syntyi kermasta, ketsupista ja lorauksesta soijakastiketta.
Lihojen lisäksi meidän kylän Reko-myynnistä saa hankittua kananmunat. Toinen huippu tuote. Ihan näin paljon ei munia itse syödä, vaan osa lähtee lasten mukana kaupunkiin.
tiistai 18. huhtikuuta 2023
Härkiskastike
Härkkiskastike
lauantai 8. huhtikuuta 2023
Omenapiirakkaa pellillinen
sunnuntai 2. huhtikuuta 2023
Teryakilohi ja maaliskuun sukat
sunnuntai 26. maaliskuuta 2023
Maailman paras pannukakku ja sijaishoitoa
Tyttönen on meidän pannarimestari ja tämä on hänen luotto-ohjeensa.
Maailman paras pannukakku
Raaka-aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1tl vaniliinisokeri
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g sulatettua voita
Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi.
Kaada taikina levinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. 1/2 tuntia. Hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä tai jotain muuta hyvää päälle.
torstai 9. maaliskuuta 2023
Soijabolognese
Bolognese
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- purkki tomaattimurskaa
- 2 dl vettä
- ½ dl ketsuppia
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- ½ tl paprikajauhetta (tai ripaus savupaprikaa)
- rouhittua mustapippuria
- rypsiöljyä paistamiseen
- (tarvittaessa lisää vettä)
Pilko sipuli ja valkosipuli. Lorauta pannulle reipas loraus rypsiöljyä ja kuumenna. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. “Paista” soijarouhetta hetki ja lisää joukkoon tomaattimurska.
Täytä tomaattimurska purkki puolilleen vedellä ja kaada pannulle. Lisää ketsuppi, liemikuutio sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
Tarjoile pastan kanssa!
maanantai 6. maaliskuuta 2023
Pehmeä omenapiirakka
lauantai 4. maaliskuuta 2023
Suloinen pullataikina
torstai 2. maaliskuuta 2023
Paras kuhakeitto ja jälkkäriksi lettuja sekä helmikuun villasukat
Aloita kuhakeiton teko valmistamalla ensin kalaliemi joko perkkeistä tai kuutiosta/fondista.
Kuori perunat ja porkkanat.
Kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota voissa paloiteltuja perunoita, porkkanoita ja sipuleita hetki, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja mausteet.
Anna kiehua hiljalleen, että perunat kypsyvät. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää kala, hienonnettu tilli ja kerma, anna vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoile kuhakeitto hyvän leivän kanssa.
Keittopäivän jälkiruuaksi tai välipalaksi tai ihan milloin vain sopii letut ja hillo. Aikaisemmin tein letut maitoon, mutta kermaviili tekee tästä herkusta vieläkin herkumpaa. Hilloksi sekoitin kotoista omenaa ja mansikkaa.
tiistai 7. helmikuuta 2023
Broilerivuoka
torstai 2. helmikuuta 2023
Uusi omenapiirakka
Jotain tämän tapaista omenapiirakkaa olen joskus ennenkin tehnyt. Tässä piirakassa omenat ja niiden alla oleva hillo olisi saanut olla hiukan vahvemman makuista, kuten ohjeessa kehotettiin, mutta nyt käytin niitä mitä kaapista löytyi. Seuraavalla keralla pitää tuo muistaa.
Kopioin ohjeen jostain (en muista mistä) suoraan tähän alle.
Omenoiden alle laitoin hiukan omatekemää luumuhilloa, muuten tein ohjeen mukaan. Naapuri tuli sopivasti vierailulle, niin saatiin tuoreeltaan testata.
Omenapiirakka
Pohja:
200 g pehmeää voita
2 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
Päälle:
n. 10 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (1 1/4 l lohkoja)
1 rkl sokeria
1 tl kanelia
1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat ovat 29 x 24 cm.
4. Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista kota, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele omenalohkojen päälle.
5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Syö jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.