keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Moussakat

Yksi vaikeimmista ruoka-aineista on munakoiso. En oikein tiedä mikä siinä tökkii, mutta en vain saa siitä itselleni kaveria. Periksi en kuitenkaan anna. Kun kasvissyöjälapsi vetosi järkeviin järkisyihin ja kannusti yrittämään, niin muutama munakoiso lähti kauppareissulta mukaan. Tosin aika monta päivää ne sai jääkaapissa odottaa.

Moussaka
 
2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
2 rkl oliiviöljyä
Hieman suolaa
 
Täyte:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
2 tl makeaa paprikajauhetta
Suolaa ja mustapippuria
2 dl lihalientä
1 dl omenatäysmehua
 
Kastike:
3 dl maitoa
2,5 dl juustoraastetta
Hyppysellinen suolaa
Päälle tuoretta basilikaa


Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja laita ne leivinpaperille uunipellille, voitele oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Paahda munakoisoja 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota ne sitten uunista. Pieni sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä, lisää sitten jauheliha ja ruskista. Mausta, lisää olut, tomaattipyre ja lihaliemi ja hauduta seosta pienemmällä lämmöllä noin 15 minuuttia.
 
Öljyä uunivuoka ja lado sinne kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta, niin että aloitat ja lopetat munakoisoviipaleilla. Sekoita kastikkeen ainekset kasarissa ja kiehauta. Kaada uunivuokaan kaiken päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Koristele basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kera.

Tein kasvissyöjälle oman pienemmän annoksen, johon lihan tilalle laitoin eiliseltä jääneen kasviskastikkeen.


Maire nukkuu kasvapesässään niin makeasti, että kateeksi käy.


tiistai 15. maaliskuuta 2022

Kasviskastike spaghetilla


Yksi perheen suokikkikasvisruoka on kermainen kastike spaghetille. Siihen tulee erillaisia värikkäitä kasviksia, tomaattimurskaa ja loraus kermaa. Syöjistä riippuu kannattaako kastikkeeseen lisätä valkosipulia tai chiliä. Valmiiseen kastikkeeseen sopii mieluisat yrtit, jotka kannattaa lisätä ihan viimmeiseksi. 
Tämän päiväiseen kastikkeeseen tuli kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaraastetta, sipulia, valkosipulia, maissia, minitomaatteja ja kevätsipulia.


Isolla pannulla tai kattilassa pilkotut kasvikset kuullotetaan voi-öljyseoksessa kypsymisjärjestyksessä. Minä kuullotin sipulit erikseen, koska halusin niistä kunnolla maut esiin.
Lisäsin tomaattimurskan ja kiehautin. Maustoin suolalla, mustapippurilla. Viimmeiseksi lorautin hiukan kermaa ja jälleen kiehautin.
Kasvikset ei kypsy ihan mössöksi, vaan ovat hyviä ja sopivan kypsiä. 

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Lilahtavat sämpylät (sis.suklaata)

Aina kun taikinaan tulee suklaata, niin ohjetta on syytä testata. Alla olevaa reseptiä nodattamalla syntyy pehmeitä ja mukavan värisiä sämpylöitä. Kauniin väri sämpylöihin antaa punajuuri, jonka ansioista sämpylät eivät kuivahda, vaikka kaikkia ei jaksaisi heti syödä.
Jos kotoa löytyy ylimääräistä suklaata, niin näitä kannattaa kokeilla.


Punajuurisämpylät

3 punajuurta
3 dl vettä
1/2 tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoa
9-10 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinäsekoitusta rouhittuna
50 g tumma suklaata rouhittuna
2 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
Punajuurisämpylät valmistuu näin

Kuori punajuuret ja raasta ne huenoksi raasteeksi. laita raaste ja siitä irtoava neste kulhoon.
Kuumenna mikrossa 5 minuuttia, kunnes raaste pehmenee. (minun punajuuret olivat kypsiä, niin en mikrottanut) Lisää kylmä vesi. Tarkista, että seos on sopivan lämpöistä ja liuta hiiva joukkoon.
Lisää suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. alusta vehnäjauhot taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät ja suklaarouhe
Peitä kulho liinalla ja akohota 45 minuuttia huoneenlämmössä.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo säpylöiksi.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.




perjantai 11. maaliskuuta 2022

Lohta ja kasviksia uunissa


Tänään oli toisen jääkaapin siivouspäivä ja täytyy sanoa, että "oli jo aikakin". Luulin, ettei varastoissa ole enää juuri mitään vihantaa, mutta näillähän me pärjätään pitkälle ensi viikkoon tai ainakin viikonlopun yli.
(Vai pärjätäänkö, meitä on sentään kahdeksan?)  


Aloitin hevivarastojen hävittämisen helpolla kasvissosekeitolla. Paistoin lisäksi hiukan henkilökohtaisia herkkujani, punajuuripihvejä. Niitä tarjoillaan vain silloin, kun lapset ovat pois.


Varastoissa on tietysti muutakin kuin kasviksia,
Päivälliseksi laitoin uuniin lohta ja kasviksia. Ensin hieroin lohen pintaan suolan, sitruunapippuria ja kalamaustetta. Seuraavaksi puristin appelsiinista mehut ja laitoin hedelmälihan ja fetajuustoa lohen päälle.
Uunissa 200 asteessa noin puuolituntia    
  

kalan kaveriksi laitoin uunikasviksia. Pellille tuli  perunaa, porkkanaa, paprikaa ja punasipulia. Valkosipulimurskan sekoitin öljyyn, jonka sekoitin kasvisten sekaan. Mausteena kasviksille oli vain suola ja mustapippuri.

Vihreään salaatiin laitoin tavallisen salaatin lisäksi, hunajameloonia, alfa~alfan ituja sekä tuorekurkkua. Punakaalisalaatti oli toisena. Siihen tuli hienoksi raastettua punakaalia ananasmurskaa sekä raejuustoa.
Punaista salaattia teen varmasti ihan pian lisää, mutta ensin pitää käydä heviostoksilla.
 

maanantai 28. helmikuuta 2022

lehtikaalikeitto

Syksyllä kuivasin lehtikaalia aika kasan ja nyt se pitäisi osata viisasti käyttää. Periaatteessa sitä voi murustella vaikka mihin, mutta ruokakunnan kriitikkojäsenet ei sitä hyväksy. Sämpylöihinkin joskus kuivia murusia lisäsin ja omaan suuhun se sopi hyvin, mutta pikkuteinit olivat äänekkäästi erimieltä. Sämpylät oli kuulemma homeessa.
Nyt tein keiton, joka maistui kaikille, (kerroin, että syövät pinaattikeittoa) 



Lehtikaalikeitto

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
4 dl kuivattua murusteltua lehtikaalia
1 kasvisliemikuutio
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Murenna kuiva lehtikaali pieneen vesitilkkaan hetkeksi turpoamaan.
Kuumenna voi-maitoseos kiehuvaksi ja lisää siihen liotetut lehtikaalit sekä kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen muutama minuutti ja suurusta keitto pieneen vesimäärään sekoitetulla vehnäjauholla. Vielä muutama minuutti kiehumista. Viimmeksi lisää suola ja kaikki ne mausteet, joita haliat käyyttää.
Keitosta tulee paksun samettista ja oikein hyvää.

Tammikuun piti olla tumppukuu, mutta siitä tuli korona kuu. Halusin opetella tekemään lapaseen intialaisen peukalon ja se onkin paljon parempi kuin mikään muu peukalosysteemi. Hiukan erillaisen näköinen, mutta istuu hyvin.  

sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Kurpitsakeitto


Kasvissosekeitto on yleisnimi monen makuisille keitoille. Nimihän kertoo vain ruuan muodon ja mallin, ei  oikeastaan mitään muuta. Meillä sosekeitto on yleensä otollista jääkaapin siivous ruokaa, jolloin mahdolliset unohtuneet pääsevät taas loistamaan. Jos perhe kaipaa ateriaan tuhtiutta tai paikalla on sekä taviksia että kasvissyöjiä voi keiton lisukkeena tarjoilla esim. paistettuja nakkipaloja tai pieniä mausteisia lihapullia, kananmunien ja raejuuson lisäksi. Niidenkin, jotka eivät sosekeitoista niin pidä on helpompi totutella outoon makuun, kun saavat itse koota annoksensa. Ainakin lapsilla tämä toimii.
 
Tämän keiton idea ja tekemisen tarve syntyi yhdestä jääkaappiin unohtuneesta myskikurpitsasta.
Ohje muotoutui sitä mukaa mitä muuta kotoa löytyi.

Ensin laitettiin paloiteltu kurpitsa kiehumaan ja sitten etsittiin jääkaapista höystöainekset. Netissä on paljon hienoja ohjeita, mutta nyt kokeilin kokata näin.


Kiehuvan kurpitsan sekaan lisättiin bataattia ja porkkanaa sekä sipulia.
Hetken kuluttua vielä omenaa. Hapan omena sopii tähän oikein hyvin.
Keitto maustettiin valkosipulilla, inkiväärillä, mustapippurilla ja suolalla.
Soseutuksen jälkeen lorautettiin kermaa, jonka jälkeen keitto vielä kiehautettiin. 


Joskus ennenkin olen käyttänyt omenaa keitoissa, edellisen kerran bataatin kanssa, ja hyvää oli sekin. Tämä annos meni omaan suuhun.



Broilerilihapullat hapanimeläkastikkeessa

Viikot menevät nopeasti ja täman viikon haaste on ollut koronasta toipuva mummu, jolta on ruokahalu mennyt. Mitä ihmettä sitä osaa tarjoilla, kun kaikki syöminen ällöttää. Kylmä mustikkakiisseli oli lopulta ainoa, jota pystyi syämaan. Nyt alkaa pikkuhijaa helpottamaan ja ruokahalu vähitellen palaa.

 Tänään söimme  broilerijauhelihasta valmistettuja lihapullia hapanimeläkastikkeessa ohra-riisin kanssa. Ohje on jo jonkin aikaa odottanut sopivaa hetkeä ja nyt vihdoin sain aikaiseksi. Ohjeessa olevan ketsupin tilalla käytin kesällä tekemääni tomaattikastiketta ja koska tuoretta inkivääriä ei varastossa ollut, niin vaihdoin sen jauhettuun mausteeseen.


Hapanimeläkastike

1 rkl rypsiöljyä
3 eriväristä paprikaa
1/2 pieni tuore ananas tai purkki säilykettä
1/2 kesäkurpitsa
1 punasipuli
1 pieni yksikyntinen valkosipuli
2 dl kanalientä (vettä ja kanaliemikuutio)
1 dl ananaslientä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
(1 dl ketsuppia, jätin pois)
kotitekoista tomaattikastiketta
ripaus mustapippuria myllystä
1 rkl maissijauhoa ja tilkka kylmää vettä

Poista paprikoista siemenet ja kanta ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi.
Kuori sipulit ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja paloittele ananas sekä kesäkurpitsa.
Kuumenna pannu. Lisää öljy, sipulit ja paprikat. Anna kasvisten pehmetä.
Lisää ananas ja kesäkurpitsa. Sekoita kunnes ne saavat kevyen värin pintaan.
Lisää kanaliemi, etikka, soija, hunaja, ketsuppi ja mustapippuri. Anna kiehahtaa.
Sekoita jauhot ja vesi. Lisää neste seokseen ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
Lisää lihapullat joukkoon, koristele esim. tuoreella korianterilla ja seesaminsiemenillä.
Tarjoile broilerpyörykät hapanimeläkastikkeessa riisin kanssa.


Broilerpyörykät

600 g broilerin jauhelihaa

1 tl tuoretta inkivääriä (laitoin jauhettua)

1 valkosipulin kynsi

2tl keltaista currytahnaa

1 tl suolaa

1/2 tl chilijauhetta

1 dl pankojauhoa

1 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa sekä koristeeksi muutama lehti

2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipuli. Hienonna korianteri.sekoita kaikki raaka-aineet kesenään ja pyörittele lihapulliksi. Paista pannulla öljyssä, kunnes broileripyörykät kypsyvät ja saavat kauniin paistopinnan.




keskiviikko 16. helmikuuta 2022

kaslerkyljykset uunissa

Tänään lihaa padassa eli pitkään haudutettua possua. Kasler on sopivan rasvainen liha lempeässä lämmössä kypsennettäväksi. Kasviksia kannattaa käyttää runsaasti sen mukaan mikä omaan suuhun parhaiten sopii tai varastossa sattuu olemaan. Pitkässä kypsennyksessä kaslerin rasva  "sulaa" hitaasti ja kuljettaa makuja sekä lihaan että kasviksiin.
Sillä aikaa kun liha uunisa valmistuu ennättää hyvin valmistaa isommankin satsin perunamuussia, jonka lopusta jalostuu jotain huomiseksi.


Ainekset 

(5-6 annosta)

1 pkt HK Viljaporsaan kyljys n. 1,0 kg

öljyä tai voita 

4 porkkanaa 

2 pientä lanttua

2 sipulia 

1 palsternakka 

10 kpl mustapippuria 

2 laakerinlehteä

rosmariinia 

2 tl suolaa


Valmistusohje

Kuori juurekset ja sipuli. Pilko ne reiluiksi paloiksi. Ruskista kyljykset voissa tai öljyssä padassa. Lisää juurekset ja freesaa hetki. Lisää pataan vettä niin että kyljykset juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteet ja hauduta kyljyksiä 125 asteisessa uunissa tai miedolla lämmöllä liedellä vähintään noin tunnin. Kyljyksistä tulee sitä mureampia ja mehukkaampia mitä pidempään niiden antaa hautua. Me pidämme supermureasta ylihautuneesta lihasta.


maanantai 7. helmikuuta 2022

Broilerikeitto ja ruokaostokset


 Luultiin jo koronan jättäneen meidät, mutta vielä yhteen se iski. Mummeli kotiutui sairaalasta korona mukanaan. Olisi tietysti saanut jäädä sinnekin sairastamaan, mutta ajateltiin pärjätä kotona. Hiukan enemmän joudun nyt juoksemaan kahden talon väliä, mutta on tämä Mummulle kuitenkin mukavampaa. Jospa toipuisikin paremmin.

Tänään oli suuren keiton päivä  

Riittävän isosta annoksesta riittä vielä huomisellekkin, mikä kotikokkia helpottaa.
Näiden vihannesten lisäksi keittoon tuli reilu kilo suikaloituja kanafileitä, paketillinen koskenlaskijaa ja riittävästi mausteita. Kasvikset ja lihat pyöräytin pannun kautta ennen kattilaan pääsyä ja mausteet lämmittelin öljyssä kattilan pohjalla ihan ensimmäiseksi.  

Aika hyvää, etten sanois!

Tästä on taas hyvä aloittaa viikon kokkaukset.
Arkiruuat tilasin netin kautta, mutta herkut kävin ihan itse keräämässä toisesta kaupasta. Äkkiseltään voisi luulla tässä olevan koko kuukauden safkat, mutta täydennystä täytyy hakea jo loppuviikosta.

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

SUKLAAPIIMÄKAKKU

Aloin etsiskellä mukavan oloista piimäkakun ohjetta, jonka tietysti täytyy maistua suklaalta. Vaikka tämä oli epäilyttävän helppo tehdä, se oli silti ihan hyvää. Minun kakkuni paistui hiukan liian kauan ja oli siksi kuivahkoa. Oikeaa suklaata tänän ei mene vaan suklaisuus tulee kaakaosta. Silti seuraavaan kakkutaikinaan raastan pikkuisen maitosuklaata sekaan, niin sitten siinä on sitä jotain.  

Suklaapiimäkakku

5 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

 2 tl vaniljasokeria

2 tl soodaa

0,5 dl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita

2 dl piimää

3 munaa

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää sooda ja kaakaojauhe.

Sulata voi, sekoita kuivien aineiden joukkoon.

Lisää piimä ja kananmunat taikinaan.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.

lauantai 5. helmikuuta 2022

Muru mustikkapiirakka

Taas löytyi kokeiltavaksi uusi piirakkaohje. Iltalehden sivuilla tätä ylistettiin ja herkullisuutta ihmeteltiin. Helppo ja nopea tämä oli tehdä, mutta se tärkein.... No, ehkä tälle täytyy antaa toinen mahdollisuus ja tehdä joskus uudestaan, (ja tarjoilla kaverina runsaasti hyvää vaniljajäätelöä).

Mustikkapiirakka

2 munaa

2 dl sokeria

100 g sulatettua voita

2 dl kermaa

1 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

Päälle:

pakaste- tai tuoreita marjoja

50 g pehmeää voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pohjan aineet keskenään. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

2. Asettele marjat taikinan päälle, niin että koko pinta peittyy. Nypi samassa kulhossa (ei pesua välissä) pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruiksi. Ripottele muruseos marjojen päälle.

3. Nosta piirakka uuniin alatasolle noin 30-40 minuutiksi. Paista ensin vartti 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen.

torstai 3. helmikuuta 2022

Karpalo-siemenleipä

 Pakkaspäivä on aina sopiva leipomispäivä ja nyt kun perhe on ensimmäisistä koronatartunnoista selvinnyt on mukava notkistella leipomissormia. Jo pelkkä taikinan tuntu ja tuoreen tuoksu elvyttää mieltä ja ruumista.


Karpalo-siemenleipä 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2pss kuivahiivaa)
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
n.8,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruoisjauhoja
3 porkkanaa raasteena (n.2-3 dl raastetta)
1 dl karpaloita
1 dl kurpitsansiemeniä (tai jotain)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihe. (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy, juokseva hunaja ja suola. Lisää lähes kaukki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää lopuksi siemenet ja karpalot. Anna kohta liinan alla vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.

Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia. Lämmitä tällä aikaa uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä keskitasolla 10 inuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.


Kissat tietää mitä pakkasilla kuuluu tehdä

tiistai 1. helmikuuta 2022

Näkkärimuruilla paneroidut broilerinfileet

Korona on tällä kertaa ohi ja pitkästä aikaa tuntui mukavalle asettua hellän ääeen. Pakastimesta löytyi vielä pari pakettia broilerin rintafileitä ja niistä syntyi tämän päivän iltaruoka sekä huominen lounas. 
Löysin ohjeen, jossa fileet paneroitiin näkkärimuruilla, paistettiin pannulla voissa ja annettiin vielä kypsyä uunissa.
Lisukkeeksi tein kesäkurpitsa-ruusukaalipaistoksen, jonka oli epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta onnistunut kokeilu. Sitä voisi syödä ihan pelkiltään

Aloitin broilerien valmistaminen murskaamlla kuusi näkkileipää ihan pieneksi muruiksi. Leivät voi murustaa joko yleiskoneella tai laittamalla ne tukevaan pussiin ja kaulita muruiksi. Näkkärijauhoon lisäsin hiukan pankkojauhoja, kun en vain uskonut näkkärin riittävän. Mausteeksi leivitysjauhoon lisäsin herbamare-yrttisuolaa, mustapippuria, valkopippuria ja paprikajauhetta.

Seuraavaksi rikoin lautaselle kolme kananmunaa.
Ensin fileet kieritellään hyvin kananmunassa ja sitten näkkärijauhoissa.
Pannulle voita ja fileet tirisemään sen verran, että fileet saavat kauniin pinnan.
Loppupaistoin broireleita vielä uunissa.


Kesäkurpitsapaistos, jonka tein kaksinkertaisena

1 sipuli pilkottuna
1 kynsi valkosipulia
2 tl öljyä tai kikkare voita
2 kesäkurpitsa
2 tomaattia pieneksi pilkottuna
sopiva määrä ruusukaaleja
fetajuustoa 


Kuullota sipuli pannulla öljyn kera. Lisää kesäkurpitsakuutiot, murskattu valkosipulin kynsi ja anna vähän ruskistua. Maun mukaan suolaa (Herbamare sopii tähän myös hyvin) ja mustapippuria rouhittuna myllystä. Lisää juustokuutiot. Anna juuston sulaa hetki ja lopuksi tomaattikuutiot. Anna tomaatin vain lämmetä ja paistos on valmis. Kesäkurpitsakuutiot saavat olla vähän al dente. Menevät helposti mössöksi. Juustona voi käyttää siis fetaa, aurajuustoa, mozzrellaa tai mistä nyt tykkää. Tästä tulee annos kahdelle ja voi myös käyttää lihan tai kalan lisukkeena. Variaatioita voi tehdä mitä jääkaapista löytyy mentaliteetilla ja aineksien määrää voi säädellä maun mukaan.


Ja sitten vaan ammentamaan!