Yksi vaikeimmista ruoka-aineista on munakoiso. En oikein tiedä mikä siinä tökkii, mutta en vain saa siitä itselleni kaveria. Periksi en kuitenkaan anna. Kun kasvissyöjälapsi vetosi järkeviin järkisyihin ja kannusti yrittämään, niin muutama munakoiso lähti kauppareissulta mukaan. Tosin aika monta päivää ne sai jääkaapissa odottaa.
keskiviikko 16. maaliskuuta 2022
Moussakat
tiistai 15. maaliskuuta 2022
Kasviskastike spaghetilla
sunnuntai 13. maaliskuuta 2022
Lilahtavat sämpylät (sis.suklaata)
perjantai 11. maaliskuuta 2022
Lohta ja kasviksia uunissa
maanantai 28. helmikuuta 2022
lehtikaalikeitto
sunnuntai 20. helmikuuta 2022
Kurpitsakeitto
Ohje muotoutui sitä mukaa mitä muuta kotoa löytyi.
Broilerilihapullat hapanimeläkastikkeessa
Broilerpyörykät
600 g broilerin jauhelihaa
1 tl tuoretta inkivääriä (laitoin jauhettua)
1 valkosipulin kynsi
2tl keltaista currytahnaa
1 tl suolaa
1/2 tl chilijauhetta
1 dl pankojauhoa
1 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa sekä koristeeksi muutama lehti
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipuli. Hienonna korianteri.sekoita kaikki raaka-aineet kesenään ja pyörittele lihapulliksi. Paista pannulla öljyssä, kunnes broileripyörykät kypsyvät ja saavat kauniin paistopinnan.
keskiviikko 16. helmikuuta 2022
kaslerkyljykset uunissa
Ainekset
(5-6 annosta)1 pkt HK Viljaporsaan kyljys n. 1,0 kg
öljyä tai voita
4 porkkanaa
2 pientä lanttua
2 sipulia
1 palsternakka
10 kpl mustapippuria
2 laakerinlehteä
rosmariinia
2 tl suolaa
Valmistusohje
Kuori juurekset ja sipuli. Pilko ne reiluiksi paloiksi. Ruskista kyljykset voissa tai öljyssä padassa. Lisää juurekset ja freesaa hetki. Lisää pataan vettä niin että kyljykset juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteet ja hauduta kyljyksiä 125 asteisessa uunissa tai miedolla lämmöllä liedellä vähintään noin tunnin. Kyljyksistä tulee sitä mureampia ja mehukkaampia mitä pidempään niiden antaa hautua. Me pidämme supermureasta ylihautuneesta lihasta.
maanantai 7. helmikuuta 2022
Broilerikeitto ja ruokaostokset
sunnuntai 6. helmikuuta 2022
SUKLAAPIIMÄKAKKU
Aloin etsiskellä mukavan oloista piimäkakun ohjetta, jonka tietysti täytyy maistua suklaalta. Vaikka tämä oli epäilyttävän helppo tehdä, se oli silti ihan hyvää. Minun kakkuni paistui hiukan liian kauan ja oli siksi kuivahkoa. Oikeaa suklaata tänän ei mene vaan suklaisuus tulee kaakaosta. Silti seuraavaan kakkutaikinaan raastan pikkuisen maitosuklaata sekaan, niin sitten siinä on sitä jotain.
Suklaapiimäkakku
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl soodaa
0,5 dl kaakaojauhetta
150 g sulatettua voita
2 dl piimää
3 munaa
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää sooda ja kaakaojauhe.
Sulata voi, sekoita kuivien aineiden joukkoon.
Lisää piimä ja kananmunat taikinaan.
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
lauantai 5. helmikuuta 2022
Muru mustikkapiirakka
Taas löytyi kokeiltavaksi uusi piirakkaohje. Iltalehden sivuilla tätä ylistettiin ja herkullisuutta ihmeteltiin. Helppo ja nopea tämä oli tehdä, mutta se tärkein.... No, ehkä tälle täytyy antaa toinen mahdollisuus ja tehdä joskus uudestaan, (ja tarjoilla kaverina runsaasti hyvää vaniljajäätelöä).
Mustikkapiirakka
2 munaa
2 dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Päälle:
pakaste- tai tuoreita marjoja
50 g pehmeää voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pohjan aineet keskenään. Kaada taikina voideltuun vuokaan.
2. Asettele marjat taikinan päälle, niin että koko pinta peittyy. Nypi samassa kulhossa (ei pesua välissä) pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruiksi. Ripottele muruseos marjojen päälle.
3. Nosta piirakka uuniin alatasolle noin 30-40 minuutiksi. Paista ensin vartti 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen.
torstai 3. helmikuuta 2022
Karpalo-siemenleipä
Pakkaspäivä on aina sopiva leipomispäivä ja nyt kun perhe on ensimmäisistä koronatartunnoista selvinnyt on mukava notkistella leipomissormia. Jo pelkkä taikinan tuntu ja tuoreen tuoksu elvyttää mieltä ja ruumista.
tiistai 1. helmikuuta 2022
Näkkärimuruilla paneroidut broilerinfileet
Kuullota sipuli pannulla öljyn kera. Lisää kesäkurpitsakuutiot, murskattu valkosipulin kynsi ja anna vähän ruskistua. Maun mukaan suolaa (Herbamare sopii tähän myös hyvin) ja mustapippuria rouhittuna myllystä. Lisää juustokuutiot. Anna juuston sulaa hetki ja lopuksi tomaattikuutiot. Anna tomaatin vain lämmetä ja paistos on valmis. Kesäkurpitsakuutiot saavat olla vähän al dente. Menevät helposti mössöksi. Juustona voi käyttää siis fetaa, aurajuustoa, mozzrellaa tai mistä nyt tykkää. Tästä tulee annos kahdelle ja voi myös käyttää lihan tai kalan lisukkeena. Variaatioita voi tehdä mitä jääkaapista löytyy mentaliteetilla ja aineksien määrää voi säädellä maun mukaan.