sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Ruokaa säilykepurkeista

Tämän viikon raivauksessa olemme siirtyneet pakastimen tyhjenyksestä säiykkeisiin. Huomasin, että kaappien perältä löytyy aika kiinnostavia säilykkeitä ja osassa alkoi tulla jo päivämäärät vastaan. Nyt kun korona pitää meidän taloa kotinaan on sopiva aika käyttää valmista ja päästää itsensä mahdollisimman helpolla. Nämä ruuat syntyivät nopeasti, päiväunien välissä.

Ensimmäinen ruoka oli riisi-lohilaatikko.
Eiliset ylijäämä riisit, kuullotettu sipuli, pieni pala purjonvartta, valutetut lohisäilykkeet ja munamaito. Mausteeksi vain hiukan suolaa, mustapippuria ja tilliä.

Tässä aterian tähti. Nyt saa jäädä tonnikalat historiaan. 

Toinen vuokaruoka, sekin kalasta, oli eksoottinen muikku-makaroonilaatikko. Tätä lapset hiukan vierastivat, koska säilykkeessä muikut oli muikkuina ja sellaista eivät ole ennen nähneet. Yritin saada kalat pienistettyä tunnistamattomiksi, mutta ei auttanut: "Miks tässä on tätä kalan pintaa."
Laatikon maku oli sopivan kalainen ja hiukan tomaattinen.
Ihan kelpo ruoka niille, joita "kalanpinnat" ei haittaa. 

Tavallisen makaroonilaatikon tapaan tein. Väriksi suippopaprikaa ja mauksi rupsantanutta tilliä sekä motsarella-emmentaalraastetta
Komas viimme viikon vuokaruoka oli broileri-punajuuri-perunalaatikko. Keitettyjä punajuuria jäi yli eilisestä ruuasta ja ne sopivat hyvin samalle lautaselle savustetun broilerin kanssa. 
 Tämän broilerisäilykkeen ottaisin myös mukaan autiolle saarelle, tai mökille.
 Kaapin perälle jäi vielä muutama purkki, jotka aion tarjoilla lapsille ensi viikolla tortillojen täytteeksi.

Jos meillä olisi mökkielämää tai kaunis valkoinen pursi, niin ehdottomasti rikastuttaisin loma-ajan ruokäpöytää tällaisilla säilykkeillä. Toinen asia on peltipurkkien ekologisuus ja kierrättäminen, sitä pitää hiukan googletella.

tiistai 25. tammikuuta 2022

Banaani-suklaakakakakau

Tämän kakun tein jo muutama viikko sitten, mutta ohje jäi silloin kirjaamatta. Erillaisia banaanikakkujen ohjeita on netti täynnä, mutta tämän kakun maistelun jälkeen ei tarvitse enää uusia ohjeita etsiä. Olisiko se suklaa, joka sen tekee?   


Banaani-suklaakakku

3 kypsää keskikokoista banaania
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
100 g rouhittua maito-tai tummaasuklaata

Kuori banaanit ja hienonna soseeksi.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Lisää myös banaanisose.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Ota jauhoseoksesta noin 1 dl erikseen ja sekoita suklaapalat siihen. sekoita molemmat jauhoseokset muiden aineiden joukkoon.
Kaada taikina noin kehden litran vetoiseen kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 50 minuuttia tai siihen asti, kunnes kakku on kypsä

Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia. Kumoa kakku, mutta jätä vuoka päälle. Kakku on parhaimmillaan kun se rauhassa vetäytyä yön yli.

maanantai 24. tammikuuta 2022

Ihana Mustikkapiirakka ja vähän viikkausta

Ihan tavallinen mustikkapiirakka tekee korona-arjesta paljon miellyttävämpää. Onneksi omikroni ei vie makuaistia.


Ihana mustikkapiirakka

Pohja:
200g pehmeää voita tai margariinia
2 dl hienoasokeria
2 isoa kananmunaa
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(pari rkl maitoa)

Täyte:
5 dl mustikoita
1 prk maitorahkaa (250 g)
1 prk kermaviiliä (250 g)
4 isoa kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa perhmeä ja voi sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen, vatkaten kunnolla välillä.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Vatkaa muutama kierros vatkaimella. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on käännelty kunnolla taikinan sekaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia, lisää pari ruokalusikallista maitoa.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Taikinan päälle vielä mustikat ja hyvin sekoitettu rahka-kermaviilitäyte varovasti päälle. Itse laitoin mustikoita enemmän kun tuo 5 dl.


Taas on kertynyt viikattavaa niin Hansulle kuin minullekkin. Silittäminen ja hyvä äänikirja käy keskipäivän meditaatiosta. 
Hansun lempihommaa taas on istua lattialla ja järjestää koko perheen sukat. Seuraava vaihe voisi olla, että löytäisi parit kaikille hukassa oleville, eikä vain pinoaisi.

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Kolmas viikko ja Korona kana


 Tällä hetkellä ruokakunnan kahdeksasta henkilöstä neljä on tehnyt positiivisen koronatestin. Puoliso on toistaiseksi saanut kotitestissä vain yhden viivan, jonka seurauksena hän on ottanut päävastuun keittiössä. Sanoi, että yllättyi kuinka paljon aikaa vie viisi kertaa vuorokaudessa ruokkia koko porukka.

Yksi viikon uutuuksista oli paistileikkeistä valmistettu "Korona Kana"
Teimme sen näin:
 Broilerin paistileikkeet  maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Porkkanat, palsternakka ja punasipuli pilkotaan ohuiksi siivuiksi kanojen päälle. Päällimäiseksi asetellaan iso keko tuoretta pinaattia. Maustettu tuorejuusto, tässä pippurinen, ohennetaan kermalla ja maustetaan.
Broilerit imee itseensä aika paljon makua, joten mausteita voi laittaa ihan rennolla kädellä.
Vuoka uuniin 200 astetta ja noin 45 minuuttia. Kana kypsyy kunnolla, mutta porkkanat jää vähän rapsakoiksi. Jos pinta tummuu liikaa laita leivinpaperi tai folio loppu ajaksi  vuoan päälle.
Kaveriksi keitimme ohraa  
  


Varastojen syöntiprojekti on edennyt tasaisesti. Sairaana ote vähän löystyy, niin projekteista kuin kamerastakin (kuvat vaan tärähteli). Pakastinta on täydennetty hätävaratuotteilla, jotka on tarpeen varsinkin silloin, jos me aikuiset sairastuisimme yhtä aikaa tai jos liikaa laiskottaisi. 
Alkuviikosta teimme pienen ruokatilauksen lähikauppaan, joka sisälsi välipalatuotteita ja pinon koronatestejä sekä maskeja.
Alla olevan kuvan ostokset ovat viikon toinen ruokatilaus. Puoliso nouti ne perjantai-iltana ja näillä olisi tarkoitus selvitä pitkälle ensi viikkoon.


Ensi viikko on toivottavasti parempi ja korona saa jäädä muistoihin. 

maanantai 17. tammikuuta 2022

Raivaussyömisen toinen viikko ja korona

Toisen viikon keskiössä ei ollut raivaukset eikä keittiömurheet. Yksi lapsista oli kaverillaan kylässä ja sieltä se tuli. Ensin oli lapsella maha kipeä ja sitten nousi kuume. Nyt on kuudes päivä menossa ja hyvin jo voi, mutta pysyttelee vielä huoneessaan.
Minäkin sain taudin.Viikonloppuna oli tavallistakin laiskempi olo ja nousi vähän lämpöä. Niimpä testin tein ja ihan pieni varjomainen toinen viiva nousi. Meillä kun on muutama rokottamaton erityinen, niin nyt on yritettävä olla supervarovainen.

Ruokahuolto on ollut keittojen ja muiden helppojen varassa. Varastot on hyvin huvenneet ja yhdellä kauppaseissulla on tämä viikko selvitty. Jääkaappiin on lisätty vain maitoja ja salaattiaineksia. Vielä riittää varastoista ammennettavaa


Nyt on pakastimen lohivarannot käytetty, luulen niin.
Tähän uuniloheen laitoin mausteiden lisäksi hapankaalia ja punasipulia.
Luulin että hapankaali olisi pikkuteineille liian rankkaa, mutta sanoivatkin, että ihan parasta kalaa.
Kukahan nyt oli ennakkoluuloinen. 

Loppulohi pääsi seuraavana päivänä peruna-lohilaatikkoon.

Yhtenä iltana ilatapalaksi laitoimme tagokuppeja, joihin kavisten lisäksi sopi ylijäämäbroileri.
Se verran tauti laiskottaa, että tiskipöytä saa luvan odottaa aamua.

Spelttipullaa

Onkohan olemassa terveellistä pullaa? On tietysti, eihän herkullisuus ja terveellisyys ole vastakohtia.
Olen nyt talven mittaan yrittänyt opetella käyttämään enemmän spelttiä ja muita terveellisiä asioita. Muutaman pullan saan kuitenkin pyöritellä, että nämä viisi kiloa spelttiä on nautittu. 


Pullaa speltistä

5 dl haaleaa vettä

50 g tuorehiivaa (pala)

2 dl sokeria

1 rkl kardemumma

2 tl suolaa

1 muna

200 g pehmeää voita

7 dl spelttijauhoa (puolikarkea)

5-6 dl vehnäjauhoa



Täyte:
125-150 g voita

2 dl fariinisokeria

1 dl mantelijauhoa
 
2-3 tl kanelia

Tee tahmea pullataikina liottamalla hiivapala haaleaan veteen. Lisää sokeri, kaardemumma ja muna hiivaseokseen vispaten. 
Alusta ensin 5-6 dl vehnäjauhoja vispilän kanssa hitaasti sekoitellen ja anna gluteenirihmaston muodostua. Lisää suola ja sekoittele seplttijauhoja vähän kerrallaan käsin sekaan. Jauhojen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta, joten lopussa taikinaan voi vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Kuitenkin mitä pehmeämpi ja tahmeampi taikina, sitä pehmeämmät pullat. Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa ja lisää loput jauhot.
Speltti tekee taikinasta ruskean, joten sitä ei kannata kauhistua.

Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Itse nostatin lähes tunnin, sillä neste on melko haaleaa. Aika kuitenkin muodostaa myös sitkoa pullaan.

Pullien lisäksi tein muutaman pellillisen tavallisa aamupuurosämpylöitä, joista osa hävisi heti kun koululaiset palasivat kotiin ja ne mitä jäi päätyivät pakastimeen.

Täydenkuun omenapiirakka

 Olin varannut kotiin enemmän omenoita kuin perhettä huvitti syödä ja osa alkoi jo rypistyä. Helpoin tapa vähentää varastoja on tehdä piirakkaa. Pohjasta tekee pehmeän ja vähän erillailla maistuvan taikimassa käytettävä mantelijauhe. Ihan mukava ohje tämäkin. 


Omenapiirakka

Pohja:
100 g
1 1/4 sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 dl luonnonjugurttia

Täyte:
2 (300g) isoa hapahkoa omenaa
1,5 kanelia
sokeria tai juoksevaa hunajaa
Laiton lisäksi omenenpalojen alle omenasosetta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja jugurtti.
Levitä taikina halkaisijaltaan 24-25cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ja levita ne pohjan päälle.
Ripota pinnalle kanelia sekä halutessasi sokeria tai hunajaa.
Paista omenapiirakkaa uunin-/keskiosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia.


sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Banaani-rahkakakku

Banaaneita on taas kertynyt liikaa ja vanhimmat mustuvat uhkaavasti   



Banaani-rahkakakun-ohje on facebookin ruokaryhmästä. Jo kuivin suin luettuna kakku tuntui niin hyvältä, että teki mieli heti kokeilla. Tavallista rahkaa ei sattunut olemaan, niin käytin vaniljarahkaa. Ei se ainakaan huonontanut kakkua. 





keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Gluteeniton lohipiirakka

          Viikonloppua ajatellen tein pakastimeen valmiiksi vähän iltapalaa. Jos sattuu niin mukavasti, että viljattomat lapset tulisivat käymään valitsin heitä ajatellen gluteenittoman pohjan. Jauhot voi hyvin vaihtaa tavallisiin (3dl) vehnäjauhoihin, jos ei erityisiä tarvitse.

Piirakkapohja 
180g voita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl juustoraastetta 
1 kananmuna 
  

Täyte

250g gra avilohta
1 kesäsipuli varsineen 
5 oksaa tilliä
parmesaanilastuja 
1 1/2 dl kermaa 
1 dl maitoa
100g tuorejuustoa 
2 kananmunaa
sitruunapippuria 
(suolaa) 

Sekoita keskenään kuutioitu voi ja muut pohja-aineet. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi. 

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Pieni sipuli varsineen sekä tilli. Sekoita keskenään maito, kerma, tuorejuusto ja kananmuna. 

Levitä pohjan päälle lohi ja sipuli sekä parmesaanilastut. Lisää myös tillisilppu. Kaada lopuksi päälle munamaitoseos. Paista 200 asteessa n. 30 min. 

tiistai 11. tammikuuta 2022

Nuudeleita ja possu-kookoskastiketta


 Pikku-teinien lemppari on tietysti nuudelit. sillä varauksella ettei mukana ole liikaa vihanneksia. Mummulta kun tästä ruuasta mielipidettä kysyin sain vastauksesti ihan uusia adjektiiveja. Ei ollut ihan parasta mitä hän on syönyt, näin kauniisti sanottuna.

 Tänään pitkästä aikaa söimme pataruokaa, johoa possun suikaleiden ja kasvisten lisäksi tuli nuudeleita ja kookoskermaa. Oli kaunista katsella ja maistui hyvältä.


Possu-kasviskaastike  8 annosta

800g possun suikalelihaa

4 porkkanaa
1 kukkakaali
1 parsakaali
1 purjo
2 paprikaa
2 pkt vehnänuudeleita
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl inkivääriä
ripaus chiliä
mustapippuria
2 tlk kookosmaitoa


Paista kevyesti possunlihasuikallet pannulla pienissä erissä. 
Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Paloittele kaalit, hienonna sipuli ja kuutioi paprika. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne.
Kuullota porkkanaviipaleet, kaalit, sipulit ja paprikat omissa erissään paistokasarissa. Kiehauta hienonnettu valkosipuli öljyssä.
Lisää joukkoon kuullotetut kasvikset ja lihasuikaleet. Mausta kastike soijakastikkeella, omenaviinietikalla, inkiväärillä, chilillä ja mustapippurilla. Kaada joukkoon kookosmaito ja keitä pari minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean kypsiä. Lisää kypsät nuudelit kastikkeen joukkoon varovasti sekoittaen.

Mummeli, jolle spaghettikin on modernia nuudelit olivat silkkaa eksotiikkaa, ehkä vähän liikaa. 

maanantai 10. tammikuuta 2022

Lohi-makaroonilaatikko ja ruokatilaus

Nyt on joulu kerätty varastoon ja arki jatkuu. Kaksi lasta jäi etäkouluun ja kaksi lähti aamulla päin pakkasta. Päätimme myös, että Hansu jää ainakin vielä viikoksi pois päivätoiminnasta. Kolmen kotiin jääminen hiukan rajoittaa omia suunnitelmia, mutta näillä nyt mennään. 

Maanantain kunniaksi inventoin jääkaappia ja vihreät alkaa olla melkein loppu.
Makaroonilaatikkoon riitti muutama sellerinvarsi, pala purjoa ja maissia sekä sipulia. Sekaan vielä basilikalla maustettua tomaattiurskaa.
Savulohirouhe on KalaKallen valmistama kotimainen lohisäilyke, josta on kätevä valmistaa vaikka mitä kalaisaa. 
Makaroonilaatikkoonkin se sopi täydellisesti.

Silputtujen kasvisten ja keitetyn pastan sekaan sekoitin tomaattimurska ja päälle ripottelin hiukan savujuustorouhetta. Viimmeiseksi tenin tomaattipyreellä ja kalamausteella sekä suolalla ja sitruunappippurilla vahvistetun munamaidon, jonka kaadoin kaiken päälle. Vuoka kyspyi uunissa 175 asteessa noin 45 minuttia.


Tänään
 oli vuoden ensimmäinen kauppa-päivä, joka hoidin netissä. Me asumme niin kaukana isommista kaupoista, ettei kauppojen kuljtuksen tänne yletä, Itse on laatikkonsa haettava, tai siis puoliso hakee.
Tilausta tehdessä pidin kirkkaana mielessä varastojen tuhoamis projektin. Hyvin onnistui ja vain pari nakkipakettia ostin hätävararuuaksi. Kaikki muu oli maitoja, kasviksia ja välipalatarvikkeita. Sekä "lasten" herkkuja, joita ei kotivarastoista löydy.
Alla olevasta kuvasta puuttuu noin kymmen maitopurkkia, jotka puoliso ennätti jo järjestellä kaappiin

Tästä sitä riittää purtavaa koko viikolle

Kissat ja koiratkin saivat oman ruokatilauksensa

sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Kuinka sujui ensimmäinen varastoviiko

Ruokavarastojen syönti sujuu hyvin. Tuoreet salaatti ainekset alkaa loppumaan ja tietysti maitotuotteet, mutta se kuuluu asiaan. Vielä tällä ensimmäisellä viikolla varastoissa ei näy minkäänlaista hupenemaa, mutta ehkä viikon kulutta. Meitä on sentään kadeksan syöjää.
 
Viikko alkoi tonnikalapastalla. Kastikkeeseen laitoin kaksi purkkia tonnikalaa, kaksi isoa paprikaa, pala purjoa, tomaattimurskaa, sipulia, loraus kermaa ja vettä.
Pastana oli tagliatelle. Kaverina vihreitä salaatteja, kurkkua ja persimonia.

Toinen kalaruoka oli uunisei. Kalat suoraan pakastimesta vuokaan ja päälle yrttisuolaa, sitruunapippuria ja kalamausteella. Kastikkeeksi tein juustokastikkeen, johon sulatin puoli pakettia koskenlaskijaa ja paketillisen pippurituorejuustoa. Juustot sulatin siis kuumaan veteen ja ihan lopuksi lorautin sekaan vielä hiukan oikeaa kermaa. Päällimmäiseksi fetaa sekä purjon vihreää vartta.
 
Lasten epäsuosikki tällä viikolla oli odotetusti höystetty kaalilaatikko, mutta kohtuullinen määrä pettymyksiä kasvattaa heitä. Minä rakastin tätä.


Viimmeiseksi kasvissosekeittoa.
Porkkanasosetta, bataattia, sipulia ja perunamuussin jämät sekä kasvisliemikuutio, mausteita ja puoli pakettia Koskenlaskijaa. Raejuustolla ja viherjauheella höystettynä keitto kelpasi melkein kaikille.

perjantai 7. tammikuuta 2022

Sämpyläpäivä

Siitä riemusta, että työnantajan kotikäynti peruuntui päätin hiukan leipoa. Jauhopussiin on aina hyvä purkaa stressitason nousut ja laskut. Nyt leivoin ihan tavallisia sämpylöitä aamupuuron jämistä ja porkkanasoseesta sekä hampurilaisiin tarkoitettuja sämpylöitä. Ohjeen löysin Tupun Tupa-blogista ja olivatkin juuri sopivan pehmeitä hamppareihin. Kolmantena valmistui pataleitpä, jonka ohje on uudessa Koti ja Keittiö-lehdessä. 


Pataleipä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1/2 dl pähkinöitä (laitoin hasselpähkinärouhetta)
1/2 dl auringonkukansiemeniä murskattuna
1,5 tl suolaa
1/2 tl suolaa
3 1/2 dl omenamehua (laittoin vettä vaan)
Padan voiteluun 2 tl rypsiöljyä

Sekoita jauhot, siemenet, pähkinät,suola ja kuivahiiva kuhossa.
Lämmitä neste 42-asteiseksi. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nosta kulh muovipusssiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota 12-18 tuntia.
Ripottele pöydälle hiukan jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile palloksi. Ripauta lleivän pinnalle vehnäjauhoja. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
Kuumenna sillä välin valurautapata 225 asteisessa uunissa. Sipaise padan pohjalle ja reunoille öljyä.
Nosta taikinapallo kuumaan pataan. Sulje pata kannella. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota kansi pois. Paista vielä 15 minuuttia, kunnes laivän pinta on kauniin rukea ja rapea.
Anna jäähtyä hetki ja nosta kuuma leipä padasta.



Tupun hampparisämpylät
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl öljyä
1 1/2 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
n.12 dl vehnäjauhoja


Iltapalalla se sipaisivat maustettua tuorejuustoa tuoreiden sämpylöiden päälle.
Ihan hyvää oli.