keskiviikko 16. helmikuuta 2022

kaslerkyljykset uunissa

Tänään lihaa padassa eli pitkään haudutettua possua. Kasler on sopivan rasvainen liha lempeässä lämmössä kypsennettäväksi. Kasviksia kannattaa käyttää runsaasti sen mukaan mikä omaan suuhun parhaiten sopii tai varastossa sattuu olemaan. Pitkässä kypsennyksessä kaslerin rasva  "sulaa" hitaasti ja kuljettaa makuja sekä lihaan että kasviksiin.
Sillä aikaa kun liha uunisa valmistuu ennättää hyvin valmistaa isommankin satsin perunamuussia, jonka lopusta jalostuu jotain huomiseksi.


Ainekset 

(5-6 annosta)

1 pkt HK Viljaporsaan kyljys n. 1,0 kg

öljyä tai voita 

4 porkkanaa 

2 pientä lanttua

2 sipulia 

1 palsternakka 

10 kpl mustapippuria 

2 laakerinlehteä

rosmariinia 

2 tl suolaa


Valmistusohje

Kuori juurekset ja sipuli. Pilko ne reiluiksi paloiksi. Ruskista kyljykset voissa tai öljyssä padassa. Lisää juurekset ja freesaa hetki. Lisää pataan vettä niin että kyljykset juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteet ja hauduta kyljyksiä 125 asteisessa uunissa tai miedolla lämmöllä liedellä vähintään noin tunnin. Kyljyksistä tulee sitä mureampia ja mehukkaampia mitä pidempään niiden antaa hautua. Me pidämme supermureasta ylihautuneesta lihasta.


maanantai 7. helmikuuta 2022

Broilerikeitto ja ruokaostokset


 Luultiin jo koronan jättäneen meidät, mutta vielä yhteen se iski. Mummeli kotiutui sairaalasta korona mukanaan. Olisi tietysti saanut jäädä sinnekin sairastamaan, mutta ajateltiin pärjätä kotona. Hiukan enemmän joudun nyt juoksemaan kahden talon väliä, mutta on tämä Mummulle kuitenkin mukavampaa. Jospa toipuisikin paremmin.

Tänään oli suuren keiton päivä  

Riittävän isosta annoksesta riittä vielä huomisellekkin, mikä kotikokkia helpottaa.
Näiden vihannesten lisäksi keittoon tuli reilu kilo suikaloituja kanafileitä, paketillinen koskenlaskijaa ja riittävästi mausteita. Kasvikset ja lihat pyöräytin pannun kautta ennen kattilaan pääsyä ja mausteet lämmittelin öljyssä kattilan pohjalla ihan ensimmäiseksi.  

Aika hyvää, etten sanois!

Tästä on taas hyvä aloittaa viikon kokkaukset.
Arkiruuat tilasin netin kautta, mutta herkut kävin ihan itse keräämässä toisesta kaupasta. Äkkiseltään voisi luulla tässä olevan koko kuukauden safkat, mutta täydennystä täytyy hakea jo loppuviikosta.

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

SUKLAAPIIMÄKAKKU

Aloin etsiskellä mukavan oloista piimäkakun ohjetta, jonka tietysti täytyy maistua suklaalta. Vaikka tämä oli epäilyttävän helppo tehdä, se oli silti ihan hyvää. Minun kakkuni paistui hiukan liian kauan ja oli siksi kuivahkoa. Oikeaa suklaata tänän ei mene vaan suklaisuus tulee kaakaosta. Silti seuraavaan kakkutaikinaan raastan pikkuisen maitosuklaata sekaan, niin sitten siinä on sitä jotain.  

Suklaapiimäkakku

5 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

 2 tl vaniljasokeria

2 tl soodaa

0,5 dl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita

2 dl piimää

3 munaa

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää sooda ja kaakaojauhe.

Sulata voi, sekoita kuivien aineiden joukkoon.

Lisää piimä ja kananmunat taikinaan.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.

lauantai 5. helmikuuta 2022

Muru mustikkapiirakka

Taas löytyi kokeiltavaksi uusi piirakkaohje. Iltalehden sivuilla tätä ylistettiin ja herkullisuutta ihmeteltiin. Helppo ja nopea tämä oli tehdä, mutta se tärkein.... No, ehkä tälle täytyy antaa toinen mahdollisuus ja tehdä joskus uudestaan, (ja tarjoilla kaverina runsaasti hyvää vaniljajäätelöä).

Mustikkapiirakka

2 munaa

2 dl sokeria

100 g sulatettua voita

2 dl kermaa

1 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

Päälle:

pakaste- tai tuoreita marjoja

50 g pehmeää voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pohjan aineet keskenään. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

2. Asettele marjat taikinan päälle, niin että koko pinta peittyy. Nypi samassa kulhossa (ei pesua välissä) pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruiksi. Ripottele muruseos marjojen päälle.

3. Nosta piirakka uuniin alatasolle noin 30-40 minuutiksi. Paista ensin vartti 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen.

torstai 3. helmikuuta 2022

Karpalo-siemenleipä

 Pakkaspäivä on aina sopiva leipomispäivä ja nyt kun perhe on ensimmäisistä koronatartunnoista selvinnyt on mukava notkistella leipomissormia. Jo pelkkä taikinan tuntu ja tuoreen tuoksu elvyttää mieltä ja ruumista.


Karpalo-siemenleipä 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2pss kuivahiivaa)
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
n.8,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruoisjauhoja
3 porkkanaa raasteena (n.2-3 dl raastetta)
1 dl karpaloita
1 dl kurpitsansiemeniä (tai jotain)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihe. (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy, juokseva hunaja ja suola. Lisää lähes kaukki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää lopuksi siemenet ja karpalot. Anna kohta liinan alla vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.

Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia. Lämmitä tällä aikaa uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä keskitasolla 10 inuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.


Kissat tietää mitä pakkasilla kuuluu tehdä

tiistai 1. helmikuuta 2022

Näkkärimuruilla paneroidut broilerinfileet

Korona on tällä kertaa ohi ja pitkästä aikaa tuntui mukavalle asettua hellän ääeen. Pakastimesta löytyi vielä pari pakettia broilerin rintafileitä ja niistä syntyi tämän päivän iltaruoka sekä huominen lounas. 
Löysin ohjeen, jossa fileet paneroitiin näkkärimuruilla, paistettiin pannulla voissa ja annettiin vielä kypsyä uunissa.
Lisukkeeksi tein kesäkurpitsa-ruusukaalipaistoksen, jonka oli epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta onnistunut kokeilu. Sitä voisi syödä ihan pelkiltään

Aloitin broilerien valmistaminen murskaamlla kuusi näkkileipää ihan pieneksi muruiksi. Leivät voi murustaa joko yleiskoneella tai laittamalla ne tukevaan pussiin ja kaulita muruiksi. Näkkärijauhoon lisäsin hiukan pankkojauhoja, kun en vain uskonut näkkärin riittävän. Mausteeksi leivitysjauhoon lisäsin herbamare-yrttisuolaa, mustapippuria, valkopippuria ja paprikajauhetta.

Seuraavaksi rikoin lautaselle kolme kananmunaa.
Ensin fileet kieritellään hyvin kananmunassa ja sitten näkkärijauhoissa.
Pannulle voita ja fileet tirisemään sen verran, että fileet saavat kauniin pinnan.
Loppupaistoin broireleita vielä uunissa.


Kesäkurpitsapaistos, jonka tein kaksinkertaisena

1 sipuli pilkottuna
1 kynsi valkosipulia
2 tl öljyä tai kikkare voita
2 kesäkurpitsa
2 tomaattia pieneksi pilkottuna
sopiva määrä ruusukaaleja
fetajuustoa 


Kuullota sipuli pannulla öljyn kera. Lisää kesäkurpitsakuutiot, murskattu valkosipulin kynsi ja anna vähän ruskistua. Maun mukaan suolaa (Herbamare sopii tähän myös hyvin) ja mustapippuria rouhittuna myllystä. Lisää juustokuutiot. Anna juuston sulaa hetki ja lopuksi tomaattikuutiot. Anna tomaatin vain lämmetä ja paistos on valmis. Kesäkurpitsakuutiot saavat olla vähän al dente. Menevät helposti mössöksi. Juustona voi käyttää siis fetaa, aurajuustoa, mozzrellaa tai mistä nyt tykkää. Tästä tulee annos kahdelle ja voi myös käyttää lihan tai kalan lisukkeena. Variaatioita voi tehdä mitä jääkaapista löytyy mentaliteetilla ja aineksien määrää voi säädellä maun mukaan.


Ja sitten vaan ammentamaan!



sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Ruokaa säilykepurkeista

Tämän viikon raivauksessa olemme siirtyneet pakastimen tyhjenyksestä säiykkeisiin. Huomasin, että kaappien perältä löytyy aika kiinnostavia säilykkeitä ja osassa alkoi tulla jo päivämäärät vastaan. Nyt kun korona pitää meidän taloa kotinaan on sopiva aika käyttää valmista ja päästää itsensä mahdollisimman helpolla. Nämä ruuat syntyivät nopeasti, päiväunien välissä.

Ensimmäinen ruoka oli riisi-lohilaatikko.
Eiliset ylijäämä riisit, kuullotettu sipuli, pieni pala purjonvartta, valutetut lohisäilykkeet ja munamaito. Mausteeksi vain hiukan suolaa, mustapippuria ja tilliä.

Tässä aterian tähti. Nyt saa jäädä tonnikalat historiaan. 

Toinen vuokaruoka, sekin kalasta, oli eksoottinen muikku-makaroonilaatikko. Tätä lapset hiukan vierastivat, koska säilykkeessä muikut oli muikkuina ja sellaista eivät ole ennen nähneet. Yritin saada kalat pienistettyä tunnistamattomiksi, mutta ei auttanut: "Miks tässä on tätä kalan pintaa."
Laatikon maku oli sopivan kalainen ja hiukan tomaattinen.
Ihan kelpo ruoka niille, joita "kalanpinnat" ei haittaa. 

Tavallisen makaroonilaatikon tapaan tein. Väriksi suippopaprikaa ja mauksi rupsantanutta tilliä sekä motsarella-emmentaalraastetta
Komas viimme viikon vuokaruoka oli broileri-punajuuri-perunalaatikko. Keitettyjä punajuuria jäi yli eilisestä ruuasta ja ne sopivat hyvin samalle lautaselle savustetun broilerin kanssa. 
 Tämän broilerisäilykkeen ottaisin myös mukaan autiolle saarelle, tai mökille.
 Kaapin perälle jäi vielä muutama purkki, jotka aion tarjoilla lapsille ensi viikolla tortillojen täytteeksi.

Jos meillä olisi mökkielämää tai kaunis valkoinen pursi, niin ehdottomasti rikastuttaisin loma-ajan ruokäpöytää tällaisilla säilykkeillä. Toinen asia on peltipurkkien ekologisuus ja kierrättäminen, sitä pitää hiukan googletella.

tiistai 25. tammikuuta 2022

Banaani-suklaakakakakau

Tämän kakun tein jo muutama viikko sitten, mutta ohje jäi silloin kirjaamatta. Erillaisia banaanikakkujen ohjeita on netti täynnä, mutta tämän kakun maistelun jälkeen ei tarvitse enää uusia ohjeita etsiä. Olisiko se suklaa, joka sen tekee?   


Banaani-suklaakakku

3 kypsää keskikokoista banaania
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
100 g rouhittua maito-tai tummaasuklaata

Kuori banaanit ja hienonna soseeksi.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Lisää myös banaanisose.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Ota jauhoseoksesta noin 1 dl erikseen ja sekoita suklaapalat siihen. sekoita molemmat jauhoseokset muiden aineiden joukkoon.
Kaada taikina noin kehden litran vetoiseen kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 50 minuuttia tai siihen asti, kunnes kakku on kypsä

Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia. Kumoa kakku, mutta jätä vuoka päälle. Kakku on parhaimmillaan kun se rauhassa vetäytyä yön yli.

maanantai 24. tammikuuta 2022

Ihana Mustikkapiirakka ja vähän viikkausta

Ihan tavallinen mustikkapiirakka tekee korona-arjesta paljon miellyttävämpää. Onneksi omikroni ei vie makuaistia.


Ihana mustikkapiirakka

Pohja:
200g pehmeää voita tai margariinia
2 dl hienoasokeria
2 isoa kananmunaa
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(pari rkl maitoa)

Täyte:
5 dl mustikoita
1 prk maitorahkaa (250 g)
1 prk kermaviiliä (250 g)
4 isoa kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa perhmeä ja voi sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen, vatkaten kunnolla välillä.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Vatkaa muutama kierros vatkaimella. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on käännelty kunnolla taikinan sekaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia, lisää pari ruokalusikallista maitoa.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Taikinan päälle vielä mustikat ja hyvin sekoitettu rahka-kermaviilitäyte varovasti päälle. Itse laitoin mustikoita enemmän kun tuo 5 dl.


Taas on kertynyt viikattavaa niin Hansulle kuin minullekkin. Silittäminen ja hyvä äänikirja käy keskipäivän meditaatiosta. 
Hansun lempihommaa taas on istua lattialla ja järjestää koko perheen sukat. Seuraava vaihe voisi olla, että löytäisi parit kaikille hukassa oleville, eikä vain pinoaisi.

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Kolmas viikko ja Korona kana


 Tällä hetkellä ruokakunnan kahdeksasta henkilöstä neljä on tehnyt positiivisen koronatestin. Puoliso on toistaiseksi saanut kotitestissä vain yhden viivan, jonka seurauksena hän on ottanut päävastuun keittiössä. Sanoi, että yllättyi kuinka paljon aikaa vie viisi kertaa vuorokaudessa ruokkia koko porukka.

Yksi viikon uutuuksista oli paistileikkeistä valmistettu "Korona Kana"
Teimme sen näin:
 Broilerin paistileikkeet  maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Porkkanat, palsternakka ja punasipuli pilkotaan ohuiksi siivuiksi kanojen päälle. Päällimäiseksi asetellaan iso keko tuoretta pinaattia. Maustettu tuorejuusto, tässä pippurinen, ohennetaan kermalla ja maustetaan.
Broilerit imee itseensä aika paljon makua, joten mausteita voi laittaa ihan rennolla kädellä.
Vuoka uuniin 200 astetta ja noin 45 minuuttia. Kana kypsyy kunnolla, mutta porkkanat jää vähän rapsakoiksi. Jos pinta tummuu liikaa laita leivinpaperi tai folio loppu ajaksi  vuoan päälle.
Kaveriksi keitimme ohraa  
  


Varastojen syöntiprojekti on edennyt tasaisesti. Sairaana ote vähän löystyy, niin projekteista kuin kamerastakin (kuvat vaan tärähteli). Pakastinta on täydennetty hätävaratuotteilla, jotka on tarpeen varsinkin silloin, jos me aikuiset sairastuisimme yhtä aikaa tai jos liikaa laiskottaisi. 
Alkuviikosta teimme pienen ruokatilauksen lähikauppaan, joka sisälsi välipalatuotteita ja pinon koronatestejä sekä maskeja.
Alla olevan kuvan ostokset ovat viikon toinen ruokatilaus. Puoliso nouti ne perjantai-iltana ja näillä olisi tarkoitus selvitä pitkälle ensi viikkoon.


Ensi viikko on toivottavasti parempi ja korona saa jäädä muistoihin. 

maanantai 17. tammikuuta 2022

Raivaussyömisen toinen viikko ja korona

Toisen viikon keskiössä ei ollut raivaukset eikä keittiömurheet. Yksi lapsista oli kaverillaan kylässä ja sieltä se tuli. Ensin oli lapsella maha kipeä ja sitten nousi kuume. Nyt on kuudes päivä menossa ja hyvin jo voi, mutta pysyttelee vielä huoneessaan.
Minäkin sain taudin.Viikonloppuna oli tavallistakin laiskempi olo ja nousi vähän lämpöä. Niimpä testin tein ja ihan pieni varjomainen toinen viiva nousi. Meillä kun on muutama rokottamaton erityinen, niin nyt on yritettävä olla supervarovainen.

Ruokahuolto on ollut keittojen ja muiden helppojen varassa. Varastot on hyvin huvenneet ja yhdellä kauppaseissulla on tämä viikko selvitty. Jääkaappiin on lisätty vain maitoja ja salaattiaineksia. Vielä riittää varastoista ammennettavaa


Nyt on pakastimen lohivarannot käytetty, luulen niin.
Tähän uuniloheen laitoin mausteiden lisäksi hapankaalia ja punasipulia.
Luulin että hapankaali olisi pikkuteineille liian rankkaa, mutta sanoivatkin, että ihan parasta kalaa.
Kukahan nyt oli ennakkoluuloinen. 

Loppulohi pääsi seuraavana päivänä peruna-lohilaatikkoon.

Yhtenä iltana ilatapalaksi laitoimme tagokuppeja, joihin kavisten lisäksi sopi ylijäämäbroileri.
Se verran tauti laiskottaa, että tiskipöytä saa luvan odottaa aamua.

Spelttipullaa

Onkohan olemassa terveellistä pullaa? On tietysti, eihän herkullisuus ja terveellisyys ole vastakohtia.
Olen nyt talven mittaan yrittänyt opetella käyttämään enemmän spelttiä ja muita terveellisiä asioita. Muutaman pullan saan kuitenkin pyöritellä, että nämä viisi kiloa spelttiä on nautittu. 


Pullaa speltistä

5 dl haaleaa vettä

50 g tuorehiivaa (pala)

2 dl sokeria

1 rkl kardemumma

2 tl suolaa

1 muna

200 g pehmeää voita

7 dl spelttijauhoa (puolikarkea)

5-6 dl vehnäjauhoa



Täyte:
125-150 g voita

2 dl fariinisokeria

1 dl mantelijauhoa
 
2-3 tl kanelia

Tee tahmea pullataikina liottamalla hiivapala haaleaan veteen. Lisää sokeri, kaardemumma ja muna hiivaseokseen vispaten. 
Alusta ensin 5-6 dl vehnäjauhoja vispilän kanssa hitaasti sekoitellen ja anna gluteenirihmaston muodostua. Lisää suola ja sekoittele seplttijauhoja vähän kerrallaan käsin sekaan. Jauhojen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta, joten lopussa taikinaan voi vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Kuitenkin mitä pehmeämpi ja tahmeampi taikina, sitä pehmeämmät pullat. Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa ja lisää loput jauhot.
Speltti tekee taikinasta ruskean, joten sitä ei kannata kauhistua.

Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Itse nostatin lähes tunnin, sillä neste on melko haaleaa. Aika kuitenkin muodostaa myös sitkoa pullaan.

Pullien lisäksi tein muutaman pellillisen tavallisa aamupuurosämpylöitä, joista osa hävisi heti kun koululaiset palasivat kotiin ja ne mitä jäi päätyivät pakastimeen.

Täydenkuun omenapiirakka

 Olin varannut kotiin enemmän omenoita kuin perhettä huvitti syödä ja osa alkoi jo rypistyä. Helpoin tapa vähentää varastoja on tehdä piirakkaa. Pohjasta tekee pehmeän ja vähän erillailla maistuvan taikimassa käytettävä mantelijauhe. Ihan mukava ohje tämäkin. 


Omenapiirakka

Pohja:
100 g
1 1/4 sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 dl luonnonjugurttia

Täyte:
2 (300g) isoa hapahkoa omenaa
1,5 kanelia
sokeria tai juoksevaa hunajaa
Laiton lisäksi omenenpalojen alle omenasosetta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja jugurtti.
Levitä taikina halkaisijaltaan 24-25cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ja levita ne pohjan päälle.
Ripota pinnalle kanelia sekä halutessasi sokeria tai hunajaa.
Paista omenapiirakkaa uunin-/keskiosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia.