sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Maailman paras pannukakku ja sijaishoitoa


Toimelias kaksi viikkoinen on takana ja palaamme tavalliseen arkeen. Epätavallisuutta ja vaihtelua toi hetkeksi uusi lomalainen. Perhehoidossa on vakituista väkeä, joille tämä on se oikea koti ja sitten on vain hetken viivähtäviä lomalaisia. Lomalle eli tilapäishoitoon tulevat asuvat kotonaan omaistensa hoidossa ja tällainen sijaishoito on hetki aikaa hoitajalle.
Tätä sijaishoitoa voi tehdä jokainen joka haluaa.
Siitä vaan...

Vieraan ihmisen hoitaminen on mukavaa, vaikkakin haastavaa. Harvoin heti alussa on yhteistä kieltä ja tavatkin on toisenlaiset. Vasta kun aikaa kuluu ja tutuiksi tullaan, niin kieli löytyy ja arki asettuu.
Sitten yllättäen onkin jo lähtökahvien aika.
 


Tyttönen on meidän pannarimestari ja tämä on hänen luotto-ohjeensa.

Maailman paras pannukakku

Raaka-aineet:

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1tl vaniliinisokeri

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

8 dl maitoa

2 kananmunaa

100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi.

Kaada taikina levinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. 1/2 tuntia. Hilloa, kermavaahtoa, jäätelöä tai jotain muuta hyvää päälle.


torstai 9. maaliskuuta 2023

Soijabolognese

Kasvisruokapäivä ja tarjolla soijabolognesea pastan kanssa. Kastikkeen ohje löytyi Vegehaasteen sivuilta ja on todella kokeilemisen arvoinen. Hiukan jouduin säätämään kun kaikkea tarvittavaa ei kotoa löytynyt, mutta perusohje oli tämä.
Kunnolla vain tomaattia ja mausteita, niin hyvää tulee. Meidän kriittinen nuoriso ei pidä soijasta (suostu syömään jos tietävät), mutta eivät tällä kertaa sanoneet mitään.
Huomasikohan ne?  


 Bolognese

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • purkki tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • ½ dl ketsuppia
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • ½ tl paprikajauhetta (tai ripaus savupaprikaa)
  • rouhittua mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • (tarvittaessa lisää vettä)


Pilko sipuli ja valkosipuli. Lorauta pannulle reipas loraus rypsiöljyä ja kuumenna. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. “Paista” soijarouhetta hetki ja lisää joukkoon tomaattimurska.

Täytä tomaattimurska purkki puolilleen vedellä ja kaada pannulle. Lisää ketsuppi, liemikuutio sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.

Tarjoile pastan kanssa!



maanantai 6. maaliskuuta 2023

Pehmeä omenapiirakka

 Perhe pilkkaa jo minun innostusta piirakoihin ja vaati vaihtelua.
Näitä pehmeitä on vaan niin helppo syöttää sekä syötettäville että itsesyöjille.
Hyvääkin tämä oli, sain sentään viimeisen palan kuvaan.


Omena-rahkapiirakka

150 g voita sulatettuna
3 dl sokeria
1 dl kermaa/ruokakermaa
1 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
omenahilloa 
4 (750g) omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
250 g maitorahkaa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Esikäsittele omenat: kuori, poista siemenkodat, leikkaa paloiksi. Laita palat kulhoon ja sekoita omenoihin kanelia ja fariinisokeria.
Sekoita voisula, sokeri, kerma, maito ja munat. Siivilöi lopuksi joukkoon vehnäjauho-leivinjauhoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Levitä pohjalle ensin kerros omenahilloa ja lisää sen jälkeen omenat pohjan päälle.
Sekoita rahkaan loput aineet. Levitä seos omenoiden päälle
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n.35 min tai kunnes kypsää.

lauantai 4. maaliskuuta 2023

Suloinen pullataikina

Facebookista löysin ihan "uudenlaisen" ohjeen pullalle.
Tavallisesti olen tehnyt pullat veteen ilman kananmunaa ja facen pullakeskustelusta päätellen, myös monet muut tekevät näin. Hyvää on tullut niinkin
Tällä uudella reseptillä teen kuitenkin kaikki seuraavat pullani. 
Oikeaa maitoa, kunnolla kananmunia, runsaasti rasvaa ja sokeria.
Lopputuote oli pehmeää ja suloista.

Nykynuoret on tehokkaita
Uusi pullataikina

1 l maitoa
3 tl suolaa
5 dl sokeria
3 pss kuivahiivaa
10 munaa
5 rkl kardemummaa
500 g voita
vehnäjauhoja sormituntumalla

Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi, lisää suola ja kardemumma. Kaada vispilällä vispaten joukkoon aika kuuma maito, liemi ei jäähdy liikaa kun maito on kuumaa. Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoja ja lisää ne nesteen sekaan. Lisää niin paljon jauhoja mitä vispilällä saa sekoitettua.
Lisää pehmeä voi taikinaan, alusta ja lisää jauhoja kunnes taikina on sopivan pehmeää. Alusta kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
Anna kohota kunnolla.
Sitten voit leipoa, uudelleen kohottaa ja paistaa.  
Älä syö heti kaikkia.   

torstai 2. maaliskuuta 2023

Paras kuhakeitto ja jälkkäriksi lettuja sekä helmikuun villasukat

Helmikuu meni sairastellessa ja toipilaita hoivatessa.
Saimme jostain aivan pyytämättä ankaran flunssan, joka kolmisen viikkoa meillä viihtyi. Pikku-teinien lisäksi myös Hansu ja Pienimäinen sairastuivat, vaikka yleensä he ovat kulkutaudeilta säästyneet. Heitä hoivatessa ei juuri muuta ennätä ajattelemaan.  
  Tautipäivinä valmistin ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan uunin kokoisella vuoalla ja talon suurimmilla kattiloilla.
Muutamia hyviä minulle uusia ruokia tai ainakin uusia ohjeita löysin. Sellaisia jotka jäävät meidän ruokalistalle.
Vähän liioittelemalla tällä ohjeella tuli noin kahdeksan litraa erinomaista kuhakeittoa, joka lämmitettynä vain parani.


Kuhakeitto

n.5 perunaa
 iso bataattia
paljon porkkanaa
kukkakaalia
palsternakkaa
2 sipulia
75 g voita
1 l kalalientä
3 laakerinlehteä
4 kuhafilettä paloiteltuna
tilliä
2 dl kermaa

 Aloita kuhakeiton teko valmistamalla ensin kalaliemi joko perkkeistä tai kuutiosta/fondista.

Kuori perunat ja porkkanat.

Kuori ja hienonna sipulit.

Kuullota voissa paloiteltuja perunoita, porkkanoita ja sipuleita hetki, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja mausteet.

Anna kiehua hiljalleen, että perunat kypsyvät. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää kala, hienonnettu tilli ja kerma, anna vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoile kuhakeitto hyvän leivän kanssa.

Keittopäivän jälkiruuaksi tai välipalaksi tai ihan milloin vain sopii letut ja hillo. Aikaisemmin tein letut maitoon, mutta kermaviili tekee tästä herkusta vieläkin herkumpaa. Hilloksi sekoitin kotoista omenaa ja mansikkaa.



Karmaviililettuja

4 dl kermaviiliä
4 dl maitoa
6 kananmunaa
6 rkl sulaa voita
1 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
5 tl leivinjauhetta
10 dl vehnäjauhoa

Helmikuussa sairaanhoidon lisäksi annoin sukkapuikoille töitä. Saaliiksi sain yhdeksän paria erikokoisia villasukkia. Maaliskuussa en enää sukkaile. Teen vain muutamat keskeneräiset loppuun ja sitten ihan jotain muuta.  

tiistai 7. helmikuuta 2023

Broilerivuoka

Pitää syödä tuhdisti ennen kauppaan menoa, sanoo äiti ja elämänkokemus.
Pienennetyt broilerinfileet kasvisten kanssa vuokaan ja päälle kanalientä, johon on sekoitettu mausteet ja juustokerma.


2 pkt broilerin fileitä, toinen marinoitu toinen ei
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 sipulia
4 porkkanaa
suippopaprika
fetajuustoa
3 dl kiehuvaa vettä
2 kana-annosfondia
2 dl ruokakermaa (käytin juustoista)
1 sitruuna
3 rkl juoksevaa hunajaa

Pilko filee pienemmäksi ja mausta. Minä sekoitin pussissa marinoidut ja naturellit palat ja annoin hetken asettua huoneen lämmössä.

Kuori ja pilko sipulit sekä muut käytettävät kasvikset.
Asettele kaikki uunivuokaan, päällimmäiseksi feta.
Yhdistä keskenään kiehuva vesi ja kana-annosfondit. Purista sitruunanmehu.
Sekoita joukkoon kerma, sitruunamehu (n.1/2 dl) ja hunaja. Kaada neste kanojen ja kasvisten päälle
Vuoka uuniin keskitasolle 200 asteeseen noin 1,5 tuntia
 
Kaveriksi broilerivuoalle tuli keitetty ohra, coleslaw, porkkanaraaste, puolukka ja hapankaali.



Tuli vuoden ensimmäinen ruokatilaus. Hedelmiä ja maitotuotteita haemme kerran tai kaksi viikossa tästä "oman kylän kaupasta", mutta muuta ei (paitsi karkkia).
Koko tammikuun olemme ahkerasti tyhjentäneet ruokavarastoja ja se projekti jatkuu vielä. Kerran jos toisenkin on hiipinyt mieleen ajatus kaiken säilömisen järkevyydestä.
Nyt olen päättänyt, että on aika mennä pohjaan asti, siis pakastimien pohjaan.

Ruokalistan mukaan jos eletään, viikossa ruokaan menee noin 250 euroa. Syöjiä normipäivinä on vähintään seitsemän, viikonloppuisin ja lomilla enempi. Koska olemme perhekoti ja ruokittavia on melkein vauvasta melkein yhdeksänkymppiseen ravitsemukseen menee keskimääräisesti enempi aikaa ja rahaa.
Näillä nyt mennään runsas viikko.
  


Myös postinkulku tuotti iloa.
Hiukan lankaa sekä uuden keittokirjan, josta sanottiin näin:

"Kirja on saanut Inkoolainen Daniela Andersson oli vähällä pyörtyä, kun hän sai marraskuussa Pariisissa kuulla, että hänen tekemänsä keittokirja Tack för maten, mamma! oli valittu kaikkien aikojen parhaaksi keittokirjaksi kansainvälisessä Gourmand Cookbook Awards -kilpailussa Nordic-sarjassa. Voittoa on verrattu elokuvien Oscar-palkintoon, sillä kilpailuun osallistui yli tuhat kirjaa eri puolilta maailmaa."
Eikö tuollainen ole pakko saada?

torstai 2. helmikuuta 2023

Uusi omenapiirakka


Jotain tämän tapaista omenapiirakkaa olen joskus ennenkin tehnyt. Tässä piirakassa omenat ja niiden alla oleva hillo olisi saanut olla hiukan vahvemman makuista, kuten ohjeessa kehotettiin, mutta nyt käytin niitä mitä kaapista löytyi. Seuraavalla keralla pitää tuo muistaa.

Kopioin ohjeen jostain (en muista mistä) suoraan tähän alle.

Omenoiden alle laitoin hiukan omatekemää luumuhilloa, muuten tein ohjeen mukaan. Naapuri tuli sopivasti vierailulle, niin saatiin tuoreeltaan testata. 

Omenapiirakka

Pohja:

200 g pehmeää voita

2 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

1 1/2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhoja

Päälle:

n. 10 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (1 1/4 l lohkoja)

1 rkl sokeria

1 tl kanelia

1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.

2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat ovat 29 x 24 cm.

4. Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista kota, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele omenalohkojen päälle.

5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Syö jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Pipariset juustokakku ja unelmatorttu


Uuden vuoden lupausten pitkässä jonossa on sellainenkin, että tänä vuonna juhlistan kaikki mahdolliset juhlan aiheet. Edes ihan pienesti.
Tammikuussa oli kolme hyvää syytä kattaa pöytä kauniisti. Ensin oli yhden lapsen nimpparit, toisena meidän hääpäivä ja kolmanneksi isoimman pojan 34v. synttärit, joihin nämä herkut tehtiin.
Saimme paketillisen piparkakkuja, jotka perheen mielestä olivat väärän makuisia ja meinasivat unohtua kaappiin . Ajattelin, etten ala niitä säilömään, vaan jalostan ja salasyötän ne heille.
Juustokakkuun ja unelmatortun väliin väärän makuiset keksit sopivat oikein hyvin, eikä tarvinnut edes salaa tarjoilla.


Piparinen juustokakku

Pohja:
200 g murskattuja keksejä
70 g voita

Kakkumassa:
2dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk piparkakku rahkaa
kourallinen hienoksi murskattuja piparkakkuja
ripaus suolaa

1. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa.
Levitä keksimuru voi seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan.
2. Sulata suklaa ja laita sivuun jäähtymään.
3. Notkista tuorejuusto esim. sähkövatkaimella ja lisää rahka sekaan.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se tuorejuustomassaan. Lisää joukkoon suola ja piparin muruset esim. nuolijalla rauhallisesti käännellen.
5. Ota pohja jääkaapista ja levitä massa pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään. kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.




Piparinen-Unelmatorttu

4 munaa
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi ja lisää sitten kuivat aineet huolellisesti käännellen. Paista kääretorttupohja nopeasti kuumassa uunissa.
225 astetta n. 8 min

Täyte:
150 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 munan keltuainen
200 g  tuorejuustoa
ripsaus hienoksi rouhittua kardemummaa
iso kourallinen murusteltuja pipareita

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi ja lisää sitten keltuainen sekä keksin murut ja kardemumma, lopuksi tuorejuusto.


torstai 26. tammikuuta 2023

Curry-uunikala pagasiuksesta sekä tammikuun sukat

"Aika menee aatellessa, päivät päätä käännellessä", sanoi äitini ennen ja nyt on tainnut käydä juuri niin. Olisiko iskenyt kevät väsymys vai talvi uupumus?
Joka päivä olen kuitenkin ruokkinut perheen ja muutaman uuden ohjeenkin olen tallentanut. Ne laitan kohta  tänne.

Tänään söimme uutta kalaruokaa suoraan jostain idän maasta, jossa se on luonnonvarainen makeanveden kala ja vielä uhanalainen. Täällä myytävät kalat on kasvatettuja "tehdaskaloja".
Luin tämän liian myöhään ja ekologinen omatuntoni alkoi heti kipristelemään.
Tämä oli siis ensimmäinen ja viimeinen kerta kun kun pagasius eli haimonni vieraili meidän pöydässä.

Hyvää se silti oli. Kun kalan vaihtaa ahveneen tai muuhun vaaleaan kalaan curry-kastike sopii niihin mainiosti. Yleensä en pidä currystä, mutta tähän se sopi.


Curry-uunikala
500 g
0,5 tl suolaa
0,5 sitruunapippuria
2 dl kermaa/ruokakermaa
1,5-2 rkl punaista currytahnaa
1 rs miniluumutomaatteja
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Tämän näköinen vuoka meni uuniin

      1. Sulata kalapalat jääkaapissa uunivuoassa kelmulla peitettynä. Valuta sulamisvesi pois. Mausta kalojen pinta suolalla ja pippurilla.
      2. Sekoita ruokakerma ja currytahna kulhossa. Pese ja puolita miniluumutomaatit.
      3. Kaada currykerma kalan päälle. Ripottele päälle valkosipulia ja miniluumutomaatteja.
      4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Purista pinnalle limetinmehua ja koristele tuoreella persiljalla tai korianterilla.
Mummu voi taas paremmin ja ruoka maistuu melkein kuin ennen.
Onneksi taas jaksaa. 
 


Joululahjaksi sain lapsilta sukkalankaa.
Tammikuun tavoitteeni oli neuloa yksiväriset sukat joka langasta. Aikuisten kokoisia sukkia tein kolmet ja neljänsistä tuli kämmekkäät tyttärelle, joka tekee paljon tietokonetyötä sormet jäässä. Toivottavasti tykkää.... ei voi vielä tietää.
Helmikuun tavoitteena voisin tehdä valmiiksi edes osa keskeneräisistä neulomuksista.
Harmikseni aika, velvollisuudet ja olkapäät ei hyväksy täydellistä hurahtamista.




tiistai 17. tammikuuta 2023

Hirvimakkara-paprikakastike ja hiukan kotoista lankaterapiaa

  
Makkarakastike ja perunat on tällaisen ylikeski-ikäisten ihmisten lapsuuden herkkuruokaa. Se oli vehnäjauhoista, paksua ja ruskeaa.
Tänään kastikkeessa oli hirvimakkaraa ja kasviksia, eli paprikaa kesäkurpitsaa ja sipulia. Harissaa en usein käytä, koska se on tomeruudessaan hiukan liikaa meille. Tyttäret sitä joskus ostivat ja nyt yritän pikkuhiljaa saada purkin tyhjäksi.  


Ensimäisenä hirvimakkarat paloiksi ja pannulle. Kaikki kasvikset silpuksi ja pataan kypsymisjärjestyksessä. Sekaan mieto kasvisliemi. Hiukan suolaa ja mustapippuria sekä runsaasti maistamista. Lopuksi loraus kermaa tunnelmaa pehmentämään.
Liian kauaa ei kannata keitellä, ettei kasviksista tule ihan mössöä.
Me nautimme tämän perunoiden seurana.
(Valmiista en kerinnyt kuvaa ottamaan, mutta laitan kuitenkin tämän tänne muistiin kun oli niin kauniin väristä)

Tänään kun lapset olivat kouluissaan ja Hansu päivätoiminnassa vietin taas muutaman tunnin lomatunnelmissa. Yritän saada nämä johonkin järkevään järjestykseen. 
Uudenvuoden lupaukseni lankojen ostolakosta on melko helppo pitää, vaikka ei sitä koskaan tiedä.


Kuppi kahvia, kuulokkeet korville ja lankojen hipellystä, hetki ihan yksin.
Äänikirjakin sattui olemaan sopiva.


sunnuntai 15. tammikuuta 2023

"Emmer-nakkirisotto" ohraton ohjeella

Tilasin taannoin Malmgordin kartanon nettikaupasta tuotteita, jyviä, jauhoja ja lakritsia.

Eniten kiinnosti alkuvilja Emmervehnä (Triticum dicoccon), josta Malmgordin sivuilla sanotaan sanotaan sen olevan kotoisin Lähi-idästä noin 10 000 takaa.  Argeologisten tutkimusten perusteella on todettu, että jo faaraot söivät emmeristä tehtyä leipää. Nykyvehnä on syntynyt Emmerin ja Keski-Aasialaisen heinän risteytyessä keskenään.

Samalla tilauksella tuli myös vähän muuta hyvää

Viljariisistä eli emmerin jyvistä kokeilin risoton tapaista ruokaa, jonka suosion varmistin nakeilla.
Hansu, joka ei kestä ruuassaan vihantaa nosteli kaikki paprikat ja varsisellerit omalta lautaseltaan minulle, mutta emmer ja nakit maistuivat hänellekin.



Jos riisiin vertaa, niin emmer on ehdottomasti parempaa. Maistuu hyvälle, tuntuu ruokaisalle ja on kotimaista. Saa mielellään jäädä meidän ruokalistalle.

tiistai 10. tammikuuta 2023

Kalamiehen seitipihvit

Meidän kriittiset pikku-teinit pitävät vain ja ainoastaan punaisesta kalasta, siis lohesta.
 Hyvin epäilyttävää on ruoka, jossa on jotain vaalealihaista kalaa ja sitä on syytä varoa.
Tämä ruoka oli hyvää. Tässähän kala on ruskeaa kuten näette.


Kalamiehen seitipihvit

400 g seitiä muhjuksi tehosekoittimessa
1 dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoja
sipulisilppua
1 rkl öljyä
1 rkl sweet chili kastiketta
1 tl sitruunapippuria
0,5 tl suolaa
0,5 sitruunan mehu
2-3 rkl tuoretta tilliä silppuna

Kaikki vaan sekaisin ja pannulla paisto (käytin voita)
Vaikka sei itsessään on aika mauton kala, mutta kun vähän ripsauttelee rohkeasti mieleisiä mausteita sekaan, niin valmistuu hyvä, terveellinen ja kevyt kalaruoka.

maanantai 9. tammikuuta 2023

Punajuurigratiini ja jauhelihapihvit sekä rullattuja lakanoita

Tänään joululoma on virallisesti ohi ja on aika alkaa ajattelemaan kevättä. 
Sillä aikaa kun lapset olivat koulussa valmistui iso kasa jauhelihapihvejä. Osan söimme ja yhden aterian verran jäi vielä pakastettavaa.
Punajuurigratiiniakin riittää.  


Punajuurigratiini

1200 g raakaa punajuurta
2 hapahkoa omenaa
2 sipulia
1 dl omenatäysmehua
4 dl kermaa
2 pussia Aurajuustomurua
mustapippuria 
suolaa

Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi suikaleiksi.
Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa myös omena ohuiksi suikaleiksi.
Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään voidellussa uunivuoassa.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa 1,5 tuntia tai kunnes punajuuret on kypsiä.
Paina muutaman kerran esim. lusikalla paistamisen puolivälin jälkeen kasvikset nesteen alle. Jos gratiini ruskistuu liikaa peitä se foliolla, jos ei kantta ole.


Jauhelihapihvit
 
700 g naudanjauhelihaa
1 kananmuna
2 dl ranskankermaa
1,5 rkl kuivattua timjamia
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin.
Muotoile pulliksi tai pihveiksi ja paista uunissa noin 15 minuuttia.

Naudanlihan ostamme nykyään paikallisesta Reko-myynnistä. Hiukan kalliimpaa se on kuin kaupan tarjoukset, mutta maultaan parempaa.  



Uusivuosi alkaa liinavaateiden inventaariolla.
Kaikki lakanat ja pyyhkeet on nyt aseteltu uudelleen komeroon. Kelvottomat kappaleet lähtivät Viljelijän mukaan ja päätyvät aikanaan traktorinkorjaajan rasvaräteiksi.
Tämä vihreä retromankeli tuli muutama vuosi sitten vastaan tori.fissä ja pakohan se oli ostaa, kun niin on nätti.
(rullat ei helli silmää, mutta näin ne mahtuu yhdelle hyllylle)