maanantai 17. tammikuuta 2022

Raivaussyömisen toinen viikko ja korona

Toisen viikon keskiössä ei ollut raivaukset eikä keittiömurheet. Yksi lapsista oli kaverillaan kylässä ja sieltä se tuli. Ensin oli lapsella maha kipeä ja sitten nousi kuume. Nyt on kuudes päivä menossa ja hyvin jo voi, mutta pysyttelee vielä huoneessaan.
Minäkin sain taudin.Viikonloppuna oli tavallistakin laiskempi olo ja nousi vähän lämpöä. Niimpä testin tein ja ihan pieni varjomainen toinen viiva nousi. Meillä kun on muutama rokottamaton erityinen, niin nyt on yritettävä olla supervarovainen.

Ruokahuolto on ollut keittojen ja muiden helppojen varassa. Varastot on hyvin huvenneet ja yhdellä kauppaseissulla on tämä viikko selvitty. Jääkaappiin on lisätty vain maitoja ja salaattiaineksia. Vielä riittää varastoista ammennettavaa


Nyt on pakastimen lohivarannot käytetty, luulen niin.
Tähän uuniloheen laitoin mausteiden lisäksi hapankaalia ja punasipulia.
Luulin että hapankaali olisi pikkuteineille liian rankkaa, mutta sanoivatkin, että ihan parasta kalaa.
Kukahan nyt oli ennakkoluuloinen. 

Loppulohi pääsi seuraavana päivänä peruna-lohilaatikkoon.

Yhtenä iltana ilatapalaksi laitoimme tagokuppeja, joihin kavisten lisäksi sopi ylijäämäbroileri.
Se verran tauti laiskottaa, että tiskipöytä saa luvan odottaa aamua.

Spelttipullaa

Onkohan olemassa terveellistä pullaa? On tietysti, eihän herkullisuus ja terveellisyys ole vastakohtia.
Olen nyt talven mittaan yrittänyt opetella käyttämään enemmän spelttiä ja muita terveellisiä asioita. Muutaman pullan saan kuitenkin pyöritellä, että nämä viisi kiloa spelttiä on nautittu. 


Pullaa speltistä

5 dl haaleaa vettä

50 g tuorehiivaa (pala)

2 dl sokeria

1 rkl kardemumma

2 tl suolaa

1 muna

200 g pehmeää voita

7 dl spelttijauhoa (puolikarkea)

5-6 dl vehnäjauhoa



Täyte:
125-150 g voita

2 dl fariinisokeria

1 dl mantelijauhoa
 
2-3 tl kanelia

Tee tahmea pullataikina liottamalla hiivapala haaleaan veteen. Lisää sokeri, kaardemumma ja muna hiivaseokseen vispaten. 
Alusta ensin 5-6 dl vehnäjauhoja vispilän kanssa hitaasti sekoitellen ja anna gluteenirihmaston muodostua. Lisää suola ja sekoittele seplttijauhoja vähän kerrallaan käsin sekaan. Jauhojen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta, joten lopussa taikinaan voi vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Kuitenkin mitä pehmeämpi ja tahmeampi taikina, sitä pehmeämmät pullat. Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa ja lisää loput jauhot.
Speltti tekee taikinasta ruskean, joten sitä ei kannata kauhistua.

Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Itse nostatin lähes tunnin, sillä neste on melko haaleaa. Aika kuitenkin muodostaa myös sitkoa pullaan.

Pullien lisäksi tein muutaman pellillisen tavallisa aamupuurosämpylöitä, joista osa hävisi heti kun koululaiset palasivat kotiin ja ne mitä jäi päätyivät pakastimeen.

Täydenkuun omenapiirakka

 Olin varannut kotiin enemmän omenoita kuin perhettä huvitti syödä ja osa alkoi jo rypistyä. Helpoin tapa vähentää varastoja on tehdä piirakkaa. Pohjasta tekee pehmeän ja vähän erillailla maistuvan taikimassa käytettävä mantelijauhe. Ihan mukava ohje tämäkin. 


Omenapiirakka

Pohja:
100 g
1 1/4 sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 dl luonnonjugurttia

Täyte:
2 (300g) isoa hapahkoa omenaa
1,5 kanelia
sokeria tai juoksevaa hunajaa
Laiton lisäksi omenenpalojen alle omenasosetta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja jugurtti.
Levitä taikina halkaisijaltaan 24-25cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ja levita ne pohjan päälle.
Ripota pinnalle kanelia sekä halutessasi sokeria tai hunajaa.
Paista omenapiirakkaa uunin-/keskiosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia.


sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Banaani-rahkakakku

Banaaneita on taas kertynyt liikaa ja vanhimmat mustuvat uhkaavasti   



Banaani-rahkakakun-ohje on facebookin ruokaryhmästä. Jo kuivin suin luettuna kakku tuntui niin hyvältä, että teki mieli heti kokeilla. Tavallista rahkaa ei sattunut olemaan, niin käytin vaniljarahkaa. Ei se ainakaan huonontanut kakkua. 





keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Gluteeniton lohipiirakka

          Viikonloppua ajatellen tein pakastimeen valmiiksi vähän iltapalaa. Jos sattuu niin mukavasti, että viljattomat lapset tulisivat käymään valitsin heitä ajatellen gluteenittoman pohjan. Jauhot voi hyvin vaihtaa tavallisiin (3dl) vehnäjauhoihin, jos ei erityisiä tarvitse.

Piirakkapohja 
180g voita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl juustoraastetta 
1 kananmuna 
  

Täyte

250g gra avilohta
1 kesäsipuli varsineen 
5 oksaa tilliä
parmesaanilastuja 
1 1/2 dl kermaa 
1 dl maitoa
100g tuorejuustoa 
2 kananmunaa
sitruunapippuria 
(suolaa) 

Sekoita keskenään kuutioitu voi ja muut pohja-aineet. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi. 

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Pieni sipuli varsineen sekä tilli. Sekoita keskenään maito, kerma, tuorejuusto ja kananmuna. 

Levitä pohjan päälle lohi ja sipuli sekä parmesaanilastut. Lisää myös tillisilppu. Kaada lopuksi päälle munamaitoseos. Paista 200 asteessa n. 30 min. 

tiistai 11. tammikuuta 2022

Nuudeleita ja possu-kookoskastiketta


 Pikku-teinien lemppari on tietysti nuudelit. sillä varauksella ettei mukana ole liikaa vihanneksia. Mummulta kun tästä ruuasta mielipidettä kysyin sain vastauksesti ihan uusia adjektiiveja. Ei ollut ihan parasta mitä hän on syönyt, näin kauniisti sanottuna.

 Tänään pitkästä aikaa söimme pataruokaa, johoa possun suikaleiden ja kasvisten lisäksi tuli nuudeleita ja kookoskermaa. Oli kaunista katsella ja maistui hyvältä.


Possu-kasviskaastike  8 annosta

800g possun suikalelihaa

4 porkkanaa
1 kukkakaali
1 parsakaali
1 purjo
2 paprikaa
2 pkt vehnänuudeleita
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl inkivääriä
ripaus chiliä
mustapippuria
2 tlk kookosmaitoa


Paista kevyesti possunlihasuikallet pannulla pienissä erissä. 
Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Paloittele kaalit, hienonna sipuli ja kuutioi paprika. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne.
Kuullota porkkanaviipaleet, kaalit, sipulit ja paprikat omissa erissään paistokasarissa. Kiehauta hienonnettu valkosipuli öljyssä.
Lisää joukkoon kuullotetut kasvikset ja lihasuikaleet. Mausta kastike soijakastikkeella, omenaviinietikalla, inkiväärillä, chilillä ja mustapippurilla. Kaada joukkoon kookosmaito ja keitä pari minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean kypsiä. Lisää kypsät nuudelit kastikkeen joukkoon varovasti sekoittaen.

Mummeli, jolle spaghettikin on modernia nuudelit olivat silkkaa eksotiikkaa, ehkä vähän liikaa. 

maanantai 10. tammikuuta 2022

Lohi-makaroonilaatikko ja ruokatilaus

Nyt on joulu kerätty varastoon ja arki jatkuu. Kaksi lasta jäi etäkouluun ja kaksi lähti aamulla päin pakkasta. Päätimme myös, että Hansu jää ainakin vielä viikoksi pois päivätoiminnasta. Kolmen kotiin jääminen hiukan rajoittaa omia suunnitelmia, mutta näillä nyt mennään. 

Maanantain kunniaksi inventoin jääkaappia ja vihreät alkaa olla melkein loppu.
Makaroonilaatikkoon riitti muutama sellerinvarsi, pala purjoa ja maissia sekä sipulia. Sekaan vielä basilikalla maustettua tomaattiurskaa.
Savulohirouhe on KalaKallen valmistama kotimainen lohisäilyke, josta on kätevä valmistaa vaikka mitä kalaisaa. 
Makaroonilaatikkoonkin se sopi täydellisesti.

Silputtujen kasvisten ja keitetyn pastan sekaan sekoitin tomaattimurska ja päälle ripottelin hiukan savujuustorouhetta. Viimmeiseksi tenin tomaattipyreellä ja kalamausteella sekä suolalla ja sitruunappippurilla vahvistetun munamaidon, jonka kaadoin kaiken päälle. Vuoka kyspyi uunissa 175 asteessa noin 45 minuttia.


Tänään
 oli vuoden ensimmäinen kauppa-päivä, joka hoidin netissä. Me asumme niin kaukana isommista kaupoista, ettei kauppojen kuljtuksen tänne yletä, Itse on laatikkonsa haettava, tai siis puoliso hakee.
Tilausta tehdessä pidin kirkkaana mielessä varastojen tuhoamis projektin. Hyvin onnistui ja vain pari nakkipakettia ostin hätävararuuaksi. Kaikki muu oli maitoja, kasviksia ja välipalatarvikkeita. Sekä "lasten" herkkuja, joita ei kotivarastoista löydy.
Alla olevasta kuvasta puuttuu noin kymmen maitopurkkia, jotka puoliso ennätti jo järjestellä kaappiin

Tästä sitä riittää purtavaa koko viikolle

Kissat ja koiratkin saivat oman ruokatilauksensa

sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Kuinka sujui ensimmäinen varastoviiko

Ruokavarastojen syönti sujuu hyvin. Tuoreet salaatti ainekset alkaa loppumaan ja tietysti maitotuotteet, mutta se kuuluu asiaan. Vielä tällä ensimmäisellä viikolla varastoissa ei näy minkäänlaista hupenemaa, mutta ehkä viikon kulutta. Meitä on sentään kadeksan syöjää.
 
Viikko alkoi tonnikalapastalla. Kastikkeeseen laitoin kaksi purkkia tonnikalaa, kaksi isoa paprikaa, pala purjoa, tomaattimurskaa, sipulia, loraus kermaa ja vettä.
Pastana oli tagliatelle. Kaverina vihreitä salaatteja, kurkkua ja persimonia.

Toinen kalaruoka oli uunisei. Kalat suoraan pakastimesta vuokaan ja päälle yrttisuolaa, sitruunapippuria ja kalamausteella. Kastikkeeksi tein juustokastikkeen, johon sulatin puoli pakettia koskenlaskijaa ja paketillisen pippurituorejuustoa. Juustot sulatin siis kuumaan veteen ja ihan lopuksi lorautin sekaan vielä hiukan oikeaa kermaa. Päällimmäiseksi fetaa sekä purjon vihreää vartta.
 
Lasten epäsuosikki tällä viikolla oli odotetusti höystetty kaalilaatikko, mutta kohtuullinen määrä pettymyksiä kasvattaa heitä. Minä rakastin tätä.


Viimmeiseksi kasvissosekeittoa.
Porkkanasosetta, bataattia, sipulia ja perunamuussin jämät sekä kasvisliemikuutio, mausteita ja puoli pakettia Koskenlaskijaa. Raejuustolla ja viherjauheella höystettynä keitto kelpasi melkein kaikille.

perjantai 7. tammikuuta 2022

Sämpyläpäivä

Siitä riemusta, että työnantajan kotikäynti peruuntui päätin hiukan leipoa. Jauhopussiin on aina hyvä purkaa stressitason nousut ja laskut. Nyt leivoin ihan tavallisia sämpylöitä aamupuuron jämistä ja porkkanasoseesta sekä hampurilaisiin tarkoitettuja sämpylöitä. Ohjeen löysin Tupun Tupa-blogista ja olivatkin juuri sopivan pehmeitä hamppareihin. Kolmantena valmistui pataleitpä, jonka ohje on uudessa Koti ja Keittiö-lehdessä. 


Pataleipä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1/2 dl pähkinöitä (laitoin hasselpähkinärouhetta)
1/2 dl auringonkukansiemeniä murskattuna
1,5 tl suolaa
1/2 tl suolaa
3 1/2 dl omenamehua (laittoin vettä vaan)
Padan voiteluun 2 tl rypsiöljyä

Sekoita jauhot, siemenet, pähkinät,suola ja kuivahiiva kuhossa.
Lämmitä neste 42-asteiseksi. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nosta kulh muovipusssiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota 12-18 tuntia.
Ripottele pöydälle hiukan jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile palloksi. Ripauta lleivän pinnalle vehnäjauhoja. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
Kuumenna sillä välin valurautapata 225 asteisessa uunissa. Sipaise padan pohjalle ja reunoille öljyä.
Nosta taikinapallo kuumaan pataan. Sulje pata kannella. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota kansi pois. Paista vielä 15 minuuttia, kunnes laivän pinta on kauniin rukea ja rapea.
Anna jäähtyä hetki ja nosta kuuma leipä padasta.



Tupun hampparisämpylät
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl öljyä
1 1/2 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
n.12 dl vehnäjauhoja


Iltapalalla se sipaisivat maustettua tuorejuustoa tuoreiden sämpylöiden päälle.
Ihan hyvää oli.


maanantai 3. tammikuuta 2022

Arki alkaa keitolla ja kiisselillä

 Tänään oli vuoden ensimmäinen virallinen arkipäivä. Välipäiväthän ovat vielä joulua, lepoa ja suklaan syöntiä varten. Arki tarkoittaa myös sitä, että viimmeisetkin joululomalaiset ovat poistuneet ja on jälkipyykin aika.

Ruuaksi perheelle tein ison kattilallisen jauhelihakeittoa. Samalla hiukan inventoin jääkaappiin jääneitä kasviksia ja kaikki vähänkin epäilyttävät pääsivät kattilaan. Tästä tuli oikein maukas talvipäivän keitto.  

Samalla kun keitto kypsyi viereisellä liedellä valmistui välipalalle mansikka-raparperikiisseli. Äitini opetti, että kunnon kiisselit syödään kermavaahdon kera. Mitäpä sitä hyviä käytäntöjä muuttamaan.

Kun tällaiset lakanapinot odottavat mankelia, niin kyllä tietää kermavaahtonsa ansainneen


Samalla kun mankeli pyörii tulee koko lakanavarasto inventoitua ja liinavaatekaappi siivottua.


Kuiva-ainekaappin täydennys

Ennen  varastojen tyhjennysprojektin aloitusta saapui kotiin vielä yksi tilaamani lähetys. Se sisälsi pöydän täydeltä edullisia ja hyvin säilyviä kuivatuotteita.
Erityisesti kiinnosti gluteenittomat hiutaleet ja myslit, joita meillä kuluu päivittäin. 
Valikoimissa oli myös runsasti kotimaisia hilloja ja hyytelöitä, joilla on helppo tehdä arkisesta luksusta.
Osa ostoksistani päätyi aikuisten lasten komeroihin, vähän kuin uudenvuoden lahjana, mutta kyllä tästä kotijoukoillekkin riittää. 

 
  Riittävän suuret pakkaukset miellyttävät minua muutenkin. Kuinkahan monta pasta-annosta näistä saa?


 Kiinnostava ja minulle ennestään tuntematont tuotte on helmicouscous. Googlesta olen vähän etsiskellyt kuinka tätä käytetään, mutta luulen löytäväni parhaat vastaukset facen kasvisruokaryhmästä. Palaan asiaan kunhan saan vastauksia.
Toinen tuote, jota olen kyllä joskus syönyt, mutta en koskaan itse valmistanut on bulgur. Tähänkin tarvitsen neuvonsanoja. 


 Hansu tiesi heti mistä kannattaa aloittaa


sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Uudenvuodenlupauksena ruokavarastojen hävitys

 Isoin poika tuli maailmalta kotiin ja etsi pakastimista itselleen mieluisaa syötävää. Kierroksen jälkeen  tuumasi, "ei huono, täällä on varauduttu kahden vuoden piiritykseen". Vitsissä oli kirpaiseva sivusävy. Siitä sain ajatuksen tämän vuoden Uudenvuoden lupaukseen. Joka on, että ruokavarastot syödään tyhjiksi ja katsotaan kuinka kauan niillä mennään. Tietysti tuoretta ja maitoja pitää edelleen kaupasta kantaa, mutta se kaikki muu. Ok, tiedän, niin normaalit ihmiset normaalisti tekee. (huokaisu) Ja minäkin.

Projektin ensimmäisenä päivänä meillä syötiin ohran kanssa juustoista broilerikastiketta, joka valmistui pienistä fileistä. Paistoin filesiivuja hetken pannulla, jonka jälkeen siirsin ne kasariin. Pannulla kuullottui kaksi punasipulia ja keltainen paprika isohkoina paloina sekä yksi suippopaprika ohuempina renkaina. Juustoksi laitoin Pirkan chili-tuorejuuston sekä lisäksi vielä hiukan chilihiutaleita tomeruutta antamaan. Pieni purkki ananasmurskaa lievensi chilä. Vettä tietysti niin, että kastike tuntui sopivalle. Annos oli seitsemälle, josta hiukan jäi pakastettavaksi. Loppu syödään kasvisten kanssa lounaaksi kun lapset ahertavat koulusa. Ohran lisäksi oli paistettua punajuurta sekä persimonilla kaunistettu salaatti. 


Välipala oli lasten toive. Hyvästelimme lasten rakentamat piparkakkuseinät, eikä mennyt kauaa kun rakennus oli vain musto ja sokerinen pahvinpala.


Hansu otti purkutoimet ihan tosissaan

torstai 30. joulukuuta 2021

Fetarosolli

Jouluna kokeilimme hiukan erilaista rosollia. Eräs tyttäristä oli tätä jossain juhlissa saanut ja toi idean kotiin. Minä tapani mukaan estelin ja ennakkoluulottelin, mutta salatti olikin todella hyvää. Tämä epärosolli ei ole niin jouluinen, etteikö tätä voisi milloin vain tarjoilla.

Kuva salaatista on hämärässä nopeasti otettu, mutta laitan se kuitenkin tähän ihan oman muistini tueksi.


Rosollisalaatti

Etikkapunajuuria
Porkkanaa keitettynä
Omenaa
Avokaadoa
Punasipulia ohuina renkaina
Fetaa
Oliiviöljyä loraus
Mustapippuria pari rouhaisua

Kaikki nätisti suuressa kulhossa sekaisin. Fetajuuston on hyvä olla laadultaan melko pehmeää, sillon se sitoo rosollin hyvin yhteen. Suolaa ei kannata lisätä, jos feta on suolaista.