perjantai 1. syyskuuta 2023
Runsaasti ruokaa ja elokuun neulomukset
maanantai 31. heinäkuuta 2023
Makkarakeitto, lämppärit ja pestopastalaatikko sekä kesän neulomukset
perjantai 7. heinäkuuta 2023
Hanneksen synttärilounas
Gluteeniton kakkupohja
maanantai 26. kesäkuuta 2023
Sitruuna-mustikkamuffinit
keskiviikko 21. kesäkuuta 2023
Uunilohi ja kylmä kastike
sunnuntai 18. kesäkuuta 2023
Porkkanapiirakka
Harrastuksessa tauko
lauantai 10. kesäkuuta 2023
Broileri-riisilaatikko
perjantai 9. kesäkuuta 2023
Maisemakahvilan raparperipiirakka
Kevään ensimmäinen raparperipiirakka maisemakahvilan ohjeella.
Sekoita muruseoksen kuivat aineet. Lisää voisula ja sekoita huolellisesti. Ota 1/3 muruseoksesta sivuun piirakan pinnalle.
Piirakan pohjaa varten sekoita piimä ja muna ja lisää ne muruseokseen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille tai isoon vuokaan.
Pese ja pieni raparperit. En koskaan kuori raparperia. Ripottele raparperit pohjan päälle.
Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte raparperien päälle.
Ripottele pinnalle loput 1/3 muruseoksesta.
Paista raparperipiirakkaa175 asteessa 45-50 minuuttia.
Naamioimme marjapensaat muumeiksi, ettei öinen halla niitä löytäisi. Pensaat on juuri kukassa ja yritämme peittelemällä turvata tulevan marjasadon.
torstai 8. kesäkuuta 2023
Paahdettu härkäpapurouhekastike
tiistai 6. kesäkuuta 2023
Pehmeä mustikkapiirakka
Vierasvaraksi ja omaan kahvipöytään pellillinen mustikkapiirakkaa.
Ihana mustikkapiirakka, pellillinen
Pohja:
200 g pehmeää voita
2 dl hienoa sokeria
2 isoa kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(pari rkl maitoa)
Täyte:
5 dl mustikoita, tuoreita tai jäisiä
1prk maitorahkaa (250g)
1 per kermaviiliä (250g)
4 isoa kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, Lisää munat yksitellen kunnolla vatkaten.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on kunnolla sekoitettu taikinaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia lisää pari ruokalusikallista maitoa.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levittämistä helpottaa pieni nokare taikinaa pellille leivinpaperin alle. Levitä taikina tasaisesti pellille. Taikinaa tulee melko runsas kerros. Ripottele mustikat taikinan pinnalle.
Sekoita loput täytteet keskenään ja kaada varovasti mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa 26-30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Tänään paistoi aurinko.
maanantai 5. kesäkuuta 2023
Rahka-kaurasämpylät ja kalakeitto
Rahkasämpylät
250 g maitorahkaa
2.5 dl maitoa/maitojuomaa
50 d hiivaa
1,5 siirappia/hunajaa
1,5 dl pikakaurahiutaleita
n.8 dl vehnäjauhoja
3/4 sulaa rasvaa, voita tai oivariinia
Liota kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen hiiva. Lisää suola,siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi rasva.
Kohota taikina liinalla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n,15 minuuttia.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 min. tai kunnes ovat kypsiä.
Sämpylöiden kaveriksi sopii vaikka porkkanan viljelijän kalakeitto.
Vaikka aurinko paistaa ja kesältä näyttää, niin tuuli on tosi kylmä. Ihan toppatakkikeli.
Kevään peltotöissä on jotain juhlallista, heräämisen ihmettä. Samoin syksyllä ensimmäiset puimurin äänet saa melkein itkemään.
Tähän tulee kesän perunamaa, kunhan maa lämpenee ja saadaan kaikki tarpeellinen tehtyä. Peruna ei pidä kylmästä maasta, joten vielä odotetaan.