perjantai 1. syyskuuta 2023

Runsaasti ruokaa ja elokuun neulomukset

Sinne meni elokuu. Marjat on kerätty, elämä asettunut arkeen ja ulkona tuntuu syksy..
Kasvihuoneessa on vielä vähän kesä ja se onkin tämän kuukauden projekti. 

Syysväsymyksen estämiseksi on jälleen tuotava makua arkeen.
Eilen kaupassa käynnin jälkeen innostuin tekemään kerralla enemmän ruokaa. Satuin osumaan juuri laputettujen lihojen hetkeen ja keräsin kärryyni useampaa laatua. Täällä pikku kauppojen maailmassa se on aika harvinaista.

Osan lihoista tein heti tarjoiluvalmiiksi ja osan kypsensin odottamaan tulevien päivien jatkojalostusta.
Tämän päivän lihoista syntyy kymmenen eri ruokalajia, joista muutamasta riittää vielä toisellekin aterialle. Periaatteessa koko syyskuun liharuuat on tässä. Onnistuukohan se?


Elokuussa neuloosi hoiti entiseen tapaan mielenterveyttä.
Hansu sai yösukat. Tein ne tosi ohuesta langasta ja vaikka ovat pienet luulin etten saa niitä ikinä valmiiksi.
Tein myös kaksi muhkeaa pipoa nuorison pyynnöstä.
Lankavarastossa on lojunut kauan useampi kerä punaista Nalle lankaa. Kait suunnittelin tekeväni niistä jotain lämmintä lapsille, siis joskus kymmenen vuotta sitten. Ei voi muistaa.
Nyt Pikkuisin tarvitsi päiväunipeittoa, pientä ja kevyttä, punainen ja valkoinen lanka yhdessä sopi siihen ja peitto syntyi.
Toinen peitto on hiukan pienempi "Vaunu-peitto", jota ajattelen lahjaksi, mutta jalosta ajatusta vielä.

maanantai 31. heinäkuuta 2023

Makkarakeitto, lämppärit ja pestopastalaatikko sekä kesän neulomukset


Lomat on nyt ohi ja alkaa tavallinen arki.
Hiukan harmittaa kun muutama hyvä ohje ja ruokamuisto on kesältä jäänyt tänne laittamatta, mutta korjaan taas tapani ja jatkan.
Tänään ruokakuntaan kuului vain kuusi henkilöä ja menu oli arkisuuden huippu.
Lounaaksi tavallista makkarakeittoa ylijäämä grillimakkarasta, runsaista vihanneksista sekä perunasta.
Parsakaali on pakastimesta viime vuoden satoa, mutta muut kasvikset tuoreita. Keiton mausteena vain lihaliemikuutio, suola, maustepippuri ja ripaus chilijauhetta.


Välipalalla söimme perunarieskoja, jotka olin joskus pakastanut. Ikäväkseni teinit eivät pidä tuoreista rieskoista, mutta lämpimiksi leiviksi jalostettuina ne kelpasivat.
Leipien päälle laitoin kirsikkatomaateista, sipulista ja paprikasta tehtyä salsaa, kalkkunaleikettä, punasipulia, fetaa ja päälle raastettua mozzarellaa.
Uunissa hetken, että juusto sulaa ja sitten vain syömään.


Iltaruuaksi eli päivälliseksi tein vuokaruokaa. Pestopastasta, naudan jauhelihasta sekä kasviksista syntyi kaksi makaronilaatikkoa.
Toinen syötiin heti ja toinen laatikko meni pakastimeen pahan päivän varalle.
Sellaisiakin kun tulee joskus. 

Makaronilaatikon tein tavalliseen tapaan. Pastan keitin melkein kypsäksi. Paistoin lihat pannulla sipulin kanssa ja maustoin. Porkkanat ja kesäkurpitsan raastoin karkealla terällä ja maissit pipersin pieniksi.
Nesteeksi laitoin tomaattimurskaa, johon sekoitin kananmunaa ja purkillisen tuorejuustoa.
Päällimmäiseksi tomaatinsiivuja sekä hiukan juustoraastetta. 
Peston makuinen makaroni oli meille uusi tuttavuus. Ihan hyvää, mutta ei niin paljon että tulisi toiste ostettua. Itse maustamalla saa parempaa.


Tästä riitti hyvin kuudelle lautaselle.

Kesä-heinäkuun neulomuksina syntyi kuusi paria villasukkia.
Ruskeat ovat mieleisimmät, mutta odottavat vielä pientä tuunausta.
Siniset ohuet sukat saa Hansu yösukikseen.
Muille ei vielä ole omia jalkoja......



perjantai 7. heinäkuuta 2023

Hanneksen synttärilounas

Juhannuksen jälkeen vietimme Hansun ja lapsenlapsen syntymäpäiviä. Nykyään on hyvin harvinaista, että he kaikki ovat yhtä aikaa tässä, lapset, lapsenlapset, vävyt, miniät ja mummut. 
Juhlakakusta en kerinnyt ottamaan kunnollista kuvaa, niin laitan silti ohjeen tänne talteen. Tarvitsimme gluteenittoman kakun, eikä pelkkä perunajauhokakku miellyttänyt, niin tämä seos oli hyvä. 
 

Gluteeniton kakkupohja

6 kananmunaa 
3 dl sokeria 
11/2 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1 1/2 dl perunajauhoja 
11/2 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka ja jauhota vuoka gluteenittomalla jauhoseoksella.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä kuiva-aineet. Lisää ne siivilän läpi pienissä erissä, varovasti taikinaa sekoittaen.
Laita uuniin alatasolle 175 asteeseen noin  35-45 minuuttia, uunista riippuen
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Jäähdytä kokonaan ja leikkaa kerrokset.

Juhlapäivä sattui olemaan aurinkoinen ja juuri sopiva iso väen ruokkimiseen ulkona, joten grilli kuumaksi.
Silloin kun väkeä on paljon on ruokaakin oltava paljon.
Onneksi tekijöitäkin oli paljon


Kasvissyöjien enemmistö piti huolta, että pilkottavaa riitti.


Hampparipihvit oli paistettava sisällä, koska grilli on pieni ja elämää nähnyt.

Jokainen sai koota itselleen mieluisan hampurilaisen.

Hansun mielestä niin hyvää ruokaa ei ole, etteikö siihen ketsuppi kuuluisi.

 

Jälkiruuaksi orvokeilla koristeltu lakka-kinuski täytekakku.
Se oli mukavien muistojen päivä.


maanantai 26. kesäkuuta 2023

Sitruuna-mustikkamuffinit

Vietämme viikon perhehoitajien lomaa ja sen kunniaksi tein hiukan muffinsseja.
Kunhan Viljelijä saa kylvöt kylvettyä ja isoja lapsia tulee pitämään huolta kotiin jäävistä poistumme hetkeksi pihasta.
Sitä odotellessa syön muutaman muffinssin.  


Sitruuna-mustikkamuffinit (12 kpl)

140 g voita 
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maito lämpöistä
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste
200 g mustikoita
Muruseos:
2 rkl voita
2 rkl sokeria
2 rkl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja


Valmista muruseos nyppimällä kulhossa yhteen kaikki murun ainekset. Siirrä sivuun.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan.
Lisää edellisten joukkoon lämmin maito, tässä vaiheessa taikina on todella löysää.
Sekoita kaikki loput aineet keskenään ja siivilöi ne taikinan joukkoon. Sekoita kunnolla sekaisin, mutta älä ylivatkaa.
Raasta joukkoon sitruunankuori.
Nostele mustikat hellästi joukkoon nuolijalla. Jos mustikat ovat liian mehukkaita, voi pyöritellä ne perunajauhoissa ennen taikinaan nostelua.
Annostele 12 muffinssivuokaan, jätä kohoamisvara. Riputtele muru muffinssien pinnalle.
Paista 175 asteessa 20.25 minuuttia

keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Uunilohi ja kylmä kastike

Lapsi kävi taannoin koskella testaamassa uutta virveliään ja toi sieltä muutaman mukavan lohen. Fileointiin saimme hieman ammatillista apua. Helpolta näytti, mutta kun itse yritin, niin vaikeaa oli.
Pitäisi lapsen käydä useammin kalastamassa, niin saisin harjoitusta.

 Eilen nautiskelimme tällaista.
Maustoin lohen vain suolalla, sitruunapippurilla ja kuivatuilla sipuleilla.


Tämä kuivattu sipulisekoitus on tosi hyvää. Se maistuu hyvälle ja väri on kauniin vihreä. 




Kermaviilikastike
200 g kermaviiliä
200 g creme fraichea
1 rkl dijon sinaappia
2 tl valkoviikietikkaa
1 rkl sokeria
tilliä hieninnettuna
valkopippuria


Emme syöneet yhdellä aterialla kahta filettä.
Siitä mitä jäi tein tänään lounaalle paistoksen, johon tuli lohen lisäksi eilisiä keitettyjä perunoita ja vähän kasviksia, fetaa ja ruokakermaa päälle. Mausteeksi vain suola ja sitruunapippuri sekä kuivattua sipulisekoitusta.
Uunissa 175 niin kauan kun pinta näyttää valmiilta. Kaikki aineethan on jo valmiiksi kypsiä.

sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Porkkanapiirakka

Porkkanapiirakka on meidän vakio herkku.
Tämä ohje on Kermaruusun-blogista ja olen ohjeen tänne jo aikaisemminkin kirjannut, mutta teen sen vielä kerran.


Harrastuksessa tauko

Harrastamistani on hankaloitettu.
Tämän ruma pieni otus löysi lattialle unohtuneen läppärinjohdon ja neula hampaillaan reijitti sen. Se on nyt entinen johto, eikä toista saman moista löydy mistään.
Taidan tarvita kokonaan uuden koneen.

Syyllinen on Robbe, 15 viikkoa, villakoiran ja bostoninterrierin sekoitus.
Välillä ihan riiviö

Johdon hajoamisesta suivaantuneena kannoin kuraeteisestä kaiken ulos ennen kuin ajattelin, että ne pitää kantaa myös takaisin sisään.
Kutsunko paikalla Kon Marin vai pelkästään roskalavan?
Miten ihmisellä voi olla tällaista??
  

Kaaos oli niin kammottava, että välillä oli pakko vaihtaa terassia....

...ja ravita itseään.


lauantai 10. kesäkuuta 2023

Broileri-riisilaatikko

Tänään nautiskelimme Pikkuisen kanssa mäntyjen havinasta ja suon tuoksusta. Malike (matkalle, liikkeelle, keskelle elämää) toi kokeiluun erilaisia kulkupelejä, joiden avulla myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät osalliseksi mahdollisimman paljosta. Tänään he olivat meidän lähellä, Kauhanevan kansallispuistossa. 

Sillä aikaa puoliso valmisti ruuan, laittoi uuniin broileri-riisi laatikon. Ohje on "tapahtui mummolassa" YouTube kanavalta. Erinomaisen hyvää oli.
 
Broileri-riisilaatikko

2 dl irtoriisiä
2 porkkanaa
1 suippopaprika
pala purjoa
400 g broileria
1 prk pippurikermaa
1,5 kanaliemikuutio
6 dl vettä
2 tl curry
(broilerimaustetta)
1 tl suolaa
2 rkl voita/öljyä paistamiseen

Laita uuni kuumenemaan n.200 °
Mittaa riisit vuoan pohjalle. Pilko porkkanat, paprikat ja purjo. Sekoita ne vuokaan riisin joukkoon.
Pilko broileri paloiksi, mikäli ei sinulla ole valmiita suikaloituja broilereita. Paista öljyssä broilerinpalat ja mausta broilerimausteella, currylla ja suolalla. Lisää nämä nyt vuokaan.
Sekoita.
Laita kiehuvaan nesteeseen liemikuutiot sulamaan ja sillä välin kaada pippurikerma vuokaan ja huuhdo purkki lieminesteellä.
Huuhdo myös paistinpannulla olevat makuaineet liemellä. Kaada loppukanaliemi vuokaan ja sekoita vielä.
Laita uuniin ja anna kypsyä rauhassa.
Sekoita muutaman kerran paiston aikana.
Kun neste on imeytynyt riisiin ja vuoka on kypsynyt, voit alkaa herkuttelemaan

Maliken porukka oli jos jonkinlaisia kulkuvälineitä, jopa pitkospuille pääsi halutessaan.
Me ei haluttu. 
 
Pitäisi muistaa, että elämysmatkat on viitsimisen päässä. 
Väkeä oli paljon, josta päätellen tällaisille tapahtumille on tarve. 

perjantai 9. kesäkuuta 2023

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Kevään ensimmäinen raparperipiirakka maisemakahvilan ohjeella.


Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria (laitoin itse 2 dl)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna

Piirakkapohja
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna

Piirakan täyte
1 l raparperia paloina
500 g maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
(1 tl kanelia)

Piirakan pinnalle
1/3 muruseoksesta

Sekoita muruseoksen kuivat aineet. Lisää voisula ja sekoita huolellisesti. Ota 1/3 muruseoksesta sivuun piirakan pinnalle.

Piirakan pohjaa varten sekoita piimä ja muna ja lisää ne muruseokseen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille tai isoon vuokaan.

Pese ja pieni raparperit. En koskaan kuori raparperia. Ripottele raparperit pohjan päälle.

Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte raparperien päälle. 

Ripottele pinnalle loput 1/3 muruseoksesta.

Paista raparperipiirakkaa175 asteessa 45-50 minuuttia.

Naamioimme marjapensaat muumeiksi, ettei öinen halla niitä löytäisi. Pensaat on juuri kukassa ja yritämme peittelemällä turvata tulevan marjasadon.


Tuleviksi öiksi ei enää luvata pakkasvaaraa (toivottavasti) ja harsot saa kerätä pois.
Toivottavasti harsotus auttoi.
Seuraavaksi olisi ruohonleikkurille töitä.....



torstai 8. kesäkuuta 2023

Paahdettu härkäpapurouhekastike

Löysin kaupasta kiinnostavan näköisen pakkauksen, jota teki heti mieli kokeilla.
Paahdettu härkäpapurouhe valmistajana vihreähärkä.fi.
Tässä tuotteessa on 33 prosenttia proteiinia ja makukin on sopivan mieto. Ei maistu liikaa herneeltä, niin on helppo maustaa sopivaksi ja piilottaa liian kriittisiltä ruokailijoilta. Luulen, että sopii moneen lihaa tai soijaa korvaamaan.


Pastakastike

2 dl paahdettua härkäpapurouhetta
1 sipuli
1 valkosipuli
500 g tomaattimurskaa
2 rkl kasvisliemijauhetta
1 dl (kaura)kermaa
2 rkl siirappia tai sokeria
öljyä/voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
tuoretta basilikaa (kevätsipulinvarsia mulla)

Paista ensin rasvassa sipulit pari minuuttia ja lisää loppuvaiheessa rouhe sekaan.
Lisää vesi ja mausteet.. Sekoita hyvin.
Lisää tomaattimurska ja kerma. Hauduta muutama minuutti.
Lisää makeutta siirapilla tai sokerilla. Lisää tuore basilika tai muu mukava yrtti ennen tarjoilua.
Kastike sopii hyvin spagetin tai lasagnen kaveriksi.


Tätä söimme tavallisen spagetin kanssa. Lisukkeena vihreä salaatti ja kaalisalaatti.


Tällä pärjää aamuun asti.







tiistai 6. kesäkuuta 2023

Pehmeä mustikkapiirakka

Vierasvaraksi ja omaan kahvipöytään pellillinen mustikkapiirakkaa. 

Ihana mustikkapiirakka, pellillinen

Pohja:

200 g pehmeää voita

2 dl hienoa sokeria

2 isoa kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

(pari rkl maitoa)

Täyte:

5 dl mustikoita, tuoreita tai jäisiä

1prk maitorahkaa (250g)

1 per kermaviiliä (250g)

4 isoa kananmunaa

1 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, Lisää munat yksitellen kunnolla vatkaten.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on kunnolla sekoitettu taikinaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia lisää pari ruokalusikallista maitoa.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levittämistä helpottaa pieni nokare taikinaa pellille leivinpaperin alle. Levitä taikina tasaisesti pellille. Taikinaa tulee melko runsas kerros. Ripottele mustikat taikinan pinnalle.

Sekoita loput täytteet keskenään ja kaada varovasti mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa 26-30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tänään paistoi aurinko.



maanantai 5. kesäkuuta 2023

Rahka-kaurasämpylät ja kalakeitto


Rahkasämpylät

250 g maitorahkaa

2.5 dl maitoa/maitojuomaa

50 d hiivaa

1,5 siirappia/hunajaa

1,5 dl pikakaurahiutaleita

n.8 dl vehnäjauhoja

3/4 sulaa rasvaa, voita tai oivariinia

Liota kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen hiiva. Lisää suola,siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi rasva.

Kohota taikina liinalla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n,15 minuuttia. 

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 min. tai kunnes ovat kypsiä.

Sämpylöiden kaveriksi sopii vaikka porkkanan viljelijän kalakeitto.

Vaikka aurinko paistaa ja kesältä näyttää, niin tuuli on tosi kylmä. Ihan toppatakkikeli.

Kevään peltotöissä on jotain juhlallista, heräämisen ihmettä. Samoin syksyllä ensimmäiset puimurin äänet saa melkein itkemään.

Tähän tulee kesän perunamaa, kunhan maa lämpenee ja saadaan kaikki tarpeellinen tehtyä. Peruna ei pidä kylmästä maasta, joten vielä odotetaan.


sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Aamupalalla banaanilätyt


Kesäloman ensimmäisen aamun kunniaksi paistoin heille banaanilättyjä.
Itse en kauheasti banaanilätyistä välitä, mutta tästä ohjeesta tykkään.  Maku ei ole liian imelän banaaninen, vaan enempi ruokaisa ja lettumainen. 


Banaanilätyt

1 iso banaani
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
ripsahdus kardemummaa
tai jotain muuta
(marjajauhetta)
paistamiseen voita

Ohje on niin yksinkertainen, kuin riko munat kulhoon ja lisää kaikki muut sekaan.
Sekoita kuohkeaksi vatkaimella.
Anna taikinan turvota hetki (n 5 min) ja paista.


Kaveriksi näille sopii joku ei-niin-makea lisuke.
Tänään löytyi omena-porkkanahilloa ja mustaherukkahyytelöä sekä turkkilaista jugurttia.
Tämä olkoon poikkeus, tulevina aamuina tarjoillaan kaurahiutaleet tavallisena puurona ja banaanit siinä sivussa