torstai 1. kesäkuuta 2023

Espanjan pata

Pitkästä aikaa päivä jolloin olin melkein kuusi tuntia yksin kotoa. Tai olihan täällä mummu eli äitini, mutta hän on omassa mökissään, joten häntä ei nyt lasketa. Pihalla on vielä tekemätöntä työtä, taimia jotka odottavat istuttamista ja paljon muuta.
Kylmä tuuli ja kunnollinen raekuuro keskeytti pihahommat ja ajoivat minut sekä terassin basilikan sisälle. Basilika-parka oli  jo viime yönä hiukan paleltunut ja lehdet saaneet ruskeita laikkuja.
Terassin kukkiakin yritin pelastaa.
Vähän mietin, että mitä järkee?


Espanjanpata

riisiä
broileria
paprika
sipuli
kesäkurpitsaa
tomaatti
korianteri
valkosipuli
juustokumina
kumina
kurkuma
chili
suola
sokeri
mustapippuri

Minä käytin riisiä, joka kiehui vähintään puolituntia kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Ei kuitenkaan kannata ihan kypsäksi kiehuttaa, koska muhii vielä mausteiden kanssa kattilassa ja tykkää siitä.
Broilerit oli pakastimesta ja valmiiksi kypsennettyjä, jonkun toisen ruuan jämiä. Ne vain pilkoin ihan pikkuiseksi.
Sipulit, paprikat ja mausteet pyöräytin pannulla öljyssä. Mausteita laitoin korvakuulolta vähän varovasti, että kaikille kelpaisi.
Poistin melkein kypsästä riisistä ylimääräisen veden ja kippasin paistinpannun herkut riisin joukkoon.
Kannattaa maistella.
Pakasteherneet laitoin melkein kypsään pataan ja persiljat silppusin jo valmiin ruuan päälle.

Rakeita tuli useampaan otteeseen ja lämpötila valui alle neljän.
 
Illansuussa sää kirkastui ja Hansu pääsi auttamaan mummua kukkahommissa.
Täytyy mummunkin kukat nostaa yöksi kylmältä turvaan






keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit

Blogini luonnoksiin on jäänyt julkaisematta vanhat lihapullat.
Pulla on syöty jo aikoja sitten, mutta laitan ohjeen tänne talteen.

Pistaasipähkinäpihvit pääsevät nyt luonnosvankilasta vapauteen.
Ovat se ansainneet. 


Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit
500 g hirven jauhelihaa (tai nauta-sikaa/lammasta)
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä tehosekoittimella jauhettuna
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä morttelissa karkeasti rouhittuna
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl rouhittua mustapippuria myllystä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
1 limen raastettu kuori
1 rkl hienoa merisuolaa 
voita paistamiseen

 Laita uuni lämpenemään noin 100 asteeseen.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi voi isossa kulhossa.
Veivaa massaa pari minuuttia, kuten makkaraa tehdessä. Idea on rikkoa lihan rakennetta ja saada massan ainekset hyvin sekoittumaan.
Paista voissa paistinpannulla ruskea väri pintaan.
Lado uunipellille ruskistetut pihvit.
Loppukypsennä uunissa sisälämpötilaan +60 C.
Tarjoile vaikka tillillä maustetun kurkku-jugurttikastikkeen ja salaatin kera.

tiistai 30. toukokuuta 2023

Pinaattilasagnette ja toukokuun sukat





Pinaattilasagnette

n.200 lehtipinaattia (pakaste)
200 g suikalelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 pkt fetajuustoa 
n.200 g lasagnette paloja

Juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
ripaus mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Pinnalle
1 dl juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Paista pieneksi silputtu liha ja kuullota sipulit pannulla rasvassa ja lisää joukkoon kohmeinen pinaatti. Kuumenna seosta välillä sekoittaen, kunnes pinaatti on pehmennyt. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pois levyltä ja murenna joukkoon fetajuusto.
Juustokastiketta varten sulata kattilassa rasva ja sekoita sulan rasvan joukkoon vehnäjauhot. Kaada joukkoon puolet maidosta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito. Sekoita koko ajan ja keitä pari minuuttia. Lisää mustapippuri ja juustoraaste.
Voitele suorakaiteenmuotoinen uunivuoka. Kaada vuokaan lasagnette ja liha-pinaattiseos ja päälle juustokastike. Sekoita hyvin. Lisää päälle juustoraaste.
Paista lasagnette 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.


Päätin etten toukokuussa enää sukkia neulo, mutta oli vaan "pakko".
Koska villalangat suo aivoilla lepoa ja mielelle tyyneyttä ne on osa työterveyshuoltoa.
Se riittää perusteluksi, -itselle.
Eniten tykkään noista oranssi-keltaisista jämälankasukista. Monta pientä kerää sain niihin hukattua.


maanantai 29. toukokuuta 2023

Nopea piirakka


Nopea piirakka

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
Sekoita kaikki aineet keskenään-
Pyöreä vuoka 27cm
Päälle raparperiä, omenoita, marjoja tms.
Paista 200 asteessa noin 25min.

Seuraavaksi paketti hyvää vaniljajäätelöä viereen ja hymyt on herkässä.

perjantai 26. toukokuuta 2023

Teriyaki marinadi broilerille

Tänään söimme broilerinfileitä ja ohra-kauraa.
Fileitä oli sen verran paljon, että tein alla olevan marinadin keksinkertaisena.
Laitoin fileet ja kastikkeen vahvaan pussiin ja pyörittelin hetken, että kastike varmasti kunnolla tarttuu. Marinointipussi oli noin tunnin huoneenlämmössä ja siinä ajassa fileet saivat ihan riittävästi makua.
Meillä asuu muutama makuja pelkäävä, niin tunti oli ihan riittävästi.

Paistoin fileitä pannulla hetken, jonka jälkeen ladoin ne uunivuokaan.
175 astetta ja noin 45 minuuttia.
Noin puolessa välissä lisäsin fileiden päälle pannulla pehmenneet paprikat ja sipulit.
Koska olemme kastikeihmisiä, niin lisäsin soijalla, currylla ja pippurilla maustetun kermaisen kastikkeen vielä kaiken päälle. 
  

Teriyaki marinadi

1,2 dl soijakastiketta

2 rkl hunajaa

2 rkl fariinisokeria

1 rkl seesaminsiemeniä

Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Aseta kana muovirasiaan tai pakastepussiin ja kaada marinadi kanojen päälle. Sekoita marinadi hyvin leikkeiden pintaan ja anna marinoitua vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä.

Siitä mitä jäi saamme jonkun toisen päivän lounaalle vielä kunnon keiton.


torstai 25. toukokuuta 2023

Viiden munan kakkupohja

Juhlimme teinejä mansikkakakulla. 

Lähikaupasta löysin tuoreita kotimaisia mansikoita ja koska mansikkakakun tarve oli ilmeinen, niin olihan se ostettava. Yllätyin kuinka hyviä olivat, aivan kesäisen peltomansikan makuisia.
Kakku oli nimensä mukaisesti vain mansikkakakku.
Väliin mansikkarahkaa, vanilja kreemijauheella vahvistettua kermavaahtoa ja runsaasti mansikkaa. 

Kakkupohja oli tavallinen viiden munan "sienikakku".

5 kananmunaa

2 ½ dl sokeria

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

5 rkl kiehuvaa vettä

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Lisää viimeisenä kiehuva vesi.

Voitele kattila kylmällä voilla ja jauhota hyvin mannaryyneillä ennen taikinan lisäämistä. 

Paista 175 asteessa tasalämmöllä vähän vajaa tunti. Jos teet tuplamäärän eli 10 munan kakun, paista pidempään ja vähän matalammassa lämmössä. Esim. 10 munan kakun voi paistaa 160 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia. Paistoajat ovat viitteellisiä koska uunit ovat erilaisia. 

Kun nostat kakkupohjan uunista tipauta se noin 30 cm:n korkeudelta pöytään. Tämä saattaa edesauttaa sitä, ettei kakku lässähdä.  

Tärkeää onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on muistaa vaahdottaa muna-sokerivaahto jämäkäksi.

Meillä on uusi tiskijukka. 


tiistai 23. toukokuuta 2023

Porsaan suolalapa haudutuspadassa


Pakastimen pohjalta löytyi palanen porsaan suolalapaa, jonka parasta ennen päivämäärä olisi ihan kohta. Kokolihan unohtuu usein pakastimeen, koska sen valmistaminen tuntuu aina yhtä vaikealle. En ymmärrä kuinka tehdään ihana maukas ja murea lihapata.
Haudutuspata on ainoa, jossa saan sen jotenkin onnistumaan.
Ei tarvitse kuin laittaa kaikki aineet pataan ja töpseli seinään. Siihen just kykenen. 

Ohjeen otin Tammisen Lihan -sivuilta, vain vähin muutoksin. Ohje on tavalliseen uuniin, mutta sama tyyli sopii haudutuspataankin. Kypsymisaika vain oli neljän tunnin sijaan ainakin kuusi tuntia. Halusin lihasta mahdollisimman mureaa ja helposti syötävää.
Ihan hyvää siitä tuli.

Porsaan suolalapa

1,5 kg porsaan lapaa
2 isoa sipulia
ripaus valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl inkivääriä
5 dl vettä
pari laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria

Ensiksi kuivaa liha.
Sekoita mausteet ja hiero ne paistin pintaan. Tämä lapapaisti oli valmiiksi suolattu.
Nosta liha uunin kestävään pataan tai muuhun uunivuokaan ja kaada pohjalle vesi.
Lisää joukkoon kokonaiset mausteet ja lohkottu sipuli. Peitä astia kannella tai foliolla.
Kypsennä noin 150-asteisessa uunissa vähintään 4 tuntia.

sunnuntai 21. toukokuuta 2023

uunissa perunoita ja lohta

Jos pitäisi valita mieluisin raaka-aine ruuan tekoon, niin ehdottomasti se olisi lohi. Siitä on helppo valmistaa sellaista mistä koko väki pitää, mikä ei ole tässä ruokakunnassa lainkaan itsestään selvää.

Tänään piilotin lohifileen fenkoli-paprika-tilli-smetanamössön alle.


Lohi näytti pellillä niin yksinäiseltä, niin pilkoin viereen hiukan porkkanaa, sipulia ja paprikaa. Smetanan päälle kaunistukseksi kevätsipulia.

Samaan uuniin lohen kanssa meni perunat.
Hyvän pesun jälkeen perunat halki, puukolla viiltoja halkaisupintaan ja mausteet päälle. Yrttisuolan lisäksi laitoin vain savupaprikaa. Kaiken päälle oliiviöljy.
Perunat uuniin 180 asteeseen noin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen käänsin uunin kiertoilmalle laitoin lohipellin uuniin. Yhdessä olivat uunissa toiset puolituntia, tai hiukan vähemmän.
  


Sitten vain pötyä pöytään....


ja innolla ammentamaan






lauantai 20. toukokuuta 2023

Appelsiini-Pätkismuffinit


 Appelsiinikakku

75 g voita tai margariinia
150 g sokeria
2 munaa
1 appelsiini
2 tl leivinjauhetta
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
Vaahdota rasva ja sokeri.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen.
Purista appelsiinista mehu (n.1dl) ja lisää taikinaan.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan.

Jos teet kakun voitele ja jauhota pitkänomainen, pieni kakkuvuoka.
Kaada taikina vuokaan ja paista175-200 asteessa n.45 minuuttia.

Itse tein muffinsseja.
Lisäsin taikinaan kaappiin unohtuneet Pätkis-palat ja totesin appelsiinin olevan oikein sopiva kaveri minttusuklaalle. 
Suunnittelin pursottavani muffinssien päälle jotain pehmeää ja nättiä, mutta kun meinasin oli nämä neljä jäljellä.



torstai 11. toukokuuta 2023

Ruispuolukkavaahto


Ihanan helppo puolukkainen ruispuuro iltapalalle. 


Ruis-puolukkavaahto

1 l kiehuvaa vettä yleiskoneeseen ja kone pyörimään
4 dl ruisjauhoja lisätään
Vatkataan 20 minuuttia.
2 dl sokeria lisätään
3-4 dl puolukkasurvosta/hilloa lisätään
5 min. vatkataan? 




sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Kanakeitto ja sämpylät


Maanantai on keittopäivä.
Heti kun aamu on hoidettu alta pois laitoin yleiskoneen päälle ja puuron jämät muuttumaan sämpylöiksi. Ohje on suuntaa antava ja sitä on helppo muunnella. Porkkanaraaste, juustoraaste, erilaiset ryynit, siemenet, nokkonen ja mitä vain varastoista löytyy tuo sämpylöihin luksusta.
Sillä aikaa kun taikina nousi pilkon ja paistoin keittoon tulevat aineet.
Kun keitto oli valmis oli ensimmäiset sämpylätkin valmiina nautittavaksi.
Ja iltaruokakin oli lämmitystä vaille valmiina.


Herkullinen broilerikeitto
 (noin viidelle)
1 kg perunaa
500 g porkkanaa
2 sipuli
500 g kukkakaalia
pala lanttua
pätkä palsternakkaa
2 tl currya
500 g maustamattomia broilerinsuikaleita
15 dl kanalientä
0,5 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
100 g tuorejuustoa (käytin ruohosipulilla maustettua)
kevätsipulia tai sipulin varsia

Kuori ja paloittele kasvikset (myös kukkakaalin varsi)
Kiehauta currya öljyssä pannulla. Ruskista broilerisuikaleet nopeasti pienissä erissä. Lisää sipuli kuulloittumaan.
Kumoa ainekset isoon kattilaan ja lisää kanaliemi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Kumoa joukkoon perunat, porkkanat ja kukkakaalin varret. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10 min. Lisää kukkakaalin kukinnot ja keitä broilerikeittoa vielä 5 minuuttia.
Liuota broilerikeittoon tuorejuusto, älä keitä enää. Tarkista maku.
Ripottele keiton päälle jotain terveellistä vihreää.




Tavalliset ja nopeat arkisämpylät noin 40 kpl

7dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia/hunajaa
2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita tai puuronjämät
12-16 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola ja kaurahiutaleet.
Alusta jauhot joukkoon vähitellen ja lisää lopuksi rasva. Mitä löysemmäksi taikina jää sen pehmeämpiä  sämpylöitä saat. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Leivo taikinasta pitko, jonka paloittelet ja nostat suoraan pellille kohoamaan. Toki voit leipoa ja tehdä  vaikka minkälaista taikinataidetta.
Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 12 minuuttia.

 Pitkästä aikaa tuuli tulee etelästä ja aurinko paistaa. 
Tilasin puolisolta syntymäpäivälahjaksi lavallisen kunnon multaa. Puolilavaa se toi.


 Pikku-Robbe ei kunnioita kukkapenkkejä, eikä kollin lepohetkeä. 

Nakkistroganoff ja idätettyä sinimailasta

Tänään tavallinen nakkipäivä.
Lasten kuskausta ja kasvihuoneen valmistelua taimien siirtoa varten.
 

Nakkistroganoff

700 g nakkeja
 sipuli
2 kpl valkosipulin kynttä (jos tykkäät)
öljyä
200 g paseerattua tomaattia
1 dl lihalientä
mustapippuria
1 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 dl ruokakermaa
1 kpl herkkukurkku

Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Kuutioi herkkukurkku ja sirottele kuutiot kastikkeen pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Eri siementen idätystä olen harrastanut vaihtelevasti pitkin talvea. Sinimailanen on hyvä samoin kuin mungpavut ja vehnänjyvät. 


Sinimailasen eli alfa-alfan idätys

1 kpl avosuinen lasitölkkivähintään litra
1/2 dl alfa-alfa siemeniä
1/2 vettä
harsoa tai hyttysverkkoa ja kuminauha

Huuhtele siemenet ja liota niitä 8-12 tuntia. Kelloa ei niin tarkkaan kannata tuijottaa. Laita vaikka yöksi likoamaan.

Laita lasitölkkiin harso tai hyttysverkkoa tai rei´itä kansi (verkot on parempia) kuminauhalla verkko suun ympärille.

Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet. Se on helppoa kun on verkko suun ympärillä. Ei tarvitse siivilää.

Aseta tölkki sen jälkeen vinosti suupuoli alaspäin esim. tiskikaappiin, jotta vesi pääsee valumaan.

Huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä!

Jos huuhtelee haalealla vedellä olen huomannut että kasvavat nopeammin.

Huuhtele valmiit idut ja laita jääkaappiin. Siellä ne säilyy kuusi päivää, mutta ei niitä kannata säilyttää vaan ahkerasti syödä.  




Persikka-rahkapiirakka


Tämän herkullisen ohjeen nappasin yhdestä Facebookin ruokaryhmästä, joissa
 on piilossa kansalaisten kokemus ja taidot, ( ja You Tubessa on myös.)
Sen verran tätä ohjetta muokkasin, että sipaisin persikoiden alle hiukan aroniahilloa, joka antaa persikalle hiukan kirpsakkuutta.


Persikka-rahkapiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Säilykepersikoita
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sopiva vuoka 23-24 cm. Levitä paloitellut persikat pohjan päälle.

Täyte:
1 prk sitruunarahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Yhdistä täyteaineet ja kaada se persikoiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia