torstai 1. kesäkuuta 2023
Espanjan pata
keskiviikko 31. toukokuuta 2023
Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit
tiistai 30. toukokuuta 2023
Pinaattilasagnette ja toukokuun sukat
maanantai 29. toukokuuta 2023
Nopea piirakka
perjantai 26. toukokuuta 2023
Teriyaki marinadi broilerille
1,2 dl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl fariinisokeria
1 rkl seesaminsiemeniä
Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Aseta kana muovirasiaan tai pakastepussiin ja kaada marinadi kanojen päälle. Sekoita marinadi hyvin leikkeiden pintaan ja anna marinoitua vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä.
Siitä mitä jäi saamme jonkun toisen päivän lounaalle vielä kunnon keiton.
torstai 25. toukokuuta 2023
Viiden munan kakkupohja
Juhlimme teinejä mansikkakakulla.
Kakkupohja oli tavallinen viiden munan "sienikakku".
5 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kiehuvaa vettä
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Lisää viimeisenä kiehuva vesi.
Voitele kattila kylmällä voilla ja jauhota hyvin mannaryyneillä ennen taikinan lisäämistä.
Paista 175 asteessa tasalämmöllä vähän vajaa tunti. Jos teet tuplamäärän eli 10 munan kakun, paista pidempään ja vähän matalammassa lämmössä. Esim. 10 munan kakun voi paistaa 160 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia. Paistoajat ovat viitteellisiä koska uunit ovat erilaisia.
Kun nostat kakkupohjan uunista tipauta se noin 30 cm:n korkeudelta pöytään. Tämä saattaa edesauttaa sitä, ettei kakku lässähdä.
Tärkeää onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on muistaa vaahdottaa muna-sokerivaahto jämäkäksi.
Meillä on uusi tiskijukka.
tiistai 23. toukokuuta 2023
Porsaan suolalapa haudutuspadassa
sunnuntai 21. toukokuuta 2023
uunissa perunoita ja lohta
lauantai 20. toukokuuta 2023
Appelsiini-Pätkismuffinit
torstai 11. toukokuuta 2023
Ruispuolukkavaahto
sunnuntai 7. toukokuuta 2023
Kanakeitto ja sämpylät
Nakkistroganoff ja idätettyä sinimailasta
Huuhtele siemenet ja liota niitä 8-12 tuntia. Kelloa ei niin tarkkaan kannata tuijottaa. Laita vaikka yöksi likoamaan.
Laita lasitölkkiin harso tai hyttysverkkoa tai rei´itä kansi (verkot on parempia) kuminauhalla verkko suun ympärille.
Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet. Se on helppoa kun on verkko suun ympärillä. Ei tarvitse siivilää.
Aseta tölkki sen jälkeen vinosti suupuoli alaspäin esim. tiskikaappiin, jotta vesi pääsee valumaan.
Huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä!
Jos huuhtelee haalealla vedellä olen huomannut että kasvavat nopeammin.
Huuhtele valmiit idut ja laita jääkaappiin. Siellä ne säilyy kuusi päivää, mutta ei niitä kannata säilyttää vaan ahkerasti syödä.