sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Harrastuksessa tauko

Harrastamistani on hankaloitettu.
Tämän ruma pieni otus löysi lattialle unohtuneen läppärinjohdon ja neula hampaillaan reijitti sen. Se on nyt entinen johto, eikä toista saman moista löydy mistään.
Taidan tarvita kokonaan uuden koneen.

Syyllinen on Robbe, 15 viikkoa, villakoiran ja bostoninterrierin sekoitus.
Välillä ihan riiviö

Johdon hajoamisesta suivaantuneena kannoin kuraeteisestä kaiken ulos ennen kuin ajattelin, että ne pitää kantaa myös takaisin sisään.
Kutsunko paikalla Kon Marin vai pelkästään roskalavan?
Miten ihmisellä voi olla tällaista??
  

Kaaos oli niin kammottava, että välillä oli pakko vaihtaa terassia....

...ja ravita itseään.


lauantai 10. kesäkuuta 2023

Broileri-riisilaatikko

Tänään nautiskelimme Pikkuisen kanssa mäntyjen havinasta ja suon tuoksusta. Malike (matkalle, liikkeelle, keskelle elämää) toi kokeiluun erilaisia kulkupelejä, joiden avulla myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät osalliseksi mahdollisimman paljosta. Tänään he olivat meidän lähellä, Kauhanevan kansallispuistossa. 

Sillä aikaa puoliso valmisti ruuan, laittoi uuniin broileri-riisi laatikon. Ohje on "tapahtui mummolassa" YouTube kanavalta. Erinomaisen hyvää oli.
 
Broileri-riisilaatikko

2 dl irtoriisiä
2 porkkanaa
1 suippopaprika
pala purjoa
400 g broileria
1 prk pippurikermaa
1,5 kanaliemikuutio
6 dl vettä
2 tl curry
(broilerimaustetta)
1 tl suolaa
2 rkl voita/öljyä paistamiseen

Laita uuni kuumenemaan n.200 °
Mittaa riisit vuoan pohjalle. Pilko porkkanat, paprikat ja purjo. Sekoita ne vuokaan riisin joukkoon.
Pilko broileri paloiksi, mikäli ei sinulla ole valmiita suikaloituja broilereita. Paista öljyssä broilerinpalat ja mausta broilerimausteella, currylla ja suolalla. Lisää nämä nyt vuokaan.
Sekoita.
Laita kiehuvaan nesteeseen liemikuutiot sulamaan ja sillä välin kaada pippurikerma vuokaan ja huuhdo purkki lieminesteellä.
Huuhdo myös paistinpannulla olevat makuaineet liemellä. Kaada loppukanaliemi vuokaan ja sekoita vielä.
Laita uuniin ja anna kypsyä rauhassa.
Sekoita muutaman kerran paiston aikana.
Kun neste on imeytynyt riisiin ja vuoka on kypsynyt, voit alkaa herkuttelemaan

Maliken porukka oli jos jonkinlaisia kulkuvälineitä, jopa pitkospuille pääsi halutessaan.
Me ei haluttu. 
 
Pitäisi muistaa, että elämysmatkat on viitsimisen päässä. 
Väkeä oli paljon, josta päätellen tällaisille tapahtumille on tarve. 

perjantai 9. kesäkuuta 2023

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Kevään ensimmäinen raparperipiirakka maisemakahvilan ohjeella.


Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria (laitoin itse 2 dl)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna

Piirakkapohja
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna

Piirakan täyte
1 l raparperia paloina
500 g maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
(1 tl kanelia)

Piirakan pinnalle
1/3 muruseoksesta

Sekoita muruseoksen kuivat aineet. Lisää voisula ja sekoita huolellisesti. Ota 1/3 muruseoksesta sivuun piirakan pinnalle.

Piirakan pohjaa varten sekoita piimä ja muna ja lisää ne muruseokseen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille tai isoon vuokaan.

Pese ja pieni raparperit. En koskaan kuori raparperia. Ripottele raparperit pohjan päälle.

Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte raparperien päälle. 

Ripottele pinnalle loput 1/3 muruseoksesta.

Paista raparperipiirakkaa175 asteessa 45-50 minuuttia.

Naamioimme marjapensaat muumeiksi, ettei öinen halla niitä löytäisi. Pensaat on juuri kukassa ja yritämme peittelemällä turvata tulevan marjasadon.


Tuleviksi öiksi ei enää luvata pakkasvaaraa (toivottavasti) ja harsot saa kerätä pois.
Toivottavasti harsotus auttoi.
Seuraavaksi olisi ruohonleikkurille töitä.....



torstai 8. kesäkuuta 2023

Paahdettu härkäpapurouhekastike

Löysin kaupasta kiinnostavan näköisen pakkauksen, jota teki heti mieli kokeilla.
Paahdettu härkäpapurouhe valmistajana vihreähärkä.fi.
Tässä tuotteessa on 33 prosenttia proteiinia ja makukin on sopivan mieto. Ei maistu liikaa herneeltä, niin on helppo maustaa sopivaksi ja piilottaa liian kriittisiltä ruokailijoilta. Luulen, että sopii moneen lihaa tai soijaa korvaamaan.


Pastakastike

2 dl paahdettua härkäpapurouhetta
1 sipuli
1 valkosipuli
500 g tomaattimurskaa
2 rkl kasvisliemijauhetta
1 dl (kaura)kermaa
2 rkl siirappia tai sokeria
öljyä/voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
tuoretta basilikaa (kevätsipulinvarsia mulla)

Paista ensin rasvassa sipulit pari minuuttia ja lisää loppuvaiheessa rouhe sekaan.
Lisää vesi ja mausteet.. Sekoita hyvin.
Lisää tomaattimurska ja kerma. Hauduta muutama minuutti.
Lisää makeutta siirapilla tai sokerilla. Lisää tuore basilika tai muu mukava yrtti ennen tarjoilua.
Kastike sopii hyvin spagetin tai lasagnen kaveriksi.


Tätä söimme tavallisen spagetin kanssa. Lisukkeena vihreä salaatti ja kaalisalaatti.


Tällä pärjää aamuun asti.







tiistai 6. kesäkuuta 2023

Pehmeä mustikkapiirakka

Vierasvaraksi ja omaan kahvipöytään pellillinen mustikkapiirakkaa. 

Ihana mustikkapiirakka, pellillinen

Pohja:

200 g pehmeää voita

2 dl hienoa sokeria

2 isoa kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

(pari rkl maitoa)

Täyte:

5 dl mustikoita, tuoreita tai jäisiä

1prk maitorahkaa (250g)

1 per kermaviiliä (250g)

4 isoa kananmunaa

1 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, Lisää munat yksitellen kunnolla vatkaten.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Jatka sekoittamista nuolijalla, kunnes jauhot on kunnolla sekoitettu taikinaan. Jos vehnäjauhot on kovin nestettä imevää sorttia lisää pari ruokalusikallista maitoa.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levittämistä helpottaa pieni nokare taikinaa pellille leivinpaperin alle. Levitä taikina tasaisesti pellille. Taikinaa tulee melko runsas kerros. Ripottele mustikat taikinan pinnalle.

Sekoita loput täytteet keskenään ja kaada varovasti mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa 26-30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tänään paistoi aurinko.



maanantai 5. kesäkuuta 2023

Rahka-kaurasämpylät ja kalakeitto


Rahkasämpylät

250 g maitorahkaa

2.5 dl maitoa/maitojuomaa

50 d hiivaa

1,5 siirappia/hunajaa

1,5 dl pikakaurahiutaleita

n.8 dl vehnäjauhoja

3/4 sulaa rasvaa, voita tai oivariinia

Liota kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen hiiva. Lisää suola,siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi rasva.

Kohota taikina liinalla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n,15 minuuttia. 

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 min. tai kunnes ovat kypsiä.

Sämpylöiden kaveriksi sopii vaikka porkkanan viljelijän kalakeitto.

Vaikka aurinko paistaa ja kesältä näyttää, niin tuuli on tosi kylmä. Ihan toppatakkikeli.

Kevään peltotöissä on jotain juhlallista, heräämisen ihmettä. Samoin syksyllä ensimmäiset puimurin äänet saa melkein itkemään.

Tähän tulee kesän perunamaa, kunhan maa lämpenee ja saadaan kaikki tarpeellinen tehtyä. Peruna ei pidä kylmästä maasta, joten vielä odotetaan.


sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Aamupalalla banaanilätyt


Kesäloman ensimmäisen aamun kunniaksi paistoin heille banaanilättyjä.
Itse en kauheasti banaanilätyistä välitä, mutta tästä ohjeesta tykkään.  Maku ei ole liian imelän banaaninen, vaan enempi ruokaisa ja lettumainen. 


Banaanilätyt

1 iso banaani
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
ripsahdus kardemummaa
tai jotain muuta
(marjajauhetta)
paistamiseen voita

Ohje on niin yksinkertainen, kuin riko munat kulhoon ja lisää kaikki muut sekaan.
Sekoita kuohkeaksi vatkaimella.
Anna taikinan turvota hetki (n 5 min) ja paista.


Kaveriksi näille sopii joku ei-niin-makea lisuke.
Tänään löytyi omena-porkkanahilloa ja mustaherukkahyytelöä sekä turkkilaista jugurttia.
Tämä olkoon poikkeus, tulevina aamuina tarjoillaan kaurahiutaleet tavallisena puurona ja banaanit siinä sivussa

torstai 1. kesäkuuta 2023

Espanjan pata

Pitkästä aikaa päivä jolloin olin melkein kuusi tuntia yksin kotoa. Tai olihan täällä mummu eli äitini, mutta hän on omassa mökissään, joten häntä ei nyt lasketa. Pihalla on vielä tekemätöntä työtä, taimia jotka odottavat istuttamista ja paljon muuta.
Kylmä tuuli ja kunnollinen raekuuro keskeytti pihahommat ja ajoivat minut sekä terassin basilikan sisälle. Basilika-parka oli  jo viime yönä hiukan paleltunut ja lehdet saaneet ruskeita laikkuja.
Terassin kukkiakin yritin pelastaa.
Vähän mietin, että mitä järkee?


Espanjanpata

riisiä
broileria
paprika
sipuli
kesäkurpitsaa
tomaatti
korianteri
valkosipuli
juustokumina
kumina
kurkuma
chili
suola
sokeri
mustapippuri

Minä käytin riisiä, joka kiehui vähintään puolituntia kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Ei kuitenkaan kannata ihan kypsäksi kiehuttaa, koska muhii vielä mausteiden kanssa kattilassa ja tykkää siitä.
Broilerit oli pakastimesta ja valmiiksi kypsennettyjä, jonkun toisen ruuan jämiä. Ne vain pilkoin ihan pikkuiseksi.
Sipulit, paprikat ja mausteet pyöräytin pannulla öljyssä. Mausteita laitoin korvakuulolta vähän varovasti, että kaikille kelpaisi.
Poistin melkein kypsästä riisistä ylimääräisen veden ja kippasin paistinpannun herkut riisin joukkoon.
Kannattaa maistella.
Pakasteherneet laitoin melkein kypsään pataan ja persiljat silppusin jo valmiin ruuan päälle.

Rakeita tuli useampaan otteeseen ja lämpötila valui alle neljän.
 
Illansuussa sää kirkastui ja Hansu pääsi auttamaan mummua kukkahommissa.
Täytyy mummunkin kukat nostaa yöksi kylmältä turvaan






keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit

Blogini luonnoksiin on jäänyt julkaisematta vanhat lihapullat.
Pulla on syöty jo aikoja sitten, mutta laitan ohjeen tänne talteen.

Pistaasipähkinäpihvit pääsevät nyt luonnosvankilasta vapauteen.
Ovat se ansainneet. 


Jauheliha-pistaasipähkinäpihvit
500 g hirven jauhelihaa (tai nauta-sikaa/lammasta)
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä tehosekoittimella jauhettuna
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä morttelissa karkeasti rouhittuna
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl rouhittua mustapippuria myllystä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
1 limen raastettu kuori
1 rkl hienoa merisuolaa 
voita paistamiseen

 Laita uuni lämpenemään noin 100 asteeseen.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi voi isossa kulhossa.
Veivaa massaa pari minuuttia, kuten makkaraa tehdessä. Idea on rikkoa lihan rakennetta ja saada massan ainekset hyvin sekoittumaan.
Paista voissa paistinpannulla ruskea väri pintaan.
Lado uunipellille ruskistetut pihvit.
Loppukypsennä uunissa sisälämpötilaan +60 C.
Tarjoile vaikka tillillä maustetun kurkku-jugurttikastikkeen ja salaatin kera.

tiistai 30. toukokuuta 2023

Pinaattilasagnette ja toukokuun sukat





Pinaattilasagnette

n.200 lehtipinaattia (pakaste)
200 g suikalelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 pkt fetajuustoa 
n.200 g lasagnette paloja

Juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
ripaus mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Pinnalle
1 dl juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Paista pieneksi silputtu liha ja kuullota sipulit pannulla rasvassa ja lisää joukkoon kohmeinen pinaatti. Kuumenna seosta välillä sekoittaen, kunnes pinaatti on pehmennyt. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pois levyltä ja murenna joukkoon fetajuusto.
Juustokastiketta varten sulata kattilassa rasva ja sekoita sulan rasvan joukkoon vehnäjauhot. Kaada joukkoon puolet maidosta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito. Sekoita koko ajan ja keitä pari minuuttia. Lisää mustapippuri ja juustoraaste.
Voitele suorakaiteenmuotoinen uunivuoka. Kaada vuokaan lasagnette ja liha-pinaattiseos ja päälle juustokastike. Sekoita hyvin. Lisää päälle juustoraaste.
Paista lasagnette 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.


Päätin etten toukokuussa enää sukkia neulo, mutta oli vaan "pakko".
Koska villalangat suo aivoilla lepoa ja mielelle tyyneyttä ne on osa työterveyshuoltoa.
Se riittää perusteluksi, -itselle.
Eniten tykkään noista oranssi-keltaisista jämälankasukista. Monta pientä kerää sain niihin hukattua.


maanantai 29. toukokuuta 2023

Nopea piirakka


Nopea piirakka

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
Sekoita kaikki aineet keskenään-
Pyöreä vuoka 27cm
Päälle raparperiä, omenoita, marjoja tms.
Paista 200 asteessa noin 25min.

Seuraavaksi paketti hyvää vaniljajäätelöä viereen ja hymyt on herkässä.

perjantai 26. toukokuuta 2023

Teriyaki marinadi broilerille

Tänään söimme broilerinfileitä ja ohra-kauraa.
Fileitä oli sen verran paljon, että tein alla olevan marinadin keksinkertaisena.
Laitoin fileet ja kastikkeen vahvaan pussiin ja pyörittelin hetken, että kastike varmasti kunnolla tarttuu. Marinointipussi oli noin tunnin huoneenlämmössä ja siinä ajassa fileet saivat ihan riittävästi makua.
Meillä asuu muutama makuja pelkäävä, niin tunti oli ihan riittävästi.

Paistoin fileitä pannulla hetken, jonka jälkeen ladoin ne uunivuokaan.
175 astetta ja noin 45 minuuttia.
Noin puolessa välissä lisäsin fileiden päälle pannulla pehmenneet paprikat ja sipulit.
Koska olemme kastikeihmisiä, niin lisäsin soijalla, currylla ja pippurilla maustetun kermaisen kastikkeen vielä kaiken päälle. 
  

Teriyaki marinadi

1,2 dl soijakastiketta

2 rkl hunajaa

2 rkl fariinisokeria

1 rkl seesaminsiemeniä

Yhdistä kaikki marinadin ainekset kulhossa. Aseta kana muovirasiaan tai pakastepussiin ja kaada marinadi kanojen päälle. Sekoita marinadi hyvin leikkeiden pintaan ja anna marinoitua vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä.

Siitä mitä jäi saamme jonkun toisen päivän lounaalle vielä kunnon keiton.


torstai 25. toukokuuta 2023

Viiden munan kakkupohja

Juhlimme teinejä mansikkakakulla. 

Lähikaupasta löysin tuoreita kotimaisia mansikoita ja koska mansikkakakun tarve oli ilmeinen, niin olihan se ostettava. Yllätyin kuinka hyviä olivat, aivan kesäisen peltomansikan makuisia.
Kakku oli nimensä mukaisesti vain mansikkakakku.
Väliin mansikkarahkaa, vanilja kreemijauheella vahvistettua kermavaahtoa ja runsaasti mansikkaa. 

Kakkupohja oli tavallinen viiden munan "sienikakku".

5 kananmunaa

2 ½ dl sokeria

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

5 rkl kiehuvaa vettä

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Lisää viimeisenä kiehuva vesi.

Voitele kattila kylmällä voilla ja jauhota hyvin mannaryyneillä ennen taikinan lisäämistä. 

Paista 175 asteessa tasalämmöllä vähän vajaa tunti. Jos teet tuplamäärän eli 10 munan kakun, paista pidempään ja vähän matalammassa lämmössä. Esim. 10 munan kakun voi paistaa 160 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia. Paistoajat ovat viitteellisiä koska uunit ovat erilaisia. 

Kun nostat kakkupohjan uunista tipauta se noin 30 cm:n korkeudelta pöytään. Tämä saattaa edesauttaa sitä, ettei kakku lässähdä.  

Tärkeää onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on muistaa vaahdottaa muna-sokerivaahto jämäkäksi.

Meillä on uusi tiskijukka.