tiistai 23. toukokuuta 2023

Porsaan suolalapa haudutuspadassa


Pakastimen pohjalta löytyi palanen porsaan suolalapaa, jonka parasta ennen päivämäärä olisi ihan kohta. Kokolihan unohtuu usein pakastimeen, koska sen valmistaminen tuntuu aina yhtä vaikealle. En ymmärrä kuinka tehdään ihana maukas ja murea lihapata.
Haudutuspata on ainoa, jossa saan sen jotenkin onnistumaan.
Ei tarvitse kuin laittaa kaikki aineet pataan ja töpseli seinään. Siihen just kykenen. 

Ohjeen otin Tammisen Lihan -sivuilta, vain vähin muutoksin. Ohje on tavalliseen uuniin, mutta sama tyyli sopii haudutuspataankin. Kypsymisaika vain oli neljän tunnin sijaan ainakin kuusi tuntia. Halusin lihasta mahdollisimman mureaa ja helposti syötävää.
Ihan hyvää siitä tuli.

Porsaan suolalapa

1,5 kg porsaan lapaa
2 isoa sipulia
ripaus valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl inkivääriä
5 dl vettä
pari laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria

Ensiksi kuivaa liha.
Sekoita mausteet ja hiero ne paistin pintaan. Tämä lapapaisti oli valmiiksi suolattu.
Nosta liha uunin kestävään pataan tai muuhun uunivuokaan ja kaada pohjalle vesi.
Lisää joukkoon kokonaiset mausteet ja lohkottu sipuli. Peitä astia kannella tai foliolla.
Kypsennä noin 150-asteisessa uunissa vähintään 4 tuntia.

sunnuntai 21. toukokuuta 2023

uunissa perunoita ja lohta

Jos pitäisi valita mieluisin raaka-aine ruuan tekoon, niin ehdottomasti se olisi lohi. Siitä on helppo valmistaa sellaista mistä koko väki pitää, mikä ei ole tässä ruokakunnassa lainkaan itsestään selvää.

Tänään piilotin lohifileen fenkoli-paprika-tilli-smetanamössön alle.


Lohi näytti pellillä niin yksinäiseltä, niin pilkoin viereen hiukan porkkanaa, sipulia ja paprikaa. Smetanan päälle kaunistukseksi kevätsipulia.

Samaan uuniin lohen kanssa meni perunat.
Hyvän pesun jälkeen perunat halki, puukolla viiltoja halkaisupintaan ja mausteet päälle. Yrttisuolan lisäksi laitoin vain savupaprikaa. Kaiken päälle oliiviöljy.
Perunat uuniin 180 asteeseen noin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen käänsin uunin kiertoilmalle laitoin lohipellin uuniin. Yhdessä olivat uunissa toiset puolituntia, tai hiukan vähemmän.
  


Sitten vain pötyä pöytään....


ja innolla ammentamaan






lauantai 20. toukokuuta 2023

Appelsiini-Pätkismuffinit


 Appelsiinikakku

75 g voita tai margariinia
150 g sokeria
2 munaa
1 appelsiini
2 tl leivinjauhetta
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
Vaahdota rasva ja sokeri.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen.
Purista appelsiinista mehu (n.1dl) ja lisää taikinaan.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan.

Jos teet kakun voitele ja jauhota pitkänomainen, pieni kakkuvuoka.
Kaada taikina vuokaan ja paista175-200 asteessa n.45 minuuttia.

Itse tein muffinsseja.
Lisäsin taikinaan kaappiin unohtuneet Pätkis-palat ja totesin appelsiinin olevan oikein sopiva kaveri minttusuklaalle. 
Suunnittelin pursottavani muffinssien päälle jotain pehmeää ja nättiä, mutta kun meinasin oli nämä neljä jäljellä.



torstai 11. toukokuuta 2023

Ruispuolukkavaahto


Ihanan helppo puolukkainen ruispuuro iltapalalle. 


Ruis-puolukkavaahto

1 l kiehuvaa vettä yleiskoneeseen ja kone pyörimään
4 dl ruisjauhoja lisätään
Vatkataan 20 minuuttia.
2 dl sokeria lisätään
3-4 dl puolukkasurvosta/hilloa lisätään
5 min. vatkataan? 




sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Kanakeitto ja sämpylät


Maanantai on keittopäivä.
Heti kun aamu on hoidettu alta pois laitoin yleiskoneen päälle ja puuron jämät muuttumaan sämpylöiksi. Ohje on suuntaa antava ja sitä on helppo muunnella. Porkkanaraaste, juustoraaste, erilaiset ryynit, siemenet, nokkonen ja mitä vain varastoista löytyy tuo sämpylöihin luksusta.
Sillä aikaa kun taikina nousi pilkon ja paistoin keittoon tulevat aineet.
Kun keitto oli valmis oli ensimmäiset sämpylätkin valmiina nautittavaksi.
Ja iltaruokakin oli lämmitystä vaille valmiina.


Herkullinen broilerikeitto
 (noin viidelle)
1 kg perunaa
500 g porkkanaa
2 sipuli
500 g kukkakaalia
pala lanttua
pätkä palsternakkaa
2 tl currya
500 g maustamattomia broilerinsuikaleita
15 dl kanalientä
0,5 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
100 g tuorejuustoa (käytin ruohosipulilla maustettua)
kevätsipulia tai sipulin varsia

Kuori ja paloittele kasvikset (myös kukkakaalin varsi)
Kiehauta currya öljyssä pannulla. Ruskista broilerisuikaleet nopeasti pienissä erissä. Lisää sipuli kuulloittumaan.
Kumoa ainekset isoon kattilaan ja lisää kanaliemi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Kumoa joukkoon perunat, porkkanat ja kukkakaalin varret. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10 min. Lisää kukkakaalin kukinnot ja keitä broilerikeittoa vielä 5 minuuttia.
Liuota broilerikeittoon tuorejuusto, älä keitä enää. Tarkista maku.
Ripottele keiton päälle jotain terveellistä vihreää.




Tavalliset ja nopeat arkisämpylät noin 40 kpl

7dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia/hunajaa
2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita tai puuronjämät
12-16 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola ja kaurahiutaleet.
Alusta jauhot joukkoon vähitellen ja lisää lopuksi rasva. Mitä löysemmäksi taikina jää sen pehmeämpiä  sämpylöitä saat. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Leivo taikinasta pitko, jonka paloittelet ja nostat suoraan pellille kohoamaan. Toki voit leipoa ja tehdä  vaikka minkälaista taikinataidetta.
Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 12 minuuttia.

 Pitkästä aikaa tuuli tulee etelästä ja aurinko paistaa. 
Tilasin puolisolta syntymäpäivälahjaksi lavallisen kunnon multaa. Puolilavaa se toi.


 Pikku-Robbe ei kunnioita kukkapenkkejä, eikä kollin lepohetkeä. 

Nakkistroganoff ja idätettyä sinimailasta

Tänään tavallinen nakkipäivä.
Lasten kuskausta ja kasvihuoneen valmistelua taimien siirtoa varten.
 

Nakkistroganoff

700 g nakkeja
 sipuli
2 kpl valkosipulin kynttä (jos tykkäät)
öljyä
200 g paseerattua tomaattia
1 dl lihalientä
mustapippuria
1 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 dl ruokakermaa
1 kpl herkkukurkku

Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Paloittele nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista nakit öljyssä pannussa ja siirrä kattilaan. Ruskista myös sipulisilppu kevyesti ja siirrä kattilaan.
Kuutioi herkkukurkku ja sirottele kuutiot kastikkeen pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Eri siementen idätystä olen harrastanut vaihtelevasti pitkin talvea. Sinimailanen on hyvä samoin kuin mungpavut ja vehnänjyvät. 


Sinimailasen eli alfa-alfan idätys

1 kpl avosuinen lasitölkkivähintään litra
1/2 dl alfa-alfa siemeniä
1/2 vettä
harsoa tai hyttysverkkoa ja kuminauha

Huuhtele siemenet ja liota niitä 8-12 tuntia. Kelloa ei niin tarkkaan kannata tuijottaa. Laita vaikka yöksi likoamaan.

Laita lasitölkkiin harso tai hyttysverkkoa tai rei´itä kansi (verkot on parempia) kuminauhalla verkko suun ympärille.

Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet. Se on helppoa kun on verkko suun ympärillä. Ei tarvitse siivilää.

Aseta tölkki sen jälkeen vinosti suupuoli alaspäin esim. tiskikaappiin, jotta vesi pääsee valumaan.

Huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä!

Jos huuhtelee haalealla vedellä olen huomannut että kasvavat nopeammin.

Huuhtele valmiit idut ja laita jääkaappiin. Siellä ne säilyy kuusi päivää, mutta ei niitä kannata säilyttää vaan ahkerasti syödä.  




Persikka-rahkapiirakka


Tämän herkullisen ohjeen nappasin yhdestä Facebookin ruokaryhmästä, joissa
 on piilossa kansalaisten kokemus ja taidot, ( ja You Tubessa on myös.)
Sen verran tätä ohjetta muokkasin, että sipaisin persikoiden alle hiukan aroniahilloa, joka antaa persikalle hiukan kirpsakkuutta.


Persikka-rahkapiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Säilykepersikoita
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sopiva vuoka 23-24 cm. Levitä paloitellut persikat pohjan päälle.

Täyte:
1 prk sitruunarahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Yhdistä täyteaineet ja kaada se persikoiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia


perjantai 5. toukokuuta 2023

Uunikasvikset ja lihapullia


Eilen tehtyjä lihapullia jäi, niin tänään päästiin helpolla kokkauksella.
Yksi tyttäristä tuli hakemaan vanhemman kissaperheen kotiinsa kasvamaan ja valmisti samalla meille uunissa perunaa ja porkkanaa.
Oli niin hyvää ruokaa, että ärsytti kun piti lopettaa syöminen.


Perunat ja porkkanat pestään ja pilkotaan. Levitetään pellille leivinpaperin päälle ja laitetaan 200 asteiseen uuniin.
Jo noin kymmenen minuutin kuluttua vihannekset käännellään. Juurekset tarttuvat helposti paperiin, koska öljyä ei ole vielä lisätty.
Öljy ja mausteet lisätään kypsymisen puolivälissä. Perunat saa rapean pinnan, kun saavat alkuun kypsyä kuivina. Mausteena käytimme vain perunamaustetta ja hiukan suolaa.
Lihapulla lämmitettiin uunissa toisessa astiassa ja vasta tarjoiluvaiheessa nekin kipattiin pellille.


Koko kissaperhe on kassissa ja valmiina muuttumaan kaupunkilaiskateiksi.

torstai 4. toukokuuta 2023

Luomu-lihaa Rekosta

Loppuviikolla oli Reko-myynti, josta tilasimme seuraavan kuukauden naudanlihat ja kananmunat. Kummatkin on luomua ja huippu hyviä. Joskus siellä on tarjolla myös hilloja ja muuta pienempää, jota ahkerat ja yritteliäät ovat valmistaneet. Näin keväällä lisukkeita on vähemmän.
Puoliso tarjoaa siellä myyntiin perunoita ja porkkanaa, luomua tietysti.


Tällä kertaa meidän ostokset olivat kuusi kiloa naudanjauhelihaa ja kaksi kiloa sisäpaistia, sekä kuusi kennoa kananmunia. 
Ensimmäiseksi pyörittelin puolestatoista kilosta jauhelihaa Linströmskän pullia.
Niin monta tuli, että seuraavalle ateriallekin riitti. 


Linströmskä laittaa lihapulliinsa punajuuren lisäksi kaikki loput, unohtuneet ja hiukan epämääräiset asiat. Lihapullista tulee yleensä hyviä, mutta ei koskaan samanlaisia kuin edellisellä kerralla. Nyt pullamassaan meni kahdet kermaviiliin tehdyn dipin loput sekä valkosipuli-dippijauhetta. Sipuli oli paahdettua kuivasipulia. Hiukan korppujauhoa ja vettä sekä muutama kananmuna. Mustapippuria paljon ja normi suolat.
Linströmskä antaa massan hetken turvota ennen kuin pyörittelee pulliksi.
Paistaa200 asteessa noin 15 minuuttia.
Ja syöttää perheelleen. 

keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Bataattiranskikset ja kasvihuoneen taimet

Bataatti on meillä aika harvinaista herkkua. Minun suussa bataatti maistuu yhtä aikaa porkkanalta ja perunalta, eli hyvin arkipäiväiseltä. Joskus sitä kuitenkin ostan ja yritän ymmärtää.
Nämä ranskikset oli ihan kelpo ruokaa. Lapset tykkäsivät, kun liian aikaisin loppuivat, vaikka kaksinkertaistin ohjeen.


Bataattiranskalaiset

2 bataattia
2 rkl maizenaa tai ohrakasta
1-2-tl sormisuolaa
mustapippuria
0,5 savupaprikajauhetta
öljyä ja voita paistamiseen

Kuori bataatit ja leikkaa ne pitkiksi, reilun sentin pituisiksi suikaleiksi kuten ranskanperunat.
Pane bataattiranskalaiset kulhoon, lisää tärkkelys ja mausteet. Kääntele öljy joukkoon.
levitä bataatit väljästi leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä tarvittaessa kahdessa erässä, jotta ne säilyttävät rapeutensa. paista ranskiksia 335-asteessa noin 15 minuuttia. Käännä ne lastalla ja paista vielä 10 minuuttia

  • Varma kevään merkki on kun kuistilla alkaa tuoksua tomaatintaimille. 
    Nämä odottavat tässä yöpakkasten loppumista, jonka jälkeen pääsevät kasvihuoneeseen. Siinä on erilaisia tomaatteja, paprikoita, chilejä, muutama munakoiso ja kuusi kurkkua. Uusi viinirypäleen taimi ja pensasmustikka. Hyvä alku, mutta vielä vähän jotain uupuu.

Leivoin pullaa

Eilen oli pitkästä aikaa pullapäivä.
Olen niin ihastunut tähän uuteen pullaohjeeseen, että voisin pullastella vaikka joka päivä. Ennen tein pullani veteen ja ilman kananmunaa, aina nekin tuli syötyä. Ne oli sellaisia arkipullia, nämä uudet on täyttä juhlaa, vielä monen päivän kuluttuakin.
Pullaohjeen olen kirjoittanut tänne aikaisemminkin, mutta laitan taas, että varmasti löydän.

Näiden pullien täytteenä on ensin sipaisu sitruunatahnaa. Hillo on itse tehtyä omena-porkkanahilloa ja toisena jauheesta tehty vaniljakastike.
 

Juhlapullat
0,5 l punaista maitoa
2 tl suolaa
2,5 dl sokeria
75 g tuorehiivaa
3 rkl kardemummaa
250 g voita
vehnäjauhoja sormituntumalta
Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi, lisää suola ja kardemumma. Kaada vispilällä vispaten joukkoon aika kuuman maidon, liemi ei jäähdy liikaa jos maito on tarpeeksi kuumaa. Murennan joukkoon hiiva ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja sen verran mitä vispilällä saa sekoitettua. Lisää pehmeä voi ja alusta hyvin. Lisää jauhoja sen verran että taikina on sopivaa leivottavaksi.

tiistai 2. toukokuuta 2023

Broilerinjauhelihapihvit tomaattikastikkeessa


Mielestäni broilerinjauheliha on vaikea tuote. Siitä on perin helppo valmista mautonta ja murheellista ruokaa.
Lihapullista, tai mitä möykkyjä niistä nyt syntyikään, tuli tänään oikein hyviä. Salaisuus ei ole taitava emäntä tai perinneresepti, vaan  sopivasti maustetut tuorejuusto ja feta. Ananas tai joku muu hedelmä antaa kivaa raikkautta. 


Broileripullat

700 g broilerinjauhelihaa
pieni purkki ananasmurskaa
1 dl korppujauhoja
1 tuorejuusto (mustapippuri, voi olla muutakin
fetajuustoa
sipulin varsia tai purjoa tai ruohosipulia
sipulia
chiliä
valkosipulin kynsiä
sitruunan/limen kuorta ja mehu
persiljaa/korianteria
kanafondia
suolaa
pippuria



Tomaattinen kastike

1 rkl voita
1 sipuli
2 dl omenatäysmehua
1 tlk tomaattipyreetä (käytin omaa pakastettua tomaattikastiketta)
1 prk ruokakermaa pippurijuusto
1dl oikeaa kermaa
(suolaa, jos tarvitsee)

Mittaa kattilaan/pannulle voi ja hienonnettu sipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi.
Lisää omenamehu ja tomaattipyree. Anna kiehua hetken.
Lisää maustettu ruokakerma ja tarkista maku.
Lopuksi lorauta kastikkeeseen  hiukan oikeaa kermaa.

Ajattelin, että blogin nimeksi olisi pitänyt laittaa "Kattilassa". Täällä on nyt kissoja enemmän kun on soveliasta. Kahdella emolla on pennut ja kolleja on kolme. Pennut saavat aikanaan hyvät kodit.
Kissat on hauskoja, kun jokainen on oma itsenäinen persoonansa ja ne tietää sen.
Tässä kuvassa on Pörrö, joka usein nukkuu näin. Se selvästi luulee olevansa metsän komein puuma. 
 

sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Uunikasvikset ja suuri kauppareissu


Eilen oli kuukauden loppuun kuuluva pikainen varastojen inventaario ja täydennyspäivä. Pyrin tekemään isot ruokaostokset säännöllisen harvoin, vaikka joskus menee överiksi. Ei se kuitenkaan haittaa, kaiken me syömme.
 Ennen täydennyksiä helposti pilaantuvat on tarkastettava. Vihanneslaatikoista löytyi useampi uupunut tuote, jotka nyt pääsivät samaan vuokaan. Tiesin, että punajuuri kypsyy hitaammin kuin kukkakaali, mutta ihan sopuisasti ne yhdessä kypsyivät.
Sekoitin kasviksiin noin 4 rkl öljyä, 3 tl balsamicoa, suolaa, mustapippuria ja hiukan raastettua sitruunankuorta.  Öljyä on hyvä olla niin paljon, että sitä jää hiukan vuoan pohjalle. Kesken kypsymisen kääntelen pohjaöljyä kasvisten päälle.

Uunikasvikset on ruoka, jonka voi pilata vain unohtamalla ne uuniin.

Uunikasvisten kaveriksi lämmitin eilisiä jauhelihapihvejä. Päälle leikkasin hiukan vihanneskrassia. Kastike oli kermaviilistä sekoitettu kylmä kastike.

  
Sitten ylen kylläisenä kauppaan.

Joskus tein kauppalistan jämptisti ruokalistan mukaan, mutta nyt katselen tarjoukset ja niiden mukaan mietin tulevat syömiset. Mitään erikoista ei kärryyn joutunut ja kaikki ostokset mahtuivat kaappeihin....ja pakastimiin. Sekin on hyvä pitää mielessä.


  Pullervo varmistaa, että kassit on varmasti tyhjiä.